2021. október 16. - Gál napja
Szombat
Min:7°
Max:15°
Vasárnap
Min:6°
Max:15°
Hétfő
Min:8°
Max:15°
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Kultúra, Oktatás

Huszonöt éves a százhalombattai Régészeti Park
2021-10-08 - Látogatóinkkal közösen egy mozgalmas, tartalmas délután keretében ünnepeltük október 2-án a negyed százados évfordulót.
Kincskereső játék, kézműves foglalkozások, a Parapács zenekar minikoncertje, fénykép-nézegetés, íjászat, mogyorós finomságok kóstolása szerepelt a délután programjában. Alkotásra buzdító felhívást tettünk közzé előzetesen a városi gyerekek körében. Kértük, hogy rajzolják meg legkedvesebb Régészeti Parkos élményüket. A beküldött összes rajzot ünnepi füzérekbe rendeztük, ezzel díszítettük a park számos pontját.
"Hol van a tölgyfa-óvoda? Melyik a vaskori kemencés ház? Hogy néz ki és tényleg ehető a húsos som?" Hurrá, megvan egy újabb kincs!" Ilyen kiáltások hallatszottak a Park különböző pontjairól. A 25 helyszínt tartalmazó térképes, szöveges kincskereső játékot nagy lelkesen játszották végig gyerekek és felnőttek egyaránt.
Megőrzés és hiteles bemutatás. Kezdettől fogva ezek voltak a legfontosabb elvek a városunk északi részében található "őskori skanzen" létrehozásában. Magyarország első és máig egyetlen őskori régészeti parkja 1996. október 6-án nyitotta meg vesszőfonatos kapuját a nagyközönség számára. Ezt a napot a "Matrica" Múzeumból irányított nagyjából hatévnyi aktív szervező, tervező és építő munka előzte meg. Poroszlai Ildikó igazgatónő és elkötelezett munkatársai az önkormányzat erkölcsi, majd egyre komolyabb anyagi támogatásával valósíthatták meg céljukat: egy régészeti lelőhely kicsi, de jellegzetes részletének hosszú távú megőrzését és az őskori élet hiteles, mégis szemléletes bemutatását.
A Százhalmok nevű kora vaskori (Krisztus előtti 7 - 6. századi) halomsíros temető déli részén 1978 óta végezte Holport Ágnes régész a pusztuló halmok régészeti kutatását. Az általa megvizsgált 8 halomsír földrétegei alatt fagerendás sírkamra vagy sírkamra nélküli temetkezések megbolygatott maradványai kerültek elő. A halmok az elmúlt 2600-2700 év alatt sok sérülést szenvedtek el: fémtárgyakat kereső sírrablók ástak bele a temetkezések közepébe, mezőgazdasági célból szántották a halom testét, gyümölcsfát ültettek vagy szőlőt telepítettek a halomra, vagy világháborús lövészárok, fedezék került bennük kialakításra. Sajnos, a terület apróbb lakói, a rókák (és talán borzok is) járatokat fúrtak egyes magasabb halmokba. A környezetéből jól kiemelkedő, mintegy 6 méter magas "nagy" halom kutatását 1990 nyarától végezte Holport Ágnes, 5 éven keresztül. A munka során szenzációs régészeti leletegyüttes, egy szokatlanul jó állapotban megmaradt tölgyfa gerendás sírkamra került napvilágra. A fotós, filmes és rajzos dokumentálás, valamint a tárgyi leletek kiemelése után a régészeti munka szokásos menete a helyszín földdel való visszatakarása lett volna. Azonban Poroszlai Ildikó minden követ megmozgatott azért, hogy ez a sírkamra megőrizhető és bemutatható legyen. A sírkamra falát alkotó, egymáshoz boronatechnikával illesztett 5 méter hosszú szenesedett fagerendákat a szétesés veszélye nélkül nem lehetett elmozdítani a helyükről, nem lehetett beszállítani a múzeumba. Meg kellett oldani a helyszíni tartósítást, védelmet, bemutatást. Szokatlan feladat elé kerültek a restaurátorok, a műemléki tervezők, az építészek! A szakemberek sikeresen küzdöttek meg az óriási feladattal: elkészült egy rendkívüli emlék európai szintű bemutatása. 1998 óta 5 nyelven látható, hallható a kora vaskori temetkezést bemutató multimédia program.
Az őskori temetkezések mellett az élet színterei is bemutatásra kerülnek a Régészeti Parkban. 1995 és 2004 között egymás után kerültek megtervezésre, majd megépítésre a bronzkori falu és a vaskori falu épületei, építményei: házak, kemencék, melléképületek. Az első hiteles bronzkori lakóház a Földvár legelső, nagyjából 4000 évvel ezelőtti lakóinak épülete volt, vesszőfonatos-agyagtapasztásos fallal, nádtetővel.
A Régészeti Park immár 25 éve működhet és fogadja a látogatókat. A legfiatalabb korosztályt is megszólítva közvetítünk tudományosan megalapozott ismereteket az őskorban élt emberek életéről. Az ide érkező óvodás és iskolás csoportok részére különböző életkorokhoz igazodó őskori akadályversenyt, kézműves foglalkozásokat állítottak össze a "Matrica" Múzeum múzeumpedagógus és régész munkatársai. Felnőtt látogatóinkat a legújabb régészeti és kísérleti régészeti eredmények ismeretében tudjuk tájékoztatni. Természetközeli állapotok kezdenek kialakulni a kerttervező mérnök segítségével megálmodott cserjés, facsoportos részeken. Az évek során telepített juhar- és tölgyfák sűrűsödő lombjai közé madarak költöztek. Egyre jobban szaporodik a bolygatatlanul meghagyott őshonos lágyszárú növényállomány a halmokon és a nem kaszált füves területeken. Megőrzésre és hiteles bemutatásra törekszünk a természeti környezettel kapcsolatosan is.
Takácsné Németh Gabriella, régész, intézményvezető
"Matrica" Múzeum

