2020. október 30. - Alfonz napja
Péntek
Min:7°
Max:11°
Szombat
Min:10°
Max:16°
Vasárnap
Min:7°
Max:13°
Hétfő
Min:11°
Max:17°
Kedd
Min:12°
Max:14°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Tanulásmódszertan-projektnapok a SZISZKI-ben
2020-09-18 -
Egy lemorzsolódást preventáló VEKOP-projektben vesz részt az Érdi SZC minden iskolája. Mivel a SZISZKI nem küzd ilyen problémákkal a nyolc-tízszeres túljelentkezés miatt, a tehetséggondozás területén fejleszthettük iskolánkat a projekt kétéves időszaka alatt. Kollégáink számtalan hasznos gyakorlatias továbbképzésen vehettek részt például a módszertan, a konfliktuskezelés, a mentorálás, a tanulásmódszertan területén. Új hagyományokat teremtettünk az iskola életében, mint például a beszoktató hét, amelynek egy-egy napján minden 9. osztály tanulásmódszertani projektnapon vehet részt.
Amikor jelentkezni lehetett az ezzel kapcsolatos továbbképzésre, azonnal felcsillant a szemem. Bár magyartanár vagyok, de mindig bántott, hogy csak egy-egy bejövő nyelvi osztályban taníthattam heti 2 órában, amennyit a jogszabály előír egy igazgatónak, és ami belefér az egyéb teendőim sorába. Tudtam, ez lesz az a lehetőség, amit, ha megragadok, akkor minden tanulóval tudok találkozni, aki elkezdi iskolánkban tanulmányait. Számomra fontos, hogy a négy-öt év elején benyomásom legyen a tanulókról, és úgy gondolom, jobb, ha ők is így ismerik meg igazgatójukat.

Nagy izgalommal készültünk fel Brunnerné Berta Nóra iskolapszichológussal a nyár folyamán arra, hogy ez a nap örök emlék legyen. Annál is inkább, mert a fiatalok az előző év online oktatása után ki voltak éhezve arra, hogy közösségi élményben részesüljenek.
A köszöntés és a keretek kialakítása után a tanulók Dixit-kártyás bemutatkozása következett kiscsoportokban, melyeket többször kevertünk. Ezután egy metafora-gyakorlat következett, mellyel ráhangoltuk őket a tanulás témájára. Nagyon érett és kreatív válaszokat kaptunk: "A tanulás olyan, mint:
- az élet, mert küzdeni kell a céljainkért;
- utazás, mert nem a megérkezés a fontos, hanem az utazás;
- az univerzum, mert soha nincs vége;
- egy lépcső, mert minél többet tanulsz, annál magasabb a tudásszinted;
- ha ajándékot adnál magadnak, mert a tudással egyre csak több lehetsz;
- főzés, mert valami mindig kisül belőle.

Végül egy-egy csoporttabló keretében meg is örökítették tanulással kapcsolatos történetüket.
 
Ezután rapid randi következett, melyben a helyes tanulási szokások kialakításával kapcsolatban adhattak egymásnak tanácsot.

Ezt követte egy teszt kitöltése, ami segített saját érzékleti preferenciájuk kiderítésében, és egy hőmérő-gyakorlattal térben az egész tanulási stílusát is ábrázolni tudtuk, így egymásról is megtudták, ki hogyan tud tanulni.

A Csodás iskolafolyosó című gyakorlattal azt demonstráltuk, milyen érzés egy tanulási problémával küzdő társ támogatása, és milyen támogatottnak lenni.
Figyelemfejlesztő gyakorlatok elvégzésével az együttműködést, a csapatmunkát is kipróbálhatták.

A gondolkodási szokások egyéni majd csoportos feltérképezésével osztálydiagnózist készítettünk. 10 állítás pontozásával egy olyan látlelet született, mely segítheti az őket tanító tanárokat abban, hogy rájuk szabottan tervezzék a további tanulási folyamatokat.
Az egyik kedvenc gyakorlat a "Köszöntünk a törzsben" volt. Ennek során indiánnevet és jótulajdonságokat kellett írniuk a társaik hátán levő papírra, majd a végén mindenki megnézhette, hogy pár nap alatt is milyen sokat tudtak meg róla társai, és milyen csodás értékeket hordoznak egyen-egyenként és közösen.

A végén önértékelés és társértékelés következett. Minden osztály 90% felett teljesített. Ez az érettségin is ötös. Szívből gratuláltunk nekik, és kértük, tartsák ezt a színvonalat.
Zárógyakorlatként hógolyóztunk. Ebben a gyakorlatban egy írólapra leírhatták azt az egy dolgot, amit magukkal visznek a mai napról, majd összegyűrték a lapot, és adott jelre megdobálhattak engem a papírhógolyókkal. Ez nagy vidámságot okozott. Végül mindenki felvett egy hógolyót, és kiterítettük őket az asztalokon. Körbesétálva olvashattuk, milyen élményekkel, érzésekkel távoznak.

A visszajelzések azt mutatják, hogy bár maszkban, a visszhangzó tornateremben került sor a projektnapra, de jól érezték magukat.

Így voltunk ezzel mi, tanárok is!

