2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:19°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:19°
Max:22°
Vasárnap
Min:17°
Max:31°
Rendőrségi hírek

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18 - Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.
INTERNETES ADATHALÁSZAT
A bűnözők megtévesztő e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Az e-maileket és üzeneteket nagyon sok embernek elküldik, bízva abban, hogy néhányan bedőlnek és megadják az adataikat. Az adathalászok jellemzően egy HAMISÍTOTT WEBOLDALON keresztül próbálnak személyes és pénzügyi adatokhoz (tipikusan felhasználói név, jelszó, bankkártya-adatok) jutni.
 
Megbízható szervezetek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók ismertségét kihasználva, azok weboldalait LEMÁSOLVA igyekeznek a felhasználók bizalmába férkőzni. A csalók E-MAILT vagy közösségi oldalon, illetve egyéb üzenetküldő szolgáltatáson keresztül ÜZENETET KÜLDENEK a címzettnek, amiben ráveszik az e-mailben vagy üzenetben szereplő HIVATKOZÁS követésére. Arra kérik a felhasználót, hogy JELENTKEZZEN BE valamilyen megbízható szervezet (levelezési szolgáltató, PayPal, eBay, bank, stb.) honlapjához nagyon hasonlító weboldalra, amit azonban a csalók üzemeltetnek, és az itt megadott személyes és pénzügyi adatok a csalókhoz kerülnek.
 
Biztonsági tanácsok
Mindig ELLENŐRIZZE, hogy valóban a feladónak tűnő személy, szervezet küldte-e az e-mailt!
 A bankok NEM KÉRNEK e-mailben bankkártya-adatokat, más szervezeteknek pedig ne adjuk meg azokat!
Online bankkártyás fizetésnél mindig GYŐZŐDJÜNK meg arról, hogy valódi bank oldalon adjuk-e meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adjuk meg azokat!
Amikor belépünk egy banki vagy bármilyen más oldalra, GYŐZŐDJÜNK meg arról, hogy az valóban ahhoz SZERVEZETHEZ TARTOZIK. Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (HTTPS előtag) oldalon adjunk meg!
 
Tipikus megtévesztő üzenetek
FRISSÍTSE JELSZAVÁT az alábbi linken!
LÉPJEN BE A FIÓKJÁBA, ellenkező esetben 24 órán belüli törlődik!
A mellékelt számla befizetéséhez a linken ADJA MEG A BANKKÁRTYA-ADATAIT!
 
Árulkodó jelek: e-mailek, üzenetek
Bár az adathalász e-mailek és üzenetek egyre kifinomultabbak, azért viszonylag könnyű felismerni, hogy az e-mailt vagy üzenetet csalók küldték:
-a küldő e-mail címe bár HASONLÍT valamelyik megbízható szervezetéhez, attól eltér;
• a második szintű tartomány névben: google helyett gooogle vagy g00gle,
• legfelső szintű tartomány nevében (.hu, .com, stb.) google.com helyett google.xyz,
• a szervezet HIVATALOS e-mail címe helyett PRIVÁT e-mailről érkezik: pl. support@paypal.com helyett paypal@gmail.com,
• olyan szolgáltató nevében küldték ki, amellyel NEM ÁLLUNK kapcsolatban,
• a levélben használt MEGSZÓLÍTÁS ÁLTALÁNOS, nem szerepel benne a címzett neve,
• a szöveg HELYESÍRÁSI, NYELVHELYESSÉGI HIBÁKAT tartalmaz, magyartalan, valószínűsíthető, hogy
fordítóprogrammal készült,
• bár a megadott link látszólag hasonlít az eredeti oldal címére, a kattintás után a CÍMSORBAN teljesen más jelenik meg.
 
Árulkodó jelek: adathalász weboldalak
 
Az áloldalak sok esetben kinézetükben, szerkezetükben nagyon HASONLÍTANAK az eredeti oldalhoz, más esetben csak a szervezet arculati elemeit (színek, logók) alkalmazzák egyszerűsített formában. Vannak azonban olyan egyértelmű jelek, amelyek jelzik, hogy áloldalról van szó:
• A böngésző címsorában nem a szervezet HIVATALOS HONLAPJÁNAK internetes (URL) címe szerepel, hanem teljesen ismeretlen, a hivatalos oldal címére esetleg hasonlító más szöveg.
• Az URL címben HTTPS HELYETT CSAK A HTTP szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, és a felhasználó számítógépe és az oldal közötti kommunikáció sem titkosított.
• A megbízható tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat a böngészők általában jelzik (általában KIS
LAKATTAL), illetve ZÖLD JELZÉSSEL a böngésző címsorában.
 
