2022. július 02. - Ottó napja
Szombat
Min:18°
Max:31°
Vasárnap
Min:18°
Max:33°
Hétfő
Min:20°
Max:35°
Kedd
Min:19°
Max:34°
Szerda
Min:19°
Max:24°
Kultúra, Oktatás

Irány Olaszország!
2022-05-31 - Újabb utazásra invitálta a SZIKE-Ifjúsági Műhely az érdeklődőket. A "Legyél Te is világpolgár!" rendezvénysorozat az elmúlt évek során már elkalauzolta közönségét Japánba, Dél- és Észak-Amerikába, Skandináviába, Németországba és Franciaországba. Olaszország költözött a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárába május 28-án.
A rendezvénysorozat eredeti célja a nemzetközi cserediákság lehetőségének megismertetése, és kedvcsináló a különböző országok megismerésére. Ennek érdekében varázsolnak a szervezők minél szélesebb, minél érdekesebb merítést az adott terület kultúrájából. Ezen a rendezvényen ugyan nem képviseltette magát az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány, hogy a cserediákságról tájékoztasson, viszont soha ilyen aktívan nem támogatták még a helyi középiskolások az eseményt, mint most az Arany János Gimnázium diákjai, akik nem csak a program megvalósításában és színesítésében, de már az előkészületekben is aktívan részt vettek.

Olaszország számos régióból áll, több kisebb-nagyobb sziget is tartozik hozzá (sőt! az egyetlen olyan ország Európában, aminek területén két további állam – a Vatikán és San Marino – is található). Mintegy ezt illusztrálta három ifjú hölgy – Almássy Szonja, Kunszabó Adél és Juhász Violetta, a Forrás táncosai –, akik egy szárd népdallal nyitották meg az utazást.

Az olaszokkal kapcsolatban három dolog biztosan mindenkinek az elsők között jut eszébe: divat, gasztronómia és kulturális turizmus. Szerencsére mindhárom terület bemutatására városon belül akadt vállalkozó. A program divatbemutatóval indult: Patakfalvi-Vigh Kincső divattörténeti áttekintését az Arany János Gimnázium diákjai a Still divatáru üzlet olasz ruháinak és kiegészítőinek felvonultatásával illusztrálták.

Szeifertné Tóth Erika második alkalommal járt Szerb Antal: Utas és holdvilág című regényének nyomában, vezetett körutazáson Itáliában. A mindig lelkiismeretesen felkészült előadó ezúttal is lenyűgöző képeket, érdekes és kedves történeteket hozott. Bár a sok elemből álló program ezúttal csak félórányi lehetőséget engedett az élményeknek, a közönség biztatása – és saját élménymegosztó vágya – hatására bízhatunk benne, hogy ősszel egy még részletesebb beszámolóval is megörvendeztet bennünket.

Mindeközben színes választékát bemutatva, ízletes kóstolókat kínálva jelen volt az Itália ízei családi csapata is, nagy sikert aratva a fűszeres pesto-variációkkal, változatos kenyérkékkel, zamatos csokikkal. Az érdeklődők megismerhették az olasz gasztronómia alapjait – a tésztát, paradicsomot, bazsalikomot, olívabogyót és – olajat – és azok variálhatóságának végtelenségét.

A rendezvényt megelőző héten néhány "Aranyos" diák olasz köszönéseket, és több, jellemzően olasz attribútumot készített – velencei maszkot, Vespa-robogót, római sisakot, pizzát és paradicsomot – dekorgumiból, amikkel fotózkodni igazán jó mulatság volt a zöld-fehér-piros háttér előtt. László Anikó, a SZIKE-IM koordinátora, a HBVK gyerekkönyvtárosa által festett paraván segítségével pedig bárki egy pillanat alatt Rómában vagy Velencében találhatta magát – legalábbis egy vidám fotó erejéig.

Ha pedig a nagy fotózkodásban lemerült az okostelefon, a kezes-lábas játszóház áramtermelő-mobiltöltő bringáját tekerve bárki fel tudta azt tölteni. Így jelent meg az idén Magyarországot is érintő Giro d’Italia kerékpáros körverseny a rendezvényen. Valamint úgy is, hogy a magyarországi szervezők egy igen gazdag ajándékcsomaggal – esernyőkkel, napszemüvegekkel, sapkákkal, egyéb apróságokkal – támogatták az eseményt. Ugyancsak támogatta a rendezvényt az olasz nagykövetség a Budapesti Olasz Kultúrintézeten keresztül, ahonnan könyvek, könyvjelzők, kitűzők is kerültek abba az utazóbőröndbe, amiből a programot záró "nápolyi tombola" során minden játékos választhatott magának nyereményt.

Nyerni többféle módon is lehetett; volt papíralapú Olaszország-teszt, melynek kitöltői közül sorsolással került ki három győztes, akik – az érdekes információkon túl – egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodtak. Ennek fődíját – az Itália ízei összeállítását – Tóth Emese nyerte, aki ugyancsak az Arany János Gimnázium diákja, és aki nagyon sokat tett a rendezvény sikere érdekében, az előzetes szervezésben és a lebonyolításban egyaránt. A jó szerencse ezek szerint összebeszélt a karmával, hogy a nagyértékű nyeremény jó helyre kerüljön! A másik játékban azonban nem a szerencsén, hanem a tudáson és gyorsaságon múlt a siker. Szabó Orsolya, az Arany gimnázium olasznyelv-tanára által összeállított, online felületen játszható Kahoot-kvíz során nem csak érdekes információkhoz juthattunk – mint például, hogy az olaszoknál a 13-as szerencsés, a 17-es azonban szerencsétlen szám –, hanem az idősebb résztvevők is megismerhettek és kipróbálhattak egy, a mai diákok között mindennapos, az online oktatás során sokszor használt alkalmazást.

A délután igazi nyereménye azonban kétségtelenül az együtt töltött idő, a színes programok, a közösségi élmény volt. Ahogy Szeifertné Tóth Erika fogalmazott az élmények hatása alatt: ez nekem tényleg olyan volt, mint egy gyereknap.
                                                                                                                                                                                              a.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
A köztisztviselőket ünnepelték
2022-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából műsorral egybekötött ünnepségen köszöntötte a százhalombattai önkormányzat a Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait a Szekeres József Konferencia-és Rendezvényközpontban június 30-án. A rendezvényen elismerő okleveleket is átadtak.

Háromszáz új parkolóhely létesülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-06-30
Százhalombatta Város Képviselő-testülete megtartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban június 29-én.

Az Óvárossal kapcsolatos képviselő-testületi döntések
2022-06-30
A június végén tartott képviselő-testületi ülés legnagyobb részét képezte a Százhalombatta város önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása. Számtalan döntés érinti az Óvárost, melyeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban részletezek.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Újabb alapítványi adományozás
2022-06-07
Kilenc-kilenc darab táblagépet adott át a Remény Bajnoka Alapítvány a százhalombattai Arany János és az Eötvös iskola részére.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.