2022. november 27. - Virgil napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:1°
Max:5°
Szerda
Min:1°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Együtt a csillagokkal - Új utakon a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház
2022-10-28 - Mint köztudott, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes 2020 óta független színházként működik, amely merőben megváltoztatta az együttes életét.
A független színházi működés alapján a Forrás a magyarországi színházi rendszer része lett: státuszának köszönhetően ugyanolyan feladatokat lát el, mint bármely színház hazánkban. 2022. júniusában a tagja lett a Magyar Teátrumi Társaságnak, ahol a legnagyobb országos színházi szövetségben olyan színházakkal került egy asztaltársaságba, mint a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operett Színház, vagy a vidéki nemzeti színházak. Mindez egy kisvárosi amatőr néptáncegyüttes számára óriási szakmai eredmény és megtiszteltetés, ugyanígy városunknak, hiszen szinte a semmiből nőtte ki magát 35 év alatt szakmailag a Forrás.
Immár egy éve a Déryné Programba is bekapcsolódott az együttes, amelynek értelmében a kiválasztott színházak járják az országot, minőségi előadásokat visznek kis településekre, falvakra. A Forrás immár számos missziót teljesített, Cigándtól (az ország keleti része) Békés megyén, Tolna megyén, Cegléden, Martonvásáron át egészen az ország nyugati széléig lépett fel a helyi közönség rendkívüli örömére, mindenhol óriási sikerrel. (Százhalombattára is érkezett számos olyan színházi előadás a Déryné Program jóvoltából, lehetővé téve, hogy kettőszáz forintért nagyon magas minőségű színházi produkciót láthasson a közönség.) A Forrás három előadása került a kiválasztott országos forgalmazású produkciók közé: a Mestermunka, a Puszták népe illetve a "Nézd a tánc nemeit" című előadásokat láthatják a nézők. 
A független színházi működés azt is lehetővé teszi, hogy az együttes olyan pályázatokon vegyen részt, amelyek amatőr néptáncegyüttesként eddig nem voltak elérhetők. Ilyen pályázat az anyaországi színházi társulatok és a határon túli magyar társulatok magyar-magyar együttműködési rendszere.
Sikerrel pályáztunk, és ennek eredményeként a Forrás – működése során először – október 1-jén hivatásos színházként indult erdélyi turnéra, hogy a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel (Erdély legfiatalabb hivatásos együttese) megkezdje a közös munkát, a közös produkció előkészítését. A turné első állomása Szováta Százhalombatta testvérvárosa volt, ahol a helyi középiskolás néptáncegyüttessel eltöltött este után – melynek során a mezőföldi hagyományokat és táncokat tanítottuk a szovátai táncosoknak – a helyi művelődési házban mutattuk be a Puszták népe című előadást. Köszönjük Százhalombatta Város Polgármesteri Hivatalának illetve a polgármester úrnak, hogy a vendégszereplés előkészítésében segítséget nyújtottak. A pandémia után ez volt az első kapcsolat a két város között. A Puszták népe óriási sikert aratott, a közönség álló tapssal köszönte meg az előadást. Szovátáról Nyárádszeredára utazott a társulat, ahol újból a Puszták népét, illetve a Mestermunka című előadást mutattuk be. Két nap alatt, a két teljesen különböző színházi előadás, két teljes napot igénylő fény és hangpróbákkal minden kétséget kizáróan igazolta, hogy a Forrás immár tényleg színházi társulat lett. A Puszták népét mintegy ötszáz középiskolás tekintette meg. Másnap a Mestermunka került színpadra, amelyet a szintén mintegy ötszáz fős közönség ezúttal is álló tapssal köszönt meg. A fellépések között próbáltunk a Bekecs Táncegyüttessel, amely során elkészült az első közös koreográfia. A másnapi székelyföldi kirándulást követően következett Nyárádmagyarós, ahol egy igazi néprajzi gyűjtésen vett részt az együttes, majd este közös fellépés volt a Bekecs táncosaival. A turné végén az együttes a Feketetói vásárra látogatott, majd Kalotaszegen, Mérában fejezték be a táncosok az erdélyi turnét.
