2020. november 27. - Virgil napja
Péntek
Min:1°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Hétfő
Min:-1°
Max:3°
Kedd
Min:-2°
Max:2°
Jegyzet

Az emberi élet legfontosabb megnyilvánulása a szeretet - Isten veled, Írisz! - írta: Czifrik Katalin
2020-11-11 - Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után november 9-én elhunyt dr. Kőrösi Lászlóné, Írisz, a százhalombattai Pitypangos Óvoda egykori vezetője, városi vezetőóvónő. 
1939. május 31-én született Békéscsabán. Szakmai pályafutását az eleki gyermekotthonban kezdte 1956-ban, majd egy budapesti gyermekotthonban folytatta. 1972-ben telepedett le Százhalombattán. A Pitypangos Óvoda vezetőjeként vonult nyugdíjba 1995-ben.

Szerény családban, de meleg, szeretetteljes légkörben nevelkedett két kisebb testvérével, ahol a becsületet, az igazmondást, a szorgalmas, tisztességgel végzett munkát és az egymás iránti figyelmet tekintették a legnagyobb értéknek. Gyermekéveit meghatározta a háború, az állandó fenyegetettség. Édesapja kertészetet működtetett. Később összes vagyonát államosították.

Írisz már tizenhárom éves korától dolgozott az iskolai szünetekben, hogy hozzá tudjon járulni saját tanulása, ruházkodása költségeihez. Amikor 1956-ban forradalmi szerepvállalása miatt lefogták, pénzbüntetésre ítélték és elbocsátották az édesapját, úgy döntött, érettségi után azonnal munkába áll.

Képesítés nélküli óvónő lett az eleki gyermekotthonban, ahol ’56-os kivándorlók és elítéltek, valamint köztörvényes bűnözők gyerekei nevelkedtek. "Annyi félelmet, aggodalmat, szorongást azóta sem láttam gyerekarcban" – emlékezett később. Megbontotta az intézmény megszokott formáit, bensőségesebben fordult gyerekek felé és új tevékenységekbe vonta be őket, amit kollégái idegenkedve fogadtak. Nyugdíjas pedagógusként is eleredt a könnye, amikor ezekről az évekről mesélt: "az emberséget azon lehet mérni, amikor kiszolgáltatottal kerülünk szembe. Megpróbálunk felette hatalmat gyakorolni, vagy inkább úgy segítünk, hogy magunkkal egy szintre emeljük? Az ilyen munkához nem elég a szellem, szükség van a szívre is."

Mivel apai ágon szlovák származású, levelezőn elvégezhette a nemzetiségi óvónőképzőt. Amikor a ’60-as évektől a disszidensek a vöröskereszt útján rátaláltak a gyerekeikre, több szülővel levelezni kezdett. Falusi családokat vett rá, hogy patronáljanak egy-egy állami gondozott kisgyereket. Húsz évesen elvállalta az intézmény vezetését is, de csak addig, amíg nem találtak érettebb személyt a feladatra.

Négy év után Budapestre került, egy másik otthonba, ahol már gyerekközpontú, kiegyensúlyozott világot talált. Az új kezdeményezéseit is örömmel fogadták. Nevelte Elisztratov Szerjózsát, a Kincskereső kisködmön című film főszereplőjét, valamint szereplőtársát, Kovalik Karcsikát, a "kis Bicebócát". Kollégáival mindent megtettek, hogy azok a gyerekek, akik nem voltak árvák, legalább karácsonykor láthassák a szüleiket. Igyekeztek pótolni számukra a család melegét és azokat az élményeket, amelyeket az intézmény falai között nem tudtak megtapasztalni. Írisz akkor is magával vitte őket, ha magának indult vásárolni valamit.

Százhalombattára a lakáshoz jutás reményében költözött első férjével, akitől később elvált. A városban ismerte meg második férjét, dr. Kőrösi László orvost, akivel 1983-ban kötöttek házasságot. Írisznek nem született saját gyermeke, de második házassága révén négy "kedves, okos gyerek nagymamája" lehetett, amelyért nagyon hálás volt.
1972-től 1995-ig dolgozott a Pitypangos Óvodában, tizenhét évig vezetőként. A folyamatosan épülő lakótelepen kolléganőivel minden eszköz nélkül kezdték el az új óvoda berendezését, a rájuk bízott gyerekek gondozását, nevelését. Az óvónők, a kisegítő dolgozók és a családok az ország minden tájáról érkeztek, más-más szokásrendszerrel, amelyeket nehéz volt összeegyeztetni, főként a túlterheltség miatt. Az óvodai alkalmazottak akár tíz órát is dolgoztak naponta. Íriszt 1977-ben nevezték ki vezetőnek, amit nyugdíjazásáig látott el.

