2023. február 01. - Ignác napja
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Szombat
Min:2°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Jegyzet

Főtér
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Nagyszüleim, dédszüleim egyszerű parasztemberek voltak, de szemükben a legnagyobb becsülete a költőnek volt. A Petőfi-összesnek a Szentírás mellett volt a helye, s ma is úgy vagyok vele, bárhová is megyek egy Biblia és egy Petőfi-kötet mindig velem van. Apai nagyanyám Arany János összes balladáját betéve tudta, s gyakran idézte nekünk, anyai nagyanyám meg rengeteget mesélt, ha nála nyaraltunk, főleg kapálás közben. Azon a nyáron, amikor Jankovics Marcell János vitéz c. rajzfilmje Nyírtassra, a mi kis falunkba is elkerült, nagyon megbetegedtem. Szó nem lehetett arról, hogy a moziba elmehessek, ezért apám az egyik délután leült az ágyam szélére, s kárpótlásul felolvasta nekem Kukorica Jancsi történetét. Ahogy a végére ért, szinte meg is gyógyultam. Erőt adott a mű szépsége. Ettől a pillanattól alig vártam, hogy iskolás legyek, s megtanuljam a betűvetést! Éppen karácsony volt, amikor elolvastam a "Reszket a bokor, mert ..." című verset, s ez engem úgy letaglózott, hogy mámorosan ténferegtem napokig: minden porcikámmal megéreztem ugyanis, hogy a minket körülvevő világ lényegét csakis az anyanyelvben találhatjuk meg. Illik hozzá tennem ehhez a felismerésemhez, hogy igazából tanítóim is erre tanítottak, akik nemcsak felkészült, de igen lelkiismeretes pedagógusok voltak. 
Hála Istennek Százhalombattán sok a felkészült és lelkiismeretes pedagógus, elmondhatjuk tehát, hogy gyermekeink jó kezekben vannak. Iskoláink – a járvány okozta nehézségek ellenére is – változatlanul komoly eredményeket tudnak felmutatni, s reméljük, ez így is marad! Még akkor is joggal bizakodhatunk ebben, ha az idei tanévkezdés egy kicsit nehezebb a tavalyinál. Reménykedtünk abban, hogy a nyár végére kitör a béke, de sajnos nem így történt. A háborúról nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye, de hadd idézzem fel Sánta Ferencnek azokat a gondolatait, amit Az ötödik pecsét című regényében így fogalmaz meg: "Ne tréfáljon, Király úr! Van olyan érdek, amely felér egy háborúval? Már én igazán műveletlen ember vagyok, nem is tagadtam soha, de annyit tudok, és állítom bárki előtt: nincs olyan érdek, amely megérne egy háborút, akármilyen érdeknek legyen az feltüntetve!" Tegyük fel mi is a kérdést jó hangosan, legalább magunknak: van olyan érdek, amely felér egy háborúval? Válaszoljon rá ki-ki a maga tudása és emberi tartása szerint! A helyes választól függetlenül azonban egy dolgot bizton állíthatunk: el kell fogadnunk a nehézségeket, ha becsületes módon nem tudunk könnyíteni az életen. S el kell fogadnunk a veszteségeket is. Az elfogadás természetesen nem a beletörődéssel azonos. Elfogadjuk – magyarán nem kesergünk tovább rajta, hanem tesszük a dolgunkat.     
A nyárra rengeteg feladatot előirányoztam magamnak, ám súlyos balesetem sok mindenben megakadályozott. Mindezeken túl meggátolt abban is, hogy Szél Pali temetésére elmehessek, akinek a halála mélyen megrendített. Távozása nemcsak a családjának, hanem a városnak is nagy veszteség. Különösen: Dunafürednek. Annak idején, amikor alpolgármesterként azt kezdeményeztem, hogy nyissuk meg annak a lehetőségét, hogy Százhalombattán is lehessen egyházi iskola, ő volt az első, aki a javaslatomat támogatta. Nem érdekelték az ideológiai viták különösebben, csak a népképviselet konkrét praktikuma. A lehetőség foglalkoztatta, ami segíthet az emberek élethelyzetén.
Az egyházi iskola ügye azóta nem került terítékre. Meggyőződésem, hogy érdemes lenne újra átgondolni. Átgondolni, s a gondviselő Isten kegyelmébe ajánlani ez ügyben való minden ténykedést. Mert a mi munkánk, sokszor haszontalan, ám jó tudni, hogy a világban létezik egy olyan munkálkodás, amely sohasem lesz hiábavaló, amelynek a gyümölcsei megmaradnak. Ennek a munkának az ismerete a legfontosabb tudás.
 
 

AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ünnepi vacsora
2022-12-23
Karácsony alkalmából ismét melegétellel, gyümölccsel és édességgel vendégelte meg a százhalombattai Hajléktalanszálló lakóit az Önkormányzat nevében Török Sándor alpolgármester, Szalai Attila –, aki hagyományosan a pörköltet készíti – és Szabó Gábor képviselők.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.