2021. április 18. - Andrea napja
Vasárnap
Min:5°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:9°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Szerda
Min:6°
Max:16°
Csütörtök
Min:7°
Max:16°
Jegyzet

Digitális evolúció
2021-03-26 - "A siker feltétele az, hogy alkalmazkodni tudjunk az új helyzethez." Jeffrey Eugenides
Biológia szakos tanárként végzős biológiás tanítványaimmal az evolúció mélységeibe merülünk középiskolai tanulmányaik utolsó tananyagaként. Mindig is erősen foglalkoztattak az evolúció elméletben már Darwin által felfedezett törvényszerűségek. Azt gondolom, hogy az ember történelmében is az evolúcióhoz hasonló törvényszerűségek szabályoznak, pl. folyamatosan alkalmazkodni kell, aki jól alkalmazza az éppen szükséges képességeit, az tud továbblépni, érvényesülni, fejlődni. Hogyan jutott ide az EMBER, hogy - még csak egy élőlénynek sem tekinthető lény, mint - a hírhedt koronavírus ennyire beszabályozza az életünket? Minden bizonnyal a környezet ellen elkövetett öko-bűnök, a pazarlás és az ember túlnépesedése a bolygón is a tényezők között vannak, de most ez a helyzet. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Voltak korábban is tragédiák, katasztrófák, háborúk, járványok. Most covid van.
Hirtelen jött, éppen egy éve a kényszerhelyzet, ami szinte be sem fejeződött. Most ismét iskolán kívüli, digitális oktatásban részesülnek diákjaink. Ez a helyzet nehézségeket jelent minden szinten: a családnak, az otthonról dolgozó szülőknek, az iskoláknak, és hétköznapi átlagos életünkben is. A szülők kicsit pedagógusok lettek, a gyerekek önállósodni kénytelenek a tanulás terén, a tanárok kicsit saját gyermekük hétköznapi-napközbeni szülei is lehetnek. Többet kommunikál a szülő-tanár, hiszen óráink nyíltak, bármikor, bármely szülő belehall, belelát. Tavaly felkészületlenül ért bennünket a veszélyhelyzet kihirdetése és a digitális oktatásra való átállás. Amit addig bátortalanul, csak éppen próbálgattunk a jelenléti oktatás során, azt tavaly azonnal, élesben kellett kiválasztani, megtanulni, megtanítani és alkalmazni. Jól alkalmazkodtunk, jól vizsgáztunk tanév végén.
Az idei tanévben már tudatosan felkészülve számítottunk az iskolából fizikailag történő kizárás elrendelésére. Rutinosan vettük kézbe a digitális oktatásunk szabályrendszerét, módszertanát és csináljuk, mert muszáj alkalmazkodni: gyereknek, szülőnek, pedagógusnak és mindenkinek. Az életünket meghatározó kényszerpálya új alapokra helyezte a tanulásmódszertant és a tudás átadást, mindezeket digitális alapokon. Ha belegondolunk ez rövid idő alatt bekövetkezett gyors változás, szinte "forradalom", amely amellett, hogy számunkra idegen és nehezen megvalósítható, fantasztikus lehetőségeket nyitott meg mindannyiunk számára. Saját erőből fejlesztjük digitális kompetenciáinkat, a gyerekek lassan megtanulnak önállóan tanulni. Megjelentek a digitális platformok, amelyek segítenek a tananyag megértésében, gyakorlásában. Megváltozott a pedagógiai értékelés azzal, hogy a tanuló bármit használhat számonkérés esetén (ill. nem használhatna, de használ J). A gyerekek gyorsan alkalmazkodtak, hiszen a digitális kor szülöttei (Z és alfa generáció). A pedagógusnak, aki a megszokott színvonalát szeretné nyújtani az oktatás során rengeteget kell tanulni, készülni az óráira. A mai gyerekeknél felgyorsult az észlelés, erős a kritikusság, magas szintű a tolerancia, az információt önmagában is értéknek tekintik, bíznak benne (pl. virtuális pénz), és nem félnek a hibázástól. Igazuk van, az egész életünk és az ÉLET nagybetűkkel is, másolási hibák eredménye (id. genetika). Próbálkozások eredménye: amelyik a jobb, az marad meg. A XX.században az volt analfabéta, aki nem tudott írni olvasni. A XXI. században az, aki nem tud önállóan tanulni. Régen az volt az okos ember, akinek speciális tudása volt. Ebben a században az lesz az okos, akinek konvertálható tudása van. A jövőt szinte lehetetlen előre jelezni, viszont alkalmazkodni lehet/kell hozzá.
A gyermekeink azonban – a fenti sok jó képességük ellenére – mégsem tudnak olyan teljesítményt elérni a digitális oktatásban, mint a jelenléti oktatásnál. Miért? Felmérések alapján a diákok véleménye szerint a legjobban hiányzik nekik a személyes konzultáció, majd második helyen az élő magyarázat és csak harmadik helyen az iskolatársakkal való  élő kapcsolattartás.
Mit is nyújtanak a pedagógusok a tudásátadás mellett? Érzelmi támogatást, motivációt, bátorítást, meghallgatást, véleményt, őszinte beszélgetéseket, stb. Egy-egy pedagógus egy tanuló életében egész életére meghatározó lehet. Természetesen hiányzik számukra az iskolai légkör, a társas érzelmi fejlődés is. A társas kapcsolatokat pótolhatják a kortárs kapcsolatok, melyek erősítésére kiváló módszere kortárstanítás (pl. tanulópárok) – akár on-line is.
"A krízis magában hordozza a fejlődés lehetőségét". A világon az eddig történt kataszrótfák, háborúk, járványok, stb. nagyobb események után soha nem volt ugyanolyan az élet. Az élet az oktatásban és általánosságban most a covid után sem lesz ugyanolyan. Remélem, hogy a sok szomorúság, szorongás, betegségek, esetleges nélkülözés után bizonyos szempontból gazdagabb lesz: hasznos tapasztalatokra teszünk szert, megtaláljuk majd a jelenléti és digitális oktatás egyensúlyát a korosztályokhoz mérten. Mindazt, amit most a kényszerűség idején tanulunk, új tudásként használnunk kell majd. A digitális evolúció eredményeként a pedagógusok a hagyományos módszerektől a digitális eszközökön át egészen a robotikai eszközéig mindent használhatnak majd. Szükség is lesz rá. Azonban egy dolognak állandónak kell maradni: a pedagógusnak példaképnek kell lennie a "Homo Informaticus" korában is.
 
