2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Jegyzet

FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-06-28 - "Mi marad, ha hiányzik életünk közepe?"
Nekünk, magyaroknak, a 130. zsoltár különösen kedves lelki táplálékunk. Egyrészt azért, mert nemzeti imádságunkat, a magyarság himnuszát sokáig a 130. genfi zsoltár dallamára énekelték őseink, másrészt pedig azért, mert történelmünk eleven és érzékelhető bizonyossággal mutatta meg számunkra a mélység fogalmának valódi jelentését. A mohácsi katasztrófa, az ország három részre szakadása, levert forradalmaink és szabadságharcaink, a trianoni diktátum nemzetroncsoló igazságtalanságai rendre felismertették velünk, hogy önmagát is becsapja az, aki – akár gyávaságból, akár félszegségből – nem meri nyíltan megfogalmazni: megoldatlan része életünknek mindaz, ami igazságtalan.
 
A magyar himnuszt – lehettünk bármilyen mélységes mély szakadékban – sohasem énekeltük térdepelve. Sorsunkat büszkén vállaltuk, igyekeztünk mindig úgy élni, hogy más népekkel szemben ne kövessünk el igazságtalanságokat. Ha mégis ilyesmi történt volna, azt igyekeztünk idejében jóvátenni.
 
 De mit is jelent a mélység valójában? A mélység, amely a menny és a föld megteremtése után is ott tátong a légnemű sötétség gomolygása alatt? A mélység, amelynek alján föltárulnak a halál kapui? A huszadik század borzalmai után a ma emberének különös tudása van arról, hogy a nehézségek, az idegeket tépő fájdalmak és a szív elárvulásának kozmikus rettenetei sokszor váratlanul törnek ránk. Ezek a váratlanságok olykor kétségbeesést okoznak, a kétségbeesés pedig könnyen válthat át reménytelenségbe. Olvasmányélményeinkből talán még emlékszünk Dante nagy művére, az Isteni színjátékra amelyben ez van a pokol bejárata fölé írva: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" Nagy igazság ez, mert aki felhagy a reménnyel, belépett a pokol kapuján. Az utóbbi másfél év igencsak keserű volt. Sokan áldozataivá váltak a vírusnak, s még többen estek a parttalan reménytelenség állapotába. Szemünk láttára egy kicsit kinyílt a pokol, s feltárultak a szörnyűségek, megmutatkozott, hogy a mélység pillanatok alatt elnyelhet mindent, amiért évtizedeken át dolgoztunk, elrejthet évszázados értékeket, annullálhat emberi kapcsolatokat, átformálhatja a világot anélkül, hogy a formához igazából hozzá nyúlna. A kétségbeesés rémülete csak fokozza a reménytelenséget.
 
A járvány során sokszor megkísérthetett bennünket a kétségbeesés. Az ismeretlen, halálos vírus elleni küzdelem sokak figyelmét Isten felé fordította. Akik őszintén, teljes hittel tudtak Istenhez fordulni, azoknak megmutatkozott, hogy az isteni gondviselés ott van az orvosok, az ápolók, a kutatók, a tudósok munkájában. S nyilván a nem hívők is felismerték, hogy a gyógyító munkában van valami olyan többlet, ami nem az orvoson, az ápolón és a betegen múlik, ám az orvos és az ápoló nélkül aligha mutatkozhat meg. A pandémia szikrázó fénnyel világított rá arra is, hogy a gyógyítással kapcsolatos babonáinkat, gondolati kaptáinkat és rögeszméinket ideje alaposan felülvizsgálni, s ideje nagyobb megbecsüléssel tekintenünk az egészségügyben dolgozókra. Tanúi lehettünk itt Százhalombattán is orvosaink, ápolóink küzdelmének, lelkiismeretes, emberfeletti erőpróbájának, az éjt-nappallá tévő gyógyító munkának. Az Egészségügyi Központ és vele együtt a város vezetősége nem először vizsgázott jelesre a közgyógyellátásban vállalt feladatok teljesítésében. A magyar egészségügy dolgozóinak a munkája reményt és erőt adott mindenkinek a további próbatételekre, városunkban pedig különösen. Sok ismerősöm beszámolt arról, hogy háziorvosa a szokottnál is többet törődött vele és hozzátartozóival. Az én esetemben is igaz volt ez. Tóth Béla doktor úr, aki nemcsak háziorvosom, hanem barátom is, ismerve az egyik legrégebb óta ismert betegségre, a hipochondriára való erős hajlamomat, az utóbbi hónapokban sokszor felhívott csak azért, hogy érdeklődjön egészségi állapotom felől, s megnyugtasson abban, hogy az orvostudomány hamarosan legyőzi ezt a vírust. Radeczky doktornő apámra vigyázott fokozottabb figyelemmel. Előfordult olyan is, hogy az éjszaka kellős közepén az egyik gyermekünk belázasodott és erősen köhögni kezdett. A pánik kezdett eluralkodni rajtunk, főleg, mert gyermekorvosunk szabadságon volt, s a késői órán nem volt már elérhető. Éjfél után úgy voltam vele, bármekkora udvariatlanság is, rácsörgök Benedek Lacira, hátha ő felveszi a telefont. Nem vette fel, ám tíz perc múlva visszahívott. Utasításai alapján a gyermek érezhetően jobban lett, aztán hamarosan meg is gyógyult. Igen, az isteni gondviselés sokszor ilyenformán is működik. Akkor lehet az életünk szép és ép, ha centrumát a szeretet tölti be, ha a szeretet mozgatja tetteinket.  
 
Gyökössy Endre az egyik írásában ezt a kérdést feszegeti: "Mi marad, ha hiányzik életünk közepe?" A válasz: a mélység. A mélység, amely nem más, mint egy élet, célok nélkül, mint a puszta szavak valódi tartalom nélkül, mint vigasság öröm nélkül, házasság hűség nélkül, vágyak reménység nélkül, ájtatoskodó szemforgatás hit nélkül és természetesen sötétség igazi világosság nélkül. Így, a járvány vége felé, azt hiszem, feltehetjük nyugodtan önmagunknak is a kérdést: ki és mi hiányzik életünk közepéből? Van-e még élő reménységünk, kuszává vált sorsunkat ki és mi teheti újból rendezetté?
  

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.