2024. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:9°
Max:13°
Vasárnap
Min:6°
Max:12°
Hétfő
Min:7°
Max:14°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:7°
Max:15°
Önkormányzat

A hit lángja
2022-11-28 - Ünnepi műsor keretében gyújtották meg az adventi koszorú első, "hitet" jelképező gyertyáját Százhalombattán, a főtéren november 27-én.
Karácsonyi hangulat, díszek és fények várták az ünneplőket a Szent István téren, ahol a Barátság Kulturális Központ előtt került sor a gyertyagyújtásra. Több százan, kicsik és nagyok látogattak ki a rendezvényre, amelyet hagyományosan a Canticum Novum Énekkar, valamint Szűcs Gabi énekes, hazai swing-királynő műsora színesített. Az Arany iskola alsó tagozatos tanulója, az Új Színházban is rendszeresen szereplő Csíkos Krisztián mondta el József Attila, "Betlehemi királyok" című versét.

Szigetvári József, a szervező kulturális központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta, a karácsony nem külsőségekben, hanem a szívünkben rejtőzik; az ezekben a hónapokban megélt nehéz időszakban különösen fontos, hogy "lélektől lélekig megöleljük egymást" és összefogjunk, akár a családon belül, az utcában, vagy a városban. A fény előbb vagy utóbb, de mindig megérkezik, a kérdés az, hogy van-e bennünk erő, hit, akarat és remény, hogy ezt kivárjuk, és türelemmel, szertettel, egymás felé fordulva, közösségeinket megőrizve jussunk túl a nehézségeken. Reményének adott hangot, hogy ez a tavalyi év után, most is így lesz.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mindig is szükségünk volt arra, hogy megéljük az advent, az Úr eljövetelének hangulatát, különösen így van ez a jelenlegi nehéz helyzetben. A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak azon szavaink, mint a béke, a barátság és a biztonság. A szomszédos háború okán, most kiváltképp tennünk kell azokért, akik magányosan, kiszolgáltatva töltik az ünnepi időszakot, köztük a Kárpátalján élő magyar honfitársainkra. Amikor úgy tűnik, hogy egyre inkább teret nyer a sötétség, akkor nem véletlen, hogy az egyházi liturgia szerint elérkezik a fénygyújtás ideje. Ilyenkor magunkba nézünk, mérlegeljük azt, hogy mit tettünk jól vagy rosszul, mit kellett és mit nem kellett volna cselekednünk az év során; mindnyájunkat erővel tölthet el az őszinte számvetés. Nagyon fontos az is, hogy több figyelmet és lélekben odaszánt, minőségi időt fordítsunk a szeretteinkre. Ne az ajándékok legyenek az elsődlegesek, fejezzük ki szeretetünket, tiszteletünket, nagyra becsülésünket családtagjaink, embertársaink iránt. A megszokott díszfények helyett most csak gyertyaláng világít, amely azonban sokkal erősebb a reflektorok fényénél. Mindenki lelkében felcsillanhat egy hasonló szeretetláng, amely az év minden napján világít; az erősödő szeretet és a fohászok véget fognak vetni a háborúnak, a megpróbáltatásoknak. Reményének adott hangot, hogy együttes erővel, tevőlegesen is összefogva –, ahogy a covid járvány idején – megerősödve kerül ki a mostani helyzetből Százhalombatta. Vezér Mihály beszéde zárásaként békés, szeretetteljes ünnepet kívánt a városlakóknak.

Az egyházak képviselői is megosztották ünnepi gondolataikat.

A katolikus egyház nevében Wéber Tamás arról szólt, hogy hajszolt, lármás életünkben fokozott mértékben szükségünk van a csendre és a nyugalomra. Az ajándékozás lázában, a hangos tülekedésben tudjunk megállni, elcsendesedni, hogy karácsonykor lélekben boldogan találkozhassunk Jézus Krisztussal.

Sárosi Gábor református lelkész arra buzdított, hogy Keresztelő Jánoshoz hasonlóan, a hívek is hirdessék az evangéliumot, beszéljenek Jézusról, aki kegyelemből megadja a mennybe való bebocsájtáshoz szükséges bűnbocsánatot és üdvösséget azoknak, akik ezt hittel kérik tőle. Missziói feladat az is, hogy békességre törekedjünk, szeretetben világító lélekkel.

