2022. május 24. - Eszter és Eliza napja
Kedd
Min:12°
Max:21°
Szerda
Min:12°
Max:24°
Csütörtök
Min:12°
Max:24°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:17°
Önkormányzat

A szabadság napja
2021-10-25 - A hagyományokhoz híven ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek Százhalombattán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára október 23-án. Városi kitüntetéseket, díjakat és okleveleket is átadtak, valamint bemutatták Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Százhalombatta várossá válásának 50 éves jubileumára írt két felvonásos eseményjátékát, amelyre a járvány miatt nem kerülhetett sor tavaly április 1-jén.
Benkő Péter színművész Illyés Gyula, "Egy mondat a zsarnokságról" című versét adta elő, ezt követően Százhalombatta Város Önkormányzata nevében Vezér Mihály polgármester, Török Sándor alpolgármester és Dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző kezdte a koszorúzást, majd a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi testületben képviselettel rendelkező pártok és civil szervezetek, az önkormányzati intézmények és cégek, a klubok és a város polgárai helyezték el koszorúikat, virágaikat a Szent István templomnál álló kopjafánál.

Vezér Mihály beszédében felidézte, hogy az 1989-ben felállított kopjafának sokáig az óvárosi temető adott helyet, ott kezdődött az emlékezés és zajlott a koszorúzás, amelyet olykor a széthúzás jellemzett. Reményének adott hangot, hogy ezt az időszakot már végleg magunk mögött tudhatjuk, mert - ahogy a világtörténelem számos példája mutatja – nincs alternatívája az összefogásnak. Megosztotta Orbán Viktor miniszterelnök egykor mondott, máig ható gondolatait, miszerint a szabadság minden nemzet drága kincse, amelyet nem érdemelnek meg azok a nemzetek, amelyek nem fognak össze, nem tesznek érte, nem hajlandóak áldozatot hozni a szabadság kivívásáért, annak időről időre történő megtartásáért.
A 65 évvel ezelőtti eseménynek hosszabb előzménye volt, 1948 és 1953 között súlyos megpróbáltatásokat mértek gonosz erők a nemzetre – fogalmazott a polgármester. A gúzsba kötést és a szabadság sárba tiprását szolgálta a többi között az erőltetett iparosítás, a tervek túlhajszolt - megtévesztő, erőt demonstráló – teljesítése, a beszolgáltatási kötelezettség, a besúgások és a sajtószabadság hiánya. Enyhülést átmenetileg Sztálin halála hozott, ’53-ban Nagy Imre vezetésével elkezdődhettek a demokratizálódási folyamatok, aminek az ismét megnőtt szovjet nyomás vetett véget, és bekövetkezett a visszarendeződés. A reform törekvések azonban újra előtérbe kerültek, és 1956-ban a magyar fiatalok és az értelmiség vezetésével sokan szolidaritást vállalva kiálltak az elfojtott lengyelországi tüntetések mellett. A budapesti műegyetemtől induló október 23-i békés menet megszervezésének részese volt az akkor ott tanuló Szekeres József is, Százhalombatta nyugalmazott városvezetője. A forradalmi törekvések meghatározó mozzanata volt, amikor a tiltakozók kivágták a magyar zászlóból a szovjet címerre emlékeztető jelképet, és a lyukas zászló a kibontakozó szabadságharcnak is szimbolikus eleme lett, kifejezve a társadalmi berendezkedés átalakulásának vágyát.  Az egyenlőtlen küzdelem bár elbukott a szovjet offenzíva által, de csak időlegesen, hiszen ’56 alapozta meg, hogy 1989 október 23-án, immár harmadik alkalommal kikiálthattuk a Magyar Köztársaságot. Hála és köszönet illeti a hősöket, akiknek áldozata végül elhozta a szabadságot és a demokráciát. Az idősebb generáció feladata, hogy átadja a szabadság lángját a fiataloknak, hogy ők is megismerjék a múltat, de soha ne kelljen életük árán küzdeniük a zsarnokság ellen. A hétköznapok során is méltón őrizzük a hősök emlékét - zárta beszédét Vezér Mihály.
 
A megemlékezés a Barátság kulturális Központban folytatódott, ahol az idei díjazottak mellett köszöntötték a 2020-as év kitüntetettjeit is.

A továbbiakban Vezér Mihály polgármester és Szekeres József egykori tanácselnök, a várossá nyilvánítás tavalyi 50 éves jubileuma alkalmából meghatározó momentumokat idéztek fel Százhalombatta múltjából. Az ünnepi emlékezés zárásaként Fazekas István "Nagy Idők Városa" című két részes színművét láthatta a közönség.

2021. évi díjazottak:

Dr. Berzéki Ferenc, Százhalom Egészségügyi Központ, igazgató – Pro Urbe Százhalombatta

Horváth Péter, Dunamenti Erőmű Zrt., vezérigazgató – Környezetvédelmi Díj

Erben Attiláné, Százhalom Egészségügyi Központ, vezető asszisztens, főnővér – Egészségünkért Díj

Katona István, VUK SE, elnök – Testnevelési és Sport Díj

Bálint Judit, Szivárvány Óvoda, nyugalmazott óvónő – Gyermekekért Díj

Till Erika, Városi Családsegítő és Gondozási Központ, vezető – Szociális Munkáért Díj

Nogula Tamás, Érdi Rendőrkapitányság, vezető – Közrend, Közbiztonsági Díj

Izsóné Somossy Ilona, Eötvös Lóránd Iskola, felső tagozatért felelős intézményvezető helyettes – Pedagógia Díj

Vértesi-Simó Erzsébet, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél

Karsai Eszter, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél

Simó Alpár És Simó Ildikó, Arany János Iskola, pedagógusok – Pedagógia Elismerő Oklevél

Kecskés Zsolt, Polgármesteri Hivatal, védelmi referens – Köztisztviselői Díj

Gábor Erzsébet, Polgármesteri Hivatal, hatósági munkatárs– Köztisztviselői Elismerő Oklevél

Fejes Szilvia, Polgármesteri Hivatal, szervezési munkatárs – Köztisztviselői Elismerő Oklevél

2020. évi díjazottak:

László Bandy, képzőművész – Pro Urbe Százhalombatta

Kárász Benjámin, közbiztonsági referens, őrsparancsnok, tanácsnok (Kárász Zita és Erzsike) – Város Díszpolgára posztumusz

Dr. Farkas Gábor, háziorvos, szakorvos – Város Díszpolgára

Arany János Iskola – Környezetvédelmi Díj

Czirok Ildikó, védőnő – Egészségünkért Díj

Dénes Tibor, VUK SE, vezetőedző, tenisz – Testnevelési és Sport Díj

Sebestyén Mihályné, Pinypangos Óvoda, intézményvezető – Gyermekekért Díj

Csarnokiné Győrfi Emese, szakorvosi rendelő, asszisztens, VCSGK munkatárs – Szociális Munkáért Díj

Kucsera Csaba, volt megbízott őrsparancsnok – Közrend, Közbiztonsági Díj

Reichardt Erika, Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási Csoport, vezető – Köztisztviselői Díj

Szilas Judit, Halom Televízió, műsorvezető, riporter – Sajtódíj

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.