2021. szeptember 18. - Diána napja
Péntek
Min:15°
Max:19°
Szombat
Min:12°
Max:22°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:9°
Max:17°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Gazdaság

Gumibitumen gyárat épít a MOL Tatárföldön
2021-07-20 - A MOL és a Tatnyeft, Oroszország egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ünnepélyesen elindította a Tatár Köztársaságban épülő gumibitumen gyár közös projektjét a magyar külügyminisztérium támogatásával, július 7-én.
A vállalatok emellett megállapodtak egy joint venture alapításáról is, amely a gumibitumen gyártása és eladása mellett a MOL technológia licenszét terjesztheti majd a Független Államok Közösségében. A beruházás részben a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) pályázati finanszírozásából valósul meg.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnöke és a Tatnyeft igazgatóságának elnöke és Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója és az igazgatóság tagja ünnepélyesen elindították a MOL és a Tatnyeft közös gumibitumen gyárának építkezését. A beruházásnak a Tatnyeft TANECO finomítója ad ottont, amely a Tatár Köztársasagában, a Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Nyizsnyekamszk városban működik. A mintegy évi 20 000 tonna kapacitású üzem a MOL és a Tatnyeft közös gyára lesz, de ez csak az első lépés a két vállalat együttműködésében. A MOL és a TANECO, a Tatnyeft finomítót működtető leányvállalat megállapodott egy joint venture (RMB-RUSS LLC) megalapításáról, amelyben a MOL-nak 51%-os többsége lesz. A vegyes vállalat célja a MOL gumibitumen technológiájú gyár felépítése, a gumibitumen gyártása és eladása, illetve a MOL technológiájának licensz értékesítése a Független Államok Közösségében. A tatárföldi üzemben és a régió jövőbeni beruházásainál a zalaegerszegi finomítónál már kipróbált gumibitumen technológiáját fogják alkalmazni, a működéshez szükséges tudást és szakértelmet a MOL licenszként biztosítja. Az alapbitument és a gumiőrleményt a TANECO, a speciális MOL LUB gyártott modifikátort a MOL fogja biztosítani.

A beruházás értékét a partnerek vállalati részesedésük arányában finanszírozzák. A projektet a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) is segíti a beruházás értékének mintegy 50%-os támogatásával.

Az együttműködés illeszkedik a MOL-csoport frissített 2030+ SHAPE TOMORROW stratégiájába is, hiszen a vállalat a körforgásos gazdaságban látja a jövőt, a Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett gumibitumen technológia pedig jó példája annak, hogyan lehet meghosszabbítani a használt termékek élettartamát. A MOL-csoport a technológia átadása mellett a 2012 óta működő zalaegerszegi gumibitumen üzem működési tapasztalataival is segíteni fogja a tatárföldi egységet.

"Új korszak kezdődött a nyitott magyar gazdaság történetében azzal, hogy megjelentek olyan magyar nagyvállalatok, amelyek külföldön képesek jelentős és versenyképes beruházást végrehajtani" – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

"A magyarországi MOL-csoporttal közösen megálmodott új projektünk is jól mutatja országaink vezetőinek kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására irányuló törekvéseit. Ez egy példa a két vállalat partnerkapcsolatára, a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémák megoldásában való gyakorlati részvételünkre, valamint a körforgásos gazdaság irányelvén alapuló felelős fogyasztásra" - mondta az eseményen Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója

“Mindig büszkeséggel tölt el, ha a kárpát-medencei tudás és siker más népeket is tud segíteni. A MOL és a Pannon Egyetem kutatói által kifejlesztett gumibitumen technológia ezentúl a Független Államok Közösségének népeit is segíti a körforgásos gazdaság megerősítésében, hiszen az eddig hulladéknak szánt használt gumiabroncsokat alapanyagként hasznosítja újra. Reményeik szerint nagy üzleti lehetőségek vannak ebben a régióban, de az együttműködésünk a profitszerzés mellett fenntarthatósági célokat is szolgál. Bár egymástól többezer kilométerre élünk, az ökológiai problémákra azonos válaszokat kell adnunk" - értékelte az együttműködést Világi Oszkár, a MOL-csoport innovációs vezetője és igazgatósági tagja.

A nyizsnyekamszki gumibitumen gyár a MOL-csoport első downstream (szénhidrogén feldolgozás és kereskedelem üzletág) együttműködése a Független Államok Közösségében. A magyar vállalatcsoport már több évtizede jelen van a régióban, de eddig főként upstream (szénhidrogén kutatás és termelés) tevékenységet végzett ott.

A gumibitumenről
A MOL a Pannon Egyetemmel közösen a 2000-es évek elején kezdte el kifejleszteni a környezetbarát, minőségi, nagyobb tartósságot és ritkább karbantartást igénylő gumibitumen technológiát, amely 15%-ban használt gumiőrleményt tartalmaz. Az első gumibitumen gyár Zalaegerszegen indult 2012-ben évi 5000 tonna kapacitással. Ezt követően tavaly egy újabb, immár 20 000 kapacitású üzem is megkezdte működését Zalaegerszegen. Ebből az anyagból készült például Budapesten a 13. kerületi Pesti rakpart útalapanyaga.

