2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Könyvajánló

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet
2020-06-22 -
Különös helyzet: a gyerekeknek nem kell suliba menni, ezért a nagyszülők most ott vannak náluk. A körülbelül első osztályos Tiffany nem is tudja pontosan, ki vigyáz kire, mindenesetre vigyáznak egymásra. És akkor a nagymama tönkreteszi az internetet. Az internetet nem is lehet tönkretenni. Pedig de. Tényleg. Az egészet. Teljesen.

Marc-Uwe Kling meséjének célközönsége elég jól behatárolható: kiskamasztól a fiatal(os) felnőttekig. Tiffany korú kislányok például pont nem. A nyelvezete kissé nyers, a humora inkább felnőtteknek szól. (Van egy poén azok számára, akik még tudják, mi az az MS-DOS.) De szól Maxhoz, a mobilján a haverjaival űrcsatát játszó kiskamaszhoz. Szól a tinilány Luisahoz, akinek zöld a haja és punk zenét hallgat. (Apró adalék: a ’82-es születésű író maga is egy német punkzenekarban – az Arbeitsgruppe Zukunft nevű bandában – játszik. Emellett slam poetry és stand up produkciókkal is színpadra áll.) A történetben szereplő háromgenerációs családon keresztül szól mindenkihez, akinek az internet olyan magától értetődő természeti jelenség, mint a napsütés, amit nem lehet tönkretenni. Pedig de. Tényleg. Az egészet. Teljesen.

Na, és mi történik akkor, ha nincs internet? És itt érdemes megállni egy pillanatra, és körülnézni a saját mindennapjainkban. Esetleg eljátszani a gondolattal, elbeszélgetni a családtagokkal. Nem csak azokkal, akik éjjel-nappal a net-en lógnak! Mert elsőre talán sokan azt gondolnák, őket nem is érinti. Pedig de. Nem véletlenül hívják világhálónak.
Tiffany családjában Anya hazajön a munkából, mert nem tud honlapot szerkeszteni. Aztán hazaér Apa is a bankból, de csak később, mert eltévedt. Hiába tette meg már ezerszer az utat oda-vissza, mindig a gps-re bízta magát. Előjön a szobából Nagypapa is, mert leállt a tévéadás. Betéved hozzájuk a pizzafutár fiú, aki ugyancsak gps-híján nem tudja kiszállítani a pizzát. Egyébként neki is zöld a haja és punk zenét hallgat... Luisa többek között annak örül, hogy nem tudnak uszító szövegeket közzétenni a "kis szaros nácik". Mondjuk, ez a kirohanás kicsit kilóg a sztoriból, de úgy látszik, a szerzőnek fontos volt, hogy ezt kimondja.

A lényeg, hogy a család (plusz a pizzásfiú) rádiót hallgat, aztán táncolnak, aztán történeteket találnak ki arról, hogy hogyan tehette tönkre a Nagymama az internetet, aztán azt játszák a nagy, kék ágytakarón, hogy ők halak és más tengeri lények... Egyszóval: feltalálják magukat internet-híján, és csodás családi napot kanyarintanak belőle! És ez igencsak bíztató. Aztán jön egy férfi, aki "szürke kezeslábast és szürke sapkát viselt, amin két betű állt: IT" ...

Bár a könyv rövidke, szűk félóra alatt már Astrid Henn illusztrációit is végig böngésztük, a témán érdemes hosszabban is elidőzni.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.