2021. január 21. - Ágnes napja
Csütörtök
Min:3°
Max:11°
Péntek
Min:6°
Max:11°
Szombat
Min:4°
Max:9°
Vasárnap
Min:1°
Max:3°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kultúra, Oktatás

Problémák - lehetőségként kezelve
2020-09-01 - A helyzet folyamatos változása miatt valószínűleg az idei Summerfest volt az, amelyikhez a legtöbb forgatókönyv készült. Végül teljes egészében online került megrendezésre a nemzetközi folklórfesztivál. A Forrás Néptáncegyüttes "home made" adásait, a Summer(f)EST műsorait estéről estére tízezrek nézték az öt kontinensen, de a gyártóknak is okoztak néhány "erős" pillanatot. Szigetvári József művészeti igazgatóval arról is beszélgettünk, milyen egészen új úton indította el a Forrás Néptáncegyüttest a kormányzat járványhelyzet miatti előadó- és kultúramentő kezdeményezése, a Déryné Program.    
Mint ismert, az önkormányzat július végén arról döntött, hogy biztonsági okok miatt elmarad az idei Summerfest, a fesztiváligazgató azonban ragaszkodott ahhoz, hogy valamilyen formában mégis megvalósuljon a rendezvény. Emellett szóltak egyebek mellett a már elnyert jelentős állami – NKA, EMMI, Köszönjük Magyarország! Program - támogatások, amelyek 2020-ban a költségek 100 százalékát tették ki. (Egyéb években háromnegyed részét biztosítják.) Az is fontos és megkerülhetetlen érdek volt, hogy a Summerfest maradjon benne a nemzetközi "körforgalomban", ne felejtsék el Százhalombattát a külföldi együttesek és fesztiválszervezők. A Summerfest alapja a közönség és a közösség – hangsúlyozta a fesztiváligazgató. Egyik nélkül sincs fesztivál. Éppen ezért sokat nyomott a latban az is, hogy sikerüljön megőrizni a Summerfest közösségét, a szervezők, önkéntesek, vendéglátócsaládok kötődését, hiszen ha ők nincsenek, nincs közönség sem. "A fesztivál egy huszonhét éves folyamat, a jelenlegi szervezők nyolc-tíz éve foglalkoznak vele, és erősen kapcsolódnak hozzá érzelmileg. Emellett természetesen a közönségnek is jelezni akartuk, hogy nem dőltünk hátra, hiszen a 27 év azt is jelenti, hogy városunkban immár több olyan generáció él, amely számára a fesztivál folyamatosan jelen volt, éppen úgy, ahogy a finomító őrlángja vagy az erőmű három ikonikus kéménye."  

Az érték nem veszhet el, (legfeljebb) az élmény (lesz más, azaz) átalakul! – ez lett a Summerfest új jelmondata, és elkezdődött az online fesztivál szervezése, méghozzá egy olyan stúdióban, amit a Forrás táncosai és ismerőseik állítottak össze a Barátság Kulturális Központban.

Az adásokat gondosan eltervezték. A cél az volt, hogy megmaradjanak a fesztivál gerincét adó főbb programok, valamint sikerüljön közvetíteni a legértékesebbnek tartott üzeneteit is, mint a személyesség, az esélyegyenlőség, a tisztelet, az elfogadás vagy a közösség.
A műsorokat egyetlen hétvége alatt rögzítették meghívott vendégek, előadóművészek, vendéglátók, önkéntesek, technikusok, valamint talentumos és a tévézéshez kedvet érző együttestagok és Pesovár-növendékek közreműködésével. Kész felvételek tekintetében a Halom Televízióra támaszkodtak, de számos külső felvételt is forgattak az Ifjú Forrás-os Kedves Patrik irányításával. Egyebek mellett modellezték a résztvevő együttesek felvonulását, meggyújtották a fesztivál lángját, de a hagyományos faültetés sem maradt el. Az online fesztiválozók természetesen megismerhették a huszonnégy meghívott együttes bemutatkozását és négy perces koreográfiáját is. Ennek megküldését ugyanis a Marquesas-szigetektől Perun át Kamcsatkáig, senki sem mulasztotta el.