A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei:
- a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el,
- fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút,
- nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez,
- az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét,
- a hosszabb élettartam és jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez,
- kisebb menetzaj érhető el,
- nagyobb a közlekedés biztonság a jobb vízelvezető képesség miatt.(MOL)

AKTUÁLIS
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
2021-09-15 - Dr. Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, író, műfordító, drámaíró, teológiai tanár, az Erdélyi Gyülekezet református lelkésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. A városunk ötvenéves jubileumára írt színdarabjáról beszélgettünk.
2021-08-31 - A Sporthalom Kft. pályázatot hirdet a Sportközpontban lévő 12 m2-es "SPORTBÜFÉ" és 12,5 m2 raktárhelyiség bérbeadására 2021. október 01-től 2026. szeptember 30-ig terjedő időszakra.
Kipp-Kopp Napok
2021-09-17
2021. szeptember 20-28-ig

Új vezetés, új élet az Őszidő Nyugdíjas Klubnál
2021-09-15
Az Őszidő Nyugdíjas Klub 2002-ben jött létre, nyugdíjasok civil szervezeteként. Városunk egyik legnagyobb létszámú, legaktívabb, több mint 150 főt számláló közössége lett.

Maradt az elnök
2021-09-15
Ismét Lukács Bernadettet választották a százhalombattai Fidesz szervezetének elnökévé az augusztus 31-i a tisztújító közgyűlésen. A régi-új elnököt kérdeztük a tervekről, feladatokról.

Fél évszázad a Judóban
2021-09-15
Ötven év Judoban töltött munkájáért elismerésben részesült Szél Pál, Százhalombattán élő, V. danos nagymester.

Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15
Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.

Nagy csatában vereség a bajnokesélyes ellen
2021-09-15
34-35-re kikapott a Százhalombattai KE hazai pályán a Budai Farkasok együttesétől az NB I/B legutóbbi fordulójában. A battai csapat két év kihagyás után lépett újra pályára ebben az osztályban – írja az egyesület a mérkőzés beszámolójában.

Díjátadás a Battai Napokon
2021-09-15
A legnagyobb adózókat köszöntötték, valamint átadták a Megyei Kitüntető díjakat és a Közösségért díjakat a rendezvény megnyitóján, szeptember 10-én.

Aszfaltozás a Pipacs utcában
2021-09-14
Megkezdődött a Pipacs utca aszfaltos szakaszának meghosszabbítása Százhalombattán - tájékozatott Vezér Mihály polgármester.

Remek hétvége
2021-09-14
Három érmet és több jó helyezést szereztek a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzői Ölbőn, a modellvitorlás Országos bajnokságon az F5-E hajóosztályban, szeptember 11-12-én.

Hatan hatot
2021-09-14
Eredményes körözési akciót hajtottak végre az érdi rendőrök. A civil- és egyenruhás rendőrök szeptember 9-én hajnalban indultak az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településekre. 

Karbantartás a Dunai Finomítóban
2021-09-11
Időszakos, ütemezett karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében, szeptember 23. – október 30. között.

27. Battai Napok
2021-09-09
2021. szeptember 10-11.

Győzelem a "Brutálfutáson"
2021-09-09
Harmadik alkalommal vett részt Lak Tünde a SZVISE versenyzője és lánya Balogh Noémi, a rendkívüli akadályokkal nehezített versenyen, Nyáregyházán, szeptember 4-én.

Tábori élmények
2021-09-09
A százhalombattai Kőrösi iskola tanulói idén nyáron is háromféle vándortáborban vehettek részt. Ki-ki habitusának, mozgáskultúrájának megfelelően választhatott a kerékpáros-, evezős- és gyalogtúrázós táborok közül.

A tervek szerint halad a kosárlabda edzőcsarnok építése
2021-09-06
A százhalombattai Arany iskola udvarán épülő létesítmény várhatóan jövő év júniusáig elkészül, a kosárlabdázók mellett az oktatási intézmény és a városi közösség is igénybe veheti majd.

Javítják a csőtörést
2021-09-06
Eltörött egy ivóvízvezeték a Dobó István utca 25. 27. szám előtt, ezért teljes szélességében lezárták a közutat szeptember 6-án. A vízművek a hibaelhárítási munkákat már megkezdte, a teljes befejezés két nap alatt várható – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester, kerületi képviselő.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Százhalombattai Karate Egyesület
2021-09-02
A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a Barátság Kulturális Központban folytak az edzések júniusban.

Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02
Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01
Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.

Anya-lánya futás
2021-08-31
Sikeresen teljesítette a 36. WizzAir félmaratont Lak Tünde, a SZVISE Atlétika szakosztályának futója augusztus 29-én. Lánya, Noémi a 10 km-es távon ért el remek eredményt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.