2020. szeptember 23. - Tekla napja
Szerda
Min:16°
Max:25°
Csütörtök
Min:15°
Max:25°
Péntek
Min:12°
Max:23°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:8°
Max:10°
Kultúra, Oktatás

"Csak" értelmes, alkotó, gazdag és igaz világlátású emberek
2020-09-15 - Negyvenkét kiállító, húsznál is több alkotó, aki valamilyen okból nem szerepel a tárlaton és további számtalan tanítvány, aki "járt Bandy bácsihoz", nem lett művész, "csak" értelmes, alkotó, gazdag és igaz világlátású ember. Nagyjából ez az idén 35 éves Látás Iskolájának mérlege. A százhalombattai képzőművészeti műhely jubileumi kiállítását Szigetvári József igazgató nyitotta meg a Barátság Kulturális központban szeptember 11-én.
Mint mondta, a nyolcvanas évek közepén találkozott először László Bandyval, a Látás Iskolája alapítójával és mesterével, aki már akkor a város ikonikus személyisége volt. Hálás, hogy megismerhette és tanulhatott tőle.

A művészek, művésztanárok és alkalmazott művészetekkel foglalkozó szakemberek tucatjait kinevelő műhely harmincöt évét mester és tanítványai munkái mutatják be a BKK Galériában és Lépcsőgalériában. László Bandy "egyetlen, nagy alkotásként" beszélt az iskoláról a megnyitón.    

"Meggyőződésem, hogy ha van olyan, hogy hívatás – elhívatás -, akkor az én elhívásom a tanításra szólt. Azért lettem sok-sok kanyarral képzőművésszé, azért találtam rá saját rendszerekre, saját műfajra – de azért tanultam egészen más tudományokat is –, hogy egyszer majd ne csak "rajzot", hanem a szó teljes értelmében művészetet taníthassak.
Ezért találtam magam egész véletlenül 1984-ben a majdani Nádasdy Művészeti Iskolában a születő alapfokú művészeti oktatáson dolgozó csapatban, hogy már a következő évben itt, Battán is indíthassak egy "rajzszakkört", aminek a nevét – "A Látás Iskolája" – Regős Ági találta ki. A névben az "iskola" azt jelenti, hogy nem egy szabadidős szakkört akartunk indítani, hanem valóban alapfokú művészképzést. Ez az itt látható több mint negyven kiállító igazolja, hogy tényleg iskola lett, amelyben nemcsak az optikai látást, hanem átfogó mély világ-látást is sikerült sokaknak – s nem csak a majdani művészeknek - tanítani."

Amikor a városban megalakult az Alapfokú Művészeti Iskola, a növendékek egy része ott tanult tovább László Bandy és tanítványaiból lett kollegái irányítása mellett. A BKK-ban tovább működő Látás Iskolájához csatlakozott a SZIKE "Nyitott Műhely" felnőtt csoportja, a felnőtt művészekké váló növendékekből pedig létrejött a SZAK Stúdió. Az évtizedes alkotó közösségek neve a mai napig jól cseng, mindhárom László Bandy "teremtménye, nevelése".   

Eredetileg szigorú konstruktivista szemléletéből egy sokkal színesebb módszertant alakított ki az évek folyamán, amely annyira jól működött, hogy két tanítványa is abból írta szakdolgozatát. "Ebben a módszerben az egyik legfontosabb, hogy miközben egész kis kortól – ha néha játékosan is – a "klasszikus" ábrázolás nyelvét és technikáját tanítjuk, számtalan játékos, kreatív, fantáziából és lélekből jövő feladattal ébren tarjuk azt a bátran bármit megrajzoló kisgyereket is, aki annyi meg annyi papírt telerajzol - több mint játékból."

Bandy nyári táboraiban olyan intenzív tanítás-tanulást tudott megvalósítani, amit évközben a sok mindennel leterhelt növendékekkel nehéz lett volna elérni. "A táborok a szakmai ismereteken túl olyan élményekkel is gazdagítottak minket, amik tudásunkat megemelték a művészet teljessége felé."

"S hogy én is kiállítok egy munkámat, azzal azt akarom jelezni, hogy én is sokat tanultam. Nem csak tanítani, hanem valóban sok minden fontosat a növendékeimtől, akik rátaláltak olyan megoldásokra, melyeket együtt kerestünk. Végtelenül hálás vagyok ezért nekik, Nektek, és el kell mondanom boldogan, hogy ebben a 35 évben számtalan igaz barátra tehettem szert pont ettől az állandó együtt gondolkodástól."

