2023. szeptember 25. - Eufrozina napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:17°
Max:28°
Szerda
Min:16°
Max:27°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:27°
Jegyzet

Digitális evolúció
2021-03-26 - "A siker feltétele az, hogy alkalmazkodni tudjunk az új helyzethez." Jeffrey Eugenides
Biológia szakos tanárként végzős biológiás tanítványaimmal az evolúció mélységeibe merülünk középiskolai tanulmányaik utolsó tananyagaként. Mindig is erősen foglalkoztattak az evolúció elméletben már Darwin által felfedezett törvényszerűségek. Azt gondolom, hogy az ember történelmében is az evolúcióhoz hasonló törvényszerűségek szabályoznak, pl. folyamatosan alkalmazkodni kell, aki jól alkalmazza az éppen szükséges képességeit, az tud továbblépni, érvényesülni, fejlődni. Hogyan jutott ide az EMBER, hogy - még csak egy élőlénynek sem tekinthető lény, mint - a hírhedt koronavírus ennyire beszabályozza az életünket? Minden bizonnyal a környezet ellen elkövetett öko-bűnök, a pazarlás és az ember túlnépesedése a bolygón is a tényezők között vannak, de most ez a helyzet. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Voltak korábban is tragédiák, katasztrófák, háborúk, járványok. Most covid van.
Hirtelen jött, éppen egy éve a kényszerhelyzet, ami szinte be sem fejeződött. Most ismét iskolán kívüli, digitális oktatásban részesülnek diákjaink. Ez a helyzet nehézségeket jelent minden szinten: a családnak, az otthonról dolgozó szülőknek, az iskoláknak, és hétköznapi átlagos életünkben is. A szülők kicsit pedagógusok lettek, a gyerekek önállósodni kénytelenek a tanulás terén, a tanárok kicsit saját gyermekük hétköznapi-napközbeni szülei is lehetnek. Többet kommunikál a szülő-tanár, hiszen óráink nyíltak, bármikor, bármely szülő belehall, belelát. Tavaly felkészületlenül ért bennünket a veszélyhelyzet kihirdetése és a digitális oktatásra való átállás. Amit addig bátortalanul, csak éppen próbálgattunk a jelenléti oktatás során, azt tavaly azonnal, élesben kellett kiválasztani, megtanulni, megtanítani és alkalmazni. Jól alkalmazkodtunk, jól vizsgáztunk tanév végén.
Az idei tanévben már tudatosan felkészülve számítottunk az iskolából fizikailag történő kizárás elrendelésére. Rutinosan vettük kézbe a digitális oktatásunk szabályrendszerét, módszertanát és csináljuk, mert muszáj alkalmazkodni: gyereknek, szülőnek, pedagógusnak és mindenkinek. Az életünket meghatározó kényszerpálya új alapokra helyezte a tanulásmódszertant és a tudás átadást, mindezeket digitális alapokon. Ha belegondolunk ez rövid idő alatt bekövetkezett gyors változás, szinte "forradalom", amely amellett, hogy számunkra idegen és nehezen megvalósítható, fantasztikus lehetőségeket nyitott meg mindannyiunk számára. Saját erőből fejlesztjük digitális kompetenciáinkat, a gyerekek lassan megtanulnak önállóan tanulni. Megjelentek a digitális platformok, amelyek segítenek a tananyag megértésében, gyakorlásában. Megváltozott a pedagógiai értékelés azzal, hogy a tanuló bármit használhat számonkérés esetén (ill. nem használhatna, de használ J). A gyerekek gyorsan alkalmazkodtak, hiszen a digitális kor szülöttei (Z és alfa generáció). A pedagógusnak, aki a megszokott színvonalát szeretné nyújtani az oktatás során rengeteget kell tanulni, készülni az óráira. A mai gyerekeknél felgyorsult az észlelés, erős a kritikusság, magas szintű a tolerancia, az információt önmagában is értéknek tekintik, bíznak benne (pl. virtuális pénz), és nem félnek a hibázástól. Igazuk van, az egész életünk és az ÉLET nagybetűkkel is, másolási hibák eredménye (id. genetika). Próbálkozások eredménye: amelyik a jobb, az marad meg. A XX.században az volt analfabéta, aki nem tudott írni olvasni. A XXI. században az, aki nem tud önállóan tanulni. Régen az volt az okos ember, akinek speciális tudása volt. Ebben a században az lesz az okos, akinek konvertálható tudása van. A jövőt szinte lehetetlen előre jelezni, viszont alkalmazkodni lehet/kell hozzá.
A gyermekeink azonban – a fenti sok jó képességük ellenére – mégsem tudnak olyan teljesítményt elérni a digitális oktatásban, mint a jelenléti oktatásnál. Miért? Felmérések alapján a diákok véleménye szerint a legjobban hiányzik nekik a személyes konzultáció, majd második helyen az élő magyarázat és csak harmadik helyen az iskolatársakkal való  élő kapcsolattartás.
Mit is nyújtanak a pedagógusok a tudásátadás mellett? Érzelmi támogatást, motivációt, bátorítást, meghallgatást, véleményt, őszinte beszélgetéseket, stb. Egy-egy pedagógus egy tanuló életében egész életére meghatározó lehet. Természetesen hiányzik számukra az iskolai légkör, a társas érzelmi fejlődés is. A társas kapcsolatokat pótolhatják a kortárs kapcsolatok, melyek erősítésére kiváló módszere kortárstanítás (pl. tanulópárok) – akár on-line is.
"A krízis magában hordozza a fejlődés lehetőségét". A világon az eddig történt kataszrótfák, háborúk, járványok, stb. nagyobb események után soha nem volt ugyanolyan az élet. Az élet az oktatásban és általánosságban most a covid után sem lesz ugyanolyan. Remélem, hogy a sok szomorúság, szorongás, betegségek, esetleges nélkülözés után bizonyos szempontból gazdagabb lesz: hasznos tapasztalatokra teszünk szert, megtaláljuk majd a jelenléti és digitális oktatás egyensúlyát a korosztályokhoz mérten. Mindazt, amit most a kényszerűség idején tanulunk, új tudásként használnunk kell majd. A digitális evolúció eredményeként a pedagógusok a hagyományos módszerektől a digitális eszközökön át egészen a robotikai eszközéig mindent használhatnak majd. Szükség is lesz rá. Azonban egy dolognak állandónak kell maradni: a pedagógusnak példaképnek kell lennie a "Homo Informaticus" korában is.
 
