2020. november 27. - Virgil napja
Péntek
Min:1°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Hétfő
Min:-1°
Max:3°
Kedd
Min:-2°
Max:2°
Riport

Új védelmi intézkedések léptek életbe - Százhalombattai körkép
2020-11-11 - Szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe hazánkban mától. Ezekről és a százhalombattai helyzetről alábbi összeállításunkban számolunk be. A tájékoztatást folyamatosan frissítjük!
Százhalom Egészségügyi Központ
A megnövekedett betegforgalom és a személyzet megbetegedései miatt továbbra is nehéz helyzetben van az intézmény, amely miatt átmenetileg szünetelnek rendelések, így például a pszichiátria. A betegeket arra kérik, hogy indulás előtt feltétlenül nézzék meg a szakrendelo.battanet.hu oldalon, hogy működik-e az adott szakrendelés. Továbbra is elsődleges, hogy telefonon jelentkezzünk az orvosnál. Mivel azonban a sok hívás leterheli a központot, ehhez türelemre van szükség. A vonal akkor is kicsöngést jelez, ha foglalt, a rendszer ugyanis sorba rendezi a hívásokat.

Nagyon fontos, hogy az intézmény területén a saját és mások egészsége érdekében mindenki tartsa be a védőtávolságot és viselje szabályosan a maszkot. Ez azokra is vonatkozik, akik tüdőszűrésre érkeznek!

Az egészségügyi ellátórendszer a teljesítőképessége határán van, és ez a százhalombattai szakrendelőre is igaz – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató, aki mindenkitől türelmet és belátást kért. Az intézmény nem tudott orvosokat, illetve szakdolgozókat felajánlani a központi ellátáshoz, utóbbiakból ugyanis eleve hiányzik öt fő, a szakorvosokkal pedig szerződéses jogviszonyban van. Hasonlóan óriási nyomás nehezedik a háziorvosi körzetekre is, amelyekben napok alatt elfogyott az influenza elleni oltóanyag és folyamatosan cseng a telefon.
Patikák
A BENU Gyógyszertár (Szent István tér) hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig, szombaton 8-tól 12 óráig, a Dunafüredi Gyógyszertár (a Tesco-ban) hétfőtől szombatig 8 és 19 óra között, a Magnólia (Kodály sétány 22.) hétfőtől péntekig 8-tól 17 óráig, szombatonként 8-tól 12 óráig tart nyitva.
A Százhalom Gyógyszertár (a szakorvosi rendelőben) hétfőtől péntekig 7.30-tól 19.30-ig tart nyitva és folyamatos ügyeletet biztosít szombat reggel 8 órától hétfő reggel 7.30-ig. 
A legközelebbi huszonnégy órás ügyeletet adó patika a Központi Gyógyszertár Érden, a Budai út 20. alatt.

SZÁKOM
Egyelőre marad a személyes ügyintézés a SZÁKOM Kft. ügyfélszolgálatán – tájékoztatott Janovszky Károly ügyvezető -, de csak szabályosan viselt maszkban és kézfertőtlenítés után. A cég ügyfélterében több helyen is rendelkezésre áll kézfertőtlenítési lehetőség.
 
Bezártak a kulturális intézmények
A Kormány rendelete értelmében november 11-től zárva tartanak a kulturális intézmények, így Százhalombattán a kulturális központ, a múzeum, a könyvtár, a közösségi házak és a rendezvényközpont. A Hamvas Béla Városi Könyvtár azt közölte, hogy hamarosan hírt ad az otthonról is elérhető szolgáltatásokról. 
 
Bérletárusítás
A korábbi négy helyett már csak egy helyen, a "Matrica" Múzeumban lehet Volánbusz-bérletet vásárolni Százhalombattán. Legutóbb a Sportcsarnokban szűnt meg az árusítás a november 11-től érvényes korlátozások miatt, de a "Matrica" Múzeum arról tájékoztatott a Facebookon, hogy a százhalombattai lakosok érdekeit figyelembe véve kapacitásának erejéig munkanapokon 9-14 óráig továbbra is árusítja a bérleteket. Aki vásárolni akar, a főbejárat melletti csengővel jelezhet.  
 
