2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Kultúra, Oktatás

A kevesebb több - Egy zseniális szakácskönyv Nemes Dórától
2020-11-23 - Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelent meg szerkesztőnk, Nemes Dóra első önálló kiadványa. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.
Dóri évek óta foglalkozik egészséges ételek, tisztítószerek és kozmetikumok házi előállításával, mivel úgy gondolja, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe, annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért. Saját ötlete a Mentes Anyu márkanév, amely alatt a Hírtükörben is közzé tett már környezet- és egészségtudatos recepteket házi tisztítószerekhez és kozmetikumokhoz.

Kollégájaként és barátjaként kipróbáltam több csodaszerét, például a természetes hajszappant, amit nem is szeretnék már lecserélni. Sokszor elkápráztatott már a konyhában is, ahol varázslatos ügyességgel és gyorsasággal kifogástalan remekműveket készít.  

Néhány éve elkezdett alternatív alapanyagokkal és receptekkel kísérletezni, amikor pedig kiderült, hogy a családja inzulinrezisztenciával és gluténérzékenységgel érintett, teljes reformot hajtott végre.

Ami sokunk számára lehetetlennek tűnt volna – minden fogást minden (válogatós) családtagnak házilag, egészségesen, változatosan, ízletesen készíteni, munka mellett -, az számára kihívást jelentett. Rengeteg mindent kipróbált és közben persze sokat bosszankodott is – például amikor kiderült, hogy egy-egy "remek, jól bevált recept" vagy aranyárban kapható alternatív alapanyag egyáltalán nem működik -, de nem adta fel. És győzött. Elsősorban a "kóros kilók" felett, mert látványos a változás, amit elért. Hosszabb távon azonban nemcsak a "divatos formát", hanem annál sokkal többet: az egészséges élet lehetőségét tette elérhetővé a családja számára.      

Mivel közelről láttam, hogy mindebbe mennyi pénzt, időt és energiát fektetett, bizton állíthatom, hogy érdemes mindezeket megspórolni, és a hihetetlenül értékes tapasztalatokat egyszerűen átvenni tőle. A Mentes Anyu szakácskönyv annak is melegen ajánlott, aki "csak" egészséges és/vagy karcsú akar maradni, és annak is, aki már küzd valamilyen táplálkozási nehézséggel.

"A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki más is rengeteg hasznos ötletet meríthet belőle" – írja Dóri a bevezetőben. Válogatott receptjei alapján akár többhetes menüt össze lehet állítani gyorsan elkészíthető ételekből - hogy maradjon idő a családra is. A reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégváráson át a születésnapig minden étkezésre és alkalomra található benne könnyű és finom fogás."

Igaz, megbízható receptforrásokat a neten is lehet találni, de aki próbált már telefonból főzni, annak nem kell elmagyarázni, miért ezerszer jobb a szakácskönyv. Ha pedig belelapozunk, a "mit főzzünk holnap" állandó kérdésére is válaszokat találunk. Olyan iránytű, amelyre bátran rábízhatjuk magunkat.

A receptekről érdemes tudni, hogy nem mindegyik mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Sokféle vegetáriánus és vegán, tej- és tojásmentes étellel, nagyon sok gluténmentes recepttel és alaprecepttel - pizza, kifli, piskóta – fogunk találkozni, de a legtöbb természetesen cukormentes receptből van - tekintettel az inzulinrezisztensekre, valamint arra, hogy a legtöbben, akik valamilyen mentességet követnek, általában a hozzáadott cukrot is kerülik. Az összes receptet el lehet készíteni hagyományos alapanyagokból is!

Dóri arra törekedett, hogy a könyv szép, igényes, tartalmas és szakmailag is megbízható legyen, ezért dietetikus szakértővel dolgozott, akitől sokat megtudhatunk az ételérzékenységekről. A számos okos, hasznos tipp mellett a könyv végén "Mit-honnan" lista segít tájékozódni a mentes alapanyagok, éttermek, cukrászdák, pékségek között. (További részletek és rendelés itt: https://mentesanyukonyve.divany.hu)


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.