2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Gazdaság

Gumibitumen gyárat épít a MOL Tatárföldön
2021-07-20 - A MOL és a Tatnyeft, Oroszország egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata ünnepélyesen elindította a Tatár Köztársaságban épülő gumibitumen gyár közös projektjét a magyar külügyminisztérium támogatásával, július 7-én.
A vállalatok emellett megállapodtak egy joint venture alapításáról is, amely a gumibitumen gyártása és eladása mellett a MOL technológia licenszét terjesztheti majd a Független Államok Közösségében. A beruházás részben a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) pályázati finanszírozásából valósul meg.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnöke és a Tatnyeft igazgatóságának elnöke és Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója és az igazgatóság tagja ünnepélyesen elindították a MOL és a Tatnyeft közös gumibitumen gyárának építkezését. A beruházásnak a Tatnyeft TANECO finomítója ad ottont, amely a Tatár Köztársasagában, a Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Nyizsnyekamszk városban működik. A mintegy évi 20 000 tonna kapacitású üzem a MOL és a Tatnyeft közös gyára lesz, de ez csak az első lépés a két vállalat együttműködésében. A MOL és a TANECO, a Tatnyeft finomítót működtető leányvállalat megállapodott egy joint venture (RMB-RUSS LLC) megalapításáról, amelyben a MOL-nak 51%-os többsége lesz. A vegyes vállalat célja a MOL gumibitumen technológiájú gyár felépítése, a gumibitumen gyártása és eladása, illetve a MOL technológiájának licensz értékesítése a Független Államok Közösségében. A tatárföldi üzemben és a régió jövőbeni beruházásainál a zalaegerszegi finomítónál már kipróbált gumibitumen technológiáját fogják alkalmazni, a működéshez szükséges tudást és szakértelmet a MOL licenszként biztosítja. Az alapbitument és a gumiőrleményt a TANECO, a speciális MOL LUB gyártott modifikátort a MOL fogja biztosítani.

A beruházás értékét a partnerek vállalati részesedésük arányában finanszírozzák. A projektet a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) is segíti a beruházás értékének mintegy 50%-os támogatásával.

Az együttműködés illeszkedik a MOL-csoport frissített 2030+ SHAPE TOMORROW stratégiájába is, hiszen a vállalat a körforgásos gazdaságban látja a jövőt, a Pannon Egyetemmel közösen kifejlesztett gumibitumen technológia pedig jó példája annak, hogyan lehet meghosszabbítani a használt termékek élettartamát. A MOL-csoport a technológia átadása mellett a 2012 óta működő zalaegerszegi gumibitumen üzem működési tapasztalataival is segíteni fogja a tatárföldi egységet.

"Új korszak kezdődött a nyitott magyar gazdaság történetében azzal, hogy megjelentek olyan magyar nagyvállalatok, amelyek külföldön képesek jelentős és versenyképes beruházást végrehajtani" – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

"A magyarországi MOL-csoporttal közösen megálmodott új projektünk is jól mutatja országaink vezetőinek kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására irányuló törekvéseit. Ez egy példa a két vállalat partnerkapcsolatára, a globális felmelegedéssel kapcsolatos problémák megoldásában való gyakorlati részvételünkre, valamint a körforgásos gazdaság irányelvén alapuló felelős fogyasztásra" - mondta az eseményen Nail Maganov, a Tatnyeft vezérigazgatója

“Mindig büszkeséggel tölt el, ha a kárpát-medencei tudás és siker más népeket is tud segíteni. A MOL és a Pannon Egyetem kutatói által kifejlesztett gumibitumen technológia ezentúl a Független Államok Közösségének népeit is segíti a körforgásos gazdaság megerősítésében, hiszen az eddig hulladéknak szánt használt gumiabroncsokat alapanyagként hasznosítja újra. Reményeik szerint nagy üzleti lehetőségek vannak ebben a régióban, de az együttműködésünk a profitszerzés mellett fenntarthatósági célokat is szolgál. Bár egymástól többezer kilométerre élünk, az ökológiai problémákra azonos válaszokat kell adnunk" - értékelte az együttműködést Világi Oszkár, a MOL-csoport innovációs vezetője és igazgatósági tagja.

A nyizsnyekamszki gumibitumen gyár a MOL-csoport első downstream (szénhidrogén feldolgozás és kereskedelem üzletág) együttműködése a Független Államok Közösségében. A magyar vállalatcsoport már több évtizede jelen van a régióban, de eddig főként upstream (szénhidrogén kutatás és termelés) tevékenységet végzett ott.

A gumibitumenről
A MOL a Pannon Egyetemmel közösen a 2000-es évek elején kezdte el kifejleszteni a környezetbarát, minőségi, nagyobb tartósságot és ritkább karbantartást igénylő gumibitumen technológiát, amely 15%-ban használt gumiőrleményt tartalmaz. Az első gumibitumen gyár Zalaegerszegen indult 2012-ben évi 5000 tonna kapacitással. Ezt követően tavaly egy újabb, immár 20 000 kapacitású üzem is megkezdte működését Zalaegerszegen. Ebből az anyagból készült például Budapesten a 13. kerületi Pesti rakpart útalapanyaga.

A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei:
- a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el,
- fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút,
- nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez,
- az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét,
- a hosszabb élettartam és jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez,
- kisebb menetzaj érhető el,
- nagyobb a közlekedés biztonság a jobb vízelvezető képesség miatt.(MOL)

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.