2020. június 03. - Klotild napja
Szerda
Min:16°
Max:19°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:12°
Max:21°
Szombat
Min:10°
Max:24°
Vasárnap
Min:14°
Max:25°
Riport

Gyerekek munkarendben - Megint kevesebb hely a szárnyaknak - írta: CK
2020-05-08 - Nem kell ahhoz túlérzékenynek lennie egy hat-hétéves gyereknek, hogy megviselje az óvoda és iskola közötti átmenet – mondja Rédli Éva, a százhalombattai NaposHoldas Tanoda alapító igazgatója. Az intézményben harmadik éve tanítanak első-negyedik osztályos diákokat az állami oktatástól eltérő módszerekkel és környezetben - kiváló eredményekkel, de egyre barátságtalanabb jogi keretek között.
Bár az iskolákban egyre több a sajátos nevelési igényű, tanulási, beilleszkedési gondokkal küzdő diák, a törvényi szabályozás mégis folyamatosan szűkíti az alternatívát kínáló intézmények mozgásterét. Tavaly szeptembertől megszűnt a magántanulói státusz, amit eddig a szülő kérésére bármelyik iskolaigazgató engedélyezhetett. Helyette "egyéni munkarendet" kérvényezhet gyereke számára a szülő, amelyről az Oktatási Hivatal dönt. Mivel a törvénymódosítás a nyári szünetben született – és az érintett diákok ekkor már rendelkeztek felmentéssel – a gyakorlatban idén szeptembertől működik az új jogszabály.  Az OH határozata a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján születik, de ha a szülő azzal nem ért egyet, további szakértői, szakorvosi véleményeket, javaslatokat is be kell szereznie.

A következő tanévre vonatkozó szülői kérelmeknek június 15-ig kell beérkezniük az Oktatási Hivatalba a pedagógiai szakszolgálat javaslatával, illetve a már említett esetleges további szakvéleményekkel. A törvénymódosítás elsősorban a sajátos nevelési igényű, a beilleszkedési, tanulási, magatartászavarral küzdő, tartósan beteg, élsportoló, vagy egyéb speciális helyzetben – például külföldön vagy elszigetelten élő – gyerekek számára teszi lehetővé az egyéni munkarendet, vagyis azt, hogy a közoktatás helyett olyan alternatívát válasszanak, amilyet például a NaposHoldas Tanoda kínál.

Akiknek nincs papírjuk arról, hogy jobban fejlődnének kisebb létszámú csoportban, egyedi tempó és módszerek segítségével, azoknak mostantól kevesebb az esélye ezekre. Pedig nagyon sok olyan gyerek van, akit megvisel az általános iskolák mindennapjait jellemző alapzaj, mozgás-, tér- és intimitáshiány. Nem is beszélve arról, ami egyszerű matek: egy kisebb tanulócsoportban mindenkire több figyelem jut.    

A gyerekek a legkülönfélébb pszichoszomatikus tünetekkel reagálnak arra, ha valami nincs rendben az iskolában. Hasfájással, ágyba vizeléssel, éjszakai rémálmokkal jelzik, hogy nem boldogok. A NaposHoldas Tanoda egyik növendéke például minden reggel sírt, többször pedig hányt is, amikor iskolába indult. A tanodában azonban megszűnt a szorongása és valósággal szárnyakat kapott. Szeptembertől mégis vissza kell térnie az állami iskolába. Az Oktatási Hivatal indoklásának lényege, hogy "meg fogja szokni".

Rédli Éva szerint az új törvényi szabályozás kivette a döntés jogát a szülők és a gyerekek kezéből, ráadásul egyelőre hihetetlenül nagy bizonytalanságot is teremtett, mivel nem egyértelműek a szabályok. Eddig bárki lehetett magántanuló a szülő kérésére. Elegendő indoklásnak számított, hogy stresszes és szorong. Mostantól ez valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy egyedi elbírálást kapjon.  

A NaposHoldas Tanoda tíz diákjából valószínűleg csak öt marad jogosult az "egyéni munkarendre", a többiek nem fognak papírt kapni. Pedig a harmadik éve üzemelő tanodában senki sem tudná megkülönböztetni őket egymástól. Az a diák sem tűnik ki viselkedésével a többiek közül, aki "teljesen kezelhetetlenként" érkezett az iskolából. "Én azt tapasztaltam, hogy a magatartási, beilleszkedési gondokkal küzdő gyerekek sokkal érzékenyebben-szenvedélyesebben élik az életüket társaiknál, de ha ezt az érzelmi túlfűtöttséget sikerül pozitív, alkotó irányba fordítani, csodák történnek velük. Attól félek, a több odafigyelést és időt igénylő gyerekeket be fogja darálni a közoktatás. És ez nem a pedagógusok, hanem a rendszer hibája."

