2023. február 02. - Karolina napja
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:5°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Hétfő
Min:-2°
Max:1°
Beszélgetés

"Százhalombatta a világ közepe!"
2021-02-11 - Szigetvári József, a Pesovár Ferenc AMI, a Forrás Néptáncegyüttes és a BKK igazgatója, művészeti vezető, a Magyarok Öröksége Alapítvány alapító és kuratóriumi tagja, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál igazgatója nemrégiben a Magyar Kultúra Lovagja lett. A nemzetközileg is elismert folkloristával  Fazekas István beszélgetett.
A kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett életművedért nemrégiben a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesültél. Ha visszatekintesz pályád kezdetére, te hogyan látod ezt az életművet?
Nem tudom, ki hogy van vele, de én a saját munkámat – bármennyit is dolgoztam eddig –képtelen vagyok életműnek tekinteni. A munkahelyemre se mentem még be úgy soha, hogy na, most megyek a "dolgozóba". Amit csináltam, azt tulajdonképpen mindig játéknak fogtam föl, a szívemből való feladatnak, s egyébként is: az én munkáságom egy szervesen összefüggő folyamat, amelyre én, aki benne vagyok, nem tudok kívülről rátekinteni. Nagyon meglepett ez az elismerés, s még inkább az indoklása, miszerint is azért kapom ezt a kitüntető címet, mert ezzel valójában az én kulturális életművemet ismerik el. Ez egy életmű lenne? Boldoggá tesz, s erőt ad, ha ezt mások így látják.

A lovagi cím adományozásáról szóló határozatban az is olvasható, hogy kulturális tevékenységed átfogja az egész világot. Tényszerűsítsük egy kicsit a dolgokat! Emeljük ki, mondjuk a Summerfestet! Hány országból jöttek már ide táncosok, s mennyien?
Összesen 123 országból, valamivel több, mint 50 000 táncos és énekes jött eddig Százhalombattára.  Nagy számok ezek, de a tényszerűséghez az is hozzátartozik, hogy mindig több százan segítettek: táncosok, zenészek, munkatársak, önzetlen battaiak. A Summerfestnek van egy különleges lelki dimenziója: a szeretet és a tisztelet "hullámhosszán" való közös megszólalás, vagyis az egymás feltétel nélküli elfogadása, tudva, hogy mindannyian a teremtés részesei vagyunk. S ennek értelmében van egy evidens közösségi dimenziója is, hiszen minden mozzanata a közösség által és a közösségért történik. Bárki bármit is mond, ez valami csodálatos dolog, s az igazi tényszerűsége abban mutatkozik meg, hogy a szeretet és a tisztelet olyan konkrét lesz általa, hogy a végére minden résztvevőben valami különös meghatódottság lesz úrrá. Amikor a záró ceremónián az indiánok együtt sírnak a kanadai franciákkal, az oroszok a németekkel, és az angolok átölelik az afrikai Búr-magasföld táncosait, talán sokan nem is értik ezt az elérzékenyülést, ám akik az első naptól résztvevői az eseményeknek, azok tudják: a Summerfest egy kicsit ahhoz hasonló misztérium, mint ahogyan a búzából kenyér lesz.

A szakmai bizottság úgy fogalmazott rólad, hogy: "Alkotóművészként a magyarság sorsát jeleníti meg." Beszélj egy kicsit, kérlek, a te művészi sorsodról, indulásodtól napjainkig!
A táncot gyerekfővel kezdtem, s igen korán kialakult bennem az, hogy a táncon keresztül nézzem a világ történéseit. Aki táncol, abban van valami a sámánból és a garabonciásból, hiszen a tánc a lét és a létezés szellemi és lelki összekapcsolása. Szóval a tánc adott volt a kezdetektől, s minél inkább csináltam, annál inkább akartam tanítani is! Érden szerveztem az első tánccsoportot. A Vörösmarty-gimnázium adott neki helyt, ám amikor kiszorultunk a folyosókra, a battai srácok kezdték mondogatni, hogy jöjjünk át Battára, az új művelődési házba. Rengeteg terv volt a fejemben. 1985 nyarán találkoztam először Takács Péterrel, aki –látva, hogy előttem hányan próbálkoztak itt néptáncegyüttesel – nem sok jövőt jósolt nekem, ám – és ezért a máig hálás vagyok neki – a végső szava csak az volt: próbáld meg! Hát megpróbáltam! Így jött létre a Forrás. Sebestyén Mártinak még a táncházban jó barátom lett. Decemberben megjelent a Betlehem című albuma. Megbeszéltük, hogy szervezünk egy közös karácsonyi műsort. Ennek a híre, mint a futótűz, úgy terjedt Százhalombattán és a környéken. Özönlettek hozzánk a gyerekek. Vakmerő voltam, de az akkori társaságban nagyon nagy lendület volt. Csodálatosan jó korszaka volt ez városnak. Itt volt a Magazin rock-zenekar, a Liszt Ferenc Vegyeskar ekkor már nemzetközi hírű volt, irodalmi színpad és több művészeti közösség is volt. Szép és gazdagító szimbiózisban éltünk egymással. A Forrás egyre ismertebb lett – nemcsak az országban, de világszerte is. 1994-re már nagyon sokszor voltunk külföldön. Sokan kérdezgették az itt élők közül, hogy milyen is egy nemzetközi néptáncfesztivál. Gondoltam: megmutatom. Elmondtam a polgármesternek az ötletemet. Nem részletezem, hogyan nézett rám, de nem hagytam neki békét, míg azt nem mondta, hogy csináld! Az első Summerfest anyagi kerete a polgármesteri keret volt. Nem is tudom, hogyan gondolhattam komolyan! De megcsináltuk. Aztán a következő még jobban sikerült! Persze voltak, akik ellenezték – ellenzők mindig vannak –, de nem foglalkoztam vele! Albert Schweitzer azt mondja, hogy azoknak a világnézete a legveszélyesebb, akik nem látták még soha a világot. Ezt nem kifejezetten földrajzi értelemben mondja. Én például nem értettem meg addig azokat, akik mindenáron az állatokért fognak össze, míg egy szentendrei kutyamenhelyen nem voltam szemtanúja annak, ahogyan egy család egy befogott kutyust örökbefogadott. Amikor látsz egy értelmes, szép kislányt, smink és műköröm nélkül, ragyogó szemekkel, mint önkéntes kutyagondozót, ahogyan az ártatlan kis állatot az ölébe veszi, s látod, hogy neki az a boldogság, hogy egy elesett jószágon segíthet, akkor megérted, hogy nem csak a te életlogikád helyes és igaz. Néztem a kislányt és a kutyust, s rájöttem, a világnak ezt a szegmensét eddig még nem láttam. Vagy említhetném Rédli Éváékat, ahogyan a sérültek felé fordultak! Megtanulni a világot látni, s másképpen is látni! Talán a Summertfestnek ez a schweitzeri gondolat az egyik legfontosabb üzenete.