Csak időpontfoglalással fogadnak a kormányhivatalok
Csak időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket a kormányhivatali ügyfélszolgálatok mától. Aki teheti, online intézze hivatali ügyeit! – javasolja a Miniszterelnökség.
Csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni a kormányablakokban és okmányirodákban. Időpontfoglalásra az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. Az interneten elérhető Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban az ügyfelek ügyfélkapu-regisztráció nélkül is foglalhatnak majd időpontot. Ez alól kivételt képeznek a gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos ügykörök. Nem közlekednek a kormányablakbuszok és a települési ügysegédszolgálatok működését is felfüggesztik.
A többi kormányhivatali ügyfélszolgálaton telefonos, illetve e-mailben történő időpontfoglalás lehetőségét biztosítják, az elérhetőségek a kormanyhivatal.hu oldalon találhatók.
Az elkészült okmányok személyes átvételére nincs lehetőség, azokat postai úton, levélküldemény formájában kézbesítik. A 2020. március. 11. és június 18. közötti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok változatlanul 2020. december 15-ig érvényesek.
A Miniszterelnökség javasolja, hogy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket, illetve az e-papír szolgáltatást vegye igénybe. Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket. További információért keressék fel a kormanyhivatal.hu oldalt, vagy hívják a 1818-on elérhető Kormányzati Ügyfélvonalat.
 
 
Az egész országban szigorodtak a járványügyi korlátozások mától.
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8-ig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Ehhez le lehet tölteni mintát a koronavirus.gov.hu oldalról. Kutyát sétáltatni a kijárási tilalom alatt is lehet a lakás ötszáz méteres körzetében.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatók.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Magán- és családi rendezvényeket (például: születésnap) legfeljebb tíz fő részvételével lehet megtartani. A temetéseken legfeljebb ötvenen vehetnek részt.    Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni kell.
 A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a tízezer főnél népesebb településeken a polgármester kijelölhet olyan közterületeket, ahol kötelező a maszk viselése.
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken továbbra sem kell maszkot hordani.

AKTUÁLIS
2020-11-11 - A kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók munkájuk támogatása érdekében korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport járatain: a vasúton, a HÉV-en és a buszokon is. A jogosultságot igazolni kell.
2020-11-03 - Virtuálisan nyílt meg Kiss Zsuzsi patchwork-kiállítása a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán.
2020-10-28 -
HÍREINK
Utasbarát fejlesztésekkel lépnek életbe az új vasúti- és buszmenetrendek december 13-án
2020-11-27
A MÁV-START 2020/2021-es menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként.

Az első óra az időseké a postán
2020-11-26
Az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában mától. A Magyar Posta az időseknek azt javasolja, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, a többi ügyfelétől pedig türelmet kér.

Folytatja a szűrést az önkormányzat
2020-11-25
Közel hatszáz COVID-tesztet végeztek el a szakorvosi rendelőben az önkormányzat támogatásával november 9-e óta Százhalombattán. A szűrésen részt vettek az egészségközpont, a bölcsőde, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, az óvodák és az iskolák munkatársai. Erről számolt be Vezér Mihály polgármester ma a városházán.

Elhunyt Szabó Pál a fehér asztal lovagja, a mester, a gasztronómiai nagykövete
2020-11-24
Megrendülten értesültem arról, hogy városunk köztiszteletben álló polgára Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja 75. életévében elhunyt.

Megkapták az állampolgárságot
2020-11-24
Megszerezte a magyar állampolgárságot Dinh Van Hoan és családja. Az erről szóló dokumentumokat Török Sándor alpolgármester adta át a vietnámi származású házaspárnak november 12-én a városházán. Az ünnepélyes eseményen Klimsa Arthúr, a család barátja is részt vett.  

Futsal
2020-11-24
Megkezdődtek a futsal teremtorna küzdelmei a VUK SE korosztályos labdarúgócsapatai számára. Szépen szerepeltek a mérkőzéseken a zárt kapuk mögött rendezett első fordulón november 21-én Budaörsön, az Aramis SE csarnokában.

