2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:16°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:10°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:11°
Max:23°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-04-26 - "A vers odafentről való ajándék!" - Fazekas István gondolatai
Blaise Pascalnak mindazok számára, akik kételkednek Jézus létezésében, van egy nagyon fontos mondata: "Vigasztalódjál: nem keresnél, ha már meg nem találtál volna." Mintha ennek a gondolatnak lenne az inverz utóképe József Attilának a felnőttből a gyermeki megrendülést is előhívó fölismerése: "Az Isten itt állt a hátam mögött/ s én megkerültem érte a világot..."
 
A lét nagy dolgairól, Isten és ember kapcsolatáról költészet nélkül beszélni aligha lehet. Még a tudományos nyelvben is szükség van esetenként egy-egy metaforára, hiszen már Max Planck, a kvantummechanika megalapítója is megmondotta volt: "A tudomány nem képes megoldani a természet végső rejtélyeit. Azért nem képes, mert mi is a természet részei vagyunk, s ezzel részei vagyunk annak a rejtélynek is, amelyet megoldunk."
Magyarán: Isten ott áll a hátunk mögött, s mi bizony sokszor tényleg megkerüljük érte a világot. Hatalmas vargabetűk ezek, de tegyük hozzá rögtön: egyáltalán nem feleslegesek.
 
Éppúgy, mint a nehézségek, a hasznunkra vannak. Ezek aspektusából fogalmazta meg az előbb idézett Nobel-díjas fizikus a következőket is: "A fizikai kutatások eredménye ahhoz a felismeréshez vezet, hogy a világmindenség építőkövei nem összefüggéstelenül helyezkednek el, hanem egységes terv szerint függnek össze... a legcsodálatosabb azonban az, hogy a törvények szakszerű megfontolása minden elfogulatlan emberben azt a benyomást keltik, hogy a természetet értelem, céltudatos akarat irányítja... a természettudomány és a vallás tehát nem zárják ki, inkább kiegészítik egymást."
 
Azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a költészet az embernek – különösen a magyarul beszélő embernek - szinte mindennapi szükséglete. "Éhe kenyérnek, éhe a Szónak,/ Éhe a Szépnek hajt titeket." – írta valamikor Ady Endre, s mennyire igaza van még ma is! Bármennyire is értékválságos korunk, a vers fontos, s a jó vers még mindig sokakat útbaigazít. Eredetére vonatkozóan sokan és sokféleképpen próbáltak már válaszokat adni. Weöres Sándor A vers születése címmel egyenesen doktori disszertációt írt róla, s alapvetően a ritmusban, a ritmusnak a világban való immanenciájában kereste a szavak költői atmoszférába való sűrűsödésének döntő okát. Szóval sok bölcsesség elhangzott már ebben a témában, mégis úgy érzem, veszedelmes egyoldalúsághoz vezethet, ha figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy az ember teremtmény. Ráadásul olyan teremtmény, amelyik tisztában van saját elmúlásával. Minden halandó, aki halandóságát fölismeri, vágyik a halhatatlanságra, s vágyik a teljességre. A megcsonkított lét kiigazítására. Mindezekről a kérdésekről a tárgyilagosság jegyében a városunkat is megéneklő alkotókkal – Véghelyi Balázzsal, Baka Györgyivel, Mitták Feri bácsival, Túri Imrével, az ifjabbik Benedek Lacival – sokszor beszélgethettem. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a költészetnek leginkább a világossághoz van köze, minden egyes jó vers olyan, mintha az eredendő világosságból fakadna.  
 
Öreg barátném, az Erdélyből áttelepült Fazekas Gizike néni éppen a napokban tölti be 90. életévét. Egyszer a református templomból kijőve odalépett hozzám, átölelt, s csak úgy, minden átmenet nélkül azt mondta nekem: "A vers odafentről való ajándék!" Kiderült, a Kossuth Rádióban elhangzott, Csak Istent hisznek című versemről szólt ez a szentencia. Mint költő, soha ilyen szép dicséretet és soha ilyen szigorú figyelmeztetést még nem kaptam. S eltűnődtem: egy rövidke mondat, s lám benne van minden, amit a vers és a versírás lényegéről tudni kell. Aztán ehhez kapcsolódóan az is eszembe jutott, hogy városunkhoz kötődő író- és költőtársaimnak mennyi hasznos munkája van. Ha például egy gimnazista a kezébe veszi Mitták Feri bácsi Képes magyar história című könyvét, s egy kicsit alaposabban beletekint, történelmünkről pillanatok alatt elsajátíthatja azt a tudást, amellyel a korosztályában szinte verhetetlen lesz. Vagy aki elolvassa Véghelyi Balázs Magyar poharak című esszékötetét, irodalmunkhoz kerül majd sokkal közelebb. Krizsán László Százhalom százados krónikája pedig azért nagyon fontos opus, mert megtanít minket a tisztánlátásra és a valóság fölismerésére városunk múltját illetően.
 
Százhalombatta egy rendkívüli város. Komoly szellemi erői vannak. Alkotóműhelyek, mesterek és tanítványok, s szép, élhető környezet. Egyik nagy jellemzője a befogadás és az elfogadás. Mintha az itt élők a szívükbe írták volna föl József Attila sorait: "Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat." 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.