2021. szeptember 18. - Diána napja
Szombat
Min:12°
Max:22°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:9°
Max:17°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Szerda
Min:8°
Max:14°
Önkormányzat

 A nemzetnek nincs határa - felavatták az új Trianon-emlékművet
2021-06-05 - Ünnepélyes keretek között avatták fel Százhalombattán a Szent István templomnál, az első világháborút lezáró, 1920 június 4-ei trianoni békeszerződés emlékére állított új emlékművet. A döntés következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát, a lakosság harmada a szomszédos országok állampolgára lett.
A nemzeti összetartozás napi eseményen jelen volt többek között Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, a képviselő-testület tagjai, köztük az emlékműállítást kezdeményező Lukács Bernadett.

Az ünnepi műsort Szigetvári József művészeti vezető rendezésében a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes Független Színház adta elő, Benkő Péter színművész közreműködésével.

A két méter magas, gránitból készült obeliszket egy négy méter átmérőjű kör közepén helyezték el, elején Magyarország címerével és egy "régi-új" ország térképpel, hátulján a "HATÁRA CSAK AZ ORSZÁGNAK VAN, A NEMZETNEK NINCS" felirat olvasható. Az obeliszktől jobbra helyezték el a nemzeti lobogóval az öt méter magas zászlórudat, az alapzatot az elcsatolt országrészeket szimbolizáló öt sziklakő veszi körbe, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Őrvidék, Délvidék felirattal. A műemléket Pankotai Gyula kőfaragó mester készítette.

Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy a járvány lecsengésével, hosszú idő után szabadon ünnepelhet a város. A legfőbb célnak nevezte, hogy a bennünk lévő kételkedést erős hittel, tudással és akarattal legyőzve küzdjünk a diktátum által előidézett megosztottság ellen. Ezt az érzést kisugározva megvalósulhat a magyarság mindig is áhított egysége, ami nélkül nem lehet előre lépni. Felidézte, hogy az óriási veszteségeket okozó, igazságtalan, példa nélküli diktátum a nagyhatalmi politikai érdekeket szolgálta, aminek következtében meggyengült az állam. A mai napig fáj Trianon, emlékezni kell az igazságtalanságra, azonban ahelyett, hogy hasonló eszközökkel revansot vennénk, előre kell nézni. A magyarok szerte a világban testvérekként gondolhatnak egymásra, ezáltal erősítve az egy nemzethez való tartozás érzését, amely segíthet a ránk rótt próbatételek elviselésében, megoldásában. Összekapaszkodva a terhek sokkal könnyebbé válnak, és az örömünk is megsokszorozódik.
Az élete egy részét Százhalombattán töltő Márton Béla festőművészre emlékezve a polgármester felidézte, hogy "nagy világutazó volt", mert a trianoni döntés következtében anélkül lett több ország állampolgára, hogy elhagyta volna az egykor magyar Kárpátalját, ahová még gyerekként költözött szüleivel az Egyesült Államokból. Végül ideiglenes útlevéllel Magyarországon, Százhalombattán telepedhetett le, majd személyes közbenjárásra teljesült régi vágya, és a Magyar Köztársaság állampolgára lett. Hazaszeretettel átitatott képei a gyerekkort idéző szép kárpátaljai tájakat jelenítik meg, alkotásai a városházán is láthatóak.  
A városvezető emlékeztetett, hogy a diktátum következtében a földek, a bányák, a bankok és a vasúthálózat jelentős részét elvesztettük, a honvédség létszámát pedig 35 ezer főben korlátozták, gyógyírt jelent azonban, hogy mára az Európai Unió jórészt összecsatolta az elszakított területeket.
Vezér Mihály köszönetet mondott mindenkinek, akik révén megvalósulhatott az emlékműállítás és a megemlékezés, külön kiemelve Lukács Bernadett szerepét.

