2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Kultúra, Oktatás

Huszonöt éves a százhalombattai Régészeti Park
2021-10-08 - Látogatóinkkal közösen egy mozgalmas, tartalmas délután keretében ünnepeltük október 2-án a negyed százados évfordulót.
Kincskereső játék, kézműves foglalkozások, a Parapács zenekar minikoncertje, fénykép-nézegetés, íjászat, mogyorós finomságok kóstolása szerepelt a délután programjában. Alkotásra buzdító felhívást tettünk közzé előzetesen a városi gyerekek körében. Kértük, hogy rajzolják meg legkedvesebb Régészeti Parkos élményüket. A beküldött összes rajzot ünnepi füzérekbe rendeztük, ezzel díszítettük a park számos pontját.
"Hol van a tölgyfa-óvoda? Melyik a vaskori kemencés ház? Hogy néz ki és tényleg ehető a húsos som?" Hurrá, megvan egy újabb kincs!" Ilyen kiáltások hallatszottak a Park különböző pontjairól. A 25 helyszínt tartalmazó térképes, szöveges kincskereső játékot nagy lelkesen játszották végig gyerekek és felnőttek egyaránt.
Megőrzés és hiteles bemutatás. Kezdettől fogva ezek voltak a legfontosabb elvek a városunk északi részében található "őskori skanzen" létrehozásában. Magyarország első és máig egyetlen őskori régészeti parkja 1996. október 6-án nyitotta meg vesszőfonatos kapuját a nagyközönség számára. Ezt a napot a "Matrica" Múzeumból irányított nagyjából hatévnyi aktív szervező, tervező és építő munka előzte meg. Poroszlai Ildikó igazgatónő és elkötelezett munkatársai az önkormányzat erkölcsi, majd egyre komolyabb anyagi támogatásával valósíthatták meg céljukat: egy régészeti lelőhely kicsi, de jellegzetes részletének hosszú távú megőrzését és az őskori élet hiteles, mégis szemléletes bemutatását.
A Százhalmok nevű kora vaskori (Krisztus előtti 7 - 6. századi) halomsíros temető déli részén 1978 óta végezte Holport Ágnes régész a pusztuló halmok régészeti kutatását. Az általa megvizsgált 8 halomsír földrétegei alatt fagerendás sírkamra vagy sírkamra nélküli temetkezések megbolygatott maradványai kerültek elő. A halmok az elmúlt 2600-2700 év alatt sok sérülést szenvedtek el: fémtárgyakat kereső sírrablók ástak bele a temetkezések közepébe, mezőgazdasági célból szántották a halom testét, gyümölcsfát ültettek vagy szőlőt telepítettek a halomra, vagy világháborús lövészárok, fedezék került bennük kialakításra. Sajnos, a terület apróbb lakói, a rókák (és talán borzok is) járatokat fúrtak egyes magasabb halmokba. A környezetéből jól kiemelkedő, mintegy 6 méter magas "nagy" halom kutatását 1990 nyarától végezte Holport Ágnes, 5 éven keresztül. A munka során szenzációs régészeti leletegyüttes, egy szokatlanul jó állapotban megmaradt tölgyfa gerendás sírkamra került napvilágra. A fotós, filmes és rajzos dokumentálás, valamint a tárgyi leletek kiemelése után a régészeti munka szokásos menete a helyszín földdel való visszatakarása lett volna. Azonban Poroszlai Ildikó minden követ megmozgatott azért, hogy ez a sírkamra megőrizhető és bemutatható legyen. A sírkamra falát alkotó, egymáshoz boronatechnikával illesztett 5 méter hosszú szenesedett fagerendákat a szétesés veszélye nélkül nem lehetett elmozdítani a helyükről, nem lehetett beszállítani a múzeumba. Meg kellett oldani a helyszíni tartósítást, védelmet, bemutatást. Szokatlan feladat elé kerültek a restaurátorok, a műemléki tervezők, az építészek! A szakemberek sikeresen küzdöttek meg az óriási feladattal: elkészült egy rendkívüli emlék európai szintű bemutatása. 1998 óta 5 nyelven látható, hallható a kora vaskori temetkezést bemutató multimédia program.
Az őskori temetkezések mellett az élet színterei is bemutatásra kerülnek a Régészeti Parkban. 1995 és 2004 között egymás után kerültek megtervezésre, majd megépítésre a bronzkori falu és a vaskori falu épületei, építményei: házak, kemencék, melléképületek. Az első hiteles bronzkori lakóház a Földvár legelső, nagyjából 4000 évvel ezelőtti lakóinak épülete volt, vesszőfonatos-agyagtapasztásos fallal, nádtetővel.
A Régészeti Park immár 25 éve működhet és fogadja a látogatókat. A legfiatalabb korosztályt is megszólítva közvetítünk tudományosan megalapozott ismereteket az őskorban élt emberek életéről. Az ide érkező óvodás és iskolás csoportok részére különböző életkorokhoz igazodó őskori akadályversenyt, kézműves foglalkozásokat állítottak össze a "Matrica" Múzeum múzeumpedagógus és régész munkatársai. Felnőtt látogatóinkat a legújabb régészeti és kísérleti régészeti eredmények ismeretében tudjuk tájékoztatni. Természetközeli állapotok kezdenek kialakulni a kerttervező mérnök segítségével megálmodott cserjés, facsoportos részeken. Az évek során telepített juhar- és tölgyfák sűrűsödő lombjai közé madarak költöztek. Egyre jobban szaporodik a bolygatatlanul meghagyott őshonos lágyszárú növényállomány a halmokon és a nem kaszált füves területeken. Megőrzésre és hiteles bemutatásra törekszünk a természeti környezettel kapcsolatosan is.
Takácsné Németh Gabriella, régész, intézményvezető
"Matrica" Múzeum

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.