2021. szeptember 17. - Zsófia napja
Péntek
Min:16°
Max:19°
Szombat
Min:12°
Max:22°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:9°
Max:17°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Jegyzet

FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-06-28 - "Mi marad, ha hiányzik életünk közepe?"
Nekünk, magyaroknak, a 130. zsoltár különösen kedves lelki táplálékunk. Egyrészt azért, mert nemzeti imádságunkat, a magyarság himnuszát sokáig a 130. genfi zsoltár dallamára énekelték őseink, másrészt pedig azért, mert történelmünk eleven és érzékelhető bizonyossággal mutatta meg számunkra a mélység fogalmának valódi jelentését. A mohácsi katasztrófa, az ország három részre szakadása, levert forradalmaink és szabadságharcaink, a trianoni diktátum nemzetroncsoló igazságtalanságai rendre felismertették velünk, hogy önmagát is becsapja az, aki – akár gyávaságból, akár félszegségből – nem meri nyíltan megfogalmazni: megoldatlan része életünknek mindaz, ami igazságtalan.
 
A magyar himnuszt – lehettünk bármilyen mélységes mély szakadékban – sohasem énekeltük térdepelve. Sorsunkat büszkén vállaltuk, igyekeztünk mindig úgy élni, hogy más népekkel szemben ne kövessünk el igazságtalanságokat. Ha mégis ilyesmi történt volna, azt igyekeztünk idejében jóvátenni.
 
 De mit is jelent a mélység valójában? A mélység, amely a menny és a föld megteremtése után is ott tátong a légnemű sötétség gomolygása alatt? A mélység, amelynek alján föltárulnak a halál kapui? A huszadik század borzalmai után a ma emberének különös tudása van arról, hogy a nehézségek, az idegeket tépő fájdalmak és a szív elárvulásának kozmikus rettenetei sokszor váratlanul törnek ránk. Ezek a váratlanságok olykor kétségbeesést okoznak, a kétségbeesés pedig könnyen válthat át reménytelenségbe. Olvasmányélményeinkből talán még emlékszünk Dante nagy művére, az Isteni színjátékra amelyben ez van a pokol bejárata fölé írva: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" Nagy igazság ez, mert aki felhagy a reménnyel, belépett a pokol kapuján. Az utóbbi másfél év igencsak keserű volt. Sokan áldozataivá váltak a vírusnak, s még többen estek a parttalan reménytelenség állapotába. Szemünk láttára egy kicsit kinyílt a pokol, s feltárultak a szörnyűségek, megmutatkozott, hogy a mélység pillanatok alatt elnyelhet mindent, amiért évtizedeken át dolgoztunk, elrejthet évszázados értékeket, annullálhat emberi kapcsolatokat, átformálhatja a világot anélkül, hogy a formához igazából hozzá nyúlna. A kétségbeesés rémülete csak fokozza a reménytelenséget.
 
A járvány során sokszor megkísérthetett bennünket a kétségbeesés. Az ismeretlen, halálos vírus elleni küzdelem sokak figyelmét Isten felé fordította. Akik őszintén, teljes hittel tudtak Istenhez fordulni, azoknak megmutatkozott, hogy az isteni gondviselés ott van az orvosok, az ápolók, a kutatók, a tudósok munkájában. S nyilván a nem hívők is felismerték, hogy a gyógyító munkában van valami olyan többlet, ami nem az orvoson, az ápolón és a betegen múlik, ám az orvos és az ápoló nélkül aligha mutatkozhat meg. A pandémia szikrázó fénnyel világított rá arra is, hogy a gyógyítással kapcsolatos babonáinkat, gondolati kaptáinkat és rögeszméinket ideje alaposan felülvizsgálni, s ideje nagyobb megbecsüléssel tekintenünk az egészségügyben dolgozókra. Tanúi lehettünk itt Százhalombattán is orvosaink, ápolóink küzdelmének, lelkiismeretes, emberfeletti erőpróbájának, az éjt-nappallá tévő gyógyító munkának. Az Egészségügyi Központ és vele együtt a város vezetősége nem először vizsgázott jelesre a közgyógyellátásban vállalt feladatok teljesítésében. A magyar egészségügy dolgozóinak a munkája reményt és erőt adott mindenkinek a további próbatételekre, városunkban pedig különösen. Sok ismerősöm beszámolt arról, hogy háziorvosa a szokottnál is többet törődött vele és hozzátartozóival. Az én esetemben is igaz volt ez. Tóth Béla doktor úr, aki nemcsak háziorvosom, hanem barátom is, ismerve az egyik legrégebb óta ismert betegségre, a hipochondriára való erős hajlamomat, az utóbbi hónapokban sokszor felhívott csak azért, hogy érdeklődjön egészségi állapotom felől, s megnyugtasson abban, hogy az orvostudomány hamarosan legyőzi ezt a vírust. Radeczky doktornő apámra vigyázott fokozottabb figyelemmel. Előfordult olyan is, hogy az éjszaka kellős közepén az egyik gyermekünk belázasodott és erősen köhögni kezdett. A pánik kezdett eluralkodni rajtunk, főleg, mert gyermekorvosunk szabadságon volt, s a késői órán nem volt már elérhető. Éjfél után úgy voltam vele, bármekkora udvariatlanság is, rácsörgök Benedek Lacira, hátha ő felveszi a telefont. Nem vette fel, ám tíz perc múlva visszahívott. Utasításai alapján a gyermek érezhetően jobban lett, aztán hamarosan meg is gyógyult. Igen, az isteni gondviselés sokszor ilyenformán is működik. Akkor lehet az életünk szép és ép, ha centrumát a szeretet tölti be, ha a szeretet mozgatja tetteinket.  
 
