2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Riport

Készlethiány - Másfél-két hónap múlva érkezhet utánpótlás influenza elleni oltásból
2020-11-06 - 1.4 millió vakcina állt Magyarország rendelkezésére, de emellett további szállítmányok érkezhetnek másfél-két hónap múlva – mondta el a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sokan aggódnak városunkban is, mivel nem jutott nekik oltóanyag.
A COVID-járványra tekintettel mindenki számára ingyenessé tette a kormány az influenza elleni védőoltást, de a háziorvosi körzetekbe sok helyen nem jutott elegendő vakcina, a patikákban pedig idén nem is kerül forgalomba.

Dr. Keresztesy Erzsébet százhalombattai háziorvos a Halom TV-nek elmondta, hogy a körzetében több mint kétszázan várnak a védőoltásra. Összesen százhúsz adag vakcinát kapott, amely tíz nap alatt elfogyott. Közben egyre többen jelentkeznek influenzaszerű megfázásos tünetekkel az orvosoknál. A tavalyi évhez képest sokkal többen szeretnék felvenni az oltást. Dr. Keresztesy körzetében akkor mintegy százhúszan igényelték. Leadta az utánrendelést a tisztiorvosi szolgálatnak, de egyelőre nem kapott választ, hogy mikor érkezik meg. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy addig is vigyázzanak magukra, tartsák be a védőtávolságokat és lehetőleg kerüljék a közösséget, a tömeget. Aki pedig szeretné megkapni az oltást, hetente érdeklődjön a rendelőben.

Vannak, akik aggódnak, mivel a téli időszakban az influenzajárvány felerősödhet, ami segítheti a koronavírus terjedését. A kormány emiatt is javasolja az oltás beadását, amit minden korosztály számára ingyenessé tett.

Gulyás Gergely azt mondta, ahol kifogytak a vakcinából, ott a körzeti orvos jelzi a hiányt a hatóságok felé. Az operatív törzs igyekszik gondoskodni arról, hogy a vakcinák pótlásra kerüljenek, és ahol többletigény van, ott lehetségessé válhat az átcsoportosítás is.
A négy komponensből álló vakcinából tavaly 250 ezret adtak be a háziorvosok, idén a vírushelyzet miatt 1, 4 milliót tettek elérhetővé. Ha elfogy, új szállítmányok érkezhetnek, ebben azonban lehetnek fennakadások. Vannak helyek, ahol még rendelkezésre áll az oltóanyag, máshol kifogyott.

A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek érdemes beadatni idén az influenza elleni oltást - javasolta néhány hete Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Mivel a két betegségnek nagyon hasonló tünetei lehetnek, a tömeges védettség tehermentesítheti az egészségügyi ellátórendszert, és kevesebb influenzáson kell majd koronavírus-tesztet elvégezni. Egy friss kutatás szerint az influenzaoltás bizonyos fokú védettséget biztosíthat a COVID-19 betegek számára is - számolt be a patika.hu.

Ming-Jim Yang, a gainesville-i Floridai Egyetem munkatársa kollégáival összesen 1005 olyan embert vizsgált meg, akiket korábban megfertőzött az új típusú koronavírus. Górcső alá vették az általános egészségi állapotukat, az esetleges társbetegségeiket, a COVID-19 lefolyását és tüneteit is. Az alanyokat aszerint is csoportosították, hogy kaptak-e influenza elleni védőoltást, vagy nem.

A kutatók szerint azok a koronavírussal fertőzött betegek, akik nem kaptak influenza elleni oltást, 2,44-szer, illetve 3,29-szer nagyobb eséllyel kerültek a kórház intenzív osztályára. Vagyis jóval nagyobb arányban voltak közöttük olyanok, akiknél a betegség nagyon súlyos lefolyású volt. Hogy mekkora esélye volt az intenzív osztályra kerülésnek, azt természetesen a vizsgált személyek általános egészségi állapota is befolyásolta, például hogy érinti-e az elhízás, a cukorbetegség, szívbetegségek vagy vérnyomásproblémák.

Az eredmények ismeretében a kutatók is minél több embert biztatnak arra, hogy beadassák az influenza elleni védőoltást. Már csak azért is, mert azt továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy a SARS-CoV-2 és az influenzavírus együttes jelenléte milyen hatással lehet a szervezetünkre.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.