2021. április 18. - Andrea napja
Vasárnap
Min:5°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:9°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Szerda
Min:6°
Max:16°
Csütörtök
Min:7°
Max:16°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Egy felnőtt háziorvos minden napjai covid idején
2021-03-29 - "Mit csinál egy családorvos a covid-19 pandémia 3. hullámának felszálló szakaszában?"
Mielőtt a kérdésre válaszolok, szeretném elmondani: Megalázónak tartjuk, hogy számon kérnek minket, mint egy kisgyermeket.
 
Elvégzi azokat a családorvosi teendőket, amiket járványmentes időszakban: szűr, megelőz, gyógyít, rehabilitál, gondoz, egészségnevelési tanácsokat ad, szervezi a betegutakat, konzultál a szakellátás orvosaival, jelentéseket készít, együttműködik a felülvizsgáló főorvossal, hívás esetén otthonában látja el a beteget. Százhalombattai szokás, hogy táppénzre vételi joggal rendelkező szakorvosok (nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, traumatológia, szemészet, reumatológia) helyett mi tartjuk a betegeket táppénzen (felesleges betegutak). Ebben az időszakban is kell a NEAK felé igazolást írnunk, hogy miért tartjuk pl. a traumatológiai esetet hosszú ideig táppénzen. A kórházak és a szakrendelő szakorvosai az alapellátás szakorvosait titkárnak, ill. ügyintézőnek tartják (Helyettük adunk be injekciókat, írunk beutalókat, igazolásokat, pedig a jogszabály szerint a betegút szervezése annak az orvosnak a feladata, aki elrendeli a további vizsgálatokat vagy a műtétet. Nem kell mindenért visszairányítani hozzánk a beteget). Feleslegesen gyártjuk a kontroll vizsgálatokra a beutalókat (a mi indikátorunkat rontja, finanszírozás elvonást von maga után). Olyan szakrendelésekre kell beutalót írunk, ami nem is beutaló köteles (pszichiátria). Írjuk az NRSZH felé a beutalókat. Együttműködünk az ügyelettel és a szakrendelővel. Sokszor ezek a feladatok a békeidőben sem férnek bele a 4 órás rendelési időben.
 
Ezen felül a járvány alatt:
A rendelési időben, ami sokszor meghaladja a 4 órát 100-120 ellátás történik: telemedicinális, ill személyes találkozás formájában. Telefonos konzultáció alapján történik (sajnos időnként személyes megjelenés során) a PCR tesztek megkérése (10-20 db/nap), a betegek jelentése az NNK-nak (OSZIR rendszer). Gyógyult betegek kijelentése a járványügyi rendszerből. Betegek utazásához írjuk az igazolásokat, hogy covidon átestek.
A rendelési idő után, ha a rendelőben tartózkodunk, felvesszük a telefont és intézzük a betegek sorsát, visszahívjuk a fel nem vett telefonokat (megjegyzem 2 ember (orvos + nővér) – 4 fül – 3 telefon), megválaszoljuk az e-maileket ( igaz, van amikor 22:30-kor sikerül).
 
Kezdődik az oltásszervezés este 21:30-ig, ami hétvégén is folytatódik. A regisztráció során megadott e-mail címek egy része nem valós, ill. nem figyelik a postafiókot a betegek. Van, akit többször kell hívni, mire felveszi a telefont, utána hezitál, többször visszahív, kioktat, hogy mi a jó (hiszen ők jól értesültek, újságokból tanulták a tudományt. Mi 6 évig jártunk egyetemre, híres professzoroktól tanultunk, de mi nem tudjuk jól. Sokszor megalázóan beszélnek velünk). Ha nem sikerül telefonon vagy e-mailben utolérni a pácienst, akkor elmegyünk a lakásra, ahol nem nyitnak ajtót. Miért is kellene járvány idején otthon tartózkodni? A szigorú kritériumok szerint kiválasztott betegek listáját elküldjük a Járási Hivatalnak. Nyilvántartjuk a páciensek 2. oltását. Figyelünk arra, hogy ha halasztani kell a 2. oltást (pl. aktív covid infekció miatt), ne maradjon el később. A 2. oltásról kiesettek helyére 1. köröst szervezünk. Ez napi 150 telefonhívást jelent. Elmegyünk az oltóanyagért.
 
