2023. június 02. - Kármen, Anita napja
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:21°
Vasárnap
Min:10°
Max:22°
Hétfő
Min:15°
Max:20°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Tanulásmódszertan-projektnapok a SZISZKI-ben
2020-09-18 -
Egy lemorzsolódást preventáló VEKOP-projektben vesz részt az Érdi SZC minden iskolája. Mivel a SZISZKI nem küzd ilyen problémákkal a nyolc-tízszeres túljelentkezés miatt, a tehetséggondozás területén fejleszthettük iskolánkat a projekt kétéves időszaka alatt. Kollégáink számtalan hasznos gyakorlatias továbbképzésen vehettek részt például a módszertan, a konfliktuskezelés, a mentorálás, a tanulásmódszertan területén. Új hagyományokat teremtettünk az iskola életében, mint például a beszoktató hét, amelynek egy-egy napján minden 9. osztály tanulásmódszertani projektnapon vehet részt.
Amikor jelentkezni lehetett az ezzel kapcsolatos továbbképzésre, azonnal felcsillant a szemem. Bár magyartanár vagyok, de mindig bántott, hogy csak egy-egy bejövő nyelvi osztályban taníthattam heti 2 órában, amennyit a jogszabály előír egy igazgatónak, és ami belefér az egyéb teendőim sorába. Tudtam, ez lesz az a lehetőség, amit, ha megragadok, akkor minden tanulóval tudok találkozni, aki elkezdi iskolánkban tanulmányait. Számomra fontos, hogy a négy-öt év elején benyomásom legyen a tanulókról, és úgy gondolom, jobb, ha ők is így ismerik meg igazgatójukat.

Nagy izgalommal készültünk fel Brunnerné Berta Nóra iskolapszichológussal a nyár folyamán arra, hogy ez a nap örök emlék legyen. Annál is inkább, mert a fiatalok az előző év online oktatása után ki voltak éhezve arra, hogy közösségi élményben részesüljenek.
A köszöntés és a keretek kialakítása után a tanulók Dixit-kártyás bemutatkozása következett kiscsoportokban, melyeket többször kevertünk. Ezután egy metafora-gyakorlat következett, mellyel ráhangoltuk őket a tanulás témájára. Nagyon érett és kreatív válaszokat kaptunk: "A tanulás olyan, mint:
- az élet, mert küzdeni kell a céljainkért;
- utazás, mert nem a megérkezés a fontos, hanem az utazás;
- az univerzum, mert soha nincs vége;
- egy lépcső, mert minél többet tanulsz, annál magasabb a tudásszinted;
- ha ajándékot adnál magadnak, mert a tudással egyre csak több lehetsz;
- főzés, mert valami mindig kisül belőle.

Végül egy-egy csoporttabló keretében meg is örökítették tanulással kapcsolatos történetüket.
 
Ezután rapid randi következett, melyben a helyes tanulási szokások kialakításával kapcsolatban adhattak egymásnak tanácsot.

Ezt követte egy teszt kitöltése, ami segített saját érzékleti preferenciájuk kiderítésében, és egy hőmérő-gyakorlattal térben az egész tanulási stílusát is ábrázolni tudtuk, így egymásról is megtudták, ki hogyan tud tanulni.

A Csodás iskolafolyosó című gyakorlattal azt demonstráltuk, milyen érzés egy tanulási problémával küzdő társ támogatása, és milyen támogatottnak lenni.
Figyelemfejlesztő gyakorlatok elvégzésével az együttműködést, a csapatmunkát is kipróbálhatták.

A gondolkodási szokások egyéni majd csoportos feltérképezésével osztálydiagnózist készítettünk. 10 állítás pontozásával egy olyan látlelet született, mely segítheti az őket tanító tanárokat abban, hogy rájuk szabottan tervezzék a további tanulási folyamatokat.
Az egyik kedvenc gyakorlat a "Köszöntünk a törzsben" volt. Ennek során indiánnevet és jótulajdonságokat kellett írniuk a társaik hátán levő papírra, majd a végén mindenki megnézhette, hogy pár nap alatt is milyen sokat tudtak meg róla társai, és milyen csodás értékeket hordoznak egyen-egyenként és közösen.

A végén önértékelés és társértékelés következett. Minden osztály 90% felett teljesített. Ez az érettségin is ötös. Szívből gratuláltunk nekik, és kértük, tartsák ezt a színvonalat.
Zárógyakorlatként hógolyóztunk. Ebben a gyakorlatban egy írólapra leírhatták azt az egy dolgot, amit magukkal visznek a mai napról, majd összegyűrték a lapot, és adott jelre megdobálhattak engem a papírhógolyókkal. Ez nagy vidámságot okozott. Végül mindenki felvett egy hógolyót, és kiterítettük őket az asztalokon. Körbesétálva olvashattuk, milyen élményekkel, érzésekkel távoznak.

A visszajelzések azt mutatják, hogy bár maszkban, a visszhangzó tornateremben került sor a projektnapra, de jól érezték magukat.

Így voltunk ezzel mi, tanárok is!

 (Málnási-Szász Myrtill)AKTUÁLIS
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
Várják az óvárosiak véleményét a csekkbefizető automatáról
2023-06-01
Tisztelt Óvárosi lakóközösség! Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án kelt levelében tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a vállalatot érintő erőteljes energiaválság miatt különösen nagymértékben megemelkedett költségek okán szünetelő, Százhalombatta 3. számú posta, azaz a 2440 Százhalombatta, Szent László utca 17. szám alatt található óvárosi postahely visszanyitására nincs lehetőségük. Erre tekintettel az Óvárosban sajnálatosan megszűnt a postai szolgáltatás.  

"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.