2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:16°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:10°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:11°
Max:23°
Jegyzet

Utolsó találkozás - battai emlék
2021-03-01 -
Nem újság már, de iszonyú való, hosszas betegség után, február 7-én, vasárnap elhunyt a régi barát, Farkas Árpád Kossuth díjas író, költő és neves publicista, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A költőtárs Ferenczes István búcsúztatta a szemerjai új temetőben szerdán, 10-én. Hadd meséljem el utolsó, személyes találkozásunkat.
 
Mintha csak tegnap történt volna (így állok én gyakorta nevezetesebb találkozásaimmal), hosszas telefonálgatások után a költő rábólintott, "amúgy is rövidesen Szegedre kell utaznom, – mondta – előtte meglátogatlak..." Majd rövid egyeztetés után korareggel már ott álltam a Nyugati peronján. (Bár tizenhat éve ennek, az emlékezetes találkozások mélyebb nyomot hagynak bennem.) Vártam hát a hullámos, hollószínhajú költőt, majd mindjárt visszahőköltem. A galambősz Farkas Árpád szállt le a vagonból. Hát hogyne, zökkentem vissza a valós világba, hisz’ negyedszázada annak, hogy elváltunk egymástól a sepsiszentgyörgyi Súgás kávéházban. Röpke félóra után már a Volán százhalombattai járatán ültünk. Mondtam, jó lenne lepihenned, hisz’ öt órakor kezdődik író-olvasótalálkozód a Hamvas Béla könyvtárban. Nem – mondta határozott hangon –, hanem jobb lenne, ha felhívnád Czegő Zolit. (Tudva azt is, hogy Czegő a "szomszédban", akkor éppen Ercsiben lakott.) Megérkezett aztán a költőtárs, magam pedig – míg az ebéddel foglalatoskodtam – "felidéztem" magamban a múltat.
A költő és író a Nyikó-mentén, Siménfalván született, középiskolai tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, a kolozsvári egyetem padjait koptatva ismerkedtünk meg. Ifjú csikókként szorgalmasan eljártunk a Gaál Gábor Irodalomkörbe. Magam akkor figyeltem rá, amikor felolvasta a Cipőfűzőárus versét. Azt a "plebejusi", örökkön igazságot kereső, szociális érzékenységet, ami aztán értett költőként is jellemezte költészetét. (És mit ad Isten, a cenzúra is "átengedte".) Utána a Jó férfiak verse lepett meg, amelyben az idősebb korosztályokat énekelt meg, az általuk elszenvedett gondokat, kínokat, tragédiákat. (Nota bene, azt a cenzor "elvtársak" talán meg sem értették, így simán megjelenhetett.) A Másnapos ének verseskötetét a Jegenyekör, majd az Alagutak a hóban, aztán tucatnyi más kötet követett. Asszonyidő kötete – úgy értékelték – publicisztikai írások, de én úgy hiszem, több az annál, valóságos széppróza. Másik költői hitvallását Sütő András búcsúztatóján fogalmazta meg: "... drámai módon ábrázolta az erdélyi magyartalanítás rettenetét". Mert ő maga is következetesen vállalta a nemzetiségi, mítoszoktól mentes költő szerepét. Nemegyszer Kos Károly világához közeli, transzilvanista gondolatok is megjelennek munkáiban, de talán mégsem csak abban. Mert a Háromszék napilap régebbi számait lapozgatva ő szervezett meg Sepsiszentgyörgyön az elhunyt anyaországi költő-óriás, Nagy Gáspár estjét. Egyszerű versében is ezt vallotta – költeményének csak két utolsó strófáját idézném –: "Ha éhes voltam, ennem adtál, / ha fáztam, kínnal betakartál, / de takarómat elloptátok, / s majdnem e kis Magyarországot. // Erdélyi volnék, malomkő van / nyakamban, úszni így tanultam / s világtengeren vérem átráng / véled, te tutaj-Magyarország." A találkozón úgy éreztem, mintha tágulna a könyvtár is, ahogy gyűlni kezdtek az érdeklődők, majd Miklós Magdolna tanár értő szavai és Rozsnyai Júlia színművész míves vers-mondásai töltötték be a rangos rendezvényt.
Hogy mi mindenről beszélgettünk azon a három napon? Nagyobbára közös bajunkról, gondjainkról. De inkább őt hallgattam. Mert ő következetesen vállalta nemegyszer iszonyú gondját, az erdélyi magyarságét. Rövid tanárkodása után a kovásznai Megyei Tükör szerkesztőségét szolgálta, utána az Igaz Szó irodalmi folyóiratot, később a Látó szerkesztőségét, majd nyugdíjba vonulásáig az általa alapított Háromszék napilap mindennapos gondját, amelynek résztulajdonosa is lett. Lapja felvállalta egyebek között – külön kiadásokban – a cigányság gondjait is. Ars poetica-ját egyébként wikipediájában is megfogalmazta: "Szedd össze magad, indulj. Kezed ügyében minden: a táj, a bot meg ez a mitikus keleti szél. Legfennebb megcsusszansz még egyszer a szakadékok széleinél."
Persze, magam kísértem ki a Nyugatiig, majd búcsúzkodás a viszontlátás ígéretével. Igen, még egyszer összefutottunk a Tusnádfürdői Nyári Egyetem után Esztelneken, de azóta is hiányérzetem van. Mert mennyi mindent kellett volna még kibeszélnünk. Azt például, hogy lesz-e valaha összetartó nemzet ebben a szúette, megcsonkult országban? Mikor fogják magukénak tudni az anyaországiak is az erdélyi, a partiumi, a kárpátaljai, a felvidéki és a délvidéki magyarságot felelősséggel is magukénak tudni? Hogy a mi rövidke életünkben már nem, de József Attila szavával élve, talán majd: "túl a hallgatag határon..."
Szaniszló József

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.