2020. október 30. - Alfonz napja
Péntek
Min:7°
Max:11°
Szombat
Min:10°
Max:16°
Vasárnap
Min:7°
Max:13°
Hétfő
Min:11°
Max:17°
Kedd
Min:12°
Max:14°
Kultúra, Oktatás

Bemutató a hónap végén - írta: CK
2020-10-13 - Elkezdődött a díszletépítés és az összpróba, fél év késéssel, de végre színpadra kerül a jubiláló Százhalombattát ünneplő Nagy idők városa. A darab ősbemutatóját október 23-án, zárt körben tartják a Barátság Kulturális Központban. Nyilvános előadásokra október 24-én 10 és 14 órakor, valamint október 31-én 14 óra 30-kor kerül sor. Belépőjegyet 1 000 forintért lehet vásárolni a BKK jegypénztárában.
A két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá nyilvánításának ötven éves jubileuma alkalmából szerezte Fazekas István, Jókai-díjas drámaíró. Bemutatóját eredetileg április 1-jére, a fél évszázaddal ezelőtti kormányhatározat évfordulójára tervezték, a márciustól életbe lépő járványügyi korlátozások azonban felülírták a dátumot.

A színdarab konkrét eseményekhez köthető példázatokon keresztül mutatja be városunk történetét – a vaskortól a rendszerváltozást követő évekig.  Történelmileg minden mozzanata megalapozott, a jelenkorhoz közelítve azonban egyre inkább dokumentálttá válnak eseményei és szeplői, akiknek egy része ma is köztünk élő személyiség.

A színdarab rendezője Bozsogi János, szereplői az Új Színház művészeti - Koncz Gábor, Bordán Irén, Gregor Bernadett, Szakács Tibor, Jánosi Dávid, Ács Bálint, Brunner Márta, Darányi Ádám, Fehérvári Péter, Incze Máté és Gyürki István. A színészek mellett közreműködnek a Forrás Néptáncegyüttes táncosai Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili koreográfusok irányításával, Házi Tamás növendékei a Batta Balett Stúdióból, valamint a Thália Tanoda gyerekszínészei is.

 "Bár kétszer futottunk neki, optimista vagyok" – mondta a százhalombattai díszletépítés közben, az összpróbák megkezdése előtti napon Bozsogi János, rendező.

Eddig egyetlen helyiségben folytak a próbák, mostantól azonban a színészek birtokba veszik a színpadteret, a díszleteket és a kellékeket, összeillesztik az eddig külön-külön próbált jeleneteket, a táncos és zenei elemeket, és a különféle technikai effekteket.  

Kiemelte, hogy bár a táncok csak illusztrációként szolgálnak majd a történethez, Fundákék nagyon érzékenyen nyúltak a darabhoz és remek koreográfiákat alkottak, emellett a gyerekszereplők is kezdik felvenni a ritmust. A darab összesen ötven-hatvan szereplőt mozgat, de nagyon komoly feladat és felelősség hárul a technikai szakemberekre is, akik a bonyolult háttérvetítések, hang- és fényhatások, díszletmozgások összhangját valósítják meg.

A rendezőt az emberi küzdelem és kitartás ábrázolása ragadta meg leginkább a darabban. "Ez jellemezte az itt élőket, akik létre akartak hozni valamit, legyen az földvár, falu, erőmű, finomító, vagy maga a város. Ez mindig harc volt, amihez összekapaszkodásra volt szükség, emiatt tartom komoly példának a Nagy idők városát."
A színészek négy-öt figurát játszanak el - ugyanaz a művész az egyik pillanatban Mária Teréziát, a másikban pedig már kommunista párttitkárnőt alakít -, amely érdekes és izgalmas feladatot jelent számukra.

Bár sokadik ősbemutatójára készül, és számos hangos színházi sikeren van túl, mindig óriási feszültség számára a színpadra állítás – mondta el Fazekas István, a szerző. Arra törekszik, hogy a bemutatóig minden a helyére kerüljön és minden tökéletesen működjön az előadásban. Számára az a darab legfontosabb kérdése, hogyan válik várossá az ide kerülők sorszerű küldetése, ami mindig ugyanaz a történelem folyamán: dolgozni, alkotni, létrehozni valamit. "Nem a napi emberi, politikai konfliktusokon keresztül, hanem azokon felülemelkedve szeretném bemutatni ezt a történetet. A fő üzenetének pedig a szolidaritást érzem. Ugyanakkor létezik benne egy fontos keresztény üzenet, az önfeláldozás krisztusi üzenete is, amely érdekes módon éppen a szocialista korszak bemutatása során rajzolódik ki legerősebben, olyan hősök példáján, mint amilyen Hága László volt, aki szó szerint az életét adta a kollégáiért." 


Önkormányzat
2020-09-26 -
A 188/2020. /IX.14/ OSZB. számú határozat alapján az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében értékesíti az alábbi bérlakásokat.
AKTUÁLIS
2020-10-28 -
2020-10-27 - Csütörtökön, október 29-én, 9 órától tartja soron következő ülését a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete.
2020-10-27 - Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához emlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.
HÍREINK
Bűnügyi felügyeletben környékezte meg unokahúgát a férfi
2020-10-30
Nővére lányát zaklatta a férfi, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság szeméremsértés vétsége miatt nyomoz. Eddig a gyanúsított – más bűntetőeljárás miatt – bűnügyi felügyeletben volt, most a bíróság letartóztatta.