Ékszereket állít ki a jubileumi tárlaton Kaintz Regina, Bandy egyik első tanítványa, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium ötvös tanára. Elmondta, hogy annak idején Bandy küldte őt előkészítőbe, tőle hallotta először, hogy művészeti iskolában van a helye. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan tartották a kapcsolatot.     
Bihari Krsitóf ugyancsak a Kisképzőben oktat üvegszakon. A gimnáziumi évek alatt kezdett a Látás Iskolájába járni Érdről. "Nagyon jó hangulat jellemezte a foglalkozásokat. Szabadon tanulhattuk meg mindazt, ami a vizuális szakma alapja. Mindent érdemes volt megjegyezni, amit Bandy mondott."

Kürtösi Brigitta restaurátor és férje, Dohárszky Béla szobrász hat éve Baracskán élnek, de nem szűnt meg baráti-szakmai kapcsolatuk a Látás Iskolája egykori növendékeivel és a SZAK Stúdió művészeivel. Brigi kiemelte, hogy miután négy éve a Képzőművészeti Egyetemen Tanít, még inkább érti mester és tanítvány nagyon mély és nagyon erős, összetett viszonyát, amit Bandy is hangsúlyozott a megnyitóban. "Hihetetlen, hogy milyen hamar és milyen sokat adnak vissza!"

"Szeretek rajzolni, de csak a kétezres évek elején kezdtem el Bandyhoz járni egy közösen látott kiállítás hatására – mesélte Kiss Gyöngyi, a SZAK Stúdió rendszeres kiállítója. Különleges látásmódot tanultam tőle, és bár nem ebből élek, mégis azt mondom, az elmúlt húsz évben művésszé váltam. Nagyon sokat köszönhetek neki."
"Az általános iskola alatt kezdtem Bandy óráira járni Fazekas Leventével – mondta Nagy Ádám, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. területszerzési munkatársa. Ő tehetségesebb volt, én inkább csak szórakozni vágytam. Inspiráló, összetartó társaságot találtam a Látás Iskolájában, akikkel feltöltődés együtt lenni. Ha csak tehetem, a mai napig részt veszek a nyári alkotótáborokban."

Bandy kiállításmegnyitóját meghatott és hosszan tartó taps követte. A közönség valószínűleg megünnepelte azt is, hogy jó színben látják viszont a hónapok óta betegeskedő mestert, valamint egymást is, hiszen az idei év a járványhelyzet miatt nem bővelkedett közösségi eseményekben.

A BKK Szula Zsuzsanna (Bandy-tanítvány művésztanár, művelődésszervező) vezetésével meglepetésvideóval is készült a rendezvényre. Ezen harmincöt egykori növendék mond köszönetet László Bandynak és a Látás Iskolájának. (Fotó: László Huba)


AKTUÁLIS
2020-09-21 -
2020-09-14 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete szeptember 17-én, csütörtökön 9 órától a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban.
2020-09-11 -
HÍREINK
SZKE - Üllő VKSK 35-13 (11-7)
2020-09-22
III. osztályú férfi serdülő kézilabda-mérkőzés, szeptember 19.

Hét művész kapta meg a Széchenyi-örökség okmányát
2020-09-22
Idén először adta át a Gróf Széchenyi Család Alapítvány az általa alapított Széchenyi-örökség Okmánya elismerést hét művésznek, köztük a Százhalombattán élő Jókai-díjas drámaírónak, Fazekas Istvánnak szeptember 21-én a Nemzeti Múzeumban.

Több mint sportcentrum
2020-09-22
Hivatalosan is átadták az Omega Sportcentrumot Százhalombattán szeptember 21-én. A széles körű szolgáltatást nyújtó létesítmény pár hónapja nyílt meg újból Óvárosban, az Erőmű út 14. szám alatt. A fogadással egybekötött ünnepélyes eseményen részt vett többek között Vezér Mihály, polgármester és Szabó Gábor, a városrész ökormányzati képviselője.

Értő segítség - Szakfordító iroda nyílik Százhalombattán
2020-09-21
A százhalombattai Turiné Zdenkó Andrea már egészen korán, általános iskolás korában eldöntötte, hogy nyelvekkel szeretne foglalkozni. Első diplomáját az ELTE-n szerezte német-orosz szakos nyelvtanárként, majd néhány – de szakmailag releváns – kitérő után a szakfordítói piacon találta meg a helyét.

Száz kilométeres háziverseny
2020-09-21
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a huszonharmadik alkalommal megrendezett Kékes Csúcsfutáson szeptember 19-én.

