2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Jegyzet

FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-06-10 - "Nem! Nem! Soha!"
Van egy latin mondás, miszerint: "Veritas premitur, non opprimitur!", vagyis: az igazságot meg lehet nyomorítani, de elnyomni nem lehet. Szép mondás, jó mondás, de vajon igaz-e? Saját tapasztalataim szerint inkább igaz, mint hamis. Ha a trianoni békediktátumra gondolok, gyakran eszembe jut ez a szállóige, s talán már csak azért is, mert keserű igazságtartamát az utóbbi esztendőkben sokszor a saját bőrömön is megtapasztalhattam. Vigaszképpen azt szokás mondani, nem az a legény, aki üt, hanem aki állja, ám azért azt mégis könnyű belátni, hogy bizony a legény csak nem tűrheti a végtelenségig, hogy a legénység jegyében ripityára verjék. Mint ahogy nem tűrte példának okáért Pál apostol sem, aki egyébként igen hosszútűrő volt. Amikor a zsidó nagytanács elindította ellene a kirakatpert, s Pál a koholt vádakkal szemben a jó lelkiismeretére hivatkozott, a főpap (aki egyben a legfőbb bíró is volt) megparancsolta a mellette állóknak, hogy a vádlottat üssék szájon. Pál a törvénytelen erőszakra így reagált: "Megver téged az Isten, te meszelt fal! Itt ülsz, hogy ítélkezz felettem a törvény szerint, mégis a törvény ellenére azt parancsolod, hogy megüssenek?"(ApCsel 23, 1–3)

Amikor Csoóri Sándor megírta a Nappali hold című esszéjét, sok-sok kis ködevő Anániás adta ki szájon verésére a parancsot. A Csoóri-botrány után született meg az Alkotmánybíróságnak a 36/1994. (VI. 24.) AB számú határozata, mely egyértelműen kimondta: "Nincs demokratikus társadalom pluralizmus, tolerancia nélkül, a véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalom egyik alapköve, fejlődésének egyik feltétele. E szabadság az olyan gondolatokat, információkat, elveket és nézeteket is megilleti, amelyek sértőek, meghökkentőek, vagy aggodalmat keltőek." Lényegében ennek a határozatnak az okán beszélhetünk ma nyíltan a többi között Trianon vérlázító igazságtalanságairól, és ahhoz kapcsolódóan gróf Károlyi Mihály hazaárulásairól. No, persze a szocializmus idején mindezt másképpen tanították. Példának okáért hadd meséljek el egy történetet!   

Sorkatona koromban, 1986. június 3-án este, a laktanya közepén lévő Csapat Művelődési Otthonban kicsúszott a számon az, hogy Trianonban jól elbántak velünk.  Másnap az egyik elhárítós tiszt maga elé hívatott és rám förmedt: "Honvéd elvtárs, maga egy született revizionista!" Megfélemlítésül (nekem, a 19 éves suhancnak) hozzátette: "Remélem, tudja, hogy itt a maga mondatáért súlyosabb esetben akár futkosó is járhat! Könnyebb esetben, azaz, ha beismeri a bűnösségét, megúszhatja harminc nap fogdával. Ha pedig nagyon szánja-bánja, amit csinált, most az egyszer még elnéző leszek." Kisgyerekkoromtól kezdve úgy ismertem a rendszer aljasságait, mint a tenyeremet, mégis az szaladt ki a számon: "Százados elvtárs, ha most az ön lábát valaki csak úgy – minden ok nélkül – levágná, mit mondana? Nem úgy érezné, hogy jól elbántak önnel?" A százados horkant egy nagyot, majd szigorú arccal ezt mondta: "Magának jelent meg nemrégiben a Reformátusok Lapjában egy verse a nagyanyjáról?" Elbámultam: ennyire fontos lennék a rendszernek, hogy még egy ilyen félművelt spicli is az én verseimet vizslatja? Aztán hirtelen elmosolyodtam, mert eszembe ötlött József Attilától: "És nem sejthetem, mikor lesz elég ok/ előkotorni azt a kartotékot/mely jogom sérti meg." A százados, látva vigyoromat, rám förmedt: "Vót röhögni?" "Jelentem, voltam!" – vágtam vigyázzba magam. "Na, és hol vót?" – figurázott cinikus gunyorral. Valahogy olyan géneket örököltem, hogy a gorombaság mindig felbátorított. Így szóltam: "Gondolatban éppen József Attilánál jártam." "Igen? – jött egészen közel az arcomhoz a százados – És mit üzen?" Hosszan a szemébe néztem: "... nem oly becses az irhám,/ hogy érett fővel szótlanul kibírnám,/ ha nem vagyok szabad!" Nem szólt semmit. A szekrényéhez lépett, egy darabig kotorászott benne, majd egy papírt dobott az asztalra. "Magukkal, költőkkel mindig túl sok a baj. Vigye! És tanuljon meg viselkedni!" Felvettem a papírt, József Attila Nem! Nem! Soha! című verse volt rágépelve. Egy vers, ami tiltott volt akkoriban, ami a szocializmus idején a József Attila kötetekből rendre kimaradt.

A múltidézés az új Trianon-emlékműnél tört rám, amikor vasárnap délután elsétáltam megnézni az összetartozást szimbolizáló új köztéri műalkotást. Nagyszerű gondolat volt az Lukács Bernadettől és nagyszerű döntés a képviselő testülettől, hogy ez a fénykergető, méltóságos kis obeliszk a Szent István templom közelébe kerüljön. Ebben a szakrális térben valóban a Kárpát-medencében élő népek testvériségét és a magyar megmaradást hirdeti.
 
 
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.