Büszkék vagyunk rád!
2020-10-30
"A srácok és a város nevében is köszönünk mindent! Büszkék vagyunk rád!"- olvasható a Sérültekért Alapítvány Facebook-bejegyzésében, amiben arról számol be, hogy Török Sándor alpolgármester a szervezet székhelyén, a Gátőrházban adta át a Pro Urbe Százhalombatta kitüntetést László Bandynak október 22-én.

Nevelt lányait zaklatta és fenyegette meg a pedofil férfi
2020-10-30
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. október 29-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Új tornacsarnok épülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-10-29
A koronavírus-járvány elleni védekezés szabályait szigorúan betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta soron következő ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete én a Szekeres József Konferenciaközpontban október 29- én. Napirenden szerepelt az Arany János iskola mellett létesítendő új tornacsarnok, amelynek építése várhatóan jövő júliusban kezdődik.

Dobogós helyek a sportlövő bajnokságon
2020-10-28
Remekül szerepeltek a Százhalombattai Lövészklub sportolói a Légfegyveres Budapest Bajnokságon, amit október 24-25-én rendeztek meg az UTE sportlövő bázisán.

Üzemképtelen kocsik
2020-10-28
Az üzemképtelen autók felmérése, felszólítása és szükség esetén elszállítása folyamatos feladat a közterület-felügyelet számára Százhalombattán.

A kocka gömbösítése
2020-10-28
Bekerült a natgeomagazine.hu Instagram hírfolyamába és közel ezer kedvelést kapott már a százhalombattai hobbifotós, Tóth Erzsébet mobilos fényképe, amely a Rubik-kockát ábrázolja különlegesen kreatív formában.

Utánpótlásfoci - Három nap alatt két vereség
2020-10-28
Három nap alatt kétszer kapott ki a Százhalombattai VUK SE U17-es labdarúgócsapata a Pest megyei I.osztályú bajnokságban.

Magára hagyta újszülött gyermekét - büntetését felfüggesztette a bíróság
2020-10-28
A Budapest Környéki Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2020. október 27-én előkészítő ülésén hozott ítéletet, annak a nőnek a büntetőügyében, akit az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt.

Kézilabda - Két bajnoki pont Szigetszentmiklósról
2020-10-28
Két pontot érő győzelemmel tért haza Szigetszentmiklósról az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei I. osztályú, férfi felnőtt bajnokság október 25-i fordulójáról. SZKSK III - SZKE II-DKSK 28:44 (10:23)

A motivációval nem volt baj
2020-10-28
Vereséget szenvedett az SZKE a Diósd otthonában a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 25-i fordulójában. Diósdi DSE – SZKE 34-28 (15-14)

Jutalom a rendőröknek
2020-10-27
Egyenletesen áldozatos, kiemelkedően eredményes munkájuk elismeréseként az önkormányzat nevében pénzjutalomban részesítette Nehéz György és Hajmási György főtörzsőrmester járőrparancsnokokat Vezér Mihály polgármester október 27-én a százhalombattai rendőrőrsön.

Semmi szemét
2020-10-27
Tizenöten vettek részt a Szabó Gábor óvárosi képviselő által szervezett szemétszedésen október 24-én. Megtisztították a Duna-part óvárosi szakaszát a Téglagyári-völgytől a hidegvizes csatornáig.

Vagyonokkal akarta megrövidíteni munkahelyét a férfi
2020-10-27
Milliókért adott el hulladékot, de az árát nem a tulajdonos folyószámáljára utaltatta a férfi – most letartóztatásban várja az ellene indult nyomozás befejezését, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat.

Serdülő kézilabda - Fájó vereség
2020-10-27
Két góllal, de megérdemelten nyerte az ellenfél az SZKE – Kőrösi KDSE Érd  találkozót a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 17-i százhalombattai fordulóján. SZKE – Kőrösi KDSE Érd  29-31 (17-18)

Piacoznak a rendőrök
2020-10-27
Az országos bűnmegelőzési kampány keretében a százhalombattai Piac téren találkozhatnak az érdeklődők az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival október 31-én, szombaton reggel 9-től.

Battai sikerek Orfűn
2020-10-26
Dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az október 23-25-i országos versenyeken, Orfűn, a Pécsi tavon.

Vonatülés alatt csempészte áruját a drogdíler
2020-10-26
Nemzetközi személyvonaton bukott le az a férfi, aki a fülkéjében 5 millió forint értékű kábítószert rejtegetett. Ellene megszerzéssel elkövetett kábítószer-birtoklásának bűntette miatt nyomoz a Váci Rendőrkapitányság, a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26
Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.

Isten éltesse Szekeres Józsefet!
2020-10-22
Városunk nevében sok szeretettel köszöntöm Szekeres József nyugalmazott városvezetőt 84. születésnapja alkalmából!

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.