2023. február 01. - Ignác napja
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:5°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Önkormányzat

A hit lángja
2022-11-28 - Ünnepi műsor keretében gyújtották meg az adventi koszorú első, "hitet" jelképező gyertyáját Százhalombattán, a főtéren november 27-én.
Karácsonyi hangulat, díszek és fények várták az ünneplőket a Szent István téren, ahol a Barátság Kulturális Központ előtt került sor a gyertyagyújtásra. Több százan, kicsik és nagyok látogattak ki a rendezvényre, amelyet hagyományosan a Canticum Novum Énekkar, valamint Szűcs Gabi énekes, hazai swing-királynő műsora színesített. Az Arany iskola alsó tagozatos tanulója, az Új Színházban is rendszeresen szereplő Csíkos Krisztián mondta el József Attila, "Betlehemi királyok" című versét.

Szigetvári József, a szervező kulturális központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta, a karácsony nem külsőségekben, hanem a szívünkben rejtőzik; az ezekben a hónapokban megélt nehéz időszakban különösen fontos, hogy "lélektől lélekig megöleljük egymást" és összefogjunk, akár a családon belül, az utcában, vagy a városban. A fény előbb vagy utóbb, de mindig megérkezik, a kérdés az, hogy van-e bennünk erő, hit, akarat és remény, hogy ezt kivárjuk, és türelemmel, szertettel, egymás felé fordulva, közösségeinket megőrizve jussunk túl a nehézségeken. Reményének adott hangot, hogy ez a tavalyi év után, most is így lesz.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mindig is szükségünk volt arra, hogy megéljük az advent, az Úr eljövetelének hangulatát, különösen így van ez a jelenlegi nehéz helyzetben. A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak azon szavaink, mint a béke, a barátság és a biztonság. A szomszédos háború okán, most kiváltképp tennünk kell azokért, akik magányosan, kiszolgáltatva töltik az ünnepi időszakot, köztük a Kárpátalján élő magyar honfitársainkra. Amikor úgy tűnik, hogy egyre inkább teret nyer a sötétség, akkor nem véletlen, hogy az egyházi liturgia szerint elérkezik a fénygyújtás ideje. Ilyenkor magunkba nézünk, mérlegeljük azt, hogy mit tettünk jól vagy rosszul, mit kellett és mit nem kellett volna cselekednünk az év során; mindnyájunkat erővel tölthet el az őszinte számvetés. Nagyon fontos az is, hogy több figyelmet és lélekben odaszánt, minőségi időt fordítsunk a szeretteinkre. Ne az ajándékok legyenek az elsődlegesek, fejezzük ki szeretetünket, tiszteletünket, nagyra becsülésünket családtagjaink, embertársaink iránt. A megszokott díszfények helyett most csak gyertyaláng világít, amely azonban sokkal erősebb a reflektorok fényénél. Mindenki lelkében felcsillanhat egy hasonló szeretetláng, amely az év minden napján világít; az erősödő szeretet és a fohászok véget fognak vetni a háborúnak, a megpróbáltatásoknak. Reményének adott hangot, hogy együttes erővel, tevőlegesen is összefogva –, ahogy a covid járvány idején – megerősödve kerül ki a mostani helyzetből Százhalombatta. Vezér Mihály beszéde zárásaként békés, szeretetteljes ünnepet kívánt a városlakóknak.

Az egyházak képviselői is megosztották ünnepi gondolataikat.

A katolikus egyház nevében Wéber Tamás arról szólt, hogy hajszolt, lármás életünkben fokozott mértékben szükségünk van a csendre és a nyugalomra. Az ajándékozás lázában, a hangos tülekedésben tudjunk megállni, elcsendesedni, hogy karácsonykor lélekben boldogan találkozhassunk Jézus Krisztussal.

Sárosi Gábor református lelkész arra buzdított, hogy Keresztelő Jánoshoz hasonlóan, a hívek is hirdessék az evangéliumot, beszéljenek Jézusról, aki kegyelemből megadja a mennybe való bebocsájtáshoz szükséges bűnbocsánatot és üdvösséget azoknak, akik ezt hittel kérik tőle. Missziói feladat az is, hogy békességre törekedjünk, szeretetben világító lélekkel.

Káplán Pál szerb ortodox parókus a többi között úgy fogalmazott, ahhoz, hogy tudjunk örülni az ünnepnek, fel kell készülnünk. Krisztus eljött és feltámadt azért, hogy ennek mi is örök részesei legyünk. Az advent, az Úr eljövetelének örömteli várása kapcsán Saint-Exupéry, "A kis herceg" című könyvéből idézett; amikor a főhős megszelídíti a rókát, az utóbbiban megfogalmazódott: "micsoda drága kincs a boldogság" – ez lehet a miénk, ha be tudjuk fogadni Jézust, az egyedüli, halhatatlan Istent.

Vezér Mihály Török Sándor alpolgármester, Lukács Bernadett és Szabó Zoltán képviselők jelenlétében gyújtotta mega a "hit" gyertyáját.

Advent – ádvent, úrjövet – a keresztény kultúrkörben a karácsony, Jézus születésének napját, december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent utolsó napja december 24-e még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei, például hal, mákos guba is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget. Az ortodox kereszténységben a karácsonyt a húsvétihoz hasonló, negyven napos böjt előzi meg. Az adventi koszorú örökzöld ágakból font, négy gyertyával díszített koszorú. A 19. században jelent meg a német evangélikus keresztényeknél; a 20. században fokozatosan elterjedt néhány más keresztény irányzatban is. A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat jelképez: hit, remény, öröm, szeretet. Ádám és Éva, mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást – hit, a zsidó nép, melynek megígérte, hogy közülük származik a Messiás – remény, Szűz Mária, aki megszülte a Fiút – öröm, Keresztelő János, aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez – szeretet.


AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Hét szenior úszóérem
2023-02-01
Kiváló eredményeket értek el a Százhalombatta Városi Úszó Klub szenior úszói Szentesen, a VIII. Évindító Nemzetközi Szenior Összetett Sprint Úszóverseny és Országos Bajnokságon január 28-án.

Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.