2021. április 18. - Andrea napja
Vasárnap
Min:6°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:9°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Szerda
Min:6°
Max:16°
Csütörtök
Min:7°
Max:16°
Civil szféra

Zarándoklat és kálvária felszentelés
2021-04-01 - Virágvasárnap előtti szombaton, március 27-én került sor a X. zarándoklatra Százhalombattáért. A zarándoklat keretében szentelték fel a tavalyi évben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége százhalombattai csoportja által a Földvár területén épített keresztutat. A fölszentelésen rész vett Makláry Ákos görög-katolikus parókus, a KÉSZ országos elnöke, fellépett Ambrus Károly tárogatós és az Érdi Bukovinai Népdalkör tagjai.
A zarándoklat Németh István, az egyházközség világi elnökének szervezésében mintegy harminc fővel a Szent István templomtól indult, majd énekelve, imádkozva a gáton haladva megkerülték a várost. Ezután az erőmű úton keresztül az Óvárost, a Régészeti Parkot érintve a földvárhoz vonultak. Itt került sor a tavalyi évben épített keresztút felszentelésére. Az ünnepélyes felszentelésen Makláry Ákos görögkatolikus parókus a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke mondott köszöntőt. Beszédében hálát adott Istennek, hogy a városnak megvan a keresztútja, ahol a hívek Krisztussal együtt fel tudják venni a keresztet. Krisztus keresztje nem könnyű, különösen nem ebben a gyás - szal, gondokkal, aggódással teli időszakban. A kálvária általában felfelé visz, a keresztutat járóknak egyre nagyobb terhet jelentve. Itt a helyi adottságok következtében Krisztus keresztjéhez lefele vezet az út, így egyre könnyebbé válik. A zarándokok végig imádkozva a keresztutat, valóban megkönnyebbülve, lélekben megerősödve tudnak hálát adni Istennek. Végül köszönetet mondott az építőknek, támogatóknak, hogy éppen ebben a nehéz időszakban ökumenikusan megszületett a kálvária.
 
A felszentelést Ambrus Károly tárogatósnak, a budafoki KÉSZ csoport elnökének, illetve az Érdi Bukovinai Népdalkör tagjainak fellépése szinesítette. Egyházi énekeket, köztük a Bukovinai székely Mi Atyánkat adták elő.
 
Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoportjának vezetője beszélt a földvár és környékének történelméről. Majd felelevenítette a Duna-parton tizenöt évvel ezelőtt Mikulásik Gábor és a néhai Sefcsik Gergely cserkészparancsnokokkal együtt állított kereszt történetét. Elmondta, hogy "Gergő bá" javaslatára itt alakult meg a Battai Dalárda. A dalárda hitvallása és az alapítás indokának kapcsán Szent Ágoston prédikációját idézte: "Mindnyájan azt mondjátok: zavaros, nehéz idők járnak, nyomorúságos idők. Éljetek jó életet, és a jó életetekkel megváltoztatjátok az időt, és akkor majd nem lesz okotok zsörtölődni." Beszélt egy másik keresztről, amelyet a százhalombattai zarándokok három évvel ezelőtt a Madarasi Hargitán állítottak.
Ezt követően Bukovinszki Miklós, mint a "Zarándoklat a városért és kálvária felszentelés keresztút" ötletadója - és aki az elkészítésben oroszlánrészt vállalt - mondta el az építés történetét az ötlettől a megvalósításig. Hangsúlyozta, hogy nem jöhetett volna létre a kálvária, ha nincsenek az egyes stációkat örökbefogadó családok, amelyek anyagilag támogatták a megvalósítást és felelőséget vállaltak a keresztút későbbi karbantartására, fenntartására. Név szerint köszönetet mondott az építésben részt vevőknek, az önkormányzatnak, Vezér Mihály polgármesternek, Vicze Magdolnának, a "Matrica" Múzeum volt igazgatójának és az engedélyező hatóságoknak.
 
Illéssy Mátyás atya a felszentelés előtt szólt a hívekhez, a városhoz: "Az életünk egy keresztút, de a végén a feltámadás vár bennünket. Valahonnan, valahová szeretnénk megérkezni. A mi hazánk a mennyben van, és onnan várjuk Jézus Krisztust, aki majd átalakítja gyarló testünket. Ez a keresztútjárás segítsen bennünket az átalakuláshoz, hogy megszenteltebben, tisztábban tudjuk folytatni életünket. Egyben kívánom, hogy a város is döbbenjen rá, nincs más megoldás csak Jézus Krisztus."
 