Horváthné dr. Hidegh Anikó, intézményvezető
   Arany János Általános Iskola és Gimnázium

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Újabb adományok a Remény Bajnoka Alapítványtól
2023-09-19
24 darab táblagépet adott át a Vezér Mihály polgármester által alapított civil szervezet a százhalombattai általános iskolák részére szeptember 18-án.

Szúnyoggyérítés
2023-09-19
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez a SZÁKOM Nonprofit Kft. szeptember 21 – 22.-én, a napnyugta utáni órákban.

Nagy találkozás - Ismét együtt ünnepelt a város
2023-09-18
A hagyományokhoz híven oklevéllel köszöntötték a nagyadózókat, átadták a "Közösségünkért Díjakat", kihirdették a Virágos Százhalombatta és a Tiszta Udvar Rendes Ház verseny győzteseit.

Lengyel magyar két jó barát...
2023-09-16
Brzesko testvérváros küldöttsége Százhalombattára látogatott szeptember 8-10-e között. A delegációt Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok és Dobos Ágnes pr munkatárs kísérte a programokon.

Online előjegyzés indul a SZEK-ben
2023-09-14
Internetes lehetőséggel bővül a százhalombattai lakosok részére a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezés október 1-től – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc főigazgató.

Nehéz mérkőzés, de győzelem!
2023-09-14
33-31 arányú (17-15) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Tököl csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 9-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be lapunknak.

Kovács Marietta emlékét őrzi a megújult sportpálya
2023-09-13
Korszerű műanyag borítást kapott az Eötvös iskola udvarán lévő, korábban beton burkolatú pálya, amely kézi- és kosárlabdázásra, valamint labdarúgásra is alkalmas. A mintegy 34 millió forintos beruházás önkormányzati forrásból valósult meg. A pályát a mindenki által nagyon szeretett egykori kolléganő, Kovács Marietta testnevelő tanárról nevezték el.

Az eddigi elnök kapott bizalmat
2023-09-11
Egyhangú támogatással, ismét Lukács Bernadettet választották meg a százhalombattai FIDESZ szervezetének elnökévé a tisztújító közgyűlésen.

Élet, hit, cél
2023-09-09
A keresztény hit alapjait megismertető Alpha interaktív programsorozat indul a Szent István templomban októberben.

Kőszegen járt kórusunk, a Liszt Ferenc Vegyeskar
2023-09-09
Negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia fesztivált Kőszegen, melyre az idén eljutott a mi kórusunk is, szeptember 2-án.

Jelentős iskolakezdési támogatás a diákoknak
2023-09-08
Vezér Mihály polgármester javaslatára 40 ezer forint évi egyszeri iskolakezdési támogatást biztosít az Önkormányzat minden százhalombattai állandó lakcímmel rendelkező általános és középiskolás diák számára – a többi között erről döntött a Képviselő-testület a szeptember 7-i rendkívüli ülésen.

Felhívás közterület-felügyelő munkakör betöltésére
2023-09-07
A Százhalombattai Polgármesteri Hivatala közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.

Csoóri Sándor köré rendeződtek a dolgok
2023-09-01
Csoóri Sándor és a Magyarok Világszövetségének a kapcsolatáról Pálfy G. Istvánnal, a Híradó és A hét valahai főszerkesztőjével, a Magyarok Világszövetségének egykori elnökségi tanácsadójával Fazekas István költő beszélgetett.

Bronzérem és előkelő helyezések a karate vb-n
2023-08-31
Hat fő képviselte a Százhalombattai Karate Egyesületet a magyar válogatottban, a Győrben rendezett 14. SKIF Karate Stílus-világbajnokságon augusztus 25-27-e között.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.