Lövészsiker
2020-11-24
Harmadik helyen végzett a sportlövők egyik legrangosabb hazai versenyén, a tizenhatodik alkalommal megrendezett Hungarian Open-en a Százhalombattai Lövészklub versenyzője, Joó Attila a férfiak 60 lövéses légpisztoly számában. A megméretésre rendkívüli biztonsági intézkedések mellett került sor november 20-22-én.

Árokásók
2020-11-24
Szabó Gábor és Szalai Attila önkormányzati képviselők vezetésével, önkéntesek lelkes csapata oldotta meg a csapadékvíz-elvezetés régóta fennálló problémáját az óvárosi Kárász utcában november 21-én.

Van kiút - A felelősség a bántalmazóé
2020-11-24
Amennyiben ismernek olyan nőt, akiről úgy vélik, hogy családon belüli erőszak áldozata, hívják fel a figyelmét arra, hogy a hatóságok és a nők jogaiért küzdő szervezetek segítséget, tájékoztatást tudnak nyújtani neki – erre hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nők elleni erőszak világnapja, november 25-e előtt.

Fedett pálya
2020-11-24
A hideg idő beköszöntével lefedte a sportparkban található kosárlabdapályát az üzemeltető egyesület Százhalombattán. A helyszínen található tájékoztató szerint a sátras pályát – a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések feloldása után is – csak az SZKSE játékosai vehetik igénybe.

Harminc nap internet
2020-11-24
Internetes szolgáltatókat kérdeztünk meg arról, hogyan jelezhetik ügyfeleik, ha élni szeretnének a kormányrendeletben lehetővé tett 30 napos ingyenes internetszolgáltatással. Egyelőre a Telekomtól és a DIGI-től kaptunk választ. Cikkünket frissítjük.

Öt éves környezetvédelmi program
2020-11-23
Elkészíttette a 2021-től 2026-ig tartó időszakra vonatkozó települési környezetvédelmi programját a százhalombattai önkormányzat.

Szexuális szolgáltatás ígéretével bevitte az erdőbe, zsarolás lett a vége
2020-11-23
Az élet, vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt tartóztatott le egy nőt a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 23-án.  Az ügyben a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nyomozást.

A kevesebb több - Egy zseniális szakácskönyv Nemes Dórától
2020-11-23
Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelent meg szerkesztőnk, Nemes Dóra első önálló kiadványa. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.

Lakatlan házba invitálta, aztán majdnem megölte a nőt a hajléktalan
2020-11-23
Brutális fordulatot vett egy laptopos filmnézésnek indult találkozó. Késsel támadt a nőre a gyanúsított, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

Óriási választékkal látta el ügyfeleit a díler - üzletelés közben bukott le
2020-11-23
Felért egy kábítószerraktárral a férfi otthona, vevőköre pedig milliókat fizetett neki az áruért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz a gyanúsított ellen, akit a bíróság letartóztatott.

Rendkívüli szünet a bölcsiben
2020-11-23
November 27-ig rendkívüli szünetet rendelt el a bölcsőde egyik csoportjában Vezér Mihály polgármester Százhalombattán, miután az intézményvezető tájékoztatta, hogy az egyik alkalmazott közvetlen COVID-kontakt és tünetei is vannak.

Szép zárás a kéziseknél
2020-11-23
Bár nem sikerült pontot szerezni a listavezető otthonában, derekasan helyt állt az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei férfi felnőtt bajnokság idei utolsó találkozóján november 21-én Solymáron. Solymár - SZKE II-DKSK 35:32 (15:15)

A tilalom csendje
2020-11-20
November 17-én, az este nyolc utáni kijárási tilalom hetedik napján, a Koraszülöttek Világnapján készült Medgyesi Milán százhalombattai képriportja a Hírtükör megbízásából. Bár a fotók önmagukért beszélnek, kollégánk szöveges beszámolója is érdekes, hiszen olyasmiről szól, amit a legtöbben nem éltünk meg eddig és nincs róla tapasztalatunk.

Áprilisig érvényesek az utazási kedvezményre jogosító igazolványok
2020-11-20
A november 11-én életbe lépett újabb járványügyi veszélyhelyzet miatt a MÁV-START és a Volánbusz  meghosszabbította a november 4-ét követően lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások felhasználhatóságát.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.