2021. október 16. - Gál napja
Szombat
Min:7°
Max:15°
Vasárnap
Min:6°
Max:15°
Hétfő
Min:8°
Max:15°
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Jegyzet
FŐTÉR
2021-10-08 - Városunk igazi gazdagsága - Fazekas István gondolatai
Szeretem a vénasszonyok nyarát. Ilyenkor az elsárgult vadfüvek még a nyárról énekelnek, a rozsdásodó lombok sóhajában pedig van valami ábrándos villanása a mindenség szívének. Ha szél fúj, még nem a tél szája fújja, hanem az elvonuló nyár szoknyalebbenése az. Töprengésre, tűnődésre inspirál a kolomp-kösöntyűivel ránk köszönő, az alkony ezernyi színeit fodrozva szétterítő őszi táj. Én is erősen merengek most, hiszen nemrégiben, mint a Doktorok Kollégiuma Ószövetségi Szekciójának tagja egy levelet kaptam a szekcióelnöktől, kedves professzoromtól, Karasszon Istvántól, melyben arról tájékoztat, hogy a Kollégiumot fenntartó zsinat felkérte a Doktorok Kollégiumát a "teremtési rend és nemi identitás" kérdésében egy teológiai állásfoglalás elkészítésére. Karasszon professzor úr megfogalmazta az ószövetségi rész alapiratát, melyben egyértelművé teszi, hogy a "szexuális orien­táció" fontos, de nem a legfontosabb kérdés az emberi mivolt megítélésében. Igen, ezt én is így gondolom, s csak az szomorít, hogy mindennek az aktualitását végső soron az az értékválság adja, mely az európai embert tulajdonképpen lelkileg már megbetegítette. Itt az ideje, hogy a keresztyén felekezetek az értékválságot illetően Krisztus nevében hivatalosan is, és jól hallhatóan megszólaljanak!
Rőczey János a kastli magyar nyelvű gimnázium egykori szociológia tanára A Nyugat neuralgikus pontja:1956 és a jövő Európája, azaz a Magyar Modell című művében, már lassan három évtizede arról értekezett, hogy a modern nyugat-európai eszmeáramlatok a magánéletben pártolják a keresztyén értékek megvalósítását, a politikában eltűrik, a munkában azonban kifejezetten tiltják. A tulajdonos (igazgatótanács) korlátlan kinevezési joga a versenyszférában korrumpálja, haszonelvűvé teszi a munkát, ellehetetleníti a közösséget, szervilissé deformálja a tehetséget, a tehetségtelenséget amoralitásokra kényszeríti, a másság elfogadását pedig leginkább csak azért propagálja, hogy az olcsó munkaerő beáramlását lehetővé tegye. Rőczey a nyugati társadalom totális szétesésének lehetőségét is előrevetítette, s ha kellőképpen tárgyilagosak akarunk lenni, akkor nyugodtan kijelenthetjük: éppen a populációs dekompozíciónak vagyunk szemtanúi. Kétségtelen tény: a Nyugat sok mindenben megelőzött bennünket – előttünk jár tehát a széthullásban is.
Ha Rőczey tanulmányát összevetem a mai magyar valósággal, akkor egy kis egyszerűsítéssel azt mondhatom, hogy az Európát megújító értékek leginkább az olyan típusú településekben rejlenek, mint amilyen éppen Százhalombatta. A mi kis városunkban a nyugati gazdasági modell már a szocializmus vége felé formálódni kezdett, ám ezzel párhuzamosan a keresztyén értékek is felerősödtek. Mi ennek az elsődleges szociológiai oka? Nyilvánvalóan az, hogy Százhalombattán a szocialista városvezetés és a két nagyvállalat vezetősége is érzékeny volt a szociális és a közösségi értékek iránt, és a szerb kisebbséggel való évszázados, békés együttélés, valamint az itteni munkaerő-bevándorlás a másság tiszteletét is igen hamar elfogadottá tette. Városunk, mint a legtöbb fiatal város, keresi az identitását, de nem kreálmányokban, hanem a történelmi valóságban. Ez a valóság pedig a megtartó értékeket kínálja fel, s ezeknek az értékeknek az éltetése adja városunk igazi gazdagságát.

AKTUÁLIS
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 603. számú 11,92 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 611. számú 12,01 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-08 - A Százhalombattai Polgármesteri Hivatal lakossági kapcsolattartásra keres média és kommunikációs szakterületen szerzett végzettséggel rendelkező munkatársat.
Áramszünet
2021-10-13
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán több utcában, november 16-án, 9 és 15 óra között.

Gyorsabb, biztonságosabb vasúti közlekedés Kelenföld és Százhalombatta között
2021-10-13
Átadták a Kelenföld és Százhalombatta között megújított vasúti pályát október 12-én. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósult 53,8 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok óránként 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a 20,5 kilométer hosszú Pest megyei szakaszon. Az Háros vasútállomáson tartott ünnepségen Százhalombatta képviseletében részt vett Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Török Sándor alpolgármester.