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő örömtelinek nevezte, hogy napjainkra az anyaország és az elszakított területek közötti átjárhatóság akadályai folyamatosan megszűntek, illetve hogy a jelenlegi kormány az egész Kárpát-medencére kiterjesztette a felelősségtudatot és a gondoskodást. Hatékony lépéseket tettek a trianoni sérelmek hatásainak enyhítése, a magyarság megmaradása, és a külhoni magyar kisebbségi jogok érvényesülése érdekében. Elmondható, hogy a korántsem könnyű vállalkozás számos szép eredményhez vezetett, amiért büszkék és hálásak lehetünk.
A 101 évvel ezelőtti esemény okán a magyar nemzetnek olyan csapást kellett átélnie, ami a mai napig komoly kihívás elé állít mindnyájunkat. Nem csak az anyaországban élők, vagy a határon kívül rekedt magyarság, hanem a magyarokkal együtt élő népek számára sem hozott végleges megoldást az elmúlt egy évszázad.
"Rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és talán nem is kevés" - idézte a képviselő József Attilát, aki másfél évtizeddel a trianoni döntés után fogalmazta meg ezeket a gondolatokat. Minden hazáját szerető magyar érzi, hogy megoldást kell találni, de, hogy pontosan mi a helyes, az legtöbbünk számára komoly dilemmát jelent – mondta a politikus. Az igazságtalanság folyamatos felhánytorgatása – még ha jogosnak tűnik is - főként feszültséget és gyűlöletet szít, ugyanakkor a múlt sérelmeinek szőnyeg alá söprése, és a bűnök relativizálása sem helyén való. E két pólus közötti megfelelő egyensúly megtalálását az is nehezíti, hogy Trianon mindenki számára mást jelentett. Bölcsességgel és nagyvonalúsággal lehet csak felülemelkedni a múlt fájdalmain, illetve a másik nemzet tagjaira barátként és szövetségesként tekinteni, még akkor is, ha ez a szemlélet nem mindig kölcsönös.
Különösen nagy nyomást jelent napjainkban a migráció, amely veszélyezteti az alapvető európai értékeket. Ebben a szorult helyzetben együtt kell működni azon országokkal, amelyek megakarják őrizni a keresztény kultúrára épülő Európát.
Bóna Zoltán köszönetet mondott a kezdeményező Lukács Bernadett, a Fidesz százhalombattai szervezete elnökének és a képviselő-testületnek, hogy egyhangúlag támogatták az új emlékmű felállítását. "Adja a gondviselés, hogy képesek legyünk arra, hogy közös múltunkból – még ha sokszor igazságtalan és fájdalmas is – erőt merítsünk ahhoz, hogy sorsunk és történelmünk pozitív alakulásáért az összetartozás jegyében dolgozzunk és imádkozzunk" - fejezte be beszédét az országgyűlési képviselő.

Az emlékművet Illésy Mátyás plébános és Sárosi Gábor református lelkész szentelte fel, a megmaradást segítő krisztusi szeretetet és az Istenbe vetett hit erejét hangsúlyozva.

Az ünnepség végén a városvezetők, az országgyűlési képviselő, a pártok, a civil szervezetek, az intézmények és a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Lukács Bernadett a Hírtükör kérdésére elmondta, nagy örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy megvalósulhatott az elképzelése, valamint, hogy sok városlakó részt vett az avató ünnepségen. A visszajelzések alapján mindenkinek tetszik az emlékmű, amelyet a járvány miatt nem tudtak tavaly felavatni. A Szent István templom szellemisége még kifejezőbbé teszi a közölni kívánt üzenetet - tette hozzá a képviselő.

AKTUÁLIS
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
2021-09-15 - Dr. Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, író, műfordító, drámaíró, teológiai tanár, az Erdélyi Gyülekezet református lelkésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. A városunk ötvenéves jubileumára írt színdarabjáról beszélgettünk.
2021-08-31 - A Sporthalom Kft. pályázatot hirdet a Sportközpontban lévő 12 m2-es "SPORTBÜFÉ" és 12,5 m2 raktárhelyiség bérbeadására 2021. október 01-től 2026. szeptember 30-ig terjedő időszakra.
Kipp-Kopp Napok
2021-09-17
2021. szeptember 20-28-ig

Új vezetés, új élet az Őszidő Nyugdíjas Klubnál
2021-09-15
Az Őszidő Nyugdíjas Klub 2002-ben jött létre, nyugdíjasok civil szervezeteként. Városunk egyik legnagyobb létszámú, legaktívabb, több mint 150 főt számláló közössége lett.

