2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Önkormányzat

Szent István szellemisége ma is aktuális
2021-08-23 - Műsorral egybekötött rendezvénnyel emlékeztek az államalapító Szent István királyra és az Új Kenyér ünnepére Százhalombattán a Barátság Művelődési Központban augusztus 20-án. Az eseményen a Város Díszpolgára kitüntetést is átadták Szakmány Tamás orvosprofesszor részére.
Török Sándor alpolgármester ünnepi beszédében felidézte, hogy amikor Százhalombatta főterén, a Szent István téren elhaladunk az államalapító királyt ábrázoló szobor előtt, sokszor talán bele sem gondolunk, hogy neki köszönhetünk mindent, azt, hogy ma itt lehetünk és békében élhetünk. István apja halála után fejedelem lett, majd 1000-ben királlyá koronázták, és létrehozta a magyar államot, amelynek születésnapját ünnepeljük augusztus 20-án. István hihetetlen feladatot vállalt magára, amikor a félnomád törzsek szövetségéből megszervezte az egységes államot, illetve ezzel párhuzamosan a keresztény egyházat. Külhoni szerzetesek és papok segítségével püspökségeket, majd érsekségeket alapított, és egyre jobban elterjesztette a kereszténységet. Az állam strukturális felépítését a megyékre alapozta, amely rendszer gyakorlatilag kisebb változásokkal a mai napig fennáll. A megyék élére megbízható vezetőket állított, az állam működéséhez törvényeket alkotott, amelynek elemei részben a mostani jogrendszerünkben is fellelhetőek. Belpolitikai törekvése az egységes és erős állam létrehozását szolgálta.
Külpolitikája középpontjában a béketeremetés állt, amit nagyon megnehezítettek a külső fenyegetések, valamint a fellángoló belső törzsi villongások. Bár háborúzásra is kényszerült, ügyes taktikázással, saját és lánytestvérei házasságai révén a legnagyobb veszélyt jelentő Német-Római Birodalmat, valamint a Bizánci és a Velencei Császárságot is szövetségesekké tette, amivel megalapozta, hogy Magyarország Európa részévé váljon.
Csakúgy, mint akkor, most is számos kihívással nézünk szembe, mint például a covid járvány, amely megrázta az egész világot az elmúlt másfél, két évben. Hálával tartozunk annak a nagyon sok névtelen hősnek, akik az egészségügyben és egyéb területen azért küzdöttek, hogy elhárítsák ezt a veszélyt. Kiemelendő az oltás kifejlesztésén dolgozó Karikó Katalin kutatóbiológus, valamint az ünnepségen jelen lévő Szakmány Tamás, aki átveheti a Város Díszpolgára kitüntetést. Az orvosprofesszor rendkívüli eredményt ért el a járvány során végzett gyógyító munkájával, aminek elismeréséül II. Erzsébet uralkodó a Brit Királyi Lovagrend tagjává választotta. A két személy neve hallatán nagyon jó magyarnak, illetve – Szakmány Tamás kapcsán – battainak lenni - fogalmazott Török Sándor.
Az alpolgármester szólt a szintén augusztus 20-i Új Kenyér ünnepéről is, amely a kereszténység felvételével ugyancsak Szent Istvánhoz köthető. Az élet alapvető forrásaként, szent étekként tekintettek a kenyérre eleink, amit azzal is kifejeztek, hogy keresztet rajzoltak rá mielőtt megszegték volna. A kenyér azonban ezen túlmenően a keresztények számára Krisztus megtöretett testét is jelképezi.
Szent István 40 éves uralkodása alatt maradandót alkotott, ami Európa szerte elismerést váltott ki, 1038-ban bekövetkezett halála pedig az egész keresztény világot megrázta. Fiával és Gergely püspökkel együtt 1083-ban szentté avatták, egyúttal Magyarország fővédőszentje lett. Bár folyamatosan ellenséges viszonyban voltunk a Német – Római birodalommal, később a Német Császársággal, mégis ezen hatalmakhoz köthető uralkodó, Mária Terézia avatta nemzeti ünneppé Szent István napját 350 évvel ezelőtt. Voltak olyan időszakok, amikor nem volt szabad ünnepelni, a rendszerváltás utáni első magyar független Országgyűlés azonban 1991-ben nemzeti, illetve állami ünnepé is nyilvánította augusztus 20-át.
Szent Istvántól több mint 1000 év után is fennmaradt néhány relikvia, amelyek háborúkat és idegen megszállást is átvészeltek. Az egyik, talán legfontosabb ereklye a Szent Jobb, amelyet sok külföldi országban rejtegettek, volt, hogy el is ásták, majd miután előkerült, ma a Szent István Bazilikában őrzik. Az augusztus 20-ai ünnep egyik fénypontja, az ereklyét bemutató katolikus körmenet. A másik relikvia a koronázási palást, amely azért bír különleges jelentőséggel, mert talán az egyetlen István királyt hitelesen megjelenítő tárgyi forrás. Jól látható, hogy az uralkodó országalmát tartó bal kezén hat új található, ami az ősi hit szerint a kiválasztottság jele volt.
István király rendkívüli bölcsességéről tanúskodnak a fiának, Imre hercegnek írt intelmei. Különösen megfontolandóak és mindenkor aktuálisak azok a gondolatok, amelyek a szelíd, békés, harag és gyűlölködés nélküli, a nép számára szabadságot biztosító uralkodásra figyelmeztetnek. Ha a mindenkori politikai elit ennek szellemében cselekszik, az biztos és szép jövőt hoz az ország számára.
Török Sándor végezetül arra biztatott, hogy Szent István szobrára feltekintve emlékezzünk a nagy király művére, az általa képviselt, mai is aktuális eszmeiség jegyében éljük meg a mindennapokat, amelyek így valóban egyre szebb jövő felé vihetnek.

