2023. június 02. - Kármen, Anita napja
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:21°
Vasárnap
Min:10°
Max:22°
Hétfő
Min:15°
Max:20°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Egy felnőtt háziorvos minden napjai covid idején
2021-03-29 - "Mit csinál egy családorvos a covid-19 pandémia 3. hullámának felszálló szakaszában?"
Mielőtt a kérdésre válaszolok, szeretném elmondani: Megalázónak tartjuk, hogy számon kérnek minket, mint egy kisgyermeket.
 
Elvégzi azokat a családorvosi teendőket, amiket járványmentes időszakban: szűr, megelőz, gyógyít, rehabilitál, gondoz, egészségnevelési tanácsokat ad, szervezi a betegutakat, konzultál a szakellátás orvosaival, jelentéseket készít, együttműködik a felülvizsgáló főorvossal, hívás esetén otthonában látja el a beteget. Százhalombattai szokás, hogy táppénzre vételi joggal rendelkező szakorvosok (nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, traumatológia, szemészet, reumatológia) helyett mi tartjuk a betegeket táppénzen (felesleges betegutak). Ebben az időszakban is kell a NEAK felé igazolást írnunk, hogy miért tartjuk pl. a traumatológiai esetet hosszú ideig táppénzen. A kórházak és a szakrendelő szakorvosai az alapellátás szakorvosait titkárnak, ill. ügyintézőnek tartják (Helyettük adunk be injekciókat, írunk beutalókat, igazolásokat, pedig a jogszabály szerint a betegút szervezése annak az orvosnak a feladata, aki elrendeli a további vizsgálatokat vagy a műtétet. Nem kell mindenért visszairányítani hozzánk a beteget). Feleslegesen gyártjuk a kontroll vizsgálatokra a beutalókat (a mi indikátorunkat rontja, finanszírozás elvonást von maga után). Olyan szakrendelésekre kell beutalót írunk, ami nem is beutaló köteles (pszichiátria). Írjuk az NRSZH felé a beutalókat. Együttműködünk az ügyelettel és a szakrendelővel. Sokszor ezek a feladatok a békeidőben sem férnek bele a 4 órás rendelési időben.
 
Ezen felül a járvány alatt:
A rendelési időben, ami sokszor meghaladja a 4 órát 100-120 ellátás történik: telemedicinális, ill személyes találkozás formájában. Telefonos konzultáció alapján történik (sajnos időnként személyes megjelenés során) a PCR tesztek megkérése (10-20 db/nap), a betegek jelentése az NNK-nak (OSZIR rendszer). Gyógyult betegek kijelentése a járványügyi rendszerből. Betegek utazásához írjuk az igazolásokat, hogy covidon átestek.
A rendelési idő után, ha a rendelőben tartózkodunk, felvesszük a telefont és intézzük a betegek sorsát, visszahívjuk a fel nem vett telefonokat (megjegyzem 2 ember (orvos + nővér) – 4 fül – 3 telefon), megválaszoljuk az e-maileket ( igaz, van amikor 22:30-kor sikerül).
 
Kezdődik az oltásszervezés este 21:30-ig, ami hétvégén is folytatódik. A regisztráció során megadott e-mail címek egy része nem valós, ill. nem figyelik a postafiókot a betegek. Van, akit többször kell hívni, mire felveszi a telefont, utána hezitál, többször visszahív, kioktat, hogy mi a jó (hiszen ők jól értesültek, újságokból tanulták a tudományt. Mi 6 évig jártunk egyetemre, híres professzoroktól tanultunk, de mi nem tudjuk jól. Sokszor megalázóan beszélnek velünk). Ha nem sikerül telefonon vagy e-mailben utolérni a pácienst, akkor elmegyünk a lakásra, ahol nem nyitnak ajtót. Miért is kellene járvány idején otthon tartózkodni? A szigorú kritériumok szerint kiválasztott betegek listáját elküldjük a Járási Hivatalnak. Nyilvántartjuk a páciensek 2. oltását. Figyelünk arra, hogy ha halasztani kell a 2. oltást (pl. aktív covid infekció miatt), ne maradjon el később. A 2. oltásról kiesettek helyére 1. köröst szervezünk. Ez napi 150 telefonhívást jelent. Elmegyünk az oltóanyagért.
 
