2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-03-01 -  ("... nem azé, aki akarja")
Fazekas István
FŐTÉR
 
("... nem azé, aki akarja")
Cicero azt írja, hogy a fiatalság egyik legfontosabb feladata nem más, mint felkészülni a bölcs és békés öregségre. Szép gondolat, de vajon a mai időkben, amikor a holnapi nap normalitása is állandó veszélyben forog, egy fiatalt mennyire érinthet ez meg? S egyébként is: mit foglalkozzon az öregséggel az, aki az élet előtt áll, aki diplomát, munkahelyet, családot akar, gyermekeket szeretne, aki dolgozni, alkotni vágyik?
Sokan azt mondják, a mai ifjak nem igazán tervezik már a jövőt, nem vágynak se tanulni, se dolgozni, életvitelük is többnyire ad hoc, s a fáradságos munka utáni pihenés sem érdekli őket túlságosan. Ez nyilván nem igaz így, s ha bármi is való belőle, az sem a fiataloknak róható fel! Kétségtelen tény: ebben az elkomorodni látszó világban nagyobb szükségük van a segítségre, mint valaha is volt, ám ettől ők még ugyanolyan tiszták, szépek és nyitottak, mint elődeik voltak. Segítségből is csak azért kell több nekik, mert a valódi tudást, a valódi ismeretet és a valódi szeretetet eltakaró hamisságok a kelleténél jobban elbizonytalanítják őket sorsuk kacskaringós kaptatóinak útelágazásaiban. Elsősorban olyan mentális és szellemi támogatásokra van szükségük, melyek által felismerhetik a gondok elsötétülésében is az életadó tájakat, a virágok színpompájában a megérlelt élet ritmusát, a létüket átölelő környezetben az otthont, a szeretetben pedig emberségük lényegét.
Ha ránézek a Szent István-szobor tövéből a Makovecz-templom napba írt keresztjére, az első gondolatom mostanában ez: hála Istennek, Százhalombattán még mindig jó gyereknek lenni!A játékhoz és a sporthoz vannak nagy győzelmekre szólító lehetőségek és van elegendő hely, a tanuláshoz pedig a legjobb feltételek adottak. Vannak csodálatos – a közösségi érzékenységet hitelesen formáló – közösségek, s ami a legfontosabb: legalább fél évszázados itt a valódi tehetséggondozás. Az a jövőt szolgáló munka, melynek alapjait Szekeres József és munkatársai rakták le a Tanuszoda és a Sportcsarnok megépítésével, melyet Szalay János az úszásoktatással, Szigetvári Jóska a Forrással, László Bandy a rajztanítással folytatott, s amelyhez az iskolák a különféle szakkörökkel és az angol nyelvi képzéssel csatlakoztak. Sorolhatnám a példákat, de felesleges: az eredményeket mindannyian ismerjük. Elég, ha csak annyit jegyzünk meg most: arányaiban sehol nincs annyi néptáncos és élsportoló gyermek, mint itt, és sehol annyian nem jutnak el az érettségi előtt a középfokú nyelvvizsgáig, mint Százhalombattán. Kiváló tanáraink vannak, s a városunk történetéből is akadnak már a fiatalok gondolkodására és érzelemvilágára hatással levő példaképek.
Mindezek örvendetesek, miként az is például, hogy az Aranyban immár húsz éve emelt szintű a természettudományi oktatás. Azonban ez a világpusztító járvány igen aggasztó: föl sem ocsúdunk az egyik hullámából, máris itt a másik. Városunkban azonban mindenképpen bizakodásra ad okot az, hogy a képviselő-testület a védekezést a mentálhigiéné szempontjából is komolyan veszi, hiszen egyre biztosabbnak látszik, hogy a pandémia után elkerülhetetlen lesz az össztársadalmi reszocializáció. A városvezetés legutóbbi döntései és megállapodásai – amellett, hogy a karantén-lét elviselhetőségét igyekeznek valamelyest könnyíteni – gyakorlatilag már ezt készítik elő. Az a tény, hogy Százhalombatta tartalékvagyona a duplája lett a tavalyinak, fölöttébb megnyugtató, miként az is, hogy az egészségügyi szolgáltatás területén megkötött szerződéseink is lényegesen előnyösebbek a korábbiaknál.
Itt, a főtéren, fiataljaink sorsán gondolkodva egy különös kérdés fogalmazódott meg bennem: hogyan lehet megnyerhető veszteségünkké ez a járvány? Csakis úgy, ha megedz bennünket a jóra. Persze nem olyanformán, hogy valami hivalkodó morálbajnokság versenyzői legyünk, hanem akként, hogy kudarcainkon felülkerekedve tudjunk küzdeni a másik emberért. Teréz anya valamikor ilyesformán fogalmazott: nem az a fontos, hogy igazán nagy dolgokat tegyünk, hanem hogy egyre növekvő szeretettel tegyük.
Tudunk még igazán szeretni? S ha tudunk, tudjuk-e szeretetünket növelni? Nézzünk még gyakrabban gyermekeink szemébe, hátha könnyebbé válik! S ha a nagy életküzdelmekben, a modern tülekedés csikorgó robajaiban valamit még sem sikerül elérnünk, akkor se csüggedjünk el, mert az igazi győzelem: "... nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené." (Róm 9,16) Nagyböjt ideje van. Van mit átgondolnunk!
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.