2024. június 17. - Laura, Alida napja
Hétfő
Min:15°
Max:27°
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:27°
Péntek
Min:18°
Max:33°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Egy felnőtt háziorvos minden napjai covid idején
2021-03-29 - "Mit csinál egy családorvos a covid-19 pandémia 3. hullámának felszálló szakaszában?"
Mielőtt a kérdésre válaszolok, szeretném elmondani: Megalázónak tartjuk, hogy számon kérnek minket, mint egy kisgyermeket.
 
Elvégzi azokat a családorvosi teendőket, amiket járványmentes időszakban: szűr, megelőz, gyógyít, rehabilitál, gondoz, egészségnevelési tanácsokat ad, szervezi a betegutakat, konzultál a szakellátás orvosaival, jelentéseket készít, együttműködik a felülvizsgáló főorvossal, hívás esetén otthonában látja el a beteget. Százhalombattai szokás, hogy táppénzre vételi joggal rendelkező szakorvosok (nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, traumatológia, szemészet, reumatológia) helyett mi tartjuk a betegeket táppénzen (felesleges betegutak). Ebben az időszakban is kell a NEAK felé igazolást írnunk, hogy miért tartjuk pl. a traumatológiai esetet hosszú ideig táppénzen. A kórházak és a szakrendelő szakorvosai az alapellátás szakorvosait titkárnak, ill. ügyintézőnek tartják (Helyettük adunk be injekciókat, írunk beutalókat, igazolásokat, pedig a jogszabály szerint a betegút szervezése annak az orvosnak a feladata, aki elrendeli a további vizsgálatokat vagy a műtétet. Nem kell mindenért visszairányítani hozzánk a beteget). Feleslegesen gyártjuk a kontroll vizsgálatokra a beutalókat (a mi indikátorunkat rontja, finanszírozás elvonást von maga után). Olyan szakrendelésekre kell beutalót írunk, ami nem is beutaló köteles (pszichiátria). Írjuk az NRSZH felé a beutalókat. Együttműködünk az ügyelettel és a szakrendelővel. Sokszor ezek a feladatok a békeidőben sem férnek bele a 4 órás rendelési időben.
 
Ezen felül a járvány alatt:
A rendelési időben, ami sokszor meghaladja a 4 órát 100-120 ellátás történik: telemedicinális, ill személyes találkozás formájában. Telefonos konzultáció alapján történik (sajnos időnként személyes megjelenés során) a PCR tesztek megkérése (10-20 db/nap), a betegek jelentése az NNK-nak (OSZIR rendszer). Gyógyult betegek kijelentése a járványügyi rendszerből. Betegek utazásához írjuk az igazolásokat, hogy covidon átestek.
A rendelési idő után, ha a rendelőben tartózkodunk, felvesszük a telefont és intézzük a betegek sorsát, visszahívjuk a fel nem vett telefonokat (megjegyzem 2 ember (orvos + nővér) – 4 fül – 3 telefon), megválaszoljuk az e-maileket ( igaz, van amikor 22:30-kor sikerül).
 
Kezdődik az oltásszervezés este 21:30-ig, ami hétvégén is folytatódik. A regisztráció során megadott e-mail címek egy része nem valós, ill. nem figyelik a postafiókot a betegek. Van, akit többször kell hívni, mire felveszi a telefont, utána hezitál, többször visszahív, kioktat, hogy mi a jó (hiszen ők jól értesültek, újságokból tanulták a tudományt. Mi 6 évig jártunk egyetemre, híres professzoroktól tanultunk, de mi nem tudjuk jól. Sokszor megalázóan beszélnek velünk). Ha nem sikerül telefonon vagy e-mailben utolérni a pácienst, akkor elmegyünk a lakásra, ahol nem nyitnak ajtót. Miért is kellene járvány idején otthon tartózkodni? A szigorú kritériumok szerint kiválasztott betegek listáját elküldjük a Járási Hivatalnak. Nyilvántartjuk a páciensek 2. oltását. Figyelünk arra, hogy ha halasztani kell a 2. oltást (pl. aktív covid infekció miatt), ne maradjon el később. A 2. oltásról kiesettek helyére 1. köröst szervezünk. Ez napi 150 telefonhívást jelent. Elmegyünk az oltóanyagért.
 
