2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:3°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Jegyzet
FŐTÉR
2021-03-11 - "Talpra, magyar, talpra, Százhalombatta!"
Fazekas István
FŐTÉR
("Talpra, magyar, talpra, Százhalombatta!")
Talán sokan ismerik annak az erdélyi református lelkésznek a történetét, aki a börtönben úgy teremtette meg a szabadság illúzióját, hogy az öt lépés hosszúságú cellában éveken át mindig csak négyet lépett, hogy megmaradjon a lehetősége annak, hogy léphetne akár eggyel többet is, ha akarna. Nyilván nem kell mondanom, hogy a Ceau?escu-rendszer legvadabb időszakában volt ez, amikor a magyar papok ellen több tucat koncepciós pert gyártottak, melyekben köztörvényes bűnözőkként ítélték el őket. Bűnük az volt (mint ott minden magyarnak), hogy magyarok voltak. Főbűnük, hogy magyarul hirdették Isten Igéjét, legfőbb bűnük pedig, hogy magyarul mertek beszélni a feltámadásról. Az egykori cipészinasból a Kárpátok géniuszává lett román vezető abban bízott, ha a magyar papokat meghurcolják, megkínozzák és végérvényesen megalázzák, akkor az erdélyi magyar egyházak vezetősége teljesen kifosztott és likvidált lehet. Nagyot tévedett. (Mint általában ilyen esetekben azok, akiknek csak felszínes fogalmaik vannak a szabadságról.) Kihagyta a számításból ugyanis, hogy nem lehet kifosztani azt, aki előzőleg már mindenről lemondott. Történetesen azt a forradalmat, mely a román zsarnok hatalmát elsöpörte, egy magyar református papnak az ellenállása robbantotta ki. A halállal is bátran farkasszemet néző Tőkés László mindenről lemondott, csak a lelkiismeretről nem. Ellenben a másik póluson, a dákoromán elmélettől hevülő diktátor semmi másnak nem tudott búcsút inteni, csakis a lelkiismeretnek. Talán nem is tudva, hogy a lelkiismeret sztornózása egy ideológia érdekében, mindig különösen veszélyes lehet.
A Liszt sétány elején, az óvodába igyekezve jutottak ezek eszembe, amikor az egyik hivatali dolgozó szembe jött velem, akinek tudom, hogy erdélyi gyökerei vannak. Milyen különös is – fogalmaztam meg magamban –, hogy városunk egyik legjellemzőbb sajátossága éppen az a fajta befogadás, ami annak idején államalapító királyunk országát is jellemezte. Talán ezzel függhet össze igazából, hogy Százhalombatta szívében az első magyar királynak szobra és a nevére felszentelt templom áll. Ez a város az ide érkezőknek mindig otthont és munkát, a tehetségeknek kinyíló lehetőségeket adott. S egy kicsivel mindig több szabadságot is, mint ami máshol adatott. Az itt élők nem hebehurgyán, de mégis könnyedén nyújtottak és nyújtanak baráti jobbot a másik embernek. Évszázadokra visszamenően igaz ez! Néhány héttel ezelőtt Vidnyánszy Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettem. Meglepett, hogy ő is éppen így látja ezt. Annyi szeretettel szólt városunkról, Szigetvári Jóska munkájáról, hogy egy tősgyökeres battainak is a dicséretére vált volna.
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy Százhalombatta története az emberség és a szolidaritás drámája. Ezért is örültem különösen, amikor a Polgármester Úr felkért arra, hogy városunkról színdarabot írjak. Megfogalmazhattam végre azt a felismerésemet, amit a darabbeli Szekeres (egykori városvezetőnk) így összegez: "Égi és földi utak találkozásánál született ez a város. A két nagyvállalat nemcsak a folyóvíz és nemcsak Pest közelsége miatt épült Battára, hanem azért is, mert épp fölöttünk vág össze a nyugati szélcsatorna a déli légáramlattal. Örökös örvénylés, örökös küzdelem itt az élet. Mi, battaiak, ha nem menetelünk kéz a kézben, könnyen elveszünk. Talán ezért van az, hogy ebben a városban a barátság a legszentebb dolog." 
A következő hetekben különösen fontos lesz ez a szolidaritás! Éppen egy esztendeje harcolunk már az emberi felelőtlenségeket is számon kérő vírussal, melynek támadása most a legerősebb: gyilkol, pusztít és rombol kíméletlenül mindenütt. Kicsit úgy topogunk már a karantén-létben, mint az a bizonyos erdélyi lelkész a cellában. Veszteségeink is gyűlnek folyamatosan. Nemrég eltávozott a városunkhoz is kötődő Farkas Árpád költő barátom, akivel tavaly szeptemberben együtt vehettük volna át a Széchenyi-örökség Okmányát, ha súlyos betegsége és a járvány nem lett volna akadálya utazásának. Januárban meghalt a kiváló gyógyszerész, Farkas Sándor, aki földim volt, s aki minden bajomra recept nélkül is tudta a megoldást. Az égi hazában van már Simon Pál is, az olajfinomító első igazgatója, a mindig mosolygós Horváth Éva és Dubecz Tibi bácsi is, akitől annak idején, mint óvárosi képviselő, rengeteg segítséget kaptam. És sorolhatnám – Istenem, de sokan mentek odaátra az utóbbi hónapokban! Mit is tehetünk? Legfőbbképpen kérhetjük Isten irgalmát. De nem felszínes könyörgéssel, hanem figyelembe véve Karl Barth szavait, aki azt mondta: "Isten mindent megtesz érted, tehát neked is mindent meg kell tenned!" Mint ahogy annak idején a márciusi ifjak és a szabadságharc katonái is mindent megtettek. Isten segedelmével fordítsuk veszteségeinket a javunkra! Talpra, magyar, talpra, Százhalombatta!
 
 
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.