2022. május 25. - Orbán napja
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:11°
Max:17°
Vasárnap
Min:10°
Max:16°
Civil szféra

A Víz érték! Becsüld meg! - pályázati díjazás
2021-05-10 - A Víz érték! Becsüld meg! címmel hirdetett meg pályázatot a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat idén márciusban. A mottót minden évben az UNESCO határozza meg, s ehhez igazítva került három kategóriában a kreatív pályázat kiírása; 6-9, 10-12 éveseknek és a 60+ korosztálynak.
Az alkotópályázat nemcsak rajzolásról, hanem történetírásról és annak illusztrációjáról szólt.

Azt gondoltuk, hogy a járványhelyzet miatt otthon maradó kis diákok, valamint az idősebb – sérülékenyebb - korosztály számára kiírt pályázat nagy sikert fog aratni. Sajnos ezt rosszul mértük fel, és csak egy korosztályban érkezett pályamunka, de ennek is nagyon örültünk. A jövőben is fogunk hasonló alkotópályázatokat kiírni, ezért érdemes figyelni az egyesület honlapját, közösségi oldalát.

A 60+ korosztályból érkező díjazott munkát Mihálka Klári készítette, aki saját megtörtént élményét vetette papírra és illusztrálta. Kláráról tudni kell, hogy közel másfél éve érkezett Százhalombattára, és igyekszik minden közösségi munkában önkénteskedni, segíteni. Az otthon maradásban fejlesztette kreatív tudását, így elkezdett festegetni saját, és mások örömére is.

A pályázati kiírásunkra beküldött munkát, ezúton is köszönjük. Munkáját a napokban díjaztuk, igazodva hobbijához kreatív munka kellékekkel ajándékoztuk meg.
Egyesületünk környezetvédelmi tevékenysége igyekszik minden korosztályt megszólítani, azonban a pandémiás időszak nem tette lehetővé a közösségi események megszervezését, amely remélhetőleg az idei év második felének elején zöldesítési programmal kezdődhet.

Tápai Mónika HKTJ, elnök

Az alábbiakban olvasható Mihálka Klári pályaműve.

én és a víz...

Szeretem, tisztelem, félem és becsülöm a vizet.

A fővárosban születtem, édesapám zalai parasztlegény, édesanyám Erdélyből elszármazott, mai szóhasználattal élve polgári családból származott. Életemet ez a két táj, ez a két vidék határozta meg, megspékelve Debrecennel, hiszen anyai nagyszüleim ott telepedtek le. Ott nem igazán volt víz. Vagyis, de mégis. A Nagyerdő, a maga csónakázó tavával , ahol Nabakókám (Nagypapám) gyakran megcsónakáztatott és az egyetem, az előtte pompázó és esténként különböző színekkel kivilágított szökőkútjával...

Gyerekkorom nyarait  Zalában, Gutorföldén és az Egerszeg melletti Pózván töltöttem. Gutor maga volt a mennyország, tehenek, legeltetés, fejés, alig 5-6 évesen elletés.... csirkék, tyúkok, friss, meleg tojások. Habzó, tőgymeleg tej, tökös-mákos rétes, tejfölös prósza. Preis néni boltja. A kert alatt csordogáló patak. A félelmetes kishíd, amin Náprádfára lehetett átmenni. Mind, mint a múlt ködéből felsejlő emlékgömbök, melyek, mint a szappanbuborék, elsuhannak és kipukkannak. Egy marad meg, életem végéig, kristálytisztán és elmébe vésődően:

Édes, drága, tenyeres talpas zalai nagyanyám a pózvai elmeotthonban volt ápolónő. Imádtam körülötte sürgölődni, láb alatt lenni. Cserfes, koromfekete szemű kisgyermek voltam, akit mindig csúfoltak, hogy: "olyan fekete a szemed, miért nem mosod meg???" hát én biza megmostam, a kórházi felújításhoz az udvaron heverő  szépséges fehér  oltott mésszel. Valaki szólt Róza mamának (Ő volt a nagymamám), hogy mi történt és ő a maga nem kicsi súlyával repült át értem az udvaron, hóna alá csapott, ütötte a fenekemet, szidott és veszekedett velem miközben szaladt a kerti csaphoz és a folyó víz alá tartva – hiába üvöltöttem, hogy ez hideg ! - mosta ki a meszet a szememből. Lehettem vagy 3-4 éves, nem több.

Hát nekem alapvetően ezt jelenti a víz....A látásomat.

 Úszni mai napig sem tudok, pedig 6 vagy 7 úszó tanfolyamra írattak be a szüleim. Mondtam, félem a vizet...Ennek ellenére  a víz nem ereszt, imádom a Duna-partot, de belefúlok a 100 cm-nél magasabb Balatonba. És imádattal nézem a sebes vizű erdélyi patakokat, folyókat. És vágyom, vágynám a tengert...

Hát ennyi. És ami miatt ezt csak ma írom le és küldöm el, mondhatni az utolsó pillanatban, az az, hogy ma voltam egy on-line foglalkozáson, ahol a téma a "Vad hullámok" volt és gondoltam, ezt még megvárom, hogy megmutassam.

Papírra vetette: Mihálka Klári, 2021, április 11. napján, Százhalombattán


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.