2021. szeptember 18. - Diána napja
Szombat
Min:12°
Max:22°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:9°
Max:17°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Szerda
Min:8°
Max:14°
Önkormányzat

Szent István szellemisége ma is aktuális
2021-08-23 - Műsorral egybekötött rendezvénnyel emlékeztek az államalapító Szent István királyra és az Új Kenyér ünnepére Százhalombattán a Barátság Művelődési Központban augusztus 20-án. Az eseményen a Város Díszpolgára kitüntetést is átadták Szakmány Tamás orvosprofesszor részére.
Török Sándor alpolgármester ünnepi beszédében felidézte, hogy amikor Százhalombatta főterén, a Szent István téren elhaladunk az államalapító királyt ábrázoló szobor előtt, sokszor talán bele sem gondolunk, hogy neki köszönhetünk mindent, azt, hogy ma itt lehetünk és békében élhetünk. István apja halála után fejedelem lett, majd 1000-ben királlyá koronázták, és létrehozta a magyar államot, amelynek születésnapját ünnepeljük augusztus 20-án. István hihetetlen feladatot vállalt magára, amikor a félnomád törzsek szövetségéből megszervezte az egységes államot, illetve ezzel párhuzamosan a keresztény egyházat. Külhoni szerzetesek és papok segítségével püspökségeket, majd érsekségeket alapított, és egyre jobban elterjesztette a kereszténységet. Az állam strukturális felépítését a megyékre alapozta, amely rendszer gyakorlatilag kisebb változásokkal a mai napig fennáll. A megyék élére megbízható vezetőket állított, az állam működéséhez törvényeket alkotott, amelynek elemei részben a mostani jogrendszerünkben is fellelhetőek. Belpolitikai törekvése az egységes és erős állam létrehozását szolgálta.
Külpolitikája középpontjában a béketeremetés állt, amit nagyon megnehezítettek a külső fenyegetések, valamint a fellángoló belső törzsi villongások. Bár háborúzásra is kényszerült, ügyes taktikázással, saját és lánytestvérei házasságai révén a legnagyobb veszélyt jelentő Német-Római Birodalmat, valamint a Bizánci és a Velencei Császárságot is szövetségesekké tette, amivel megalapozta, hogy Magyarország Európa részévé váljon.
Csakúgy, mint akkor, most is számos kihívással nézünk szembe, mint például a covid járvány, amely megrázta az egész világot az elmúlt másfél, két évben. Hálával tartozunk annak a nagyon sok névtelen hősnek, akik az egészségügyben és egyéb területen azért küzdöttek, hogy elhárítsák ezt a veszélyt. Kiemelendő az oltás kifejlesztésén dolgozó Karikó Katalin kutatóbiológus, valamint az ünnepségen jelen lévő Szakmány Tamás, aki átveheti a Város Díszpolgára kitüntetést. Az orvosprofesszor rendkívüli eredményt ért el a járvány során végzett gyógyító munkájával, aminek elismeréséül II. Erzsébet uralkodó a Brit Királyi Lovagrend tagjává választotta. A két személy neve hallatán nagyon jó magyarnak, illetve – Szakmány Tamás kapcsán – battainak lenni - fogalmazott Török Sándor.
Az alpolgármester szólt a szintén augusztus 20-i Új Kenyér ünnepéről is, amely a kereszténység felvételével ugyancsak Szent Istvánhoz köthető. Az élet alapvető forrásaként, szent étekként tekintettek a kenyérre eleink, amit azzal is kifejeztek, hogy keresztet rajzoltak rá mielőtt megszegték volna. A kenyér azonban ezen túlmenően a keresztények számára Krisztus megtöretett testét is jelképezi.
Szent István 40 éves uralkodása alatt maradandót alkotott, ami Európa szerte elismerést váltott ki, 1038-ban bekövetkezett halála pedig az egész keresztény világot megrázta. Fiával és Gergely püspökkel együtt 1083-ban szentté avatták, egyúttal Magyarország fővédőszentje lett. Bár folyamatosan ellenséges viszonyban voltunk a Német – Római birodalommal, később a Német Császársággal, mégis ezen hatalmakhoz köthető uralkodó, Mária Terézia avatta nemzeti ünneppé Szent István napját 350 évvel ezelőtt. Voltak olyan időszakok, amikor nem volt szabad ünnepelni, a rendszerváltás utáni első magyar független Országgyűlés azonban 1991-ben nemzeti, illetve állami ünnepé is nyilvánította augusztus 20-át.
Szent Istvántól több mint 1000 év után is fennmaradt néhány relikvia, amelyek háborúkat és idegen megszállást is átvészeltek. Az egyik, talán legfontosabb ereklye a Szent Jobb, amelyet sok külföldi országban rejtegettek, volt, hogy el is ásták, majd miután előkerült, ma a Szent István Bazilikában őrzik. Az augusztus 20-ai ünnep egyik fénypontja, az ereklyét bemutató katolikus körmenet. A másik relikvia a koronázási palást, amely azért bír különleges jelentőséggel, mert talán az egyetlen István királyt hitelesen megjelenítő tárgyi forrás. Jól látható, hogy az uralkodó országalmát tartó bal kezén hat új található, ami az ősi hit szerint a kiválasztottság jele volt.
István király rendkívüli bölcsességéről tanúskodnak a fiának, Imre hercegnek írt intelmei. Különösen megfontolandóak és mindenkor aktuálisak azok a gondolatok, amelyek a szelíd, békés, harag és gyűlölködés nélküli, a nép számára szabadságot biztosító uralkodásra figyelmeztetnek. Ha a mindenkori politikai elit ennek szellemében cselekszik, az biztos és szép jövőt hoz az ország számára.
Török Sándor végezetül arra biztatott, hogy Szent István szobrára feltekintve emlékezzünk a nagy király művére, az általa képviselt, mai is aktuális eszmeiség jegyében éljük meg a mindennapokat, amelyek így valóban egyre szebb jövő felé vihetnek.