Horváthné dr. Hidegh Anikó, intézményvezető
   Arany János Általános Iskola és Gimnázium

AKTUÁLIS
2021-04-15 - Ha ismersz olyan pedagógust, akit érdemesnek tartasz kiemelni a sok lelkes kolléga közül, írd meg, és azt is, hogy miért gondoltál rá – erre biztatja a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a diákokat, hogy kedvenc tanáruknak jelest adjanak "online-ból".
2021-04-15 - Zenés, táncos kihívást hirdetett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.
2021-04-15 - Éppen száz éve annak, hogy Csanády György székelyudvarhelyi költő megírta a Mihalik Kálmán által megzenésített Székely himnusz szövegét. 
Bérlakás pályázat
2021-04-15
Nyolc önkormányzati lakás bérbeadására hirdetett pályázatot a százhalombattai Önkormányzat.

Áramszünet
2021-04-15
Hálózati munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás Százhalombattán a Bolyai és a Bláthy utcában, valamint az Erkel körúton és a Kodály sétányon május 6-án.

Megszépülhet a százhalombattai Duna-part
2021-04-14
Az Önkormányzat egyeztetett az illetékes hatósággal a balesetveszélyes fák és az elhanyagolt Duna-part helyzetéről. Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, valamint Tóth Zsolt, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa együtt tartott bejárást április 14-én.