TELEFONOS CSALÁS
Az alábbiakban megosztunk egy tanulságos esetet:
"Ma reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az egy, az OTP Bank nevében telefonáló férfi. A csaló azért hívott, mert a bankkártyámmal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani az Alza webáruházában. A telefonhívás alatt próbált nagyon profinak tűnni, de érződött rajta, hogy nem igazi ügyfélszolgálatos. A beszélgetés közben sokszor megakadt, bizonytalan volt. A technikai, jogi, szakmai kifejezéseket rosszul használta. Ez persze nem mindenkinek tűnik fel, számomra azonban kifejezetten szórakoztató volt. Hangsúlyozta, hogy semmilyen személyes adatot nem kér, bele tudna nézni a banki anyagomba, de az engedélyem nélkül nem teszi, ezzel is próbálta elnyerni a bizalmamat. Mivel mindenben nagyon együttműködőnek mutatkoztam és a feltett kérdésekre válaszoltam, javasolta, hogy egy alkalmazást telepítsek az eszközöm, hogy azzal tudjam elvégezni a kétfaktoros hitelesítést, amivel fokozhatom a biztonságot. Ez egy távoli asztal elérést biztosító program lett volna, amivel hozzáfértek volna minden, a készüléken tárolt információhoz. Ezt a kérését természetesen már nem teljesítettem".
 
Kis internetes kutatás alapján látható, hogy a napokban több sikertelen próbálkozása is volt csalónknak. Az interneten az alábbi véleményeket írták erről a telefonszámról érkezett hívásokkal kapcsolatban:
 
• "OTP ügyfél szolgálatosnak adta ki magát egy hölgy és azt állította, hogy fizetni próbáltak a
kártyámmal az Alzanal. Mivel nem vagyok az OTP ügyfele, így hamar véget ért a beszélgetés.
• Ma hívott, hogy pénzt akartak leemelni a számlámról, de beszélni sem tud!
• OTP-s csalás, applikáció telepítésre akartak rávenni
• Szerencsétlen csaló, két mondatot nem tud összerakni".
 
Legyünk nagyon óvatosak, ha bank nevében telefonál valaki! A beszélgetés elején kérdezzük meg, hogy kit keres, és ha nem tudja a pontos nevünket, akkor szakítsuk meg a hívást! Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem! Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, ne osszunk meg senkivel telefonon! Ha valóban a bank ügyintézője telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
 
További aktuális tartalmakért (tanácsokért, felhívásokért) kövessék az "Internet tudatosan –
online is biztonságban Facebook" oldalt, amelyet az alábbi hivatkozáson érnek el: https://www.facebook.com/internettudatosan
 
FACEBOOK CSALÁS
A csali: kis befektetés – hatalmas vagyon
A gyanútlan felhasználó általában Facebook hirdetés, vagy böngészés közben akad a csaló hirdetésre, cikkekre, amelyek minden esetben nagy hozamú befektetésekről szólnak. Az áldozat regisztrál az oldalon, ahol megadja e-mail címét és telefonszámát, majd a Dakken Groupos csalók e-mailen és/vagy telefonon keresztül felveszik vele a kapcsolatot; pl.: thomas.frank[@]dakkengroup[.]com.
A csalók tört magyarsággal, részben magyarul, részben angolul beszélnek telefonon. A felhasználót először a dakkengroup[.]com weboldalra navigálják, és bitcoin befektetésekkel foglalkozó oldalak segítségével, tőzsdei adatokra hivatkozva, nagy hozamú befektetési lehetőségekkel győzik meg a felhasználót.
A következő lépésben a csalók egy olyan programot töltetnek le az áldozattal ?, számítógépekre általában a TeamViewert, mobil készülékekre pedig legtöbbször az AnyDesket ? amivel azután távolról hozzá tudnak férni az áldozat eszközéhez. Az áldozat hozzájárulásával így tudnak levonni kisebb, nagyobb összegeket a számlájáról. Megszerezhetnek személyes adatokat, banki adatokat.
Javaslatok:
Amennyiben fenti vagy hasonló hirdetésbe botlunk, hagyjuk figyelmen kívül! Ne adjunk hozzáférést idegen személy/ek/nek a gépünkhöz, illetve ne töltsünk le ismeretlen programot a gépünkre!
Azonnal keltsen gyanút, ha egy ügyintéző bármilyen témában:
- egy program letöltésére kér minket;
- ha sürgetőleg lép fel;
- ha egy "kihagyhatatlan ajánlattal" keres meg bennünket!
Ha mégis megtörtént a baj, tegyen feljelentést a rendőrségen, és azonnal zároltassa a számláját!
 
 
 
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Megkezdődött a szerződéses határvadászok toborzása 
2022-07-16
A jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárásról, és a várható szolgálati feladatellátásról is beszámoltak a sajtótájékoztatón a rendőrségi vezetők július 15-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.