2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:4°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-09-28 - Az eucharisztia kegyelmi adomány - Fazekas István gondolatai
Azt, hogy Ferenc pápának van humora, eddig még csak nem is sejtettem. Alighogy leszállt a repülőgépről, megkérdezte az őt fogadó delegáció tagjaitól: "Miért fogunk magyarul beszélni a mennyországban?" Aztán a tréfának szánt kérdésre ő maga válaszolt: "Mert egy örökkévalóságig tart megtanulni." Van humora, s van tartása is, a becsület pedig úgy diktálja, hogy mi is tárgyilagosak legyünk vele. A rövid pápai látogatás is elegendő volt ahhoz, hogy meggyőződhessünk róla: Ferenc pápa lényegesen emberibb és humánusabb annál, mint amilyennek a világsajtó eddig bemutatta. S legfőbbképpen pedig: konzervatívabb. A teremtés rendjét véletlenül sem értelmezi azzal a fajta szabadossággal, mint ahogyan azt sokan híresztelik róla. A házasságot olyan szentségnek tartja, mely csak férfi és nő között jöhet létre. Ez örvendetes. Ám az mégis csak faramuci ebben a mai világban, hogy annak kell örülnünk, ha a pápa a természetessel való azonosulását nyíltan kimondja. Mert hol is tart akkor ez a világ? S hová tart? Az apokalipszis felé? Vagy talán most fordulhat minden jó irányba?
Érvekkel senkit sem lehet meggyőzni arról, hogy van Isten. Különösen: észérvekkel nem. Kétségtelen tény, hogy a kozmosz harmóniája, a lét egymásba kapcsolódó törvényszerűségei a sejtésnél több gondolatot ébresztenek bennünk a teremtés csodájáról, de ettől függetlenül az istenélmény elsősorban személyes élmény, s aki nem kapott megszólítást, annak nyilván személyes élménye sem lehet. Ugyanakkor az is kétségtelen tény, hogy a megszólítás meghallásához kell a hallás képessége is, s mivel ebben a vonatkozásban egyfajta belső hallásról van szó, ki kell mondanunk: ez a képesség bizony fejleszthető. Fejleszthető a nevelés által, a hitben élés eleven példáival, de leginkább a szeretet gyakorlásával formálható. Százhalombattán a különféle vallási felekezetek nemcsak békésen megférnek egymás mellett, hanem sokszor a közös ünneplésnek is részesei. S az a különös, hogy ezek az ökumenikus pillanatok nem erőltetett alkalmak, hanem van valami különös természetességük, mely meggyőződésem szerint a Genius Locira vezethető vissza. A Genius Loci (a hely szelleme) ugyanis lényege szerint interakció, s minden esetben az egyetemes értékekkel interferál. A Summerfestnek a többi között ezért is van kivételes jelentősége.
Tavaly, amikor a Magyar Dráma Napján átvettem a Széchenyi-örökség Okmányát, Túri Török Tibor szobrászművésszel a Nemzeti Múzeum Dísztermében hosszasan beszélgethettem városunkról. Gondolataival arra irányította rá a figyelmemet, hogy Százhalombatta nemcsak a komfortossága miatt ily otthonos, hanem azért is, mert sok szakrális tere van. Kisebb és nagyobb zúgok, ligetek, tisztások, borókás hajlatok, ahol lehet meditálni, imádkozni, egyedül maradni tehát a mindenséggel, azaz: kinyílni a transzcendens felé.  Túri Török Tibor történelmi szobrainak a javát ingyen adományozta azoknak a magyar városoknak, ahol megfogant benne az alkotást elindító inspiráció. Ez év augusztus 20-án, munkássága elismeréséül Köztársasági Elnök Úrtól a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át. Nemrégiben azt a felkérést kaptam, hogy méltassam munkásságát. A Főtéren, a Makovecz-templom közelében az alábbi sorokat vetettem papírra:
"Vajon mi végre kaptuk a teremtőtől a művészetet? Azt hiszem, elsősorban azért, hogy meghatározó része legyen életünknek, hogy felfrissítse a szürke és piszkos hétköznapokat, hogy varázserejével talpra állítsa az eltiport embert az emberben. A művészet mindig gyógyír, mindig humánus, ám néha néma kegyelet helyett ordító kegyetlenség. Mert sokszor csak az észveszejtő kitárulkozás segít elviselni a tragédiák fájdalmát. A képzőművészt a kitárulkozás lehetősége mindig jobban szorongatja, mint más alkotókat. A szobrász újra-formáló kezével megmarkolja a makacs anyagot és szívében a teremtés vulkántüzével új diadallá gyúrja a letűnt idők nagy alakjait és tetteit.
Túri Török Tibor alkotásai – még halállal-átitatott plasztikusságukban is – a remény születés-himnuszai. Köztéri szobrai, zárt terekben kiállított büsztjei és domborművei azt hirdetik, hogy lelkünk eleven része a múlt és a léttől-el-nem-különíthető jóságért való hősiesség. Vallomások ezek a szobrok tehát arról, hogy az ember csakis a jóért való küzdelem által lehet a maradandóság bizonyossága. Túri Török Tibor, hisz abban, hogy csakis az ingyen való munka tarthatja meg igazából a világot. Dolgozik tehát soha-ki-nem-apadó szívvel, műveit többnyire adománynak szánva, céltudatos életszeretettel építve nemzetét, felmutatva mindannyiunknak az igazi gazdagságot."
Czigány György nemrégiben azt fogalmazta meg, hogy: "Létünk elvesztésének egyetlen lehetséges emberi rehabilitációja a művészet, részt vesz a teremtés aktusában, elölről kezdi a világot." Többször leírtam már, hogy nagyon szerencsés dolognak tartom, hogy városunkban ennyi művész él. Hadd vázoljam most ennek a "szerencsének" egyik aspektusát! 2015-öt írunk. Megyek az utcán, jön velem szembe László Bandy! Gratulálok legújabb rajzához, ő kontrázva rögtön idézi az egyik versemet. Egy-két udvarias szó, aztán máris a héber bara (teremteni) igét elemezzük, s konstatáljuk, hogy ez bizony a creatio ex nihilo, azaz a semmiből való teremtés szava. Aztán elemezzük az úrvacsora és az oltáriszentség közötti teológiai különbséget. A transzszubsztanciációt. Kicsit vitatkozunk, majd mindketten belátjuk, hogy nem a nézet, s nem is a nézetünk mögötti érvrendszer a fontos ebben a kérdésben igazán, hanem az, hogy mindketten tudjuk: az eucharisztia kegyelmi adomány. A hit ugyanis donatio: Isten ajándéka. Milyen jó, hogy erről ma már fesztelenül és bátran beszélhetünk, s akár a Hírtükör hasábjain is leírhatom!
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.