Oltás: Berendelt időpontban fogadjuk az oltandókat. Rövid tájékoztatást követően orvosi vizsgálaton esnek át a páciensek (kikérdezés, hőmérséklet mérése, RR mérés, fizikális vizsgálat). Megkapják az oltást, majd a váróteremben 30 perces megfigyelés következik. Megjegyzem: Az Oltóponton 12 óra alatt 200 beteget oltottak be. Nekünk a két rendelés közötti időben (2-3 óra) kell oltanunk, sokszor 60-70 beteget. 2 orvos – 1 rendelő: 2x4 órában rendelés miatt foglalt, oltás: 2-3 óra, esti adminisztrálás. Panaszmentes állapotban távozhatnak a beoltottak. Az oltás többszörös adminisztrációval jár: ambuláns -, oltási lapra rögzítés, EESZT-be bevinni az adatokat, oltási igazolás kiállítása a betegnek, táblázat vezetése. Naponta 15 óráig jelentünk az NNK-nak, hogy hány oltást adtunk be.
Ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű oltóanyag, akkor május 30-ig hétvégén, ünnepnapon is oltanunk kell. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos utasítása. Háziorvos oltópontra nem forgatható be, mert a háziorvosi rendelő is oltópont. Amikor nem oltunk, akkor oltást szervezünk vagy rendelünk. Az oltópontokkal is együttműködünk (telefonon szükség szerint konzultálunk, segítünk kitölteni a betegeknek a hozzájárulási nyilatkozatot).
 
A nap 24 órájában telefonon rendelkezésre állunk (pl. éjfélkor hasi fájdalom miatt telefonált a beteg, természetesen tanáccsal el lett látva).
Folyóiratok felkérésére cikkeket írunk.
Önköltséges továbbképzéseken veszünk részt, hogy a betegeinket a legjobb tudásunk szerint tudjuk ellátni. A tanfolyamokat követően vizsgázunk. Figyelemmel kísérjük és betartjuk az aktuális eljárásrendeket.
Könyvelőkkel, ügyvédekkel tárgyalunk. Szervezzük a praxisközösséget.
NEAK felé igazolásokat küldünk az egészségügyi szolgálati időnkről.
Követjük a jogszabályváltozásokat, hogy mindig napra készek legyünk.
Orvoslátogatókat fogadunk: telefonon, személyesen.
III. fázis vizsgálatokban, pilot programokban veszünk részt, szervezzük a betegeket.
Lakosság vastagbél szűrését végezzük.
 
(Mellesleg a végén halkan megjegyzem: mi is emberek vagyunk. Férjek-feleségek, szülők, nagyszülők, gyerekek. Család felé is vannak kötelezettségeink. Éjszaka álmunkból felriadunk, mert akkor is oltást szervezünk.)
 
Mi nem szeretnénk vitába szállni a lakossággal, Polgármester Úrral és a Főigazgató Úrral. Miért kell bizonygatni azt, hogy tudjuk mi a kötelességünk?
 
KÖSZÖNET:
Györei Jánosnak – aki segít az oltóanyagok szállításában!
Gyüre Borikának és Annának, Papp Csillának – az informatikai háttér biztosításáért!
Köszönjük Polgármester Úrnak az új számítógépeket!
 
Százhalombattai Háziorvosok nevében, tisztelettel:
dr. Bencze Rita Éva (háziorvos, diabetológus, PMOK FB tag, megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos)
Dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója
Ui: Ezt a jelentést Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezetőnek, HaOSz elnöknek is eljuttatom.
 
A SZEK tájékoztatása szerint a háziorvosok már elérhetőek a http://batta@mail.battanet.hu címen is, amelyen receptfelírás, táppénzzel kapcsolatos intézkedés és időpontfoglalás is kérhető. A megnevezett orvos, amint tud, válaszol a levélre.
A háziorvosi rendelők mellé postaládát is kihelyeztek azok részére, akik nem elektronikus úton keresik meg az orvosukat.
 
Kérik, hogy a páciensek az azonosító adatok mellett TAJ-számukat is tüntessék fel.
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2021-04-15 - Ha ismersz olyan pedagógust, akit érdemesnek tartasz kiemelni a sok lelkes kolléga közül, írd meg, és azt is, hogy miért gondoltál rá – erre biztatja a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a diákokat, hogy kedvenc tanáruknak jelest adjanak "online-ból".
2021-04-15 - Zenés, táncos kihívást hirdetett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.
2021-04-15 - Éppen száz éve annak, hogy Csanády György székelyudvarhelyi költő megírta a Mihalik Kálmán által megzenésített Székely himnusz szövegét. 
Bérlakás pályázat
2021-04-15
Nyolc önkormányzati lakás bérbeadására hirdetett pályázatot a százhalombattai Önkormányzat.