Az óriási túljelentkezés miatt 1978-ban szükségóvoda kialakításáról döntött a városi tanács, amelynek a szakmai előkészítésével szintén Íriszt bízták meg. Az üresen álló barakképületben társadalmi összefogással kezdett üzemelni a háromcsoportos óvoda. A kilencven fektetőt a tűzoltóság, a huzatokat a városi varroda készítette el, a takarítás jelentős részét a szülők végezték.  A szükségóvodát 1979-ben hat csoportra fejlesztették.
"Vezetői munkám során arra törekedtem, hogy az óvoda szelleme, légköre olyan legyen, melyben alkotó módon lehet dolgozni. Érvényesüljön az egészséges gyermekcentrikusság! Kulturált hangnem uralkodjon az óvoda dolgozói között! Mindenkor az óvónő példája legyen a meghatározó!" – írta az egykori vezetőóvónő. Segítette kollégái továbbtanulását, szakmai fejlődését. Kiemelt hangsúlyt fordított az anyanyelvi és az egészségtudatos, a 80-as évek második felétől pedig a környezetvédelmi nevelésre, amelyekhez az intézmény pályázatok útján nyert forrást.

Írisz a vezető óvónők munkaközösségét is irányította, ahol a munkáltatói gondokat, feladatokat beszélték meg. Évente egyszer a hasonló érdi munkaközösséggel is tanácskoztak.

Írisz óvónői munkáját a fővárosi gyermekotthonokat felügyelő tanácsi osztály 1968-ban dicsérő oklevéllel ismerte el, Százhalombatta város pedig Pedagógiai Díjjal tüntette ki 1994-ben.

Nyugdíjazása után jeles előadók meghívásával környezetvédelmi előadásokat szervezett a gyermekkönyvtárban az óvónők és az első osztályos tanulók részére.
Részt vett a százhalombattai Életmód Klub létrehozásában, egészségvédő és kulturális programjainak szervezésében, amelyeknek mottója "A nő egészsége a család egészsége" volt.

Nyugdíjas éveinek meghatározó részét képezte, hogy otthont, biztos hátteret nyújtott férjének, aki fontos vezetői szerepet vállalt a város egészségügyének fejlesztésében, szervezésében. Erre az időszakra esett idős, beteg hozzátartozóinak gondozása, ápolása is.

Az általa nevelt gyerekektől nyugdíjas éveiben is sok levelet, képeslapot kapott, sokan tartották őt példaképüknek.  "Az emberi élet legfontosabb megnyilvánulása a szeretet minden életkorban, minden helyzetben, minden időben. Minősít, hogy egy kritikus helyzetben is jó szívvel tudsz-e odafordulni a másik emberhez, mert az értelem nem elég" – mondta a pedagógusok felelősségéről.

Egyre súlyosbodó betegsége utolsó időszakában úgy döntött, nem akar már kórházba menni. Orvos férje ápolta otthon, aki elmondta, hogy az utolsó pillanatig boldog volt és képes volt örülni minden apróságnak – virágoknak, gyerekeknek -, amit az ablakon keresztül látott.


AKTUÁLIS
2020-11-11 - A kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók munkájuk támogatása érdekében korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport járatain: a vasúton, a HÉV-en és a buszokon is. A jogosultságot igazolni kell.
2020-11-03 - Virtuálisan nyílt meg Kiss Zsuzsi patchwork-kiállítása a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán.
2020-10-28 -
HÍREINK
Utasbarát fejlesztésekkel lépnek életbe az új vasúti- és buszmenetrendek december 13-án
2020-11-27
A MÁV-START 2020/2021-es menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként.

Az első óra az időseké a postán
2020-11-26
Az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában mától. A Magyar Posta az időseknek azt javasolja, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, a többi ügyfelétől pedig türelmet kér.

Folytatja a szűrést az önkormányzat
2020-11-25
Közel hatszáz COVID-tesztet végeztek el a szakorvosi rendelőben az önkormányzat támogatásával november 9-e óta Százhalombattán. A szűrésen részt vettek az egészségközpont, a bölcsőde, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, az óvodák és az iskolák munkatársai. Erről számolt be Vezér Mihály polgármester ma a városházán.

Elhunyt Szabó Pál a fehér asztal lovagja, a mester, a gasztronómiai nagykövete
2020-11-24
Megrendülten értesültem arról, hogy városunk köztiszteletben álló polgára Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja 75. életévében elhunyt.

Megkapták az állampolgárságot
2020-11-24
Megszerezte a magyar állampolgárságot Dinh Van Hoan és családja. Az erről szóló dokumentumokat Török Sándor alpolgármester adta át a vietnámi származású házaspárnak november 12-én a városházán. Az ünnepélyes eseményen Klimsa Arthúr, a család barátja is részt vett.  

