2022. szeptember 25. - Eufrozina napja
Vasárnap
Min:12°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:15°
Szerda
Min:8°
Max:18°
Csütörtök
Min:12°
Max:15°
Jegyzet

Főtér
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Nagyszüleim, dédszüleim egyszerű parasztemberek voltak, de szemükben a legnagyobb becsülete a költőnek volt. A Petőfi-összesnek a Szentírás mellett volt a helye, s ma is úgy vagyok vele, bárhová is megyek egy Biblia és egy Petőfi-kötet mindig velem van. Apai nagyanyám Arany János összes balladáját betéve tudta, s gyakran idézte nekünk, anyai nagyanyám meg rengeteget mesélt, ha nála nyaraltunk, főleg kapálás közben. Azon a nyáron, amikor Jankovics Marcell János vitéz c. rajzfilmje Nyírtassra, a mi kis falunkba is elkerült, nagyon megbetegedtem. Szó nem lehetett arról, hogy a moziba elmehessek, ezért apám az egyik délután leült az ágyam szélére, s kárpótlásul felolvasta nekem Kukorica Jancsi történetét. Ahogy a végére ért, szinte meg is gyógyultam. Erőt adott a mű szépsége. Ettől a pillanattól alig vártam, hogy iskolás legyek, s megtanuljam a betűvetést! Éppen karácsony volt, amikor elolvastam a "Reszket a bokor, mert ..." című verset, s ez engem úgy letaglózott, hogy mámorosan ténferegtem napokig: minden porcikámmal megéreztem ugyanis, hogy a minket körülvevő világ lényegét csakis az anyanyelvben találhatjuk meg. Illik hozzá tennem ehhez a felismerésemhez, hogy igazából tanítóim is erre tanítottak, akik nemcsak felkészült, de igen lelkiismeretes pedagógusok voltak. 
Hála Istennek Százhalombattán sok a felkészült és lelkiismeretes pedagógus, elmondhatjuk tehát, hogy gyermekeink jó kezekben vannak. Iskoláink – a járvány okozta nehézségek ellenére is – változatlanul komoly eredményeket tudnak felmutatni, s reméljük, ez így is marad! Még akkor is joggal bizakodhatunk ebben, ha az idei tanévkezdés egy kicsit nehezebb a tavalyinál. Reménykedtünk abban, hogy a nyár végére kitör a béke, de sajnos nem így történt. A háborúról nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye, de hadd idézzem fel Sánta Ferencnek azokat a gondolatait, amit Az ötödik pecsét című regényében így fogalmaz meg: "Ne tréfáljon, Király úr! Van olyan érdek, amely felér egy háborúval? Már én igazán műveletlen ember vagyok, nem is tagadtam soha, de annyit tudok, és állítom bárki előtt: nincs olyan érdek, amely megérne egy háborút, akármilyen érdeknek legyen az feltüntetve!" Tegyük fel mi is a kérdést jó hangosan, legalább magunknak: van olyan érdek, amely felér egy háborúval? Válaszoljon rá ki-ki a maga tudása és emberi tartása szerint! A helyes választól függetlenül azonban egy dolgot bizton állíthatunk: el kell fogadnunk a nehézségeket, ha becsületes módon nem tudunk könnyíteni az életen. S el kell fogadnunk a veszteségeket is. Az elfogadás természetesen nem a beletörődéssel azonos. Elfogadjuk – magyarán nem kesergünk tovább rajta, hanem tesszük a dolgunkat.     
A nyárra rengeteg feladatot előirányoztam magamnak, ám súlyos balesetem sok mindenben megakadályozott. Mindezeken túl meggátolt abban is, hogy Szél Pali temetésére elmehessek, akinek a halála mélyen megrendített. Távozása nemcsak a családjának, hanem a városnak is nagy veszteség. Különösen: Dunafürednek. Annak idején, amikor alpolgármesterként azt kezdeményeztem, hogy nyissuk meg annak a lehetőségét, hogy Százhalombattán is lehessen egyházi iskola, ő volt az első, aki a javaslatomat támogatta. Nem érdekelték az ideológiai viták különösebben, csak a népképviselet konkrét praktikuma. A lehetőség foglalkoztatta, ami segíthet az emberek élethelyzetén.
Az egyházi iskola ügye azóta nem került terítékre. Meggyőződésem, hogy érdemes lenne újra átgondolni. Átgondolni, s a gondviselő Isten kegyelmébe ajánlani ez ügyben való minden ténykedést. Mert a mi munkánk, sokszor haszontalan, ám jó tudni, hogy a világban létezik egy olyan munkálkodás, amely sohasem lesz hiábavaló, amelynek a gyümölcsei megmaradnak. Ennek a munkának az ismerete a legfontosabb tudás.
 