Oltás: Berendelt időpontban fogadjuk az oltandókat. Rövid tájékoztatást követően orvosi vizsgálaton esnek át a páciensek (kikérdezés, hőmérséklet mérése, RR mérés, fizikális vizsgálat). Megkapják az oltást, majd a váróteremben 30 perces megfigyelés következik. Megjegyzem: Az Oltóponton 12 óra alatt 200 beteget oltottak be. Nekünk a két rendelés közötti időben (2-3 óra) kell oltanunk, sokszor 60-70 beteget. 2 orvos – 1 rendelő: 2x4 órában rendelés miatt foglalt, oltás: 2-3 óra, esti adminisztrálás. Panaszmentes állapotban távozhatnak a beoltottak. Az oltás többszörös adminisztrációval jár: ambuláns -, oltási lapra rögzítés, EESZT-be bevinni az adatokat, oltási igazolás kiállítása a betegnek, táblázat vezetése. Naponta 15 óráig jelentünk az NNK-nak, hogy hány oltást adtunk be.
Ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű oltóanyag, akkor május 30-ig hétvégén, ünnepnapon is oltanunk kell. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos utasítása. Háziorvos oltópontra nem forgatható be, mert a háziorvosi rendelő is oltópont. Amikor nem oltunk, akkor oltást szervezünk vagy rendelünk. Az oltópontokkal is együttműködünk (telefonon szükség szerint konzultálunk, segítünk kitölteni a betegeknek a hozzájárulási nyilatkozatot).
 
A nap 24 órájában telefonon rendelkezésre állunk (pl. éjfélkor hasi fájdalom miatt telefonált a beteg, természetesen tanáccsal el lett látva).
Folyóiratok felkérésére cikkeket írunk.
Önköltséges továbbképzéseken veszünk részt, hogy a betegeinket a legjobb tudásunk szerint tudjuk ellátni. A tanfolyamokat követően vizsgázunk. Figyelemmel kísérjük és betartjuk az aktuális eljárásrendeket.
Könyvelőkkel, ügyvédekkel tárgyalunk. Szervezzük a praxisközösséget.
NEAK felé igazolásokat küldünk az egészségügyi szolgálati időnkről.
Követjük a jogszabályváltozásokat, hogy mindig napra készek legyünk.
Orvoslátogatókat fogadunk: telefonon, személyesen.
III. fázis vizsgálatokban, pilot programokban veszünk részt, szervezzük a betegeket.
Lakosság vastagbél szűrését végezzük.
 
(Mellesleg a végén halkan megjegyzem: mi is emberek vagyunk. Férjek-feleségek, szülők, nagyszülők, gyerekek. Család felé is vannak kötelezettségeink. Éjszaka álmunkból felriadunk, mert akkor is oltást szervezünk.)
 
Mi nem szeretnénk vitába szállni a lakossággal, Polgármester Úrral és a Főigazgató Úrral. Miért kell bizonygatni azt, hogy tudjuk mi a kötelességünk?
 
KÖSZÖNET:
Györei Jánosnak – aki segít az oltóanyagok szállításában!
Gyüre Borikának és Annának, Papp Csillának – az informatikai háttér biztosításáért!
Köszönjük Polgármester Úrnak az új számítógépeket!
 
Százhalombattai Háziorvosok nevében, tisztelettel:
dr. Bencze Rita Éva (háziorvos, diabetológus, PMOK FB tag, megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos)
Dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója
Ui: Ezt a jelentést Dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezetőnek, HaOSz elnöknek is eljuttatom.
 
A SZEK tájékoztatása szerint a háziorvosok már elérhetőek a http://batta@mail.battanet.hu címen is, amelyen receptfelírás, táppénzzel kapcsolatos intézkedés és időpontfoglalás is kérhető. A megnevezett orvos, amint tud, válaszol a levélre.
A háziorvosi rendelők mellé postaládát is kihelyeztek azok részére, akik nem elektronikus úton keresik meg az orvosukat.
 
Kérik, hogy a páciensek az azonosító adatok mellett TAJ-számukat is tüntessék fel.
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.