2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Beszélgetés

Nehéz év volt, még nehezebb jön
2022-02-10 - Évtizedek óta nem tapasztalt helyzetbe került az egészségügy. Kezdte ekképpen a Halom Televízióban tartott évértékelőjét dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója. Elmondta, hogy azok, akik a második világháború után születtek, nem találkozhattak olyan nehéz, az egészségügyet érintő helyzettel, mint amilyet a koronavírus-járvány okozott. Ennek megfelelően, ahogy világszerte mindenhol, úgy a Százhalom Egészségügyi Központban is a koronavírus volt a meghatározó 2021-ben.
Míg 2020 azzal telt, hogy megismerjék a vírust és a tüneteket, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel és módszerekkel segítsenek a betegeken, a maszkviselés, a távolságtartás és a védőoltások pedig megmutatták az alagútból kivezető utat, folytatta a főigazgató, addíg a tavalyi év már nem a félelemről szólt. Sokkal inkább arról, hogy azt a rengeteg feladatot, amit a fertőzés okozott, miként oldják meg.

“A járványkezelésben nincs demokrácia. Harcolni kell a legnagyobb szövődmény, a halál ellen." Ezt mondta a főigazgató annak apropóján, hogy a második hullám idején a kórházakban megteltek az intenzív osztályok és rengetegen hunytak el a járvány következtében. A tomboló járvány pedig azt is megmutatta dr. Berzéki Ferenc szerint, hogy az egészségügyben milyen kevesen dolgoznak. Ahogy fogalmazott, ekkor az egészségügy már alkalmatlan lett a feladatainak ellátására. Szerinte be kellett volna mutatni a nyilvánosság számára a kórházakban uralkodó helyzetet, hogy az emberek lássák azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi alkalmazottak napról napra megvívtak.

Eközben megváltozott a közhangulat. Még 2020 tavaszán dalok születtek az egészségügyi dolgozók tiszteletére és megtapsolták, éljenezték őket, addig őszre ez már kezdett alábbhagyni, majd 2021-ben az emberek a kialakult helyzetért már szinte az egészségügyet tették felelőssé. A bezártság következtében és amiatt, hogy sokan nem kapták meg a szükséges ellátásokat, az addigi empátia agresszív viselkedéssé alakult. Ez pedig Százhalombattán sem volt másként. A Százhalom Egészségügyi Központban sok a nyugdíjas orvos és nagyon sokan dolgoznak kórházban is. Emiatt számos rendelés szünetelt, vagy csak kevesebb óraszámban tudták megtartani azokat, mert az orvosoknak a covid-osztályokon kellett dolgozniuk, vagy azok helyett dolgoztak, akik súlyos megbetegedés miatt a covid-osztályra kerültek. Az ellátatlan betegek száma így Százhalombattán is egyre magasabb lett és ez 2021-ben tovább fokozódott. Dr. Berzéki Ferenc szerint azóta sem érik utol magukat.

Bár az online időpontfoglalás nagyon kényelmes, de mégis meg kellett szüntetni. Az ugyanis a betegellátás kárára ment, mivel sokan fölöslegesen jelentkeztek be és a lefoglalt időpontban nem jelentek meg a rendelésen. Az új rendszerben kizárólag telefonon, vagy személyesen lehetett időpontot foglalni egy-másfél hónapra. Mivel ebből nagy konfliktus lett, a főigazgató végül úgy döntött, újra lehetővé teszik az internetes időpontfoglalást, de csak a százhalombattai lakosok részére. Ennek viszont pontosan az lett az eredménye, amire számítottak. A betegek hónapokra előre lefoglalták a szabad időpontokat és jelenleg az ötödik hónapig tele vannak a szakrendelések. Dr. Berzéki Ferenc elmondta, mivel sokan feleslegesen foglalják le az időpontokat és nem is mennek el az orvoshoz, ezért nem lehet tudni, hogy valójában hány beteg van akinek tényleg szüksége lenne ellátásra.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy a Százhalom Egészségügyi Központ alapítványként nem tartozik a tavaly életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszony alá. Tartottak a jogviszonytól, hiszen az a rendelőintézet működtetését valószínűleg veszélybe sodorta volna. Ezt azzal magyarázta, hogy a Százhalombattán dolgozó orvosok egy része nyugdíjas, másik részük pedig főállásban kórházban dolgozik. Bár a munkaszerződést, amit a szolgálati jogviszony támasztott, közülük sokan aláírták, de engedélyt kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, így máshol, például a battai egészségügyi központban is dolgozhatnak. Ha ezt az engedélyt nem kapták volna meg, akkor Százhalombattán most nem lenne rendelés. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan, jellemzően fiatalabb munkatársak, akik szintén kértek engedélyt, de ők egyelőre azt nem kapták meg. Az így kiesőket a rendelőintézetben főleg részállásban, vagy vállalkozóként dolgozó doktorokkal pótolták. Ők ugyanis nem tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony alá. Ez bár előnye az alapítványi működtetésű Százhalom Egészségügyi Központnak, de egyben hátránya is, tette hozzá a főigazgató. A jogviszony alá nem tartozó orvosok után ugyanis nem kapták meg az állami béremelést.

Az elmúlt időszakban a járvány okozta jelentős terhelés mellett nem hanyagolták el a fejlesztéseket. Az új digitális röntgen és a hozzá köthető átalakítás önmagában kétszázmillió forintba került. Emellett vásároltak új ultrahangkészülékeket, szemészeti CT-berendezést, és egy olyan eszközt az egynapos sebészetre, ami új szemlencse beültetéséhez szükséges, idén pedig beszerelnek egy új, csúcskategóriás sterilizálót. Az új, modern eszközökhöz ember is kell, aki működteti, folytatta a főigazgató. A legnagyobb gondot épp ezért a szakemberek hiánya okozza és amiatt rendeléseket kell elhalasztani, vagy csökkenteni azok számát.

Az idei az egyik legnehezebb év lesz a rendelőintézet történetében - zárta le az elmúlt esztendő értékelését a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója. Ezt azzal magyarázta, hogy 2022 teljesen tervezhetetlen annak ellenére is, hogy a tervek egyébként megvannak, de jelenleg nem látja, hogy mindezt miként lehetne megvalósítani. Az energiaárak drasztikus mértékben emelkedtek és az intézmény átalányfinanszírozása csak május 31-ig tart. Dr. Berzéki Ferenc szerint egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy meddig tudnak kitartani. Ugyanis ha a dolgozók olyan jelentős bérigényt nyújtanak be, amit nem tudnak nekik megadni és ezért felmondanak, akkor a betegellátás és az intézmény működése veszélybe kerülhet.AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.