Káplán Pál szerb ortodox parókus a többi között úgy fogalmazott, ahhoz, hogy tudjunk örülni az ünnepnek, fel kell készülnünk. Krisztus eljött és feltámadt azért, hogy ennek mi is örök részesei legyünk. Az advent, az Úr eljövetelének örömteli várása kapcsán Saint-Exupéry, "A kis herceg" című könyvéből idézett; amikor a főhős megszelídíti a rókát, az utóbbiban megfogalmazódott: "micsoda drága kincs a boldogság" – ez lehet a miénk, ha be tudjuk fogadni Jézust, az egyedüli, halhatatlan Istent.

Vezér Mihály Török Sándor alpolgármester, Lukács Bernadett és Szabó Zoltán képviselők jelenlétében gyújtotta mega a "hit" gyertyáját.

Advent – ádvent, úrjövet – a keresztény kultúrkörben a karácsony, Jézus születésének napját, december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent utolsó napja december 24-e még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei, például hal, mákos guba is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget. Az ortodox kereszténységben a karácsonyt a húsvétihoz hasonló, negyven napos böjt előzi meg. Az adventi koszorú örökzöld ágakból font, négy gyertyával díszített koszorú. A 19. században jelent meg a német evangélikus keresztényeknél; a 20. században fokozatosan elterjedt néhány más keresztény irányzatban is. A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat jelképez: hit, remény, öröm, szeretet. Ádám és Éva, mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást – hit, a zsidó nép, melynek megígérte, hogy közülük származik a Messiás – remény, Szűz Mária, aki megszülte a Fiút – öröm, Keresztelő János, aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez – szeretet.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Felajánlás Alíz gyógyulásáért
2024-02-23
A BKK csoportjaként működő Folthalom Foltvarró Csoport felajánlást tesz Hanák Alíz izomsorvadással küzdő érettségi előtt álló fiatal lány megsegítésére.

Óvárosi helyzetkép a költségvetés tükrében
2024-02-23
Számos napirendi pont szerepelt a Képviselő-testület február 15-i ülésén, a képviselők egyebek mellett megalkották Százhalombatta város tárgyévi költségvetési rendeletét. A korábbi évekhez hasonlóan a város egy-egy területét érintő fejlesztések, beruházások iránt nőtt a lakosság és a helyi közösségek érdeklődése. Mind a költségvetést illetően, mind a működés egészét érintően nagyobb hangsúlyt kapott az Óváros.

Két battai arany- és egy bronzérem karatéban
2024-02-23
Az Shotokan Karate International Európai Szervezete 16 ország részvételével, az olaszországi Riminiben rendezte hagyományos évadnyitó versenyét január 26-28 között.

Fair Play díjas a Battai Bullgdogok csapata
2024-02-23
A megtisztelő elismerést Herczeg József vehette át a Magyar Rögbi Szövetség idei díjátadó gáláján – a SZVISE Rögbi Szakosztálynak vezetője az esemény kapcsán osztotta meg az alábbi gondolatokat.

Farsangi és báli forgatag az Arany Iskolában
2024-02-22
Rendkívül sok feladatól és még több élménytől volt gazdag az Arany Iskola a farsangi héten. Minezekből kijutott tanulóknak és tanáraiknak, de még a partneri körnek is (szülők és támogatók) egyaránt.

"Nyitva van az Aranykapu"
2024-02-22
Iskolánkban immár hagyománnyá vált, hogy minden tanévben megrendezze iskolába csalogató "Nyitva van az Aranykapu" című, négyalkalmas programsorozatunkat; február 8-án a délutáni órákban - már ünnepi díszbe öltöztetve iskolánkat - vártuk az érdeklődő óvodásokat és szüleiket.

Két rendőrségi programnyitó egy napon
2024-02-22
Az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és a Százhalombattai Rendőrőrs 2 járőre a legkisebbekkel kezdte a szolgálatát február 21-én.