Úszás - Battai éremeső
2020-09-21
Öt arany-, tizennégy ezüst- és hat bronzéremmel zárták a VUK SE úszói a saját rendezésű Jövő Bajnokai és Utánpótlás Strandversenyt szeptember 19-20-án Százhalombattán.

OB-t rendeztek a battai modellezők
2020-09-21
A százhalombattai Dunementi Energia Modellező Klub rendezte meg a rádiótávirányítású vitorlás hajómodellek országos bajnokságát MM hajóosztályban szeptember 19-én a sukorói evezős pályán.

Országos első
2020-09-21
Első helyen végzett Nádasy Gergely, a Százhalombattai VUK SE teniszezője a MINOREX Kupa 1. kategóriás, kiemelt F18-as országos versenyen, amit Budapesten rendeztek szeptember 12-14-én.

Tovább szigorítják a maszkhasználatot
2020-09-21
Már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem az utasok által használt állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz a maszk használata szeptember 21-től.

Megérdemelt győzelem
2020-09-21
4:0 arányú győzelmet aratott a VUK SE U17-es labdarúgócsapata Pécelen a Pest megyei I. osztályú bajnokság harmadik fordulójában szeptember 20-án. A több alapemberét is nélkülöző battai gárda végig irányította a mérkőzést, és az első félidőben kihagyott helyzetek után a második játékrészben gólra váltotta a lehetőségeit.

Döntetlen a megyei I. osztályú férfi kézilabda-bajnokságban
2020-09-21
SZKE II-DKSK- Domony 30:30 (9:16)

Magabiztos győzelem az első hazai meccsen
2020-09-21
SZÁZHALOMBATTAI KE - ÜLLŐI VKSK 31:24 (17:10) Nagyjából 7 hónap szünet után játszhatott a csapat újra bajnoki mérkőzést hazai pályán. Az Üllői VKSK nagyon kellemetlen és az utolsó percig küzdő ellenfélnek bizonyult. Ráadásul legutóbb az SZKE hazai pályán nagyon gyenge teljesítménnyel kikapott tőlük, szóval volt miért revansot vennie. 

Szüret a Dirty Canvas-nél
2020-09-21
Több tehetségkutató és utcazenei fesztiválon is kiugróan szerepelt a 2017-ben alapított Dirty Canvas zenekar. A fiatalokból álló,  blues ihlette, akusztik unplag formáció százhalombattai énekes-gitárosa, Huff Zalán hivatásos zenésznek készül. Tehetségéről sokan meggyőződhettek különféle kulturális eseményeken.

Durván a duplája a lom
2020-09-21
Egyelőre nincsenek számok, de nagyjából a megszokott mennyiség duplája került utcára az őszi lomtalanítás során Százhalombattán.

Gyermeknap és diaszpóra napja a RONÖ-nál
2020-09-18
A gyermeknapot és a külföldön élő románok napját is megrendezte a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat augusztusban – számolt be Zimmermann Krisztina, elnök.

Börtönbe megy a férfi, aki vendégségben szexuálisan zaklatott egy nőt, majd tévedéssel magyarázta tettét
2020-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék mint másodfokú bíróság 2020. szeptember 18-án ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit szexuális erőszak bűntette miatt a Váci Járásbíróság 2020. március 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében 2 év szabadságvesztésre ítélt, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Negyedére faragták a deficitet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-09-18
Sikerült az év eleji 1,2 milliárdos költségvetési hiányt 300 millióra csökkenteni Százhalombattán – mondta el Vezér Mihály polgármester a képviselő-testület tegnapi ülésén, amelyen elfogadták a költségvetési rendelet módosítását. A városvezető köszönetet mondott minden intézmény- és cégvezetőnek, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a felügyelő és külső bizottsági tagoknak, valamint a képviselőknek a kitartó, szakmai együttműködésért. A városi tartalékvagyona év végére eléri a 4 milliárd forintot. Vezér Mihály a lakosság megértését is megköszönte a költségcsökkenést célzó elkerülhetetlen pénzügyi szigorítások miatt. "Most a hosszútávú jövőért hozunk rövidtávú áldozatot" – mondta.

Brutálisan megölte feleségét, mert azt hitte az ördög beszél hozzá - kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság
2020-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. szeptember 17-én távmeghallgatás útján megtartott nyilvános előkészítő ülést követő tárgyaláson ítéletet hozott annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt.

Tanulásmódszertan-projektnapok a SZISZKI-ben
2020-09-18
Egy lemorzsolódást preventáló VEKOP-projektben vesz részt az Érdi SZC minden iskolája.

Késelésbe torkollott az italozás Vecsésen
2020-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a 2020. szeptember 15-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. október 15-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.