A Summer(f)EST TV adásait augusztus 12 és 21 között, este 7-től 10-ig mutatták be a fesztivál honlapján, Facebook-profilján, valamint a YouTube-on, amely helyeken jelenleg is megtekinthetők.     

Az online adásokat több mint tízezren nézték esténként, de olyan időpont is akadt, amikor huszonkilenc-ezren voltak jelent a virtuális fesztiválon. A hozzászólások a Föld minden kontinenséről érkeztek. A webtelevízió olyan kihívás volt a Forrás számára, amely mindenkit új feladatok elé állított és inspirált, a felvételek során azonban sokszor előfordult, hogy könnyesek lettek a szemek. "A fesztiválszervezők online megbeszélése során bejelentkezett egy teljes udmurt asszonykórus népviseletben, és elénekelték magyarul a Tavaszi szél vizet áraszt dalt. Erős pillanatokat éltünk át."     

A tervek szerint a 2021-es Summerfestre ugyanazok az országok kapnak meghívást, akik idén jöttek volna, az elmaradt koncerteket - a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam, a Remongó és Lakatos Mónika, valamint Alex Torres fellépéseit –pedig a BKK színháztermében fogják bepótolni az ősz és a tél folyamán.

A fesztiváltévé egy olyan megközelítés eredménye, amely a problémát lehetőségként kezeli, hasonlóan  a kulturális kormányzat augusztusban indított, egymilliárd forintos Déryné programjához, amelyhez a Forrásnak is sikerült csatlakoznia. A Déryné lehetőséget biztosít a különféle társulatoknak a színpadi előadások létrehozásához és bemutatásához, valamint  azt is célul tűzi ki, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem az ország ilyen szempontból elszigeteltebb településein élők is hozzáférjenek a minőségi előadásokhoz.

A Forrás táncszínházi előadásokkal jelentkezett a Barangoló alprogramba, amelynek keretében szakmai mentorok segítségével hozhatnak létre produkciókat. Első Déryné-s fellépésüket augusztus 27-én tartották Kápolnásnyéken. A Puszták népét mutatták be, amellyel februárban a Művészetek Palotájában és a Hagyományok Házában szerepeltek.
Új darabjuk, A mestermunka már a Déryné program finanszírozásában és szakmai mentorálásával készül. A bemutatóját december 5-re tervezik.

Közben az együttest immár hivatalosan is bejegyezték előadóművészeti szervezetként. A néptáncműsorokra szerencsére jelentős az igény szerte az országban, a hivatásos fellépésekből származó bevétel pedig az együttes működését, a külföldi turnék finanszírozását segíti majd.  

A Forrás nem először indult el teljesen új és járatlan úton – hangsúlyozta Szigetvári József. Annak idején az elsők között tértek át az alapítványi fenntartásra, majd hoztak létre együttesként saját művészeti iskolát. A hivatásos előadóművészi státusz és a Déryné programba való bekapcsolódás reményeik szerint hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzati forráshiány miatt megváltozott helyzetben is megőrizzék működésük stabilitását és folytathassák az immár 35 éve elkezdett munkát. 


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Véradás
2021-01-11
Véradás lesz a Barátság Kulturális Központban 2021. január 15-én, pénteken 13.00 és 18.00 óra között.

Felkészültek a havazásra
2021-01-11
Ügyeleti készültséget léptetett életbe a Szákom Kft., így szükség esetén időben megkezdődhet a hóeltakarítás.

Online múzeum
2021-01-11
A "Matrica" Múzeum a járványügyi helyzetben sajnos most személyesen nem látogatható.

Szabályváltozások - Kisokos a 2021. évre
2021-01-11
Számos adózási és egyéb jogszabályi változás lépett életbe január elsejétől. Az alábbiakban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.