2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Önkormányzat

A szabadság napja
2021-10-25 - A hagyományokhoz híven ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek Százhalombattán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára október 23-án. Városi kitüntetéseket, díjakat és okleveleket is átadtak, valamint bemutatták Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Százhalombatta várossá válásának 50 éves jubileumára írt két felvonásos eseményjátékát, amelyre a járvány miatt nem kerülhetett sor tavaly április 1-jén.
Benkő Péter színművész Illyés Gyula, "Egy mondat a zsarnokságról" című versét adta elő, ezt követően Százhalombatta Város Önkormányzata nevében Vezér Mihály polgármester, Török Sándor alpolgármester és Dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző kezdte a koszorúzást, majd a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi testületben képviselettel rendelkező pártok és civil szervezetek, az önkormányzati intézmények és cégek, a klubok és a város polgárai helyezték el koszorúikat, virágaikat a Szent István templomnál álló kopjafánál.

Vezér Mihály beszédében felidézte, hogy az 1989-ben felállított kopjafának sokáig az óvárosi temető adott helyet, ott kezdődött az emlékezés és zajlott a koszorúzás, amelyet olykor a széthúzás jellemzett. Reményének adott hangot, hogy ezt az időszakot már végleg magunk mögött tudhatjuk, mert - ahogy a világtörténelem számos példája mutatja – nincs alternatívája az összefogásnak. Megosztotta Orbán Viktor miniszterelnök egykor mondott, máig ható gondolatait, miszerint a szabadság minden nemzet drága kincse, amelyet nem érdemelnek meg azok a nemzetek, amelyek nem fognak össze, nem tesznek érte, nem hajlandóak áldozatot hozni a szabadság kivívásáért, annak időről időre történő megtartásáért.
A 65 évvel ezelőtti eseménynek hosszabb előzménye volt, 1948 és 1953 között súlyos megpróbáltatásokat mértek gonosz erők a nemzetre – fogalmazott a polgármester. A gúzsba kötést és a szabadság sárba tiprását szolgálta a többi között az erőltetett iparosítás, a tervek túlhajszolt - megtévesztő, erőt demonstráló – teljesítése, a beszolgáltatási kötelezettség, a besúgások és a sajtószabadság hiánya. Enyhülést átmenetileg Sztálin halála hozott, ’53-ban Nagy Imre vezetésével elkezdődhettek a demokratizálódási folyamatok, aminek az ismét megnőtt szovjet nyomás vetett véget, és bekövetkezett a visszarendeződés. A reform törekvések azonban újra előtérbe kerültek, és 1956-ban a magyar fiatalok és az értelmiség vezetésével sokan szolidaritást vállalva kiálltak az elfojtott lengyelországi tüntetések mellett. A budapesti műegyetemtől induló október 23-i békés menet megszervezésének részese volt az akkor ott tanuló Szekeres József is, Százhalombatta nyugalmazott városvezetője. A forradalmi törekvések meghatározó mozzanata volt, amikor a tiltakozók kivágták a magyar zászlóból a szovjet címerre emlékeztető jelképet, és a lyukas zászló a kibontakozó szabadságharcnak is szimbolikus eleme lett, kifejezve a társadalmi berendezkedés átalakulásának vágyát.  Az egyenlőtlen küzdelem bár elbukott a szovjet offenzíva által, de csak időlegesen, hiszen ’56 alapozta meg, hogy 1989 október 23-án, immár harmadik alkalommal kikiálthattuk a Magyar Köztársaságot. Hála és köszönet illeti a hősöket, akiknek áldozata végül elhozta a szabadságot és a demokráciát. Az idősebb generáció feladata, hogy átadja a szabadság lángját a fiataloknak, hogy ők is megismerjék a múltat, de soha ne kelljen életük árán küzdeniük a zsarnokság ellen. A hétköznapok során is méltón őrizzük a hősök emlékét - zárta beszédét Vezér Mihály.
 
A megemlékezés a Barátság kulturális Központban folytatódott, ahol az idei díjazottak mellett köszöntötték a 2020-as év kitüntetettjeit is.

A továbbiakban Vezér Mihály polgármester és Szekeres József egykori tanácselnök, a várossá nyilvánítás tavalyi 50 éves jubileuma alkalmából meghatározó momentumokat idéztek fel Százhalombatta múltjából. Az ünnepi emlékezés zárásaként Fazekas István "Nagy Idők Városa" című két részes színművét láthatta a közönség.

2021. évi díjazottak:

Dr. Berzéki Ferenc, Százhalom Egészségügyi Központ, igazgató – Pro Urbe Százhalombatta

Horváth Péter, Dunamenti Erőmű Zrt., vezérigazgató – Környezetvédelmi Díj

Erben Attiláné, Százhalom Egészségügyi Központ, vezető asszisztens, főnővér – Egészségünkért Díj

Katona István, VUK SE, elnök – Testnevelési és Sport Díj

Bálint Judit, Szivárvány Óvoda, nyugalmazott óvónő – Gyermekekért Díj

Till Erika, Városi Családsegítő és Gondozási Központ, vezető – Szociális Munkáért Díj

Nogula Tamás, Érdi Rendőrkapitányság, vezető – Közrend, Közbiztonsági Díj

Izsóné Somossy Ilona, Eötvös Lóránd Iskola, felső tagozatért felelős intézményvezető helyettes – Pedagógia Díj

Vértesi-Simó Erzsébet, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél

Karsai Eszter, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél

Simó Alpár És Simó Ildikó, Arany János Iskola, pedagógusok – Pedagógia Elismerő Oklevél

Kecskés Zsolt, Polgármesteri Hivatal, védelmi referens – Köztisztviselői Díj

Gábor Erzsébet, Polgármesteri Hivatal, hatósági munkatárs– Köztisztviselői Elismerő Oklevél

Fejes Szilvia, Polgármesteri Hivatal, szervezési munkatárs – Köztisztviselői Elismerő Oklevél

2020. évi díjazottak:

László Bandy, képzőművész – Pro Urbe Százhalombatta

Kárász Benjámin, közbiztonsági referens, őrsparancsnok, tanácsnok (Kárász Zita és Erzsike) – Város Díszpolgára posztumusz

Dr. Farkas Gábor, háziorvos, szakorvos – Város Díszpolgára

Arany János Iskola – Környezetvédelmi Díj

Czirok Ildikó, védőnő – Egészségünkért Díj

Dénes Tibor, VUK SE, vezetőedző, tenisz – Testnevelési és Sport Díj

Sebestyén Mihályné, Pinypangos Óvoda, intézményvezető – Gyermekekért Díj

Csarnokiné Győrfi Emese, szakorvosi rendelő, asszisztens, VCSGK munkatárs – Szociális Munkáért Díj

Kucsera Csaba, volt megbízott őrsparancsnok – Közrend, Közbiztonsági Díj

Reichardt Erika, Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási Csoport, vezető – Köztisztviselői Díj

Szilas Judit, Halom Televízió, műsorvezető, riporter – Sajtódíj

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.