2020. október 30. - Alfonz napja
Péntek
Min:7°
Max:11°
Szombat
Min:10°
Max:16°
Vasárnap
Min:7°
Max:13°
Hétfő
Min:11°
Max:17°
Kedd
Min:12°
Max:14°
Kultúra, Oktatás

50 év - Várostörténeti kiállítás nyílt
2020-10-15 - Az elmúlt ötven év legjelentősebb pillanatait, várostörténeti eredményeit mutatja be a "Vissza a jövőnkbe" című kiállítás, amelyet Százhalombatta várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett a "Matrica" Múzeum.
Az eseményen részt vett Török Sándor alpolgármester, Szabó Gábor képviselő, Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoportjának vezetője, valamint Csóka László festőművész. Az eseménybe online is szép számmal bekapcsolódtak érdeklődők.

A rendezvényen dr. Vicze Magdolna, a "Matrica" Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Köszönetet mondott az önkormányzatnak, a KÉSZ százhalombattai csoportjának, továbbá valamennyi támogatónak és közreműködőnek. Kiemelte, hogy az idei év két jelentős – Százhalombatta várossá nyilvánításának ötvenedik, valamint a trianoni békeszerződés századik – évfordulója kapcsán szervezett esemény nem jöhetett volna létre a közösség összefogása nélkül. Emlékeztetett a "Matrica" Múzeum közelmúltban elnyert két rangos, országos díjára, a Családbarát Múzeum és a Közösségi Múzeum címekre.

Török Sándor elmondta, hogy a várossá nyilvánítás évében, 1970-ben költözött Százhalombattára. Kiemelte, hogy ötven év nem sok egy település történetében, de Százhalombattáéban meghatározó volt. Míg 1950-ben mindössze nyolcszázan lakták a települést, a 60-as években már kétezren, a 70-es években nyolcezren, ma pedig tizenkilenc-ezer a város népessége. A jubileumi ünnepségsorozat szervezése már két évvel ezelőtt elkezdődött, de a terveket a járványhelyzet felülírta. Nagy öröm, hogy az emlékeket most végre be lehet mutatni. Nem csak azok számára, akik átélték az elmúlt fél évszázadot, mert a fiatalok számára is érdekes lehet látni, honnan indult a város, hogyan fejlődött és hol tart most. Az alpolgármester szeretettel ajánlotta a kiállítást a városlakók figyelmébe.

Az ünnepi tárlat első részében időrendbe állított filmkockák mutatják be Százhalombatta elmúlt ötven évének kiemelkedő eseményeit, ahogy az apró mezőföldi településből robbanásszerűen nőtt ki a modern város.

Az események mellett a városvezetés országos elismerő díjai is bemutatásra kerültek. A kiállítótér közepén helyezkedik el a korszak ünnepeit is bemutató tribün, amely korabeli ereklyékkel díszített vitrin is egyben. Rögtön emellett találhatók az akkori mindennapi életet meghatározó szocialista ünnepek, felvonulások emléktárgyai. A tárlatra két enteriőrt, egy korabeli nappalit és gyerekszobát is berendeztek az akkor divatos bútorokkal, kiegészítőkkel. A kiállításon tovább haladva felvillannak a város életét mindig is meghatározó két ipari létesítmény szimbólumai és a vállalati üdülők emlékképei is.

A megnyitón hirdették ki a "Város és nemzet határok nélkül 50/100" pályázat eredményét. A pályázatot év elején írta ki a múzeum, az önkormányzat és a KÉSZ helyi csoportja városi jubileum és a trianoni évforduló alkalmából.  A felhívásra több mint nyolcvan pályamű érkezett. Az értékes tárgyi díjakat – okostelefont, elektromos rollert, kerékpárt, vezeték nélküli fejhallgatót, kamerát, tabletet - Török Sándor adta át. Az 5-9 éves korosztályban harmadik lett Vidóczy Marcell András, második Mészáros Adrienn Anna, és első helyezést ért el Csepelényi Dóra. A 10-14 évesek között harmadik helyen végzett Szanyi-Nagy Katalin, második Kajtár Angéla, első pedig Fábián Luca Anna lett. A 15-18 éves korosztályban a második és a harmadik helyen az 1026-os számú Szent László Király Cserkészcsapat végzett, az első helyezést pedig Klemm Odett érte el.
A "Vissza a jövőnkbe" kiállítás április 30-ig látogatható a "Matrica" Múzeumban.