AKTUÁLIS
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 603. számú 11,92 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 611. számú 12,01 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-08 - A Százhalombattai Polgármesteri Hivatal lakossági kapcsolattartásra keres média és kommunikációs szakterületen szerzett végzettséggel rendelkező munkatársat.
Áramszünet
2021-10-13
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán több utcában, november 16-án, 9 és 15 óra között.

Gyorsabb, biztonságosabb vasúti közlekedés Kelenföld és Százhalombatta között
2021-10-13
Átadták a Kelenföld és Százhalombatta között megújított vasúti pályát október 12-én. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósult 53,8 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok óránként 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a 20,5 kilométer hosszú Pest megyei szakaszon. Az Háros vasútállomáson tartott ünnepségen Százhalombatta képviseletében részt vett Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Török Sándor alpolgármester.

Véradás
2021-10-12
 Véradásra várja az önkénteseket a Magyar Vöröskereszt a százhalombattai Barátság Kulturális Központba, október 20-án 13-18 óráig.

Ismét százhalombattai kick-boksz érem egy rangos világversenyen
2021-10-12
Bronzérmes lett Kisbajcsi Hajnalka a Százhalombattai Kick-boksz Sportegyesület versenyzője, a hazai szövetség által szeptember 16. és 19. között megrendezett budapesti 26. Magyar Kick-box Világkupán.

Jótékonysági aukció
2021-10-11
Márton Béla, egykor Százhalombattán is élő és alkotó festőművész "SZÁZHALOMBATTA KÖRNYÉKI TÁJ" – című képét bocsájtja árverésre a városban működő Snadiantik Kft.

Battai judo-bajnok
2021-10-11
Aranyérmet szerzett Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben, az Egerben rendezett Judo Országos Bajnokságon október 9-én.