Futsal
2020-11-24
Megkezdődtek a futsal teremtorna küzdelmei a VUK SE korosztályos labdarúgócsapatai számára. Szépen szerepeltek a mérkőzéseken a zárt kapuk mögött rendezett első fordulón november 21-én Budaörsön, az Aramis SE csarnokában.

Lövészsiker
2020-11-24
Harmadik helyen végzett a sportlövők egyik legrangosabb hazai versenyén, a tizenhatodik alkalommal megrendezett Hungarian Open-en a Százhalombattai Lövészklub versenyzője, Joó Attila a férfiak 60 lövéses légpisztoly számában. A megméretésre rendkívüli biztonsági intézkedések mellett került sor november 20-22-én.

Árokásók
2020-11-24
Szabó Gábor és Szalai Attila önkormányzati képviselők vezetésével, önkéntesek lelkes csapata oldotta meg a csapadékvíz-elvezetés régóta fennálló problémáját az óvárosi Kárász utcában november 21-én.

Van kiút - A felelősség a bántalmazóé
2020-11-24
Amennyiben ismernek olyan nőt, akiről úgy vélik, hogy családon belüli erőszak áldozata, hívják fel a figyelmét arra, hogy a hatóságok és a nők jogaiért küzdő szervezetek segítséget, tájékoztatást tudnak nyújtani neki – erre hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nők elleni erőszak világnapja, november 25-e előtt.

Fedett pálya
2020-11-24
A hideg idő beköszöntével lefedte a sportparkban található kosárlabdapályát az üzemeltető egyesület Százhalombattán. A helyszínen található tájékoztató szerint a sátras pályát – a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések feloldása után is – csak az SZKSE játékosai vehetik igénybe.

Harminc nap internet
2020-11-24
Internetes szolgáltatókat kérdeztünk meg arról, hogyan jelezhetik ügyfeleik, ha élni szeretnének a kormányrendeletben lehetővé tett 30 napos ingyenes internetszolgáltatással. Egyelőre a Telekomtól és a DIGI-től kaptunk választ. Cikkünket frissítjük.

Öt éves környezetvédelmi program
2020-11-23
Elkészíttette a 2021-től 2026-ig tartó időszakra vonatkozó települési környezetvédelmi programját a százhalombattai önkormányzat.

Szexuális szolgáltatás ígéretével bevitte az erdőbe, zsarolás lett a vége
2020-11-23
Az élet, vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt tartóztatott le egy nőt a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 23-án.  Az ügyben a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nyomozást.

A kevesebb több - Egy zseniális szakácskönyv Nemes Dórától
2020-11-23
Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelent meg szerkesztőnk, Nemes Dóra első önálló kiadványa. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.

Lakatlan házba invitálta, aztán majdnem megölte a nőt a hajléktalan
2020-11-23
Brutális fordulatot vett egy laptopos filmnézésnek indult találkozó. Késsel támadt a nőre a gyanúsított, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

Óriási választékkal látta el ügyfeleit a díler - üzletelés közben bukott le
2020-11-23
Felért egy kábítószerraktárral a férfi otthona, vevőköre pedig milliókat fizetett neki az áruért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz a gyanúsított ellen, akit a bíróság letartóztatott.

Rendkívüli szünet a bölcsiben
2020-11-23
November 27-ig rendkívüli szünetet rendelt el a bölcsőde egyik csoportjában Vezér Mihály polgármester Százhalombattán, miután az intézményvezető tájékoztatta, hogy az egyik alkalmazott közvetlen COVID-kontakt és tünetei is vannak.

Szép zárás a kéziseknél
2020-11-23
Bár nem sikerült pontot szerezni a listavezető otthonában, derekasan helyt állt az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei férfi felnőtt bajnokság idei utolsó találkozóján november 21-én Solymáron. Solymár - SZKE II-DKSK 35:32 (15:15)

A tilalom csendje
2020-11-20
November 17-én, az este nyolc utáni kijárási tilalom hetedik napján, a Koraszülöttek Világnapján készült Medgyesi Milán százhalombattai képriportja a Hírtükör megbízásából. Bár a fotók önmagukért beszélnek, kollégánk szöveges beszámolója is érdekes, hiszen olyasmiről szól, amit a legtöbben nem éltünk meg eddig és nincs róla tapasztalatunk.

Áprilisig érvényesek az utazási kedvezményre jogosító igazolványok
2020-11-20
A november 11-én életbe lépett újabb járványügyi veszélyhelyzet miatt a MÁV-START és a Volánbusz  meghosszabbította a november 4-ét követően lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások felhasználhatóságát.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.