Dr. Vicze Magdolna a Hírtükörnek elmondta, hogy a "Matrica" Múzeum képviseletében október 9-én vette át a Közösségi Múzeum díjat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Nemzeti Múzeumban. A szakmai elismerés a Családbarát Múzeum címhez hasonlóan önértékelésen alapul, és azok az intézmények kaphatják meg, amelyek legalább öt éven át aktív, változatos és folyamatos együttműködést valósítanak meg a helyi közösségekkel. Nemcsak bevonják a csoportokat programjaikba, hanem teret adnak kezdeményezéseiknek, kölcsönösen építenek egymásra és erősítik egymást. Példaként a múzeum évtizedes kapcsolatát említette a nyugdíjas klubokkal, amelyek közösségi térként használják a múzeumot és a régészeti parkot, választott témában szerveznek nekik vetélkedőket a munkatársak, ugyanakkor önkéntes munkával járulnak hozzá az intézmény tevékenységéhez. A közelmúltban a hagyományőrző íjászokkal kezdődött hasonló együttműködés, aminek keretében a sportolók edzéseket tartanak a Régészeti Parkban, cserében pedig bemutatókkal színesítik a múzeum rendezvényeit. A "Matrica" kettős jubileumra kiírt gyermek- és ifjúsági pályázatának ötlete is közös gondolkodás eredménye egy régi partnerrel, a KÉSZ-szel, de az önkormányzat támogatása tette lehetővé, hogy a tárgyjutalmak által valóban vonzóvá tegyék a résztvevők számára. Ennek az összefogásnak köszönhető, hogy korosztálynak maradandó emlékké válhatnak a jubileumi évfordulók.  
(Fotó: Pap Miklós)Önkormányzat
2020-09-26 -
A 188/2020. /IX.14/ OSZB. számú határozat alapján az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében értékesíti az alábbi bérlakásokat.
AKTUÁLIS
2020-10-28 -
2020-10-27 - Csütörtökön, október 29-én, 9 órától tartja soron következő ülését a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete.
2020-10-27 - Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához emlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.
HÍREINK
Bűnügyi felügyeletben környékezte meg unokahúgát a férfi
2020-10-30
Nővére lányát zaklatta a férfi, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság szeméremsértés vétsége miatt nyomoz. Eddig a gyanúsított – más bűntetőeljárás miatt – bűnügyi felügyeletben volt, most a bíróság letartóztatta.

Büszkék vagyunk rád!
2020-10-30
"A srácok és a város nevében is köszönünk mindent! Büszkék vagyunk rád!"- olvasható a Sérültekért Alapítvány Facebook-bejegyzésében, amiben arról számol be, hogy Török Sándor alpolgármester a szervezet székhelyén, a Gátőrházban adta át a Pro Urbe Százhalombatta kitüntetést László Bandynak október 22-én.

Nevelt lányait zaklatta és fenyegette meg a pedofil férfi
2020-10-30
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. október 29-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Új tornacsarnok épülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-10-29
A koronavírus-járvány elleni védekezés szabályait szigorúan betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta soron következő ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete én a Szekeres József Konferenciaközpontban október 29- én. Napirenden szerepelt az Arany János iskola mellett létesítendő új tornacsarnok, amelynek építése várhatóan jövő júliusban kezdődik.

