2023. június 02. - Kármen, Anita napja
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:21°
Vasárnap
Min:11°
Max:21°
Hétfő
Min:14°
Max:21°
Kedd
Min:14°
Max:17°
Jegyzet

Digitális evolúció
2021-03-26 - "A siker feltétele az, hogy alkalmazkodni tudjunk az új helyzethez." Jeffrey Eugenides
Biológia szakos tanárként végzős biológiás tanítványaimmal az evolúció mélységeibe merülünk középiskolai tanulmányaik utolsó tananyagaként. Mindig is erősen foglalkoztattak az evolúció elméletben már Darwin által felfedezett törvényszerűségek. Azt gondolom, hogy az ember történelmében is az evolúcióhoz hasonló törvényszerűségek szabályoznak, pl. folyamatosan alkalmazkodni kell, aki jól alkalmazza az éppen szükséges képességeit, az tud továbblépni, érvényesülni, fejlődni. Hogyan jutott ide az EMBER, hogy - még csak egy élőlénynek sem tekinthető lény, mint - a hírhedt koronavírus ennyire beszabályozza az életünket? Minden bizonnyal a környezet ellen elkövetett öko-bűnök, a pazarlás és az ember túlnépesedése a bolygón is a tényezők között vannak, de most ez a helyzet. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Voltak korábban is tragédiák, katasztrófák, háborúk, járványok. Most covid van.
Hirtelen jött, éppen egy éve a kényszerhelyzet, ami szinte be sem fejeződött. Most ismét iskolán kívüli, digitális oktatásban részesülnek diákjaink. Ez a helyzet nehézségeket jelent minden szinten: a családnak, az otthonról dolgozó szülőknek, az iskoláknak, és hétköznapi átlagos életünkben is. A szülők kicsit pedagógusok lettek, a gyerekek önállósodni kénytelenek a tanulás terén, a tanárok kicsit saját gyermekük hétköznapi-napközbeni szülei is lehetnek. Többet kommunikál a szülő-tanár, hiszen óráink nyíltak, bármikor, bármely szülő belehall, belelát. Tavaly felkészületlenül ért bennünket a veszélyhelyzet kihirdetése és a digitális oktatásra való átállás. Amit addig bátortalanul, csak éppen próbálgattunk a jelenléti oktatás során, azt tavaly azonnal, élesben kellett kiválasztani, megtanulni, megtanítani és alkalmazni. Jól alkalmazkodtunk, jól vizsgáztunk tanév végén.
Az idei tanévben már tudatosan felkészülve számítottunk az iskolából fizikailag történő kizárás elrendelésére. Rutinosan vettük kézbe a digitális oktatásunk szabályrendszerét, módszertanát és csináljuk, mert muszáj alkalmazkodni: gyereknek, szülőnek, pedagógusnak és mindenkinek. Az életünket meghatározó kényszerpálya új alapokra helyezte a tanulásmódszertant és a tudás átadást, mindezeket digitális alapokon. Ha belegondolunk ez rövid idő alatt bekövetkezett gyors változás, szinte "forradalom", amely amellett, hogy számunkra idegen és nehezen megvalósítható, fantasztikus lehetőségeket nyitott meg mindannyiunk számára. Saját erőből fejlesztjük digitális kompetenciáinkat, a gyerekek lassan megtanulnak önállóan tanulni. Megjelentek a digitális platformok, amelyek segítenek a tananyag megértésében, gyakorlásában. Megváltozott a pedagógiai értékelés azzal, hogy a tanuló bármit használhat számonkérés esetén (ill. nem használhatna, de használ J). A gyerekek gyorsan alkalmazkodtak, hiszen a digitális kor szülöttei (Z és alfa generáció). A pedagógusnak, aki a megszokott színvonalát szeretné nyújtani az oktatás során rengeteget kell tanulni, készülni az óráira. A mai gyerekeknél felgyorsult az észlelés, erős a kritikusság, magas szintű a tolerancia, az információt önmagában is értéknek tekintik, bíznak benne (pl. virtuális pénz), és nem félnek a hibázástól. Igazuk van, az egész életünk és az ÉLET nagybetűkkel is, másolási hibák eredménye (id. genetika). Próbálkozások eredménye: amelyik a jobb, az marad meg. A XX.században az volt analfabéta, aki nem tudott írni olvasni. A XXI. században az, aki nem tud önállóan tanulni. Régen az volt az okos ember, akinek speciális tudása volt. Ebben a században az lesz az okos, akinek konvertálható tudása van. A jövőt szinte lehetetlen előre jelezni, viszont alkalmazkodni lehet/kell hozzá.
A gyermekeink azonban – a fenti sok jó képességük ellenére – mégsem tudnak olyan teljesítményt elérni a digitális oktatásban, mint a jelenléti oktatásnál. Miért? Felmérések alapján a diákok véleménye szerint a legjobban hiányzik nekik a személyes konzultáció, majd második helyen az élő magyarázat és csak harmadik helyen az iskolatársakkal való  élő kapcsolattartás.
Mit is nyújtanak a pedagógusok a tudásátadás mellett? Érzelmi támogatást, motivációt, bátorítást, meghallgatást, véleményt, őszinte beszélgetéseket, stb. Egy-egy pedagógus egy tanuló életében egész életére meghatározó lehet. Természetesen hiányzik számukra az iskolai légkör, a társas érzelmi fejlődés is. A társas kapcsolatokat pótolhatják a kortárs kapcsolatok, melyek erősítésére kiváló módszere kortárstanítás (pl. tanulópárok) – akár on-line is.
"A krízis magában hordozza a fejlődés lehetőségét". A világon az eddig történt kataszrótfák, háborúk, járványok, stb. nagyobb események után soha nem volt ugyanolyan az élet. Az élet az oktatásban és általánosságban most a covid után sem lesz ugyanolyan. Remélem, hogy a sok szomorúság, szorongás, betegségek, esetleges nélkülözés után bizonyos szempontból gazdagabb lesz: hasznos tapasztalatokra teszünk szert, megtaláljuk majd a jelenléti és digitális oktatás egyensúlyát a korosztályokhoz mérten. Mindazt, amit most a kényszerűség idején tanulunk, új tudásként használnunk kell majd. A digitális evolúció eredményeként a pedagógusok a hagyományos módszerektől a digitális eszközökön át egészen a robotikai eszközéig mindent használhatnak majd. Szükség is lesz rá. Azonban egy dolognak állandónak kell maradni: a pedagógusnak példaképnek kell lennie a "Homo Informaticus" korában is.
 
Horváthné dr. Hidegh Anikó, intézményvezető
   Arany János Általános Iskola és Gimnázium

AKTUÁLIS
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
Várják az óvárosiak véleményét a csekkbefizető automatáról
2023-06-01
Tisztelt Óvárosi lakóközösség! Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án kelt levelében tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a vállalatot érintő erőteljes energiaválság miatt különösen nagymértékben megemelkedett költségek okán szünetelő, Százhalombatta 3. számú posta, azaz a 2440 Százhalombatta, Szent László utca 17. szám alatt található óvárosi postahely visszanyitására nincs lehetőségük. Erre tekintettel az Óvárosban sajnálatosan megszűnt a postai szolgáltatás.  

"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.