Áramszünet
2021-04-15
Hálózati munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás Százhalombattán a Bolyai és a Bláthy utcában, valamint az Erkel körúton és a Kodály sétányon május 6-án.

Megszépülhet a százhalombattai Duna-part
2021-04-14
Az Önkormányzat egyeztetett az illetékes hatósággal a balesetveszélyes fák és az elhanyagolt Duna-part helyzetéről. Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, valamint Tóth Zsolt, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa együtt tartott bejárást április 14-én.

A legfontosabb feladat az élet, az egészség és a munkahelyek megvédése
2021-04-14
Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel aktuális gazdasági, egészségügyi és egyéb kérdésekről beszélgettünk. A miniszter szerint jó esély van arra, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt, és nyithasson Magyarország.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
2021-04-14
Újabb három évre nyerte el a címet a százhalombattai Arany János iskola.

Virágos köszönet
2021-04-14
1300 szál nárcisz érkezett a Százhalom Egészségügyi Központba április 13 – án. Bálint Judit Százhalombatta idei "Gyermekekért Díjasa", nyugdíjas óvónő, őstermelő, és férje így fejezte ki köszönetét az egészségügyi dolgozóknak fáradhatatlan munkájukért.

Megtisztítják a közutak környezetét
2021-04-14
A "Tisztítsuk meg az Országot" programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a Magyar Közút az április 12-ei héten. A közútkezelő az utak melletti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-12
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12
Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.

Segítik a bűncselekmények áldozatait
2021-04-09
Fogadóórát tart a bűncselekményben érintett áldozatok számára a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatása, igényeinek felmérése, és annak megfelelő, mihamarabbi kezelésének érdekében.

"Tiszteld a múltat" - Van, aki nem becsüli, szándékosan tönkreteszi!
2021-04-09
Tisztelt Százhalombattaiak! Szomorúan tapasztaltam, hogy újabb szándékos rongálás történt városunkban, jelen esetben, az Óvárosban. Értékeink, múltunk, környezetünk megóvása sajnos nem mindenki számára fontos. Vannak, akik abban élik ki magukat, hogy tönkretesznek mások által teremtett értékeket, felelőtlenül okoznak nem kevés anyagi és erkölcsi kárt, nem gondolva arra, hogy ezt valakinek meg kell fizetni. 

Lakossági felmérés
2021-04-08
A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek gyakorlata szerint – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Százhalombattán.

Városi bejárás
2021-04-08
Összesítik a tél, illetve a rongálás miatt keletkezett közterületi károkat Százhalombattán. Vezér Mihály polgármester és a hivatali munkatársak a több hétig tartó bejárás első állomásaként a déli lakótelepen, a Kodály Zoltán sétány környékén mérték fel a játszóterek és járdák állapotát április 8-án. 

Elhunyt Törzsök Tibor
1
2021-04-08
Életének 53. évében, súlyos betegség után meghalt Törzsök Tibor, a Pest megyei közgyűlés képviselője, aki egy évtizedig volt a Halom Televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője, két évig pedig ügyvezetője.

Részleges nyitás a sportlétesítményeknél, felmérik a közterületi károkat
2021-04-07
Megnyitják az igazolt egyesületi tagok előtt a százhalombattai zárt sportlétesítményeket április 8-tól. A szabadtéri létesítmények a tömegsport céljára is igénybe vehetőek - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Elkészült a felújított százhalombattai OTP bankfiók
2021-04-07
Befejeződött a Szent István tér 5. sz. alatti bankfiók felújítása, ezért bezár az ideiglenes bankfiók  április 9-én, pénteken 13 órakor, ezt követően az ott lévő bankautomata sem használható. A bank megújult és modern környezetben, ismét a régi helyen várja az ügyfeleket április 12-étől, hétfőtől.

Új akkumulátor-teleppel bővül a Dunamenti Erőmű
2021-04-06
Kutatás-fejlesztési projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát – tájékoztatott a vállalat.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját
2021-04-06
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek ismét előkerülnek. Az ingatlanok feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ennek elkerüléséhez ad tanácsokat a rendőrség.

Vigyázat, csalók!
2021-04-06
Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tisztább, zöldebb óvárosi Duna-partért
2021-04-06
A tavasz beköszöntével immár hagyományos módon önkéntesek tisztították meg az Óváros Duna-parti szakaszát. Összeszedték a gallyakat, a szemetet, kitakarították a tűzrakó helyeket. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.