Alig érkeztünk haza, október 15-én kettészakadt az együttes: az társulat egyik fele a Déryné Program keretében mutatta be a Puszták népe című előadást Csanádapácán (Békés megye, mintegy 250 km).
A társulat másik részével egy óriási project kezdetében vettünk részt, hiszen a Forrás bekapcsolódott az idei év legjelentősebb színházi előadásába, az Egri csillagok előkészítésébe. A Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncegyüttes közös színházi produkciója ezúttal az MVM DOM-ba került, amely hazánk legújabb szuper arénája. Az előadásban a Forrásból közel negyven, összesen mintegy 200 táncos vett részt. Október 16-án indultak a tényleges próbák. Lenyűgöző volt Vidnyánszky Attilával dolgozni, együtt lélegezni a Nemzeti Színház elképesztő társulatával, Kossuth díjas színészekkel, fiatalokkal, illetve óriási feladat volt összehangolódni a mintegy 200 fős tánckarral. Kézzelfogható energiák voltak minden nap az általában 5-6 órás próbákon. Vidnyánszky Attila lenyűgöző rendező volt, Zsuráfszky Zoltán és Vince Zsuzsa fantasztikus koreográfusok. Számos olyan jelent volt, ahol közel háromszázan voltunk a színpadon. Az előadás már-már dokumentum játék jelleggel archaikus formában mutatta be a történetet. Vidnyánszky mellőzte a szirupos, musicales formát, az előadásban nem énekelt Éva Gergőről, Dobó sem zengett nagylélegzetű melódiát. Pont ez volt az előadás erőssége: a párbeszédek, a szövegek, a környezet a nézőt elrepítette "oda és akkor" amikor mindez megtörtént. A könyvben olvasottak elevenedtek meg az MVM DOM küzdőterén. A darab azonban nem csak a nézőre hatott: a fiatal táncosok annyira megélték a történetet, annyira részévé váltak és azonosultak vele, hogy nagyon sokan számoltak be arról, hogy a váreskü (Dobó esküje) közben szereplőként elsírták magukat. A darab elérte célját: esténként mintegy 8 ezer nézőt érintette meg az egri csillagok története, ennyi néző értette meg és élte át, lett részese a küzdelemnek, a drámának és a felemelkedésnek. Elképesztő érzés volt a tapsrendben a résztvevők bemutatásánál azt hallani, hogy "Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta"; átélni ezt a katartikus élményt, hogy egy kisvárosban is történhet csoda, hogy megszülethet egy színházi társulat, amely valóban a legnagyobbakkal léphet fel. A Forrás (FNEFSZ) társulatának tagjai fantasztikus munkát végeznek: a felnőtt társulat és az őket követő közvetlen utánpótlás a Nagyforrás lenyűgöző fegyelmezettséggel, művészi alázattal és odaadással lettek Magyarország első amatőr néptáncegyüttesből egy független színház táncművészei.
A határon túli színházzal történő együttműködés keretében a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes 2022. október 28-án 14 órakor illetve 29-én 19 órakor mutatja Örkény István: Tóték című tánckomédiáját a BKK-ban, amelyre helyre szóló, de ingyenes jegyekkel várjuk az érdeklődőket.
A program megvalósításához nyújtott támogatásért ezúton mondok köszönetet a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, és a Miniszterelnökségnek.
Szigetvári József
igazgató, művészeti vezető


AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Zümi vagyok, indulhatunk?!
2022-11-11
Második alkalommal született döntés a Százhalombattai Arany János Iskola és Gimnáziumban arról, hogy részt veszünk a "Programozás és digitalizálás gyermekek és fiatalok számára Európában – Meet and Code" című eseményen.

Szociális Munka Napja
2022-11-10
Köszönet a szociális munkáért.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.