Véradás
2021-10-12
 Véradásra várja az önkénteseket a Magyar Vöröskereszt a százhalombattai Barátság Kulturális Központba, október 20-án 13-18 óráig.

Ismét százhalombattai kick-boksz érem egy rangos világversenyen
2021-10-12
Bronzérmes lett Kisbajcsi Hajnalka a Százhalombattai Kick-boksz Sportegyesület versenyzője, a hazai szövetség által szeptember 16. és 19. között megrendezett budapesti 26. Magyar Kick-box Világkupán.

Jótékonysági aukció
2021-10-11
Márton Béla, egykor Százhalombattán is élő és alkotó festőművész "SZÁZHALOMBATTA KÖRNYÉKI TÁJ" – című képét bocsájtja árverésre a városban működő Snadiantik Kft.

Battai judo-bajnok
2021-10-11
Aranyérmet szerzett Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben, az Egerben rendezett Judo Országos Bajnokságon október 9-én.

Hazai arany- és bronzérem a modellvitorlás OB-n
2021-10-11
A százhalombattai Csónakázó-tavon rendezték meg RG65 hajóosztály Országos Bajnokságát október 9-10-én. A battai Dunamenti Energia Modellező Klub a két érem mellett jó helyezéseket is begyűjtött – derül ki az egyesület beszámolójából.

OviZsaru
2021-10-08
Az Érdi Rendőrkapitányság megkezdte a 2021/22. nevelési évben OviZsaru programját a százhalombattai Kipp Kopp Óvodában.

Művészet és bűnmegelőzés
2021-10-08
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember 28-án bűnmegelőzési szakmai napot tartott Százhalombattán. A nagyszabású konferencia egyik előadója volt dr. Fazekas István PhD, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, Jókai-díjas drámaíró, akinek a prezentációját színművészek is segítették.

Huszonöt éves a százhalombattai Régészeti Park
2021-10-08
Látogatóinkkal közösen egy mozgalmas, tartalmas délután keretében ünnepeltük október 2-án a negyed százados évfordulót.

Szolgálat szárazon és vízen
2021-10-08
Folytatta a szelektív hulladékgyűjtők folyamatos ellenőrzését a százhalombattai polgárőrség szeptemberben is – derül ki a szervezet beszámolójából. Nem történt gyújtogatás a hulladékgyűjtőknél, amelyek telítettsége a megfelelő szinten maradt.

Újabb hazai győzelem
2021-10-06
28-25-re nyert a Százhalombattai KE az SZESE Győr ellen hazai pályán, a férfi kézilabda NB I/B legutóbbi fordulójában - derül ki Tallér Zsolt, a battai egyesület technikai vezetőjének beszámolójából.

Tisztelgés a nemzeti gyásznapon - emlékezés az aradi vértanúkra
2021-10-06
Október 6-án van az aradi vértanúk emléknapja – nemzeti gyásznap. 1849. október 6-án a szabadságharc honvédtábornokai és Batthyány Lajos, az első magyar felelős kormány miniszterelnöke az életüket áldozták Magyarországért. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Gázszivárgás
2021-10-05
Gázszivárgás miatt lezárták az Ilonka utca az Esthajnal és Barátság utcák között szakaszát Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

100 méter parkoló, 140 liter szemét
2021-10-04
Az Erkel Ferenc körút 22-31 előtt elterülő parkolók egyik oldala a csőcsorda, a másik oldala a lakótelep úttal és gyalogjárdával, ahol 30 méterenként van egy köztéri kuka, illetve a lépcsőházakban is van szeméttároló.

Színes szeptember a százhalombattai Eötvös iskolában
2021-10-04
A 2021/22-es tanévet igyekeztünk rengeteg programmal, szakkörrel, sportkörrel tarkítani intézményünk tanulói számára, feledtetve ezzel az előző két év nehézségeit.

Állatvédelem - van feladat bőven
2021-10-04
Állatok világnapja október 4. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi kedvencek- és a haszonállatok, no meg a vadon élő állatok helyzetére, védelmére, szeretetük fontosságára.

Judo-érem és helyezések
2021-10-04
Bronzérmet szerzett a 41 kilósok között Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben Diák "A" kategóriában a paksi országos versenyen október 02-án.

Közvetve is segítik a termelőket-befőzőautomatákat adtak át
2021-10-04
Befőzőautomatákat adományozott a Civil Összefogás Fórum a térség nagycsaládjainak, az azokat tömörítő szervezeteknek, szociális intézményeknek, civil csoportoknak a dunavarsányi Soli Deo Gloria Közösségi Házban a szeptember 22-én. Az adományozottak között volt százhalombattai Szivárvány Óvoda is.

SZVISE-futások
2021-10-01
A százhalombattai egyesület két versenyzője is remekül teljesített két budapesti megmérettetésen.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.