Dóri évek óta foglalkozik egészséges ételek, tisztítószerek és kozmetikumok házi előállításával, mivel úgy gondolja, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe, annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért. Saját ötlete a Mentes Anyu márkanév, amely alatt a Hírtükörben is közzé tett már környezet- és egészségtudatos recepteket házi tisztítószerekhez és kozmetikumokhoz.
Kollégájaként és barátjaként kipróbáltam több csodaszerét, például a természetes hajszappant, amit nem is szeretnék már lecserélni. Sokszor elkápráztatott már a konyhában is, ahol varázslatos ügyességgel és gyorsasággal kifogástalan remekműveket készít.
Néhány éve elkezdett alternatív alapanyagokkal és receptekkel kísérletezni, amikor pedig kiderült, hogy a családja inzulinrezisztenciával és gluténérzékenységgel érintett, teljes reformot hajtott végre.
Ami sokunk számára lehetetlennek tűnt volna – minden fogást minden (válogatós) családtagnak házilag, egészségesen, változatosan, ízletesen készíteni, munka mellett -, az számára kihívást jelentett. Rengeteg mindent kipróbált és közben persze sokat bosszankodott is – például amikor kiderült, hogy egy-egy "remek, jól bevált recept" vagy aranyárban kapható alternatív alapanyag egyáltalán nem működik -, de nem adta fel. És győzött. Elsősorban a "kóros kilók" felett, mert látványos a változás, amit elért. Hosszabb távon azonban nemcsak a "divatos formát", hanem annál sokkal többet: az egészséges élet lehetőségét tette elérhetővé a családja számára.
Mivel közelről láttam, hogy mindebbe mennyi pénzt, időt és energiát fektetett, bizton állíthatom, hogy érdemes mindezeket megspórolni, és a hihetetlenül értékes tapasztalatokat egyszerűen átvenni tőle. A Mentes Anyu szakácskönyv annak is melegen ajánlott, aki "csak" egészséges és/vagy karcsú akar maradni, és annak is, aki már küzd valamilyen táplálkozási nehézséggel.
"A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki más is rengeteg hasznos ötletet meríthet belőle" – írja Dóri a bevezetőben. Válogatott receptjei alapján akár többhetes menüt össze lehet állítani gyorsan elkészíthető ételekből - hogy maradjon idő a családra is. A reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégváráson át a születésnapig minden étkezésre és alkalomra található benne könnyű és finom fogás."
Igaz, megbízható receptforrásokat a neten is lehet találni, de aki próbált már telefonból főzni, annak nem kell elmagyarázni, miért ezerszer jobb a szakácskönyv. Ha pedig belelapozunk, a "mit főzzünk holnap" állandó kérdésére is válaszokat találunk. Olyan iránytű, amelyre bátran rábízhatjuk magunkat.
A receptekről érdemes tudni, hogy nem mindegyik mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Sokféle vegetáriánus és vegán, tej- és tojásmentes étellel, nagyon sok gluténmentes recepttel és alaprecepttel - pizza, kifli, piskóta – fogunk találkozni, de a legtöbb természetesen cukormentes receptből van - tekintettel az inzulinrezisztensekre, valamint arra, hogy a legtöbben, akik valamilyen mentességet követnek, általában a hozzáadott cukrot is kerülik. Az összes receptet el lehet készíteni hagyományos alapanyagokból is!
Dóri arra törekedett, hogy a könyv szép, igényes, tartalmas és szakmailag is megbízható legyen, ezért dietetikus szakértővel dolgozott, akitől sokat megtudhatunk az ételérzékenységekről. A számos okos, hasznos tipp mellett a könyv végén "Mit-honnan" lista segít tájékozódni a mentes alapanyagok, éttermek, cukrászdák, pékségek között. (További részletek és rendelés itt:
https://mentesanyukonyve.divany.hu)