2022. november 27. - Virgil napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:1°
Max:5°
Szerda
Min:1°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Láncreakció 2022
2022-10-13 -  A fenti címmel jelentetett meg könyvet Kürti Sándor üzletember, aki barátait kérte meg, hogy írjanak meg egy-egy jó saját történetet az elmúlt fél évszázadból. A kérésnek eleget tett Sinka László, Százhalombatta díszpolgára, sportdiplomata is. A két baráttal beszélgettem a rendkívül tanulságos könyvről.
Kürti Sándor Gábor Dénes-, és Széchenyi- díjas vegyészmérnök, rendszermérnök, a mágneses adattárolók javítására szakosodott nemzetközi hírű Kürt Kft egyik alapítója, második diplomája megszerzése után, 1985-ig a százhalombattai Dunai Kőolajipari Vállalatnál technológiai folyamatok automatizálásával foglalkozott, részt vett a különleges technológiát alkalmazó katalitikus krakk üzem létrehozásában. Itt barátkoztak össze Sinka Lászlóval, aki a DKSK kézilabdázójaként a sport mellett üzemmechanikusként dolgozott az óriás vállalatnál. Kürti Sándor hazai és nemzetközi szaktestületek tagja, cége több elismerésben részesült. Közismert karitatív tevékenysége. Rendszeresen visszajár Százhalombattára barátaihoz, örömmel idézte fel az itt töltött éveket.
- Kürti Sándor 120 barátját kérte meg az írásra, jóval kevesebben küldtek történetet. Miért éppen ezt az írói kört választotta?
- Egyszerűen ők jutottak eszembe. Örülök, hogy sikerült kiadni a könyvet, mert jobbnál jobb történetek vannak benne. Az elmúlt 50-60 év eseményeit fűzi össze időrendben, lenyomat az útókor számára. Ami az én történetemet illeti, az életemből 19 év Százhalombattához kötődik, ahol kifejezetten jól éreztem magam, jobbnál-jobb tanítóim voltak, jobbnál jobb helyeken dolgozhattam. A rendszerváltozás már az informatika világában ért, testvéremmel az információ biztonságával és adatmentéssel foglalkoztunk.
- Mennyire ment gördülékenyen a könyv szerkesztése?
- Élvezetes, bár nehéz feladat volt, mert két ízlésvilágnak, az íróénak és az enyémnek kellett találkoznia. Addig csiszoltuk az írásokat, amíg mindenkinek megfelelt. Azt szerettem volna, hogy tanulságos, kedves, politikamentes történeteket idézzünk fel, hogy mindenki jó kedvvel forgassa a könyvet, amely egyébként ingyenesen letölthető a Széchenyi Könyvtár Elektronikus Tárából.
- Lesz-e folytatás?
- Azt nem tudom, hogy a szereplők írnának-e még egy történetet, de érdemes ezen elgondolkodni. Most egy másik jellegű, nagy lélegzetű könyv megírásának ugrottam neki, ami kitölti minden időmet.
- Sinka László hogyan fogadta az írásra való felkérést?
- Nagy örömmel hívtam fel Sándort az email-je nyomán, nem is kellet túl sokat egyeztetni, mert jó barátságunk okán fél szavakból is megértük egymást. Szívesen éltem a lehetőséggel, mert remek ötletnek tartottam a könyvet. Élmény olvasni az illusztris személyektől származó történeteket, hozzám különösen közel áll Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízlabda szövetségi kapitány, vagy Beck György, a Vodafon korábbi elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke. Kedves barátom László Imre is, aki a súlyemelő válogatottnak volt az orvosa, illetve a szövetség elnöke, majd a Szent Imre Kórház főigazgatója, jelenleg pedig Újbuda polgármestere.
- Ön miről írt a Láncreakcióban?
- A könyv címéből kiindulva azt vettem górcső alá, hogyan lett robbanásszerűen a finomítóval és az erőművel a magyar ipar fellegvára az a kis halászfalu, ahol én születtem. A legcsodálatosabb kohó volt az életemben a DKV, itt tanultam meg, hogy hogyan kell emberekkel dolgozni, szervezetet működtetni. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy a sportban van dolgom, vezetőként vetettem részt a röplabda, a kézilabda, a sportlövő szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság munkájában, illetve nemzetközi szintű feladataim is voltak – nos, azt írtam meg, ahogyan megéltem ezt a folyamatot.
- A könyvben a Bibliából, Pál apostoltól idéz mottójában; "ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." Mit jelent ez az ön számára?
- Ez az idézet már évtizedekkel ezelőtt megfogott, a sporthasonlat miatt is. Persze itt jóval többről van szó, számomra ebben minden benne van, amit gyerekkorom óta megéltem. Budapesten például a csepeli középiskolában meg kellett harcolnom azért, hogy elfogadjanak engem, aki egy kis faluból jött. A harcban természetesen győzni szeretünk, de a küzdelem megtanít arra is, hogy kellő büszkeséggel fogadjuk el a vereséget.  Ami a hitet jelenti, rendkívül fontos, hogy kikristályosodjon, hogy miben, illetve kiben hiszel. Én hittem a szorgalomban, a tanulásban, a munkában, és abszolút a jóságban, mindenkor; enélkül nem tudtam volna elérni azt, amire vágytam. Amikor kisgyermekként 1964-ben néztem a tokiói olimpiát, vagy később a labdarúgó világbajnokságot 1966-ban, arról álmodtam, hogy én is válogatott játékos legyek. A realitás azonban más volt, ekkor az NB/I-et tűztem ki célul, nem sikerült. Ami nem adatott meg sportolóként, megadatott vezetőként; több mint 250 világversenyen, 6 olimpián, 15 hazai világversenyen vettem részt szervezőként, irányítóként.
- Ha még egy történetet megoszthatna az életéből, mi lenne az?
Azt hiszem, arról a különleges életszakaszról szólna, ami alatt arra vártam, hogy megszülessen az unokám, "Miron herceg", aki most már igazolt labdarúgó. 
                                                                                                                                                 
 Kovács Attila                         
 
 
 

AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Zümi vagyok, indulhatunk?!
2022-11-11
Második alkalommal született döntés a Százhalombattai Arany János Iskola és Gimnáziumban arról, hogy részt veszünk a "Programozás és digitalizálás gyermekek és fiatalok számára Európában – Meet and Code" című eseményen.

Szociális Munka Napja
2022-11-10
Köszönet a szociális munkáért.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.