2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Beszélgetés

"Az edzői hullámvasút engem is elért" - írta:     Kovács Attila
2021-06-28 - Ötvenhárom évet töltött el játékosként, illetve edzőként a százhalombattai kézilabda sportban Koller János, aki idén május 22-én - győztes mérkőzésen - ült le utoljára az SZKE II - DKSK kispadjára a megyei bajnokságban. Sikerek és csalódások között vezetett a pályája, de a család, a barátok és a játék szeretete mindenért kárpótolta a városhoz hű sportembert, akivel esemény teli életéről beszélgettünk.
Koller János 1956-ban, Százhalombattán született, a két gyermekes, nemzetközi szakedző több aranyérmet nyert a megyeitől az NB II-es és NB I/B-s bajnokságig, utóbbiban veretlenül lett első a csapatával 1997-ben. Ekkor szerezett bronzérmet az SZVSE-MOL-al edzőként a Magyar Kupában, megkapták a Pest Megye legjobb csapata díjat, ő pedig a legjobb edző lett a megyében. Az NB I-ben az előkelő hatodik helyen végeztek 1999-ben, hat góllal verve a bajnok Szegedet. Százhalombatta önkormányzata kétszer ismerte el Testnevelési és Sport Díjjal eredményes munkáját. Párhuzamosan edzősködött rövidebb ideig Érden, volt a magyar ifjúsági válogatott szövetségi edzője is, amely gárdával kijutott a 2001-es luxemburi Európa Bajnokságra.  A VUK SE ifjúsági csapatával bronzérmes lett az NB I/B nyugati csoportjában 2014-2015-ben.                  

- Hogyan vált a kézilabda az élete részévé?
Még a hatodik osztályban Kolossy György testnevelő tanárunk szerettette meg velünk általában sportot, és nekem különösen megtetszett ez a játék, a tanár úr pedig támogatta a választásomat.

- Milyen poszton játszott?
Eleinte főleg balátlövő voltam, aztán Demjén Ferenc edző kipróbált beállóként, ami annyira bejött, hogy a csapat egyik legeredményesebb játékosa lettem ezen a poszton.

- Meg is volt hozzá az adottsága 187 centiméterrel és 90 kilóval....
Akkoriban ez még elég volt, és jól jött az is, hogy igen nagy erővel áldott meg a sors. Ahogy elnézem a mai kézilabdát, ezek az adottságok már kevesek, az élvonalban nálam két fejjel magasabbak a beállók. Megvolt bennem a játékhoz szükséges tehetség, és ha nem is voltam "csúcskategóriás", ezt nagyon nagy akaraterővel és küzdéssel pótolni tudtam. A társaim közül is többen mondták, hogy szeretnek velem játszani, mert senkitől sem féltem. Mindig bekerültem a kezdőcsapatba, mert sok gólt szereztem, és én voltam az egyik hetes-lövő, ami nagy felelősséggel járt.  

- Játékos és edző, illetve mindkettő egyszerre is volt. Melyik a könnyebb feladat?
Játékosnak lenni a világ legjobb dolga, mert "csak" azt kell mindent beleadva végrehajtani, amit az edző mond. Ráadásul külön öröm, hogy a megyeitől a legfelső szintig, midig jó közösségben játszottam. A legnehezebb feladatként azt éltem meg, amikor játékos-edzőként léptem pályára, mert előfordult, hogy olyan hibát követtem el, amire előtte figyelmeztettem másokat. Ami az edzői pályát illeti, erre áldoztam az éltemet, meg részben a családomét is, mert a feleségem nélkül nem tudtam volna elérni a célomat. Olyan hátteret biztosított, hogy a kézilabdának élhettem, a sportban eltöltött 53 év nagy részét együtt gyűrtük le.

- Hogy lehet bírni az ezzel a munkával járó rendkívül nagy idegi terhelést?
Bár olykor ezer fokon ég az ember, nagy koncentrációval és önuralommal higgadtnak kell maradni, különben elbizonytalanodnak a játékosok. Néha persze elszakad a cérna, de összességében úgy érzem, hogy a pálya szélén töltött időszakom is egészen eredményes volt. A magyar ifjúsági válogatott szövetségi edzője is voltam, olyan játékosokkal dolgoztam, mint Gulyás Péter, Iváncsik Tamás, Vadkerti Attila, Császár Gábor, Mikler Roland. Az NB I-es csapatomból ma is sokan a kézilabdában tevékenykednek, az egykor kapus Novák András például a szövetségnél van, Elek Gábor a Fradi és a válogatott edzője, Golovin Vlagyimir pedig a világ- és Európa-bajnok magyar női junior-válogatott szövetségi kapitánya, de Adorján Gábor az SZKE jelenlegi edzője -, aki korábban a főiskolai válogatottnál volt - is az én játékosom volt.

- Az edzői lét sok bizonytalansággal jár, elhelyezhetik, leválthatják, akár meg is buktathatják a pályán. Erre lehet valahogy készülni?
Volt ebben részem, ráadásul tudtam, hogy meg akarnak buktatni. Egy edzőtárban figyelmeztetett egy jó barátom, hogy négyen szervezkednek, és ha nem küldöm el őket a csapattól, akkor három hónap múlva már nem én leszek az edző. Ennek ellenére megbíztam bennük, sőt egyiküket csapatkapitánnyá neveztem ki. Ezzel együtt a jóslat valóra vált, és tényleg nem én voltam az edző három hónap múlva. Szóval meg tudja csinálni a csapat, főleg, ha a vezetőség nem áll melletted, hogy más játékosokat lehessen szerződtetni. Az ilyen csalódás megviseli az embert, valami maghal benned mélyen, belül. Persze elmehettem volna Battáról, de nem tettem, mert minden ide köt. Ekkor jött az utánpótlás, aminek sikere további lendületet adott, csakúgy mit az ifjúsági csapat bronzérme. Úgyhogy az edzői hullámvasút engem is elért, de fel kell állni.

- Összességében nem bánta meg, hogy ezt a pályát választotta? Lehetett volna sokkal nyugodtabb élete.
Soha nem bántam meg, hogy a kézilabdát választottam, annak ellenére sem hogy, többször kerültem padlóra lelkileg és anyagilag is. Ha újra kéne kezdeni, akkor is így döntenék - persze akkor kitenném azt a négy embert. A legnagyobb segítség természetesen mindig a család volt, de szükség volt akaraterőre is. Sokat köszönhetek Molnár Sándornak, aki szakosztályvezető volt már 1980-ban is, és aki a megyében is itt volt velem. Büszke vagyok a nemzetközi diplomámra, aminek az is rangot ad, hogy a szigoráról híres Mocsai Lajos, a válogatott egykori edzője volt a szaktanárom a tanulmányom során. A legnagyobb elismerés azonban talán mégis az, hogy tisztelettel beszélnek rólam a kézilabdások, mert bár kemény voltam, de soha nem bántottam senkit, midig sportszerűen játszottam.

                                                                                                                                                           
Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.