2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Rendőrségi hírek

A bizalom jogi és etikai vizsgálata
2021-03-11 - Az "Áldozatok Világnapján" - ezzel a címmel tartott előadást az Érdi Rendőrkaptányság bűnmegelőzési programjának keretében a Százhalombattán élő dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus, Jókai-díjas drámaíró. A gyermekvédelem és az áldozatsegítés lehetséges módjai voltak ezúttal a főbb témakörök.
Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ezt a napot azóta az Európai Unió több országa, köztük hazánk is, a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította. Ebből az alkalomból szervezett nagyszabású online előadást Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr százados, aki elmondta, hogy a rendőrség dolgozói az Áldozatok Világnapján elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenki lehet áldozat, ezért minden cselekvőképes ember köteles tenni annak érdekében, hogy az áldozattá válás elkerülhető legyen. A bűnmegelőzés csak nagyfokú társadalmi együttműködéssel lehet hatékony, éppen ezért ennek érdekében dolgozták ki azt a bűnmegelőzési programot, melynek nemcsak a rendészeti szervek dolgozói és a kapcsolódó társszervek, hanem a polgárőrségek, a gyámhivatalok és egyes pedagógusok is részesei. A rendőr százados kitért arra is, hogy elsőként akkor fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy az irodalom tükrében való büntetőjogi vizsgálódás bűnmegelőzési aspektusból is hasznos lehet, amikor 2012 nyarán, Százhalombattán, az Óvárosi Közösségi Házban láthatta Fazekas Istvánnak az Elvira című drámáját. Ez a színdarab az uzsora-bűncselekmények elkövetőit és áldozatait olyan mélyreható jogi és lélektani tárgyilagossággal mutatja be, hogy a jogalkalmazóknak is tanulságos lehet az ismerete. A százados asszony beszélt arról is, ha az áldozattá válás mégis megtörténne, jó tudni, hogy van segítség, és meg lehet előzni a másodlagos viktimizációt, melyről elsősorban akkor beszélhetünk, ha a hatóságok a bűncselekmény elszenvedését követően nem megfelelően viszonyulnak az áldozatokhoz, vagy a pozitív megnyilvánulásra, segítésre, támogatásra nem a megfelelő időpontban kerül sor.
 
Dr. Fazekas István előadásának első része azt vizsgálta, mit is jelent a bizalom, és hogy annak kihasználásával, miként lesz a jóhiszemű félből áldozat. Elsőként is a paradicsomkerti bűneset narratíváján szemléltette, hogy a színlelt jó szándék felmutatásával, hogyan ébreszti fel a bizalmat a kígyó az asszonyban, s a felébresztett bizalom kihasználásával, mi módon csalja aztán lépre. A paradigma-történet azért is jó példa – fogalmazott –, mert annak tisztázása is mindig fontos, hogy mennyiben járultak hozzá az áldozat cselekedetei és tulajdonságai az adott bűncselekmény elkövetéséhez, azaz milyen az áldozat ún. viktimitási foka. Az eredendő bűnről szóló tanításban az asszony nagyravágyása lesz áldozattá válásának igazi okozója. A bizalom felébresztése és az azzal való visszaélés lélektana minden esetben a kígyó és az asszony lélektanához hasonlatos. Ezt a lélektani hasonlóságot az előadó számos világirodalmi példával illusztrálta, majd a gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozta. Az érzelemszegény környezet, a társadalmi elszigeteltség és a bűncselekményekkel terhelt szociális háttér fokozottan növeli a gyermekek áldozattá válásának kockázatát.  
 
Az előadás másik része az online tér segítségével megvalósuló bűncselekményekkel foglalkozott. Az internet világában az emberi kontaktus természetes jellege elvész, és az online kommunikáció nagyon sok lehetőséget ad a visszaélésekre - hangsúlyozta.
 
Szatmáriné Berczi Dolóresz elmondta még, hogy az eddigi visszajelzések alapján a büntetőjogi problémák szemléltetése az irodalom segítségül hívásával nemcsak színesebb és lényegre törőbb, hanem sokkal életközelibb is, éppen ezért az Érdi Rendőrkapitányság folytatni fogja a drámaíróval elkezdett közös munkát.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.