A legfontosabb feladat az élet, az egészség és a munkahelyek megvédése
2021-04-14
Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel aktuális gazdasági, egészségügyi és egyéb kérdésekről beszélgettünk. A miniszter szerint jó esély van arra, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt, és nyithasson Magyarország.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
2021-04-14
Újabb három évre nyerte el a címet a százhalombattai Arany János iskola.

Virágos köszönet
2021-04-14
1300 szál nárcisz érkezett a Százhalom Egészségügyi Központba április 13 – án. Bálint Judit Százhalombatta idei "Gyermekekért Díjasa", nyugdíjas óvónő, őstermelő, és férje így fejezte ki köszönetét az egészségügyi dolgozóknak fáradhatatlan munkájukért.

Megtisztítják a közutak környezetét
2021-04-14
A "Tisztítsuk meg az Országot" programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a Magyar Közút az április 12-ei héten. A közútkezelő az utak melletti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-12
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12
Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.

Segítik a bűncselekmények áldozatait
2021-04-09
Fogadóórát tart a bűncselekményben érintett áldozatok számára a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatása, igényeinek felmérése, és annak megfelelő, mihamarabbi kezelésének érdekében.

"Tiszteld a múltat" - Van, aki nem becsüli, szándékosan tönkreteszi!
2021-04-09
Tisztelt Százhalombattaiak! Szomorúan tapasztaltam, hogy újabb szándékos rongálás történt városunkban, jelen esetben, az Óvárosban. Értékeink, múltunk, környezetünk megóvása sajnos nem mindenki számára fontos. Vannak, akik abban élik ki magukat, hogy tönkretesznek mások által teremtett értékeket, felelőtlenül okoznak nem kevés anyagi és erkölcsi kárt, nem gondolva arra, hogy ezt valakinek meg kell fizetni. 

Lakossági felmérés
2021-04-08
A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek gyakorlata szerint – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Százhalombattán.

Városi bejárás
2021-04-08
Összesítik a tél, illetve a rongálás miatt keletkezett közterületi károkat Százhalombattán. Vezér Mihály polgármester és a hivatali munkatársak a több hétig tartó bejárás első állomásaként a déli lakótelepen, a Kodály Zoltán sétány környékén mérték fel a játszóterek és járdák állapotát április 8-án. 

Elhunyt Törzsök Tibor
1
2021-04-08
Életének 53. évében, súlyos betegség után meghalt Törzsök Tibor, a Pest megyei közgyűlés képviselője, aki egy évtizedig volt a Halom Televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője, két évig pedig ügyvezetője.

Részleges nyitás a sportlétesítményeknél, felmérik a közterületi károkat
2021-04-07
Megnyitják az igazolt egyesületi tagok előtt a százhalombattai zárt sportlétesítményeket április 8-tól. A szabadtéri létesítmények a tömegsport céljára is igénybe vehetőek - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Elkészült a felújított százhalombattai OTP bankfiók
2021-04-07
Befejeződött a Szent István tér 5. sz. alatti bankfiók felújítása, ezért bezár az ideiglenes bankfiók  április 9-én, pénteken 13 órakor, ezt követően az ott lévő bankautomata sem használható. A bank megújult és modern környezetben, ismét a régi helyen várja az ügyfeleket április 12-étől, hétfőtől.

Új akkumulátor-teleppel bővül a Dunamenti Erőmű
2021-04-06
Kutatás-fejlesztési projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát – tájékoztatott a vállalat.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját
2021-04-06
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek ismét előkerülnek. Az ingatlanok feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ennek elkerüléséhez ad tanácsokat a rendőrség.

Vigyázat, csalók!
2021-04-06
Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tisztább, zöldebb óvárosi Duna-partért
2021-04-06
A tavasz beköszöntével immár hagyományos módon önkéntesek tisztították meg az Óváros Duna-parti szakaszát. Összeszedték a gallyakat, a szemetet, kitakarították a tűzrakó helyeket. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.