2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Jubileumi világkongresszus
2021-11-14 - A százhalombattai Barátság Kulturális Központ adott otthont a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége, a CIOFF 50. kongresszusának november 10-én, a jeles eseményt tavaly el kellett halasztani a járványhelyzet miatt.
A rendezvényen 57 ország 138 képviselője vett részt. A központ előterében kiállítás nyílt népi iparművészek, hímzők, kékfestők munkáiból. Hat magyar országos szövetség mutatkozott be a színházteremben, továbbá az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO-listán szereplő hazai elemek, a busók, a kékfestők, a solymászok, a Matyóföld, és a Táncház Egyesület. A kongresszus záró programja az Aranyszív Gála volt, amelyen a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház és a kihívásokkal élő társulati tagok alkotta Felhőjárók Mozdulat Színház érintéseket, érzéseket, fájdalmakat megjelenítő közös produkcióját láthatta a közönség.
 
Vincze Andrea, a Cioff Hungary elnöke elmondta, hogy a szervezet által a magyarországi rendezvények, zenei- és táncegyüttesek is bekapcsolódhatnak a nemzetközi kulturális áramlatba, illetve fordítva. A hazai szövetségnek 33 tagfesztiválja van, a többi között a világszerte ismert százhalombattai Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár.
 
Szigetvári József a Cioff Hungary alelnöke, a százhalombattai kulturális központ igazgatója felidézte, hogy Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a szervezetnek, amely a vasfüggönnyel elválasztott keleti és nyugati országok kulturális közeledését hivatott elősegíteni. A keleti blokkból csak állami intézmények lehettek tagok, hazai részről az akkori Népművelődési Intézet vállalta a nemzetközi kapcsolattartást. A szövetség célja, az UNESCO-val együttműködve, a különböző népcsoportokra jellemző, egyedi szellemi kulturális örökség védelme. Példaként említette a mohácsi busójárást, a mezőkövesdi matyó díszítőművészetet és a kalocsai hímzést, amelyek megszűnnek, ha nem ápoljuk, és nem adjuk tovább azokat az újabb generációk számára.
 
Vezér Mihály polgármester párhuzamot vont Százhalombatta várossá nyilvánítása és a CIOFF megalakulása között, hiszen mindkét esemény 1970-hez köthető. Jelképesen így is összefonódott a város és a szervezet sorsa, együtt igyekeznek felmutatni és ápolni az egyetemes emberi értékeket. Héra Éva népművelő, közművelődési szakember és Szigetvári József a népi táncművészet és kultúra megőrzésére irányuló tevékenysége nemzetközi szinten is ezt jelenti. A múlt hagyományainak megbecsülése, továbbadása minden generáció feladata, mert ez a záloga annak, hogy a jövőben is életképes, sikeres legyen egy közösség.  
A városvezető örömét fejezte ki, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város adhatott otthont a világkongresszusnak, ami a Summerfest sikerének is elismerése. Emlékeztetett, hogy a kezdetektől fogva támogatták a fesztivált, amelynek Szigetvári József a zászlóvivője. Az első, 28 évvel ezelőtti rendezvénynek még az 1-es iskola udvara adott helyet, hat ország részvételével, az akkori nagy siker nyomán azóta is örömmel tesznek eleget ennek a missziónak. A járvány okozta nehézségek ellenére is arra törekszenek, hogy a lehetőségekhez mérten folytatódjon a Summerfest. Mint mondta: az élet mellett teszik le voksukat, megtörve a vírus általi társadalmi elszigeteltséget. A közösség együtt mond "igent" a mindennapokat szebbé, tartalmasabbá tevő értékekre. Az élet él, és élni akar – tette hozzá a polgármester.
Az Aranyszív Gálára utalva hangsúlyozta a segítségre szorulók cselekvő támogatásának fontosságát, aminek nagy hagyományai vannak Százhalombattán.  Köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak, akik elhívatott, áldozatos és felelősségteljes missziós munkát végeznek a városban. Általánosságban elmondható, hogy az emberek egymás iránti segítő elköteleződése a társadalmi érettség, fejlettség fontos fokmérője, e tekintetben már bőven nagykorú Százhalombatta – fogalmazott Vezér Mihály.
 
Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, az egyik szervező, a Magyarok Öröksége Alapítvány elnökeként köszöntét és elismerését fejezete ki Szigetvári Józsefnek, hogy a nehéz körülmények ellenére is létrejöhetett a jubileumi rendezvény, ami büszkeség nemcsak az alapítvány, hanem Százhalombatta és az ország számára is. Az összefogás és a szolidaritás rendkívüli jelentőségű példájának nevezte a Forrás és a Felhőjárók közös fellépését.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.