2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Jegyzet
FŐTÉR
2021-10-08 - Városunk igazi gazdagsága - Fazekas István gondolatai
Szeretem a vénasszonyok nyarát. Ilyenkor az elsárgult vadfüvek még a nyárról énekelnek, a rozsdásodó lombok sóhajában pedig van valami ábrándos villanása a mindenség szívének. Ha szél fúj, még nem a tél szája fújja, hanem az elvonuló nyár szoknyalebbenése az. Töprengésre, tűnődésre inspirál a kolomp-kösöntyűivel ránk köszönő, az alkony ezernyi színeit fodrozva szétterítő őszi táj. Én is erősen merengek most, hiszen nemrégiben, mint a Doktorok Kollégiuma Ószövetségi Szekciójának tagja egy levelet kaptam a szekcióelnöktől, kedves professzoromtól, Karasszon Istvántól, melyben arról tájékoztat, hogy a Kollégiumot fenntartó zsinat felkérte a Doktorok Kollégiumát a "teremtési rend és nemi identitás" kérdésében egy teológiai állásfoglalás elkészítésére. Karasszon professzor úr megfogalmazta az ószövetségi rész alapiratát, melyben egyértelművé teszi, hogy a "szexuális orien­táció" fontos, de nem a legfontosabb kérdés az emberi mivolt megítélésében. Igen, ezt én is így gondolom, s csak az szomorít, hogy mindennek az aktualitását végső soron az az értékválság adja, mely az európai embert tulajdonképpen lelkileg már megbetegítette. Itt az ideje, hogy a keresztyén felekezetek az értékválságot illetően Krisztus nevében hivatalosan is, és jól hallhatóan megszólaljanak!
Rőczey János a kastli magyar nyelvű gimnázium egykori szociológia tanára A Nyugat neuralgikus pontja:1956 és a jövő Európája, azaz a Magyar Modell című művében, már lassan három évtizede arról értekezett, hogy a modern nyugat-európai eszmeáramlatok a magánéletben pártolják a keresztyén értékek megvalósítását, a politikában eltűrik, a munkában azonban kifejezetten tiltják. A tulajdonos (igazgatótanács) korlátlan kinevezési joga a versenyszférában korrumpálja, haszonelvűvé teszi a munkát, ellehetetleníti a közösséget, szervilissé deformálja a tehetséget, a tehetségtelenséget amoralitásokra kényszeríti, a másság elfogadását pedig leginkább csak azért propagálja, hogy az olcsó munkaerő beáramlását lehetővé tegye. Rőczey a nyugati társadalom totális szétesésének lehetőségét is előrevetítette, s ha kellőképpen tárgyilagosak akarunk lenni, akkor nyugodtan kijelenthetjük: éppen a populációs dekompozíciónak vagyunk szemtanúi. Kétségtelen tény: a Nyugat sok mindenben megelőzött bennünket – előttünk jár tehát a széthullásban is.
Ha Rőczey tanulmányát összevetem a mai magyar valósággal, akkor egy kis egyszerűsítéssel azt mondhatom, hogy az Európát megújító értékek leginkább az olyan típusú településekben rejlenek, mint amilyen éppen Százhalombatta. A mi kis városunkban a nyugati gazdasági modell már a szocializmus vége felé formálódni kezdett, ám ezzel párhuzamosan a keresztyén értékek is felerősödtek. Mi ennek az elsődleges szociológiai oka? Nyilvánvalóan az, hogy Százhalombattán a szocialista városvezetés és a két nagyvállalat vezetősége is érzékeny volt a szociális és a közösségi értékek iránt, és a szerb kisebbséggel való évszázados, békés együttélés, valamint az itteni munkaerő-bevándorlás a másság tiszteletét is igen hamar elfogadottá tette. Városunk, mint a legtöbb fiatal város, keresi az identitását, de nem kreálmányokban, hanem a történelmi valóságban. Ez a valóság pedig a megtartó értékeket kínálja fel, s ezeknek az értékeknek az éltetése adja városunk igazi gazdagságát.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.