 (Málnási-Szász Myrtill)Önkormányzat
2020-09-26 -
A 188/2020. /IX.14/ OSZB. számú határozat alapján az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében értékesíti az alábbi bérlakásokat.
AKTUÁLIS
2020-10-28 -
2020-10-27 - Csütörtökön, október 29-én, 9 órától tartja soron következő ülését a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete.
2020-10-27 - Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához emlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.
HÍREINK
Bűnügyi felügyeletben környékezte meg unokahúgát a férfi
2020-10-30
Nővére lányát zaklatta a férfi, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság szeméremsértés vétsége miatt nyomoz. Eddig a gyanúsított – más bűntetőeljárás miatt – bűnügyi felügyeletben volt, most a bíróság letartóztatta.

Büszkék vagyunk rád!
2020-10-30
"A srácok és a város nevében is köszönünk mindent! Büszkék vagyunk rád!"- olvasható a Sérültekért Alapítvány Facebook-bejegyzésében, amiben arról számol be, hogy Török Sándor alpolgármester a szervezet székhelyén, a Gátőrházban adta át a Pro Urbe Százhalombatta kitüntetést László Bandynak október 22-én.

Nevelt lányait zaklatta és fenyegette meg a pedofil férfi
2020-10-30
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. október 29-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Új tornacsarnok épülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-10-29
A koronavírus-járvány elleni védekezés szabályait szigorúan betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta soron következő ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete én a Szekeres József Konferenciaközpontban október 29- én. Napirenden szerepelt az Arany János iskola mellett létesítendő új tornacsarnok, amelynek építése várhatóan jövő júliusban kezdődik.

Dobogós helyek a sportlövő bajnokságon
2020-10-28
Remekül szerepeltek a Százhalombattai Lövészklub sportolói a Légfegyveres Budapest Bajnokságon, amit október 24-25-én rendeztek meg az UTE sportlövő bázisán.

Üzemképtelen kocsik
2020-10-28
Az üzemképtelen autók felmérése, felszólítása és szükség esetén elszállítása folyamatos feladat a közterület-felügyelet számára Százhalombattán.

A kocka gömbösítése
2020-10-28
Bekerült a natgeomagazine.hu Instagram hírfolyamába és közel ezer kedvelést kapott már a százhalombattai hobbifotós, Tóth Erzsébet mobilos fényképe, amely a Rubik-kockát ábrázolja különlegesen kreatív formában.

Utánpótlásfoci - Három nap alatt két vereség
2020-10-28
Három nap alatt kétszer kapott ki a Százhalombattai VUK SE U17-es labdarúgócsapata a Pest megyei I.osztályú bajnokságban.

Magára hagyta újszülött gyermekét - büntetését felfüggesztette a bíróság
2020-10-28
A Budapest Környéki Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2020. október 27-én előkészítő ülésén hozott ítéletet, annak a nőnek a büntetőügyében, akit az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt.

Kézilabda - Két bajnoki pont Szigetszentmiklósról
2020-10-28
Két pontot érő győzelemmel tért haza Szigetszentmiklósról az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei I. osztályú, férfi felnőtt bajnokság október 25-i fordulójáról. SZKSK III - SZKE II-DKSK 28:44 (10:23)

A motivációval nem volt baj
2020-10-28
Vereséget szenvedett az SZKE a Diósd otthonában a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 25-i fordulójában. Diósdi DSE – SZKE 34-28 (15-14)

Jutalom a rendőröknek
2020-10-27
Egyenletesen áldozatos, kiemelkedően eredményes munkájuk elismeréseként az önkormányzat nevében pénzjutalomban részesítette Nehéz György és Hajmási György főtörzsőrmester járőrparancsnokokat Vezér Mihály polgármester október 27-én a százhalombattai rendőrőrsön.

Semmi szemét
2020-10-27
Tizenöten vettek részt a Szabó Gábor óvárosi képviselő által szervezett szemétszedésen október 24-én. Megtisztították a Duna-part óvárosi szakaszát a Téglagyári-völgytől a hidegvizes csatornáig.

Vagyonokkal akarta megrövidíteni munkahelyét a férfi
2020-10-27
Milliókért adott el hulladékot, de az árát nem a tulajdonos folyószámáljára utaltatta a férfi – most letartóztatásban várja az ellene indult nyomozás befejezését, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat.

Serdülő kézilabda - Fájó vereség
2020-10-27
Két góllal, de megérdemelten nyerte az ellenfél az SZKE – Kőrösi KDSE Érd  találkozót a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 17-i százhalombattai fordulóján. SZKE – Kőrösi KDSE Érd  29-31 (17-18)

Piacoznak a rendőrök
2020-10-27
Az országos bűnmegelőzési kampány keretében a százhalombattai Piac téren találkozhatnak az érdeklődők az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival október 31-én, szombaton reggel 9-től.

Battai sikerek Orfűn
2020-10-26
Dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az október 23-25-i országos versenyeken, Orfűn, a Pécsi tavon.

Vonatülés alatt csempészte áruját a drogdíler
2020-10-26
Nemzetközi személyvonaton bukott le az a férfi, aki a fülkéjében 5 millió forint értékű kábítószert rejtegetett. Ellene megszerzéssel elkövetett kábítószer-birtoklásának bűntette miatt nyomoz a Váci Rendőrkapitányság, a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26
Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.

Isten éltesse Szekeres Józsefet!
2020-10-22
Városunk nevében sok szeretettel köszöntöm Szekeres József nyugalmazott városvezetőt 84. születésnapja alkalmából!

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.