Az ünnepi beszéd után Sárosi Gábor református lelkész, Káplán Pál szerb ortodox parókus és Illésy Mátyás katolikus plébános megáldotta az Új Kenyeret.

A szertartást követően Szakmány Tamás átvette Nagy Balázs alpolgármestertől a Város Díszpolgára kitüntetést, amelynek odaítéléséről a polgármester javaslata alapján egyhangúlag döntött a Képviselő-testület még márciusban.  Az erkölcsi jellegű, oklevélből és pecsétgyűrűből álló elismerés annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki az utókor számára példaértékű cselekedetet hajtott végre.

Az egykor Százhalombattán élő, immár 15 éve Nagy Britanniában dolgozó orvosprofesszor hálás köszönetét fejezte ki a városnak a hatalmas megtiszteltetésért. Mint mondta, maga is nehezen hiszi el, hogy most kitüntetettként állhat azon a színpadon, amelyen egykor a Forrás Néptáncegyüttes tagjaként szerepelhetett. Az elismerés mindig egy csapatnak szól, jelen esetben Százhalombattának és a munkahelyének, a cardiffi kórháznak. A szülők, nagyszülők és a családja iránti rendkívüli hálájának adott hangot, akik elindították, illetve segítették ezen az úton. Kiemelte a walesi munkatársi közösséget, amely lehetővé tette, hogy mindenkit magas szintű, tudományos alapokon nyugvó ellátásban részesítsenek a járvány alatt. Hálával gondol a betegekre is, akik révén nagyon sok dolgot, köztük alázatot tanultak. Számára a járványidőszak legnagyobb tanulsága, hogy ilyen szellemben kell folytatni a gyógyítást, különben nagy meglepetést okozhat a mindent tudás hamis látszata.
Szent István Imre herceghez írt gondolatait idézte, miszerint fogadja be a külhonból érkezőket, azokat, akik újat tudnak mutatni. Mint mondta, a családi és munkahelyi csapata megfogadta ezt az intelmet, és befogadta azokat, akik külföldről jöttek, befogadták őt, és azt, aki újat tud mutatni.

A városi ünnepségen közreműködött Bánki Bettina énekes, Nagy Péter János színművész, az operett gálát a Rátonyi Róbert Színház művészei, Fonyó Barbara, Teremi Trixi, Vörös Edit, Kiss Zoltán és Sövegjártó Áron adták elő.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.