Végül a keresztút megáldása következett, amelyet Makláry Ákos görögkatolikus parókus, Illéssy Mátyás plébános atya és Tamási József nyugalmazott kartali plébános együtt végeztek el. A zarándoklat folytatódott, a téglagyári völgyön keresztül vonultak a zarándokok a Szent László templomba, ahol hálaadással fejezték be a hittel, reménységgel teli, szeretetben együtt töltött napot. (Forrás: Százhalom újság)

AKTUÁLIS
2021-04-15 - Ha ismersz olyan pedagógust, akit érdemesnek tartasz kiemelni a sok lelkes kolléga közül, írd meg, és azt is, hogy miért gondoltál rá – erre biztatja a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a diákokat, hogy kedvenc tanáruknak jelest adjanak "online-ból".
2021-04-15 - Zenés, táncos kihívást hirdetett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.
2021-04-15 - Éppen száz éve annak, hogy Csanády György székelyudvarhelyi költő megírta a Mihalik Kálmán által megzenésített Székely himnusz szövegét. 
Bérlakás pályázat
2021-04-15
Nyolc önkormányzati lakás bérbeadására hirdetett pályázatot a százhalombattai Önkormányzat.

Áramszünet
2021-04-15
Hálózati munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás Százhalombattán a Bolyai és a Bláthy utcában, valamint az Erkel körúton és a Kodály sétányon május 6-án.

Megszépülhet a százhalombattai Duna-part
2021-04-14
Az Önkormányzat egyeztetett az illetékes hatósággal a balesetveszélyes fák és az elhanyagolt Duna-part helyzetéről. Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, valamint Tóth Zsolt, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa együtt tartott bejárást április 14-én.

A legfontosabb feladat az élet, az egészség és a munkahelyek megvédése
2021-04-14
Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel aktuális gazdasági, egészségügyi és egyéb kérdésekről beszélgettünk. A miniszter szerint jó esély van arra, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt, és nyithasson Magyarország.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
2021-04-14
Újabb három évre nyerte el a címet a százhalombattai Arany János iskola.

Virágos köszönet
2021-04-14
1300 szál nárcisz érkezett a Százhalom Egészségügyi Központba április 13 – án. Bálint Judit Százhalombatta idei "Gyermekekért Díjasa", nyugdíjas óvónő, őstermelő, és férje így fejezte ki köszönetét az egészségügyi dolgozóknak fáradhatatlan munkájukért.

Megtisztítják a közutak környezetét
2021-04-14
A "Tisztítsuk meg az Országot" programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a Magyar Közút az április 12-ei héten. A közútkezelő az utak melletti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-12
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12
Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.

Segítik a bűncselekmények áldozatait
2021-04-09
Fogadóórát tart a bűncselekményben érintett áldozatok számára a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatása, igényeinek felmérése, és annak megfelelő, mihamarabbi kezelésének érdekében.

"Tiszteld a múltat" - Van, aki nem becsüli, szándékosan tönkreteszi!
2021-04-09
Tisztelt Százhalombattaiak! Szomorúan tapasztaltam, hogy újabb szándékos rongálás történt városunkban, jelen esetben, az Óvárosban. Értékeink, múltunk, környezetünk megóvása sajnos nem mindenki számára fontos. Vannak, akik abban élik ki magukat, hogy tönkretesznek mások által teremtett értékeket, felelőtlenül okoznak nem kevés anyagi és erkölcsi kárt, nem gondolva arra, hogy ezt valakinek meg kell fizetni. 

Lakossági felmérés
2021-04-08
A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek gyakorlata szerint – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Százhalombattán.

Városi bejárás
2021-04-08
Összesítik a tél, illetve a rongálás miatt keletkezett közterületi károkat Százhalombattán. Vezér Mihály polgármester és a hivatali munkatársak a több hétig tartó bejárás első állomásaként a déli lakótelepen, a Kodály Zoltán sétány környékén mérték fel a játszóterek és járdák állapotát április 8-án. 

Elhunyt Törzsök Tibor
1
2021-04-08
Életének 53. évében, súlyos betegség után meghalt Törzsök Tibor, a Pest megyei közgyűlés képviselője, aki egy évtizedig volt a Halom Televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője, két évig pedig ügyvezetője.

Részleges nyitás a sportlétesítményeknél, felmérik a közterületi károkat
2021-04-07
Megnyitják az igazolt egyesületi tagok előtt a százhalombattai zárt sportlétesítményeket április 8-tól. A szabadtéri létesítmények a tömegsport céljára is igénybe vehetőek - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Elkészült a felújított százhalombattai OTP bankfiók
2021-04-07
Befejeződött a Szent István tér 5. sz. alatti bankfiók felújítása, ezért bezár az ideiglenes bankfiók  április 9-én, pénteken 13 órakor, ezt követően az ott lévő bankautomata sem használható. A bank megújult és modern környezetben, ismét a régi helyen várja az ügyfeleket április 12-étől, hétfőtől.

Új akkumulátor-teleppel bővül a Dunamenti Erőmű
2021-04-06
Kutatás-fejlesztési projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát – tájékoztatott a vállalat.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját
2021-04-06
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek ismét előkerülnek. Az ingatlanok feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ennek elkerüléséhez ad tanácsokat a rendőrség.

Vigyázat, csalók!
2021-04-06
Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tisztább, zöldebb óvárosi Duna-partért
2021-04-06
A tavasz beköszöntével immár hagyományos módon önkéntesek tisztították meg az Óváros Duna-parti szakaszát. Összeszedték a gallyakat, a szemetet, kitakarították a tűzrakó helyeket. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.