 

AKTUÁLIS
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
2022-09-06 - Még nyár elején jött a felkérés Radócz Barna főszervezőtől a "Ráckeresztúri Csülök és Pálinka Fesztivállal" kapcsolatosan; szerette volna, ha zsűrizem az eseményt – így is történt.
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Ismét ingyenes tüdőszűrés
2022-09-23
Ingyenes tüdőszűrést szervez az Önkormányzat Százhalombattán a helyi lakosok számára október 7-től október 28-ig.

"Érzékenység, szolidaritás, párbeszéd"
2022-09-22
Sinka László szerint az önkormányzati munka lényegét a fent idézett szavakkal lehet a legjobban megragadni, ezen értékekre van leginkább szükség a mindennapokban. Az ÉSZKE önkormányzati képviselőjelöltje a százhalombattai 6. sz., dunafüredi egyéni választókerületben tartott lakossági fórumot szeptember 21-én.

Jótékonysági focitorna a legkisebbekért
2022-09-22
A dm és együttműködő partnerei 5 millió forinttal támogatják a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesületet

Kamarai küldöttgyűlés
2022-09-20
Az Országos Vagyonvédelmi Kamara Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését szeptember 9-én. A küldöttek a többi között tárgyaltak a hamarosan esedékes tisztújítás részleteiről is.

Szüreti szomszédolás
2022-09-19
Több régiós település mellett, Százhalombatta is meghívást kapott a XVII. alkalommal megrendezett Tárnok Szüreti Mulatságra.

Időközi önkormányzati választás, 6. sz., dunafüredi egyéni választókerület
2022-09-19
Dr. Korcsmáros Iván képviselőjelölti bemutatkozója.

Kibérelt dobogó
2022-09-19
Arany-, ezüst -, és bronzérmet szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az ölbői F5-E hajóosztály Országos Bajnokságon, szeptember 17-18-án – számolt be az egyesület.

Ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító
2022-09-19
Befejeződött a  százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa - tájékoztatott a MOL.

Időközi választás
2022-09-17
Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.

Aradi Vértanúk Napja
2022-09-17
Megemlékezést tart a KÉSZ  és az 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat  Százhalombattán az óvárosi Szent László téren, október 6-án 18 órától. 

Pozitív változás a közétkeztetésben
2022-09-15
A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott ebédre Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester, hogy felmérjék az étkeztetés minőségét, miután az önkormányzati fenntartású Városi Családsegítő és Gondozási Központ vette át a feladatot július 1-jével.

Együtt volt a város
2022-09-15
Ismét háromnapos közösségi ünnepet tartottak Százhalombattán szeptember 9-11-e között. A Battai Napokon színvonalas könnyűzenei koncertek, operett slágerek, gyerek, sport- és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.

Közös ügyek
2022-09-15
 A Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium munkaértekezletén találkozott Vezér Mihály polgármester Lászlóné Garaguly Anikó szakmai igazgatóhelyettes, újonnan megbízott igazgatóval és munkatársaival szeptember 14-én.

Eseménydús augusztus - polgárőr beszámoló
2022-09-15
A százhalombattai polgárőrök számos szolgálatot teljesítettek a nyár utolsó hónapjában is.

Rezsi kedvezmény a többgenerációs házaknak. Komoly önkormányzati takarékossági intézkedések szükségesek
2022-09-14
Nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron az egy mérőórás, többgenerációs házban élők a szeptember 9-én kiadott kormányrendelet értelmében. Az intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve az Önkormányzatot érintő rezsiár-emelkedésről tájékoztatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere szeptember 13-án.

Fájó hazai vereség
2022-09-13
Három góllal, 22-19 –re kikapott a Százhalombattai KE az Agrofeed ETO UNI Győr együttesétől az NB/I férfi kézilabda bajnokság szeptember 10-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai vezetője.

Harminc év a "köz" szolgálatában
2022-09-11
Három, önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat köszöntött Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a jubileum alkalmából szeptember 7-én.

Véradás
2022-09-11
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez az Érdi Rendőrkapitányságon 2022. szeptember 28-án 10.00-14.00 óra között.

Román Diaszpóra Napja
2022-09-10
 Az idén 12. alkalommal tartotta meg a Román Nemzetiségi Önkormányzat az ünnepet Százhalombattán az óvárosi szerb klubban, augusztus 27-én.

Egyedülálló zöld-beruházás Százhalombattán
2022-09-10
Magyarországon elsőként Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszert adtak át a Dunamenti Erőműben szeptember 9-én. A vállalat egyúttal csatlakozott a Magyar Akkumulátor Szövetséghez, valamint bemutatták a világ egyetlen napelemes lakóautóját.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.