2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:24°
Szerda
Min:14°
Max:18°
Csütörtök
Min:13°
Max:22°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

Tanulásmódszertan-projektnapok a SZISZKI-ben
2020-09-18 -
Egy lemorzsolódást preventáló VEKOP-projektben vesz részt az Érdi SZC minden iskolája. Mivel a SZISZKI nem küzd ilyen problémákkal a nyolc-tízszeres túljelentkezés miatt, a tehetséggondozás területén fejleszthettük iskolánkat a projekt kétéves időszaka alatt. Kollégáink számtalan hasznos gyakorlatias továbbképzésen vehettek részt például a módszertan, a konfliktuskezelés, a mentorálás, a tanulásmódszertan területén. Új hagyományokat teremtettünk az iskola életében, mint például a beszoktató hét, amelynek egy-egy napján minden 9. osztály tanulásmódszertani projektnapon vehet részt.
Amikor jelentkezni lehetett az ezzel kapcsolatos továbbképzésre, azonnal felcsillant a szemem. Bár magyartanár vagyok, de mindig bántott, hogy csak egy-egy bejövő nyelvi osztályban taníthattam heti 2 órában, amennyit a jogszabály előír egy igazgatónak, és ami belefér az egyéb teendőim sorába. Tudtam, ez lesz az a lehetőség, amit, ha megragadok, akkor minden tanulóval tudok találkozni, aki elkezdi iskolánkban tanulmányait. Számomra fontos, hogy a négy-öt év elején benyomásom legyen a tanulókról, és úgy gondolom, jobb, ha ők is így ismerik meg igazgatójukat.

Nagy izgalommal készültünk fel Brunnerné Berta Nóra iskolapszichológussal a nyár folyamán arra, hogy ez a nap örök emlék legyen. Annál is inkább, mert a fiatalok az előző év online oktatása után ki voltak éhezve arra, hogy közösségi élményben részesüljenek.
A köszöntés és a keretek kialakítása után a tanulók Dixit-kártyás bemutatkozása következett kiscsoportokban, melyeket többször kevertünk. Ezután egy metafora-gyakorlat következett, mellyel ráhangoltuk őket a tanulás témájára. Nagyon érett és kreatív válaszokat kaptunk: "A tanulás olyan, mint:
- az élet, mert küzdeni kell a céljainkért;
- utazás, mert nem a megérkezés a fontos, hanem az utazás;
- az univerzum, mert soha nincs vége;
- egy lépcső, mert minél többet tanulsz, annál magasabb a tudásszinted;
- ha ajándékot adnál magadnak, mert a tudással egyre csak több lehetsz;
- főzés, mert valami mindig kisül belőle.

Végül egy-egy csoporttabló keretében meg is örökítették tanulással kapcsolatos történetüket.
 
Ezután rapid randi következett, melyben a helyes tanulási szokások kialakításával kapcsolatban adhattak egymásnak tanácsot.

Ezt követte egy teszt kitöltése, ami segített saját érzékleti preferenciájuk kiderítésében, és egy hőmérő-gyakorlattal térben az egész tanulási stílusát is ábrázolni tudtuk, így egymásról is megtudták, ki hogyan tud tanulni.

A Csodás iskolafolyosó című gyakorlattal azt demonstráltuk, milyen érzés egy tanulási problémával küzdő társ támogatása, és milyen támogatottnak lenni.
Figyelemfejlesztő gyakorlatok elvégzésével az együttműködést, a csapatmunkát is kipróbálhatták.

A gondolkodási szokások egyéni majd csoportos feltérképezésével osztálydiagnózist készítettünk. 10 állítás pontozásával egy olyan látlelet született, mely segítheti az őket tanító tanárokat abban, hogy rájuk szabottan tervezzék a további tanulási folyamatokat.
Az egyik kedvenc gyakorlat a "Köszöntünk a törzsben" volt. Ennek során indiánnevet és jótulajdonságokat kellett írniuk a társaik hátán levő papírra, majd a végén mindenki megnézhette, hogy pár nap alatt is milyen sokat tudtak meg róla társai, és milyen csodás értékeket hordoznak egyen-egyenként és közösen.

A végén önértékelés és társértékelés következett. Minden osztály 90% felett teljesített. Ez az érettségin is ötös. Szívből gratuláltunk nekik, és kértük, tartsák ezt a színvonalat.
Zárógyakorlatként hógolyóztunk. Ebben a gyakorlatban egy írólapra leírhatták azt az egy dolgot, amit magukkal visznek a mai napról, majd összegyűrték a lapot, és adott jelre megdobálhattak engem a papírhógolyókkal. Ez nagy vidámságot okozott. Végül mindenki felvett egy hógolyót, és kiterítettük őket az asztalokon. Körbesétálva olvashattuk, milyen élményekkel, érzésekkel távoznak.

A visszajelzések azt mutatják, hogy bár maszkban, a visszhangzó tornateremben került sor a projektnapra, de jól érezték magukat.

Így voltunk ezzel mi, tanárok is!

 (Málnási-Szász Myrtill)AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.