2023. február 01. - Ignác napja
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:5°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Beszélgetés

Nehéz év volt, még nehezebb jön
2022-02-10 - Évtizedek óta nem tapasztalt helyzetbe került az egészségügy. Kezdte ekképpen a Halom Televízióban tartott évértékelőjét dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója. Elmondta, hogy azok, akik a második világháború után születtek, nem találkozhattak olyan nehéz, az egészségügyet érintő helyzettel, mint amilyet a koronavírus-járvány okozott. Ennek megfelelően, ahogy világszerte mindenhol, úgy a Százhalom Egészségügyi Központban is a koronavírus volt a meghatározó 2021-ben.
Míg 2020 azzal telt, hogy megismerjék a vírust és a tüneteket, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel és módszerekkel segítsenek a betegeken, a maszkviselés, a távolságtartás és a védőoltások pedig megmutatták az alagútból kivezető utat, folytatta a főigazgató, addíg a tavalyi év már nem a félelemről szólt. Sokkal inkább arról, hogy azt a rengeteg feladatot, amit a fertőzés okozott, miként oldják meg.

“A járványkezelésben nincs demokrácia. Harcolni kell a legnagyobb szövődmény, a halál ellen." Ezt mondta a főigazgató annak apropóján, hogy a második hullám idején a kórházakban megteltek az intenzív osztályok és rengetegen hunytak el a járvány következtében. A tomboló járvány pedig azt is megmutatta dr. Berzéki Ferenc szerint, hogy az egészségügyben milyen kevesen dolgoznak. Ahogy fogalmazott, ekkor az egészségügy már alkalmatlan lett a feladatainak ellátására. Szerinte be kellett volna mutatni a nyilvánosság számára a kórházakban uralkodó helyzetet, hogy az emberek lássák azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi alkalmazottak napról napra megvívtak.

Eközben megváltozott a közhangulat. Még 2020 tavaszán dalok születtek az egészségügyi dolgozók tiszteletére és megtapsolták, éljenezték őket, addig őszre ez már kezdett alábbhagyni, majd 2021-ben az emberek a kialakult helyzetért már szinte az egészségügyet tették felelőssé. A bezártság következtében és amiatt, hogy sokan nem kapták meg a szükséges ellátásokat, az addigi empátia agresszív viselkedéssé alakult. Ez pedig Százhalombattán sem volt másként. A Százhalom Egészségügyi Központban sok a nyugdíjas orvos és nagyon sokan dolgoznak kórházban is. Emiatt számos rendelés szünetelt, vagy csak kevesebb óraszámban tudták megtartani azokat, mert az orvosoknak a covid-osztályokon kellett dolgozniuk, vagy azok helyett dolgoztak, akik súlyos megbetegedés miatt a covid-osztályra kerültek. Az ellátatlan betegek száma így Százhalombattán is egyre magasabb lett és ez 2021-ben tovább fokozódott. Dr. Berzéki Ferenc szerint azóta sem érik utol magukat.

Bár az online időpontfoglalás nagyon kényelmes, de mégis meg kellett szüntetni. Az ugyanis a betegellátás kárára ment, mivel sokan fölöslegesen jelentkeztek be és a lefoglalt időpontban nem jelentek meg a rendelésen. Az új rendszerben kizárólag telefonon, vagy személyesen lehetett időpontot foglalni egy-másfél hónapra. Mivel ebből nagy konfliktus lett, a főigazgató végül úgy döntött, újra lehetővé teszik az internetes időpontfoglalást, de csak a százhalombattai lakosok részére. Ennek viszont pontosan az lett az eredménye, amire számítottak. A betegek hónapokra előre lefoglalták a szabad időpontokat és jelenleg az ötödik hónapig tele vannak a szakrendelések. Dr. Berzéki Ferenc elmondta, mivel sokan feleslegesen foglalják le az időpontokat és nem is mennek el az orvoshoz, ezért nem lehet tudni, hogy valójában hány beteg van akinek tényleg szüksége lenne ellátásra.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy a Százhalom Egészségügyi Központ alapítványként nem tartozik a tavaly életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszony alá. Tartottak a jogviszonytól, hiszen az a rendelőintézet működtetését valószínűleg veszélybe sodorta volna. Ezt azzal magyarázta, hogy a Százhalombattán dolgozó orvosok egy része nyugdíjas, másik részük pedig főállásban kórházban dolgozik. Bár a munkaszerződést, amit a szolgálati jogviszony támasztott, közülük sokan aláírták, de engedélyt kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, így máshol, például a battai egészségügyi központban is dolgozhatnak. Ha ezt az engedélyt nem kapták volna meg, akkor Százhalombattán most nem lenne rendelés. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan, jellemzően fiatalabb munkatársak, akik szintén kértek engedélyt, de ők egyelőre azt nem kapták meg. Az így kiesőket a rendelőintézetben főleg részállásban, vagy vállalkozóként dolgozó doktorokkal pótolták. Ők ugyanis nem tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony alá. Ez bár előnye az alapítványi működtetésű Százhalom Egészségügyi Központnak, de egyben hátránya is, tette hozzá a főigazgató. A jogviszony alá nem tartozó orvosok után ugyanis nem kapták meg az állami béremelést.

Az elmúlt időszakban a járvány okozta jelentős terhelés mellett nem hanyagolták el a fejlesztéseket. Az új digitális röntgen és a hozzá köthető átalakítás önmagában kétszázmillió forintba került. Emellett vásároltak új ultrahangkészülékeket, szemészeti CT-berendezést, és egy olyan eszközt az egynapos sebészetre, ami új szemlencse beültetéséhez szükséges, idén pedig beszerelnek egy új, csúcskategóriás sterilizálót. Az új, modern eszközökhöz ember is kell, aki működteti, folytatta a főigazgató. A legnagyobb gondot épp ezért a szakemberek hiánya okozza és amiatt rendeléseket kell elhalasztani, vagy csökkenteni azok számát.

Az idei az egyik legnehezebb év lesz a rendelőintézet történetében - zárta le az elmúlt esztendő értékelését a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója. Ezt azzal magyarázta, hogy 2022 teljesen tervezhetetlen annak ellenére is, hogy a tervek egyébként megvannak, de jelenleg nem látja, hogy mindezt miként lehetne megvalósítani. Az energiaárak drasztikus mértékben emelkedtek és az intézmény átalányfinanszírozása csak május 31-ig tart. Dr. Berzéki Ferenc szerint egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy meddig tudnak kitartani. Ugyanis ha a dolgozók olyan jelentős bérigényt nyújtanak be, amit nem tudnak nekik megadni és ezért felmondanak, akkor a betegellátás és az intézmény működése veszélybe kerülhet.AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Hét szenior úszóérem
2023-02-01
Kiváló eredményeket értek el a Százhalombatta Városi Úszó Klub szenior úszói Szentesen, a VIII. Évindító Nemzetközi Szenior Összetett Sprint Úszóverseny és Országos Bajnokságon január 28-án.

Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.