Sinka László fogadóórája
2024-02-22
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok 2024. március 5-én, kedden, 15:00-16.30 óra között tartja fogadóóráját.

Győzelem a matinén!
2024-02-22
39-29-re győzött a Százhalombattai KE a Dunaharaszti MTK otthonában a férfi kézilabda NB II. osztálya F csoportjában a február 18-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Áldozatvédelmi konferencia a Reménység Szigetén
2024-02-22
Az Erdélyi Gyülekezet és az Érdi Rendőrkapitányság közös szervezésében került megrendezésre az Áldozatok Napja alkalmából szervezett áldozatvédelmi konferencia. A szakmai tanácskozás elsősorban a bűnmegelőzés aktuális kérdéseit vetette föl a kisközösségek lehetőségeinek és feladatainak szempontjából.

Óvodai nyílt napok 2024
2024-02-21
Az érdeklődők nyílt nap keretében tekinthetnek be az óvodák játékos hétköznapjaiba.

Színvonalas működés, számos fejlesztés és támogatás - Elfogadták a költségvetést
2024-02-17
Egyhangúlag fogadta el a Képviselő-testület az idei költségvetést a február 15-i ülésen, amelyen 18 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Közterületi munkálatok
2024-02-14
Közterület-bontási munkákat végez a Best-Vill 2000 Kft. a villamos energia ellátása érdekében a Szabadság utcában a Lehel utcától az István király útjáig (zöldterületen), illetve az István király útján a Szabadság utcától 70 m hosszan (gyalog- és kerékpárúton) – tájékoztat a Polgármesteri Hivatal.

A kultúra ünnepe - Kozmikus zenei élmény, meglepetés vendéggel
2024-02-13
"Valóra vált álmok" címmel St. Martin, szaxofon-, klarinét- és pánsípművész teltházas zenekari koncertjével zárult a Magyar Kultúra Hete a Barátság Kulturális Központban február 11-én. A programsorozat utolsó napján megnyitották az Iharos Népművészeti Egyesület "Szívvel-Lélekkel" kiállítását is.

Díszítsük fel együtt a Szívkaput!
2024-02-13
"Százhalombatta" feliratú, szív alakú papírdíszt helyezett el a főtéri Szent István templom mellett található Szívkapun Vezér Mihály polgármester. A városvezető a február 14-i Valentin-nap alkalmából mindenkit arra buzdít, hogy példáját követve helyezzen fel a szerkezetre egy kedves üzenettel ellátott díszt, meglepve így egy szeretett személyt. 

Dobogós a SZISZKI
2024-02-12
Pest vármegye 2. legjobb technikuma az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium az Innovatív Képzéstámogató Központ rangsora alapján.

Battai ezüst- és bronzérem a Jegesúszó Eb-n
2024-02-12
A dobogó második, illetve harmadik fokára állhatott fel Patakfalvi-Vigh Dániel a Száz Halom Városi Úszó Klub tagja, a Nagyváradon február 2-4-e között rendezett I. Jegesúszó Európa-bajnokságon.

18 bajnoki cím, 6 tucat ezüst- és bronzérem a szenior úszók mérlege
2024-02-12
Százhalombatta Város Önkormányzatának anyagi támogatásával került megrendezésre hétvégén az I. Szalai János országos szenior úszóbajnokság február 10-11-én. A verseny lebonyolítását a város szenior úszó egyesülete, a Száz Halom Városi Úszó Klub intézte – Tejes István, a klub alelnökének beszámolója.

Meséljük el együtt történelmünket!
2024-02-12
"Itt vagyunk" címmel rendhagyó közösségi időszaki kiállítás-sorozat nyílt a Matrica Múzeumban. A három részesre tervezett tárlaton a Helyeink témában elsőként az intézmény munkatársai írták le és illusztrálták tárgyakkal százhalombattai kötődésüket, a továbbiakban a városlakókra számítanak.

Folytatódnak az atlétika edzések Százhalombattán
2024-02-12
Süli Richárd és Szücs Dóra irányításával zajlanak az edzések a SZVISE Atlétika Utánpótlás Szakosztályánál. Az egyesületi munkába a két szakember beszámolója által nyújtunk betekintést.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.