2022. május 24. - Eszter és Eliza napja
Kedd
Min:12°
Max:21°
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:13°
Max:16°
Kultúra, Oktatás

Jubileumi világkongresszus
2021-11-14 - A százhalombattai Barátság Kulturális Központ adott otthont a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége, a CIOFF 50. kongresszusának november 10-én, a jeles eseményt tavaly el kellett halasztani a járványhelyzet miatt.
A rendezvényen 57 ország 138 képviselője vett részt. A központ előterében kiállítás nyílt népi iparművészek, hímzők, kékfestők munkáiból. Hat magyar országos szövetség mutatkozott be a színházteremben, továbbá az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO-listán szereplő hazai elemek, a busók, a kékfestők, a solymászok, a Matyóföld, és a Táncház Egyesület. A kongresszus záró programja az Aranyszív Gála volt, amelyen a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház és a kihívásokkal élő társulati tagok alkotta Felhőjárók Mozdulat Színház érintéseket, érzéseket, fájdalmakat megjelenítő közös produkcióját láthatta a közönség.
 
Vincze Andrea, a Cioff Hungary elnöke elmondta, hogy a szervezet által a magyarországi rendezvények, zenei- és táncegyüttesek is bekapcsolódhatnak a nemzetközi kulturális áramlatba, illetve fordítva. A hazai szövetségnek 33 tagfesztiválja van, a többi között a világszerte ismert százhalombattai Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár.
 
Szigetvári József a Cioff Hungary alelnöke, a százhalombattai kulturális központ igazgatója felidézte, hogy Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a szervezetnek, amely a vasfüggönnyel elválasztott keleti és nyugati országok kulturális közeledését hivatott elősegíteni. A keleti blokkból csak állami intézmények lehettek tagok, hazai részről az akkori Népművelődési Intézet vállalta a nemzetközi kapcsolattartást. A szövetség célja, az UNESCO-val együttműködve, a különböző népcsoportokra jellemző, egyedi szellemi kulturális örökség védelme. Példaként említette a mohácsi busójárást, a mezőkövesdi matyó díszítőművészetet és a kalocsai hímzést, amelyek megszűnnek, ha nem ápoljuk, és nem adjuk tovább azokat az újabb generációk számára.
 
Vezér Mihály polgármester párhuzamot vont Százhalombatta várossá nyilvánítása és a CIOFF megalakulása között, hiszen mindkét esemény 1970-hez köthető. Jelképesen így is összefonódott a város és a szervezet sorsa, együtt igyekeznek felmutatni és ápolni az egyetemes emberi értékeket. Héra Éva népművelő, közművelődési szakember és Szigetvári József a népi táncművészet és kultúra megőrzésére irányuló tevékenysége nemzetközi szinten is ezt jelenti. A múlt hagyományainak megbecsülése, továbbadása minden generáció feladata, mert ez a záloga annak, hogy a jövőben is életképes, sikeres legyen egy közösség.  
A városvezető örömét fejezte ki, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város adhatott otthont a világkongresszusnak, ami a Summerfest sikerének is elismerése. Emlékeztetett, hogy a kezdetektől fogva támogatták a fesztivált, amelynek Szigetvári József a zászlóvivője. Az első, 28 évvel ezelőtti rendezvénynek még az 1-es iskola udvara adott helyet, hat ország részvételével, az akkori nagy siker nyomán azóta is örömmel tesznek eleget ennek a missziónak. A járvány okozta nehézségek ellenére is arra törekszenek, hogy a lehetőségekhez mérten folytatódjon a Summerfest. Mint mondta: az élet mellett teszik le voksukat, megtörve a vírus általi társadalmi elszigeteltséget. A közösség együtt mond "igent" a mindennapokat szebbé, tartalmasabbá tevő értékekre. Az élet él, és élni akar – tette hozzá a polgármester.
Az Aranyszív Gálára utalva hangsúlyozta a segítségre szorulók cselekvő támogatásának fontosságát, aminek nagy hagyományai vannak Százhalombattán.  Köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak, akik elhívatott, áldozatos és felelősségteljes missziós munkát végeznek a városban. Általánosságban elmondható, hogy az emberek egymás iránti segítő elköteleződése a társadalmi érettség, fejlettség fontos fokmérője, e tekintetben már bőven nagykorú Százhalombatta – fogalmazott Vezér Mihály.
 
Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, az egyik szervező, a Magyarok Öröksége Alapítvány elnökeként köszöntét és elismerését fejezete ki Szigetvári Józsefnek, hogy a nehéz körülmények ellenére is létrejöhetett a jubileumi rendezvény, ami büszkeség nemcsak az alapítvány, hanem Százhalombatta és az ország számára is. Az összefogás és a szolidaritás rendkívüli jelentőségű példájának nevezte a Forrás és a Felhőjárók közös fellépését.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.