2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:16°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:10°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:11°
Max:23°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Állatvédelemben is a szemléletformálásé a jövő!
2021-05-19 - Napjainkban az állatvédelemről elmondható, hogy nem közvetlenül gazdasági vagy környezetvédelmi indíttatásúnak, sokkal inkább etikai megfontolásúnak kell lennie – erkölcsi alapokon kell álljon, különben nem működhet hatékonyan.
Ki kell mondanunk, hogy az állatok érző lények: a fájdalom, valamint a létszükségleteik kielégítéséhez szükséges tényezők hiánya számukra is nagy szenvedést okoz. Ameddig nincs szakmai állatvédelmi képzés hazánkban, addig leginkább az állatorvosok az állatvédelem letéteményesei.

Az állatok sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekmény az állatkínzás, melynek tilalma 2004-ben került be az akkori Büntető Törvénykönyvbe – legsúlyosabb büntetési tétel ma három év szabadságvesztés. Azonban az állatkínzásért járó szankciók nem elég elrettentőek ahhoz, hogy az emberek leszokjanak az állatokkal szemben alkalmazott kegyetlen bánásmódról.

De van felelősségünk, mivel az állatok saját érdekérvényesítésre nem képesek (a jogalanyiság vitatott), így védelmük érdekében nekünk kell fellépnünk. Az állatvédelem számos tényező által kerülhet megítélésre, így összetett kérdésként kell kezelnünk – etikai, közegészségügyi, politikai és gazdasági kérdésként is felvetődhet. De ami leghatározottabban képes hatást gyakorolni az állatok védelmének ügyére, az ma a politika!

Az állatvédelem célja elsősorban a szándékos állatkínzás megelőzése, feltárása, kezelése. De cél, olyan alapvető elemek biztosítása, mint az állattartás során az állat jó közérzetének elérése, ami az állathigiéniát is magába foglalja – hiszen betegség esetén nem alakulhat ki “a" jó közérzet.

Biztosítani kell az elvárható állathigiéniát, ami elsősorban mentességet jelent:
az éhségtől, szomjúságtól;
fájdalomtól, betegségtől, sérülésektől;
félelemtől, káros stressz-hatásoktól.

Az állatvédelmi szervezetek sokszor az állatkínzásért járó szankciók szigorítását sürgetik, míg én sokkal inkább az állatokkal való együttélés szabályainak oktatására, az állattartási ismeretek alapos és szemléletes bemutatására helyezném a hangsúlyt, különösen a gyermekek esetében. Felnőtteknél is fontos a tájékoztató elbeszélgetés – sokan tapasztaljuk, hogy ha az addig rutinból cselekvő emberek pontos információval rendelkeznek az állatok viselkedéséről, és megfelelő módon közelítik meg őket, akkor számos tévhit, félreértés feloldható például a kennelben tartással, vagy az ivartalanítással kapcsolatban.

Tévhit az is, hogy nekünk embereknek kellene alkalmazkodnunk az állatok igényeihez. Viszont az ember képes tanulmányozni az állatok viselkedését, és képes változtatni a velük szemben alkalmazott bánásmódon. Fordítva ez nem lehetséges, így a megoldás mindenképpen a mi kezünkben van – épp ezért leginkább szemléletváltásra lenne szükség.

Hiszek a társadalmi és környezeti nevelés erejében, amit kiválóan lehet az állatvédelemben is alkalmazni. Hiszem, hogy az empátia és szolidaritás valahol azzal kezdődik, hogy vigyázunk a körülöttünk élő természetre, állatokra. Tudatos tervezéssel tegyük állatbaráttá társadalmunkat, környezetünket.

Oktatásban alkalmazható környezeti nevelési elemek:
felvilágosítás a felelős állattartásról;
tájékoztatás a felelős környezetkezelés elemeiről;
adományozás és önkéntesség népszerűsítése iskolai keretekben;
 praktikus állatbarát ötletek propagálása családi házaknál (darázs-garázs; béka garázs; cinkegolyó; madáretető készítés stb.)
Állatvédelem megerősítésének lehetőségei napjainkban:
Cél az állatvédelemben olyan a menhelyek számára ingyenesen használható jelzőrendszer kiépítése, amibe automatikusan kerülnek az állatkínzók adatai, miután jogerős elítélő határozat született ügyükben. Akit egyszer elítéltek állatkínzásért, ne fogadhasson örökbe állatot.
Fontos, hogy 2021. április 1-től a kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben, az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállat-kereskedők tevékenységének felszámolásáért.

2021 őszén egy komplex edukációs program indul állattartóknak a NÉBIH szervezésében Gazdijogsi néven, ami gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel a gondoskodó állattartókat.

Támogassuk az állatvédelemmel foglalkozó szervezeteket, állatmenhelyeket! A legtöbben nagy szeretettel várják az állatvédelem iránt elkötelezett önkéntes tagok csatlakozását, és szívesen fogadják a részükre felajánlott adó 1%-ot is!

Az állatvédelem korunkban már életérzéssé, életformává vált. Semmiképpen nem szakma – hivatás!

Nem volt ez mindig így. A hazai állatvédelem kezdeti lépései:
1820 – a Tudományos Gyűjteményben jelent meg közlemény az állatvédelemről (Angliában 1824-ben!)
1883 – Országos Állatvédő Egylet megalakítása (Hermann Ottó)
1944 – az állatvédő egyesületek Szövetsége feloszlatásra kerül.
Ettől kezdve az állatvédelem közegészségügyi gazdasági kérdés volt csupán.
A 2. világháborút követően az állatvédelem tabutéma lett, lényegében egészen a hazai rendszerváltásig.
Tegyünk érte, beszéljünk róla!
Jószai Teodóra
Demokratikus Koalíció, Pest megye 8.sz.vk.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.