Maradt az elnök
2021-09-15
Ismét Lukács Bernadettet választották a százhalombattai Fidesz szervezetének elnökévé az augusztus 31-i a tisztújító közgyűlésen. A régi-új elnököt kérdeztük a tervekről, feladatokról.

Fél évszázad a Judóban
2021-09-15
Ötven év Judoban töltött munkájáért elismerésben részesült Szél Pál, Százhalombattán élő, V. danos nagymester.

Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15
Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.

Nagy csatában vereség a bajnokesélyes ellen
2021-09-15
34-35-re kikapott a Százhalombattai KE hazai pályán a Budai Farkasok együttesétől az NB I/B legutóbbi fordulójában. A battai csapat két év kihagyás után lépett újra pályára ebben az osztályban – írja az egyesület a mérkőzés beszámolójában.

Díjátadás a Battai Napokon
2021-09-15
A legnagyobb adózókat köszöntötték, valamint átadták a Megyei Kitüntető díjakat és a Közösségért díjakat a rendezvény megnyitóján, szeptember 10-én.

Aszfaltozás a Pipacs utcában
2021-09-14
Megkezdődött a Pipacs utca aszfaltos szakaszának meghosszabbítása Százhalombattán - tájékozatott Vezér Mihály polgármester.

Remek hétvége
2021-09-14
Három érmet és több jó helyezést szereztek a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzői Ölbőn, a modellvitorlás Országos bajnokságon az F5-E hajóosztályban, szeptember 11-12-én.

Hatan hatot
2021-09-14
Eredményes körözési akciót hajtottak végre az érdi rendőrök. A civil- és egyenruhás rendőrök szeptember 9-én hajnalban indultak az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településekre. 

Karbantartás a Dunai Finomítóban
2021-09-11
Időszakos, ütemezett karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében, szeptember 23. – október 30. között.

27. Battai Napok
2021-09-09
2021. szeptember 10-11.

Győzelem a "Brutálfutáson"
2021-09-09
Harmadik alkalommal vett részt Lak Tünde a SZVISE versenyzője és lánya Balogh Noémi, a rendkívüli akadályokkal nehezített versenyen, Nyáregyházán, szeptember 4-én.

Tábori élmények
2021-09-09
A százhalombattai Kőrösi iskola tanulói idén nyáron is háromféle vándortáborban vehettek részt. Ki-ki habitusának, mozgáskultúrájának megfelelően választhatott a kerékpáros-, evezős- és gyalogtúrázós táborok közül.

A tervek szerint halad a kosárlabda edzőcsarnok építése
2021-09-06
A százhalombattai Arany iskola udvarán épülő létesítmény várhatóan jövő év júniusáig elkészül, a kosárlabdázók mellett az oktatási intézmény és a városi közösség is igénybe veheti majd.

Javítják a csőtörést
2021-09-06
Eltörött egy ivóvízvezeték a Dobó István utca 25. 27. szám előtt, ezért teljes szélességében lezárták a közutat szeptember 6-án. A vízművek a hibaelhárítási munkákat már megkezdte, a teljes befejezés két nap alatt várható – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester, kerületi képviselő.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Százhalombattai Karate Egyesület
2021-09-02
A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a Barátság Kulturális Központban folytak az edzések júniusban.

Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02
Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01
Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.

Anya-lánya futás
2021-08-31
Sikeresen teljesítette a 36. WizzAir félmaratont Lak Tünde, a SZVISE Atlétika szakosztályának futója augusztus 29-én. Lánya, Noémi a 10 km-es távon ért el remek eredményt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.