Némi vigaszt jelenthet az említett szigorító szabályozásban, hogy nem csak a "hiányosságokkal" küzdő, hanem a valamely téren plusszal rendelkező, kiemelkedően tehetséges gyerekeknek is megengedheti az "egyéni munkarendet", vagyis az alternatív oktatást az állami hivatal.  

A tanoda pedagógusai érhető módon elkeseredettek. Az oktatás-nevelés általuk alkotott alternatív rendje ugyanis nagyszerű gyakorlati eredményeket hozott. "A gyerekekre sokkal több idő jutott, de a csoportdinamika is jobban tudott működni, egymást is segítették."
A diákok félévkor és évvégén a Kőrösi Csoma Sándor iskola pedagógusai előtt tettek vizsgát, és ez alapján kaptak bizonyítványt. "Mindig nagyon jól teljesítettek, amihez szerintem az is hozzájárult, hogy nem volt bennük szorongás. A tanodában ugyanis a pozitív, megerősítő nevelést alkalmazzuk, aminek az a lényege, hogy nem a hibáikra hívjuk fel a figyelmüket, hanem arra, amiben jók. A Kőrösi tanítóival tanév közben is folyamatos kapcsolatot tartottunk és figyeltük, hol járnak a tananyaggal. Nagyon jó ütemben tudtunk haladni, aminek köszönhetően mindig korán elkezdhettük a nyári szünetet, a kötetlenebb foglalkozásokat. A tapasztaláson alapuló megismerés, a kis létszám, az egyéni tempó, a természetközeliség – mind meg tudott valósulni, miközben a gyerekek jól teljesítettek, és ami a legfontosabb, örömmel jártak hozzánk."

Érzem, érintem, értem – ezzel a jelmondattal mutatkozott be a NaposHoldas Tanoda 2017-ben. A két alapító, Szélpál Stefi és Rédli Éva óvoda- és drámapedagógus hasonló elnevezéssel 2007-ben nyitott családi napközit a városban. Nevükhöz, szakmai munkásságukhoz köthető az országosan, sőt nemzetközileg elismert alternatív színházi műhely, a Sérültekért Alapítvány Felhőjárók drámacsoportja is.

A NaposHoldas tanodában tanterem nélküli, élményalapú, játékos tanulást, természetközeli, tapasztaláson alapuló ismeretszerzést, kis létszámú csoportban egyénre szabott oktatást kínálnak a gyerekeknek. Alternatív pedagógiai, élménypedagógiai, kooperatív és művészeti módszerekkel dolgozzák fel a Nemzeti Alaptanterv törzsanyagát. Céljuk, hogy az alapkészségek elsajátítása mellett fejlődjön a gyerekek logikai gondolkodása, együttműködő, elfogadó, alkalmazkodó képessége. Legfontosabb szakmai partnerük ebben Kollár Anikó, aki korábban több mint húsz évig tanított az Eötvös Loránd iskolában. "Ő végzi a munka oroszlánrészét, a diákok és szülők legnagyobb elismerése mellett."

Név nélkül nyilatkozó szülők azt hangsúlyozzák, hogy a tanoda lehetőségeit megismerve a "nem kacifántos, nehézséggel nem küzdő, átlagos és bárhova, bármilyen nyomást gyakorló környezetben beilleszkedő" gyermeküket is inkább egy ilyen helyre küldenék, mint a közoktatásba. A világ uniformizál, és mindenki illeszkedni kényszerül. Már kisebb eltérés is egy család összeomlásához vezethet. A gyerek eltéved, fél, összezavarodik, a szülő pedig pillanatok alatt a szociális háló peremén találja magát, vagy csak egyszerűen kipotyog belőle gyerekestül. A gyerek megáll a fejlődésben, nincs endorfin, a szülő nem talál megoldást, nem dolgozik, nem keres pénzt. A gyerek mindeközben ráébred, hogy vele van baj, hiszen "mindenki őt lesi és nem érti". Pszichológushoz, terápiára kell járnia, gyógyszert kaphat, és "ha nem sikerült eddig kézzel betolni az ellátásba, meg kell próbálni lábbal is." Azután kiderül, hogy van másik esélye is! "Bekerül egy kicsi, szeretettel bélelt helyre. Hamar érzelmi komfortra lel, és kiderül, hogy normális, mi több, átlagos vagy átlagon felüli! Nincs vele baj, szerethető. Nem kell többé félnie és végre újra rátérhet a fejlődés útjára."

Kérdés, megmarad-e ez a másik esély, vagyis sikerül-e szeptemberre feltölteni a tanodát azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülő kijárja az egyéni munkarendre való jogosultságot.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Anonim felmérés - Kerékpárosok segítségét kéri a rendőrség
2020-06-03
A kerékpáros balesetekről végez kutatást a KTI Közlekedéstudományi Intézet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, aminek célja, hogy feltárják, mekkora hányaduk nem jelenik meg a személyi sérüléses baleseti statisztikában rendőri intézkedés hiányában.

Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.