Az ünnepi beszéd után Sárosi Gábor református lelkész, Káplán Pál szerb ortodox parókus és Illésy Mátyás katolikus plébános megáldotta az Új Kenyeret.

A szertartást követően Szakmány Tamás átvette Nagy Balázs alpolgármestertől a Város Díszpolgára kitüntetést, amelynek odaítéléséről a polgármester javaslata alapján egyhangúlag döntött a Képviselő-testület még márciusban.  Az erkölcsi jellegű, oklevélből és pecsétgyűrűből álló elismerés annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki az utókor számára példaértékű cselekedetet hajtott végre.

Az egykor Százhalombattán élő, immár 15 éve Nagy Britanniában dolgozó orvosprofesszor hálás köszönetét fejezte ki a városnak a hatalmas megtiszteltetésért. Mint mondta, maga is nehezen hiszi el, hogy most kitüntetettként állhat azon a színpadon, amelyen egykor a Forrás Néptáncegyüttes tagjaként szerepelhetett. Az elismerés mindig egy csapatnak szól, jelen esetben Százhalombattának és a munkahelyének, a cardiffi kórháznak. A szülők, nagyszülők és a családja iránti rendkívüli hálájának adott hangot, akik elindították, illetve segítették ezen az úton. Kiemelte a walesi munkatársi közösséget, amely lehetővé tette, hogy mindenkit magas szintű, tudományos alapokon nyugvó ellátásban részesítsenek a járvány alatt. Hálával gondol a betegekre is, akik révén nagyon sok dolgot, köztük alázatot tanultak. Számára a járványidőszak legnagyobb tanulsága, hogy ilyen szellemben kell folytatni a gyógyítást, különben nagy meglepetést okozhat a mindent tudás hamis látszata.
Szent István Imre herceghez írt gondolatait idézte, miszerint fogadja be a külhonból érkezőket, azokat, akik újat tudnak mutatni. Mint mondta, a családi és munkahelyi csapata megfogadta ezt az intelmet, és befogadta azokat, akik külföldről jöttek, befogadták őt, és azt, aki újat tud mutatni.

A városi ünnepségen közreműködött Bánki Bettina énekes, Nagy Péter János színművész, az operett gálát a Rátonyi Róbert Színház művészei, Fonyó Barbara, Teremi Trixi, Vörös Edit, Kiss Zoltán és Sövegjártó Áron adták elő.