Dobogós helyek a sportlövő bajnokságon
2020-10-28
Remekül szerepeltek a Százhalombattai Lövészklub sportolói a Légfegyveres Budapest Bajnokságon, amit október 24-25-én rendeztek meg az UTE sportlövő bázisán.

Üzemképtelen kocsik
2020-10-28
Az üzemképtelen autók felmérése, felszólítása és szükség esetén elszállítása folyamatos feladat a közterület-felügyelet számára Százhalombattán.

A kocka gömbösítése
2020-10-28
Bekerült a natgeomagazine.hu Instagram hírfolyamába és közel ezer kedvelést kapott már a százhalombattai hobbifotós, Tóth Erzsébet mobilos fényképe, amely a Rubik-kockát ábrázolja különlegesen kreatív formában.

Utánpótlásfoci - Három nap alatt két vereség
2020-10-28
Három nap alatt kétszer kapott ki a Százhalombattai VUK SE U17-es labdarúgócsapata a Pest megyei I.osztályú bajnokságban.

Magára hagyta újszülött gyermekét - büntetését felfüggesztette a bíróság
2020-10-28
A Budapest Környéki Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2020. október 27-én előkészítő ülésén hozott ítéletet, annak a nőnek a büntetőügyében, akit az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt.

Kézilabda - Két bajnoki pont Szigetszentmiklósról
2020-10-28
Két pontot érő győzelemmel tért haza Szigetszentmiklósról az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei I. osztályú, férfi felnőtt bajnokság október 25-i fordulójáról. SZKSK III - SZKE II-DKSK 28:44 (10:23)

A motivációval nem volt baj
2020-10-28
Vereséget szenvedett az SZKE a Diósd otthonában a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 25-i fordulójában. Diósdi DSE – SZKE 34-28 (15-14)

Jutalom a rendőröknek
2020-10-27
Egyenletesen áldozatos, kiemelkedően eredményes munkájuk elismeréseként az önkormányzat nevében pénzjutalomban részesítette Nehéz György és Hajmási György főtörzsőrmester járőrparancsnokokat Vezér Mihály polgármester október 27-én a százhalombattai rendőrőrsön.

Semmi szemét
2020-10-27
Tizenöten vettek részt a Szabó Gábor óvárosi képviselő által szervezett szemétszedésen október 24-én. Megtisztították a Duna-part óvárosi szakaszát a Téglagyári-völgytől a hidegvizes csatornáig.

Vagyonokkal akarta megrövidíteni munkahelyét a férfi
2020-10-27
Milliókért adott el hulladékot, de az árát nem a tulajdonos folyószámáljára utaltatta a férfi – most letartóztatásban várja az ellene indult nyomozás befejezését, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat.

Serdülő kézilabda - Fájó vereség
2020-10-27
Két góllal, de megérdemelten nyerte az ellenfél az SZKE – Kőrösi KDSE Érd  találkozót a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 17-i százhalombattai fordulóján. SZKE – Kőrösi KDSE Érd  29-31 (17-18)

Piacoznak a rendőrök
2020-10-27
Az országos bűnmegelőzési kampány keretében a százhalombattai Piac téren találkozhatnak az érdeklődők az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival október 31-én, szombaton reggel 9-től.

Battai sikerek Orfűn
2020-10-26
Dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az október 23-25-i országos versenyeken, Orfűn, a Pécsi tavon.

Vonatülés alatt csempészte áruját a drogdíler
2020-10-26
Nemzetközi személyvonaton bukott le az a férfi, aki a fülkéjében 5 millió forint értékű kábítószert rejtegetett. Ellene megszerzéssel elkövetett kábítószer-birtoklásának bűntette miatt nyomoz a Váci Rendőrkapitányság, a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26
Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.

Isten éltesse Szekeres Józsefet!
2020-10-22
Városunk nevében sok szeretettel köszöntöm Szekeres József nyugalmazott városvezetőt 84. születésnapja alkalmából!

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.