2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Beszélgetés

"Az edzői hullámvasút engem is elért" - írta:     Kovács Attila
2021-06-28 - Ötvenhárom évet töltött el játékosként, illetve edzőként a százhalombattai kézilabda sportban Koller János, aki idén május 22-én - győztes mérkőzésen - ült le utoljára az SZKE II - DKSK kispadjára a megyei bajnokságban. Sikerek és csalódások között vezetett a pályája, de a család, a barátok és a játék szeretete mindenért kárpótolta a városhoz hű sportembert, akivel esemény teli életéről beszélgettünk.
Koller János 1956-ban, Százhalombattán született, a két gyermekes, nemzetközi szakedző több aranyérmet nyert a megyeitől az NB II-es és NB I/B-s bajnokságig, utóbbiban veretlenül lett első a csapatával 1997-ben. Ekkor szerezett bronzérmet az SZVSE-MOL-al edzőként a Magyar Kupában, megkapták a Pest Megye legjobb csapata díjat, ő pedig a legjobb edző lett a megyében. Az NB I-ben az előkelő hatodik helyen végeztek 1999-ben, hat góllal verve a bajnok Szegedet. Százhalombatta önkormányzata kétszer ismerte el Testnevelési és Sport Díjjal eredményes munkáját. Párhuzamosan edzősködött rövidebb ideig Érden, volt a magyar ifjúsági válogatott szövetségi edzője is, amely gárdával kijutott a 2001-es luxemburi Európa Bajnokságra.  A VUK SE ifjúsági csapatával bronzérmes lett az NB I/B nyugati csoportjában 2014-2015-ben.                  

- Hogyan vált a kézilabda az élete részévé?
Még a hatodik osztályban Kolossy György testnevelő tanárunk szerettette meg velünk általában sportot, és nekem különösen megtetszett ez a játék, a tanár úr pedig támogatta a választásomat.

- Milyen poszton játszott?
Eleinte főleg balátlövő voltam, aztán Demjén Ferenc edző kipróbált beállóként, ami annyira bejött, hogy a csapat egyik legeredményesebb játékosa lettem ezen a poszton.

- Meg is volt hozzá az adottsága 187 centiméterrel és 90 kilóval....
Akkoriban ez még elég volt, és jól jött az is, hogy igen nagy erővel áldott meg a sors. Ahogy elnézem a mai kézilabdát, ezek az adottságok már kevesek, az élvonalban nálam két fejjel magasabbak a beállók. Megvolt bennem a játékhoz szükséges tehetség, és ha nem is voltam "csúcskategóriás", ezt nagyon nagy akaraterővel és küzdéssel pótolni tudtam. A társaim közül is többen mondták, hogy szeretnek velem játszani, mert senkitől sem féltem. Mindig bekerültem a kezdőcsapatba, mert sok gólt szereztem, és én voltam az egyik hetes-lövő, ami nagy felelősséggel járt.  

- Játékos és edző, illetve mindkettő egyszerre is volt. Melyik a könnyebb feladat?
Játékosnak lenni a világ legjobb dolga, mert "csak" azt kell mindent beleadva végrehajtani, amit az edző mond. Ráadásul külön öröm, hogy a megyeitől a legfelső szintig, midig jó közösségben játszottam. A legnehezebb feladatként azt éltem meg, amikor játékos-edzőként léptem pályára, mert előfordult, hogy olyan hibát követtem el, amire előtte figyelmeztettem másokat. Ami az edzői pályát illeti, erre áldoztam az éltemet, meg részben a családomét is, mert a feleségem nélkül nem tudtam volna elérni a célomat. Olyan hátteret biztosított, hogy a kézilabdának élhettem, a sportban eltöltött 53 év nagy részét együtt gyűrtük le.

- Hogy lehet bírni az ezzel a munkával járó rendkívül nagy idegi terhelést?
Bár olykor ezer fokon ég az ember, nagy koncentrációval és önuralommal higgadtnak kell maradni, különben elbizonytalanodnak a játékosok. Néha persze elszakad a cérna, de összességében úgy érzem, hogy a pálya szélén töltött időszakom is egészen eredményes volt. A magyar ifjúsági válogatott szövetségi edzője is voltam, olyan játékosokkal dolgoztam, mint Gulyás Péter, Iváncsik Tamás, Vadkerti Attila, Császár Gábor, Mikler Roland. Az NB I-es csapatomból ma is sokan a kézilabdában tevékenykednek, az egykor kapus Novák András például a szövetségnél van, Elek Gábor a Fradi és a válogatott edzője, Golovin Vlagyimir pedig a világ- és Európa-bajnok magyar női junior-válogatott szövetségi kapitánya, de Adorján Gábor az SZKE jelenlegi edzője -, aki korábban a főiskolai válogatottnál volt - is az én játékosom volt.

- Az edzői lét sok bizonytalansággal jár, elhelyezhetik, leválthatják, akár meg is buktathatják a pályán. Erre lehet valahogy készülni?
Volt ebben részem, ráadásul tudtam, hogy meg akarnak buktatni. Egy edzőtárban figyelmeztetett egy jó barátom, hogy négyen szervezkednek, és ha nem küldöm el őket a csapattól, akkor három hónap múlva már nem én leszek az edző. Ennek ellenére megbíztam bennük, sőt egyiküket csapatkapitánnyá neveztem ki. Ezzel együtt a jóslat valóra vált, és tényleg nem én voltam az edző három hónap múlva. Szóval meg tudja csinálni a csapat, főleg, ha a vezetőség nem áll melletted, hogy más játékosokat lehessen szerződtetni. Az ilyen csalódás megviseli az embert, valami maghal benned mélyen, belül. Persze elmehettem volna Battáról, de nem tettem, mert minden ide köt. Ekkor jött az utánpótlás, aminek sikere további lendületet adott, csakúgy mit az ifjúsági csapat bronzérme. Úgyhogy az edzői hullámvasút engem is elért, de fel kell állni.

- Összességében nem bánta meg, hogy ezt a pályát választotta? Lehetett volna sokkal nyugodtabb élete.
Soha nem bántam meg, hogy a kézilabdát választottam, annak ellenére sem hogy, többször kerültem padlóra lelkileg és anyagilag is. Ha újra kéne kezdeni, akkor is így döntenék - persze akkor kitenném azt a négy embert. A legnagyobb segítség természetesen mindig a család volt, de szükség volt akaraterőre is. Sokat köszönhetek Molnár Sándornak, aki szakosztályvezető volt már 1980-ban is, és aki a megyében is itt volt velem. Büszke vagyok a nemzetközi diplomámra, aminek az is rangot ad, hogy a szigoráról híres Mocsai Lajos, a válogatott egykori edzője volt a szaktanárom a tanulmányom során. A legnagyobb elismerés azonban talán mégis az, hogy tisztelettel beszélnek rólam a kézilabdások, mert bár kemény voltam, de soha nem bántottam senkit, midig sportszerűen játszottam.

                                                                                                                                                           
AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.