AKTUÁLIS
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
2021-09-15 - Dr. Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, író, műfordító, drámaíró, teológiai tanár, az Erdélyi Gyülekezet református lelkésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. A városunk ötvenéves jubileumára írt színdarabjáról beszélgettünk.
2021-08-31 - A Sporthalom Kft. pályázatot hirdet a Sportközpontban lévő 12 m2-es "SPORTBÜFÉ" és 12,5 m2 raktárhelyiség bérbeadására 2021. október 01-től 2026. szeptember 30-ig terjedő időszakra.
Kipp-Kopp Napok
2021-09-17
2021. szeptember 20-28-ig

Új vezetés, új élet az Őszidő Nyugdíjas Klubnál
2021-09-15
Az Őszidő Nyugdíjas Klub 2002-ben jött létre, nyugdíjasok civil szervezeteként. Városunk egyik legnagyobb létszámú, legaktívabb, több mint 150 főt számláló közössége lett.

Maradt az elnök
2021-09-15
Ismét Lukács Bernadettet választották a százhalombattai Fidesz szervezetének elnökévé az augusztus 31-i a tisztújító közgyűlésen. A régi-új elnököt kérdeztük a tervekről, feladatokról.

Fél évszázad a Judóban
2021-09-15
Ötven év Judoban töltött munkájáért elismerésben részesült Szél Pál, Százhalombattán élő, V. danos nagymester.

Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15
Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.

Nagy csatában vereség a bajnokesélyes ellen
2021-09-15
34-35-re kikapott a Százhalombattai KE hazai pályán a Budai Farkasok együttesétől az NB I/B legutóbbi fordulójában. A battai csapat két év kihagyás után lépett újra pályára ebben az osztályban – írja az egyesület a mérkőzés beszámolójában.

Díjátadás a Battai Napokon
2021-09-15
A legnagyobb adózókat köszöntötték, valamint átadták a Megyei Kitüntető díjakat és a Közösségért díjakat a rendezvény megnyitóján, szeptember 10-én.

Aszfaltozás a Pipacs utcában
2021-09-14
Megkezdődött a Pipacs utca aszfaltos szakaszának meghosszabbítása Százhalombattán - tájékozatott Vezér Mihály polgármester.

Remek hétvége
2021-09-14
Három érmet és több jó helyezést szereztek a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzői Ölbőn, a modellvitorlás Országos bajnokságon az F5-E hajóosztályban, szeptember 11-12-én.

Hatan hatot
2021-09-14
Eredményes körözési akciót hajtottak végre az érdi rendőrök. A civil- és egyenruhás rendőrök szeptember 9-én hajnalban indultak az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településekre. 

Karbantartás a Dunai Finomítóban
2021-09-11
Időszakos, ütemezett karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében, szeptember 23. – október 30. között.

27. Battai Napok
2021-09-09
2021. szeptember 10-11.

Győzelem a "Brutálfutáson"
2021-09-09
Harmadik alkalommal vett részt Lak Tünde a SZVISE versenyzője és lánya Balogh Noémi, a rendkívüli akadályokkal nehezített versenyen, Nyáregyházán, szeptember 4-én.

Tábori élmények
2021-09-09
A százhalombattai Kőrösi iskola tanulói idén nyáron is háromféle vándortáborban vehettek részt. Ki-ki habitusának, mozgáskultúrájának megfelelően választhatott a kerékpáros-, evezős- és gyalogtúrázós táborok közül.

A tervek szerint halad a kosárlabda edzőcsarnok építése
2021-09-06
A százhalombattai Arany iskola udvarán épülő létesítmény várhatóan jövő év júniusáig elkészül, a kosárlabdázók mellett az oktatási intézmény és a városi közösség is igénybe veheti majd.

Javítják a csőtörést
2021-09-06
Eltörött egy ivóvízvezeték a Dobó István utca 25. 27. szám előtt, ezért teljes szélességében lezárták a közutat szeptember 6-án. A vízművek a hibaelhárítási munkákat már megkezdte, a teljes befejezés két nap alatt várható – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester, kerületi képviselő.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Százhalombattai Karate Egyesület
2021-09-02
A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a Barátság Kulturális Központban folytak az edzések júniusban.

Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02
Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01
Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.

Anya-lánya futás
2021-08-31
Sikeresen teljesítette a 36. WizzAir félmaratont Lak Tünde, a SZVISE Atlétika szakosztályának futója augusztus 29-én. Lánya, Noémi a 10 km-es távon ért el remek eredményt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.