Hazai arany- és bronzérem a modellvitorlás OB-n
2021-10-11
A százhalombattai Csónakázó-tavon rendezték meg RG65 hajóosztály Országos Bajnokságát október 9-10-én. A battai Dunamenti Energia Modellező Klub a két érem mellett jó helyezéseket is begyűjtött – derül ki az egyesület beszámolójából.

OviZsaru
2021-10-08
Az Érdi Rendőrkapitányság megkezdte a 2021/22. nevelési évben OviZsaru programját a százhalombattai Kipp Kopp Óvodában.

Művészet és bűnmegelőzés
2021-10-08
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember 28-án bűnmegelőzési szakmai napot tartott Százhalombattán. A nagyszabású konferencia egyik előadója volt dr. Fazekas István PhD, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, Jókai-díjas drámaíró, akinek a prezentációját színművészek is segítették.

Szolgálat szárazon és vízen
2021-10-08
Folytatta a szelektív hulladékgyűjtők folyamatos ellenőrzését a százhalombattai polgárőrség szeptemberben is – derül ki a szervezet beszámolójából. Nem történt gyújtogatás a hulladékgyűjtőknél, amelyek telítettsége a megfelelő szinten maradt.

Újabb hazai győzelem
2021-10-06
28-25-re nyert a Százhalombattai KE az SZESE Győr ellen hazai pályán, a férfi kézilabda NB I/B legutóbbi fordulójában - derül ki Tallér Zsolt, a battai egyesület technikai vezetőjének beszámolójából.

Tisztelgés a nemzeti gyásznapon - emlékezés az aradi vértanúkra
2021-10-06
Október 6-án van az aradi vértanúk emléknapja – nemzeti gyásznap. 1849. október 6-án a szabadságharc honvédtábornokai és Batthyány Lajos, az első magyar felelős kormány miniszterelnöke az életüket áldozták Magyarországért. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Gázszivárgás
2021-10-05
Gázszivárgás miatt lezárták az Ilonka utca az Esthajnal és Barátság utcák között szakaszát Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

100 méter parkoló, 140 liter szemét
2021-10-04
Az Erkel Ferenc körút 22-31 előtt elterülő parkolók egyik oldala a csőcsorda, a másik oldala a lakótelep úttal és gyalogjárdával, ahol 30 méterenként van egy köztéri kuka, illetve a lépcsőházakban is van szeméttároló.

Színes szeptember a százhalombattai Eötvös iskolában
2021-10-04
A 2021/22-es tanévet igyekeztünk rengeteg programmal, szakkörrel, sportkörrel tarkítani intézményünk tanulói számára, feledtetve ezzel az előző két év nehézségeit.

Állatvédelem - van feladat bőven
2021-10-04
Állatok világnapja október 4. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi kedvencek- és a haszonállatok, no meg a vadon élő állatok helyzetére, védelmére, szeretetük fontosságára.

Judo-érem és helyezések
2021-10-04
Bronzérmet szerzett a 41 kilósok között Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben Diák "A" kategóriában a paksi országos versenyen október 02-án.

Közvetve is segítik a termelőket-befőzőautomatákat adtak át
2021-10-04
Befőzőautomatákat adományozott a Civil Összefogás Fórum a térség nagycsaládjainak, az azokat tömörítő szervezeteknek, szociális intézményeknek, civil csoportoknak a dunavarsányi Soli Deo Gloria Közösségi Házban a szeptember 22-én. Az adományozottak között volt százhalombattai Szivárvány Óvoda is.

SZVISE-futások
2021-10-01
A százhalombattai egyesület két versenyzője is remekül teljesített két budapesti megmérettetésen.

Ismét találkozhatunk: Nyílt Napok az Arany János Gimnáziumban
2021-10-01
A hosszú karanténidőszak után ismét lehetséges a százhalombattai gimnázium mindennapi életébe történő bepillantás a nyílt napjaink alkalmával 2021 októberében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.