A járvány miatt tavaly – mint oly sok egyéb más battai rendezvény – ez is elmaradt. Hogyan értékeled az elmúlt évet?
A vírus sokunkat arra kényszerített, hogy farkasszemet nézzünk a nehézségekkel. Jézusnak van egy parancsszerű felszólítása, ami nekem az utóbbi években rengeteg erőt adott, így hangzik: "Ne féljetek!" Ez nem azt jelenti, hogy ne legyünk óvatosak, ám azt igen, hogy ne hagyjuk el magunkat. Színielőadások, koncertek, a Summerfest, a Battai Napok, adventi és karácsonyi rendezvények, s mi minden elmaradt! De nekünk nem a kesergés a hivatásunk! Én és a munkatársaim úgy gondoljuk, hogy az is egyfajta küldetésünk, hogy ne csak szórakoztassunk, hanem mentálisan is segítsük az itt élő embereket. Éppen ezért mi nem dolgozunk home office-ban. A vírus idején ugyan egy zártabb közösséggé váltunk, de nem csukódtunk be teljesen, valódi közösség maradtunk, hogy egy még nagyobb közösségért tudjunk munkálkodni. Hálás vagyok a munkatársaimnak, hogy nekik a munka ugyanazt a szépséget és elhivatottságot jelenti, mint nekem, s együtt tudunk gondolkodni azon, hogy a járvány lélekromboló következményit hogyan is orvosoljuk. Nem találkozhatnak az emberek a Mikulással? A Mikulást teherautóra ültettük, s úgy mentünk vele végig a városon. Hadd lássa mindenik: hiába zárult be a tér, hiába szűkültek be az otthonok, a Mikulás akkor is eljött!

Vannak-e tervek az idei évre?
Ajjaj! A feladatunk rengeteg. Előbb-utóbb újra megtörténik az emberekkel való "nagy találkozás"! Erre különösen szép programokkal készülünk. Sajnos az idén sem jöhetnek még a világ néptáncosai, hogy az ökumenikus misén a keresztények, a buddhisták, a hinduk, a muszlimok és Manitou hívei régi szokás szerint együtt énekeljék a Halleluját, s minket, battaiakat, újból átjárjon a nagyszerű érzés: Százhalombatta a világ közepe! Erre még várnunk kell. De ehelyett (amennyiben lesznek tömeges rendezvények) egy elképesztő szabadtéri játékot, a mintegy 400 táncost felvonultató, Hencidától Boncidáig – menyegző a Kárpát-medencében című megaprodukciót mutatjuk be. A nyitáskor először magunkat kell felemelni, úgy ahogy ezt Klebersberg Kunó tette, aki Trianon után, mint miniszter azt mondta, hogy a széttépet országot csak oktatással és kultúrával lehet újra alkotókedvűvé tenni. A Covid jelképes Trianon: széttépte az emberi közösségeket. A nemzeti kultúránkban való megmártózással és annak fényével szeretnénk összeilleszteni mindazt, ami darabokra hullott.

AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Hét szenior úszóérem
2023-02-01
Kiváló eredményeket értek el a Százhalombatta Városi Úszó Klub szenior úszói Szentesen, a VIII. Évindító Nemzetközi Szenior Összetett Sprint Úszóverseny és Országos Bajnokságon január 28-án.

Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.