Oltás: Berendelt időpontban fogadjuk az oltandókat. Rövid tájékoztatást követően orvosi vizsgálaton esnek át a páciensek (kikérdezés, hőmérséklet mérése, RR mérés, fizikális vizsgálat). Megkapják az oltást, majd a váróteremben 30 perces megfigyelés következik. Megjegyzem: Az Oltóponton 12 óra alatt 200 beteget oltottak be. Nekünk a két rendelés közötti időben (2-3 óra) kell oltanunk, sokszor 60-70 beteget. 2 orvos – 1 rendelő: 2x4 órában rendelés miatt foglalt, oltás: 2-3 óra, esti adminisztrálás. Panaszmentes állapotban távozhatnak a beoltottak. Az oltás többszörös adminisztrációval jár: ambuláns -, oltási lapra rögzítés, EESZT-be bevinni az adatokat, oltási igazolás kiállítása a betegnek, táblázat vezetése. Naponta 15 óráig jelentünk az NNK-nak, hogy hány oltást adtunk be.
Ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű oltóanyag, akkor május 30-ig hétvégén, ünnepnapon is oltanunk kell. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos utasítása. Háziorvos oltópontra nem forgatható be, mert a háziorvosi rendelő is oltópont. Amikor nem oltunk, akkor oltást szervezünk vagy rendelünk. Az oltópontokkal is együttműködünk (telefonon szükség szerint konzultálunk, segítünk kitölteni a betegeknek a hozzájárulási nyilatkozatot).
 
A nap 24 órájában telefonon rendelkezésre állunk (pl. éjfélkor hasi fájdalom miatt telefonált a beteg, természetesen tanáccsal el lett látva).
Folyóiratok felkérésére cikkeket írunk.
Önköltséges továbbképzéseken veszünk részt, hogy a betegeinket a legjobb tudásunk szerint tudjuk ellátni. A tanfolyamokat követően vizsgázunk. Figyelemmel kísérjük és betartjuk az aktuális eljárásrendeket.
Könyvelőkkel, ügyvédekkel tárgyalunk. Szervezzük a praxisközösséget.
NEAK felé igazolásokat küldünk az egészségügyi szolgálati időnkről.
Követjük a jogszabályváltozásokat, hogy mindig napra készek legyünk.
Orvoslátogatókat fogadunk: telefonon, személyesen.
III. fázis vizsgálatokban, pilot programokban veszünk részt, szervezzük a betegeket.
Lakosság vastagbél szűrését végezzük.
 
(Mellesleg a végén halkan megjegyzem: mi is emberek vagyunk. Férjek-feleségek, szülők, nagyszülők, gyerekek. Család felé is vannak kötelezettségeink. Éjszaka álmunkból felriadunk, mert akkor is oltást szervezünk.)
 
Mi nem szeretnénk vitába szállni a lakossággal, Polgármester Úrral és a Főigazgató Úrral. Miért kell bizonygatni azt, hogy tudjuk mi a kötelességünk?
 
KÖSZÖNET:
Györei Jánosnak – aki segít az oltóanyagok szállításában!
Gyüre Borikának és Annának, Papp Csillának – az informatikai háttér biztosításáért!
Köszönjük Polgármester Úrnak az új számítógépeket!
 
Százhalombattai Háziorvosok nevében, tisztelettel:
dr. Bencze Rita Éva (háziorvos, diabetológus, PMOK FB tag, megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos)
Dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója
Ui: Ezt a jelentést Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezetőnek, HaOSz elnöknek is eljuttatom.
 
A SZEK tájékoztatása szerint a háziorvosok már elérhetőek a http://batta@mail.battanet.hu címen is, amelyen receptfelírás, táppénzzel kapcsolatos intézkedés és időpontfoglalás is kérhető. A megnevezett orvos, amint tud, válaszol a levélre.
A háziorvosi rendelők mellé postaládát is kihelyeztek azok részére, akik nem elektronikus úton keresik meg az orvosukat.
 
Kérik, hogy a páciensek az azonosító adatok mellett TAJ-számukat is tüntessék fel.
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
Várják az óvárosiak véleményét a csekkbefizető automatáról
2023-06-01
Tisztelt Óvárosi lakóközösség! Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án kelt levelében tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a vállalatot érintő erőteljes energiaválság miatt különösen nagymértékben megemelkedett költségek okán szünetelő, Százhalombatta 3. számú posta, azaz a 2440 Százhalombatta, Szent László utca 17. szám alatt található óvárosi postahely visszanyitására nincs lehetőségük. Erre tekintettel az Óvárosban sajnálatosan megszűnt a postai szolgáltatás.  

"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.