Gyökössy Endre az egyik írásában ezt a kérdést feszegeti: "Mi marad, ha hiányzik életünk közepe?" A válasz: a mélység. A mélység, amely nem más, mint egy élet, célok nélkül, mint a puszta szavak valódi tartalom nélkül, mint vigasság öröm nélkül, házasság hűség nélkül, vágyak reménység nélkül, ájtatoskodó szemforgatás hit nélkül és természetesen sötétség igazi világosság nélkül. Így, a járvány vége felé, azt hiszem, feltehetjük nyugodtan önmagunknak is a kérdést: ki és mi hiányzik életünk közepéből? Van-e még élő reménységünk, kuszává vált sorsunkat ki és mi teheti újból rendezetté?
  

AKTUÁLIS
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
2021-09-15 - Dr. Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, író, műfordító, drámaíró, teológiai tanár, az Erdélyi Gyülekezet református lelkésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. A városunk ötvenéves jubileumára írt színdarabjáról beszélgettünk.
2021-08-31 - A Sporthalom Kft. pályázatot hirdet a Sportközpontban lévő 12 m2-es "SPORTBÜFÉ" és 12,5 m2 raktárhelyiség bérbeadására 2021. október 01-től 2026. szeptember 30-ig terjedő időszakra.
Kipp-Kopp Napok
2021-09-17
2021. szeptember 20-28-ig

Új vezetés, új élet az Őszidő Nyugdíjas Klubnál
2021-09-15
Az Őszidő Nyugdíjas Klub 2002-ben jött létre, nyugdíjasok civil szervezeteként. Városunk egyik legnagyobb létszámú, legaktívabb, több mint 150 főt számláló közössége lett.

Maradt az elnök
2021-09-15
Ismét Lukács Bernadettet választották a százhalombattai Fidesz szervezetének elnökévé az augusztus 31-i a tisztújító közgyűlésen. A régi-új elnököt kérdeztük a tervekről, feladatokról.

Fél évszázad a Judóban
2021-09-15
Ötven év Judoban töltött munkájáért elismerésben részesült Szél Pál, Százhalombattán élő, V. danos nagymester.

Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15
Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.

Nagy csatában vereség a bajnokesélyes ellen
2021-09-15
34-35-re kikapott a Százhalombattai KE hazai pályán a Budai Farkasok együttesétől az NB I/B legutóbbi fordulójában. A battai csapat két év kihagyás után lépett újra pályára ebben az osztályban – írja az egyesület a mérkőzés beszámolójában.

Díjátadás a Battai Napokon
2021-09-15
A legnagyobb adózókat köszöntötték, valamint átadták a Megyei Kitüntető díjakat és a Közösségért díjakat a rendezvény megnyitóján, szeptember 10-én.

Aszfaltozás a Pipacs utcában
2021-09-14
Megkezdődött a Pipacs utca aszfaltos szakaszának meghosszabbítása Százhalombattán - tájékozatott Vezér Mihály polgármester.

Remek hétvége
2021-09-14
Három érmet és több jó helyezést szereztek a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzői Ölbőn, a modellvitorlás Országos bajnokságon az F5-E hajóosztályban, szeptember 11-12-én.

Hatan hatot
2021-09-14
Eredményes körözési akciót hajtottak végre az érdi rendőrök. A civil- és egyenruhás rendőrök szeptember 9-én hajnalban indultak az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településekre. 

Karbantartás a Dunai Finomítóban
2021-09-11
Időszakos, ütemezett karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében, szeptember 23. – október 30. között.

27. Battai Napok
2021-09-09
2021. szeptember 10-11.

Győzelem a "Brutálfutáson"
2021-09-09
Harmadik alkalommal vett részt Lak Tünde a SZVISE versenyzője és lánya Balogh Noémi, a rendkívüli akadályokkal nehezített versenyen, Nyáregyházán, szeptember 4-én.

Tábori élmények
2021-09-09
A százhalombattai Kőrösi iskola tanulói idén nyáron is háromféle vándortáborban vehettek részt. Ki-ki habitusának, mozgáskultúrájának megfelelően választhatott a kerékpáros-, evezős- és gyalogtúrázós táborok közül.

A tervek szerint halad a kosárlabda edzőcsarnok építése
2021-09-06
A százhalombattai Arany iskola udvarán épülő létesítmény várhatóan jövő év júniusáig elkészül, a kosárlabdázók mellett az oktatási intézmény és a városi közösség is igénybe veheti majd.

Javítják a csőtörést
2021-09-06
Eltörött egy ivóvízvezeték a Dobó István utca 25. 27. szám előtt, ezért teljes szélességében lezárták a közutat szeptember 6-án. A vízművek a hibaelhárítási munkákat már megkezdte, a teljes befejezés két nap alatt várható – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester, kerületi képviselő.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Százhalombattai Karate Egyesület
2021-09-02
A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a Barátság Kulturális Központban folytak az edzések júniusban.

Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02
Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01
Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.

Anya-lánya futás
2021-08-31
Sikeresen teljesítette a 36. WizzAir félmaratont Lak Tünde, a SZVISE Atlétika szakosztályának futója augusztus 29-én. Lánya, Noémi a 10 km-es távon ért el remek eredményt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.