2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:13°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:19°
Szerda
Min:12°
Max:26°
Csütörtök
Min:13°
Max:21°
Riport

Gyerekek munkarendben - Megint kevesebb hely a szárnyaknak - írta: CK
2020-05-08 - Nem kell ahhoz túlérzékenynek lennie egy hat-hétéves gyereknek, hogy megviselje az óvoda és iskola közötti átmenet – mondja Rédli Éva, a százhalombattai NaposHoldas Tanoda alapító igazgatója. Az intézményben harmadik éve tanítanak első-negyedik osztályos diákokat az állami oktatástól eltérő módszerekkel és környezetben - kiváló eredményekkel, de egyre barátságtalanabb jogi keretek között.
Bár az iskolákban egyre több a sajátos nevelési igényű, tanulási, beilleszkedési gondokkal küzdő diák, a törvényi szabályozás mégis folyamatosan szűkíti az alternatívát kínáló intézmények mozgásterét. Tavaly szeptembertől megszűnt a magántanulói státusz, amit eddig a szülő kérésére bármelyik iskolaigazgató engedélyezhetett. Helyette "egyéni munkarendet" kérvényezhet gyereke számára a szülő, amelyről az Oktatási Hivatal dönt. Mivel a törvénymódosítás a nyári szünetben született – és az érintett diákok ekkor már rendelkeztek felmentéssel – a gyakorlatban idén szeptembertől működik az új jogszabály.  Az OH határozata a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján születik, de ha a szülő azzal nem ért egyet, további szakértői, szakorvosi véleményeket, javaslatokat is be kell szereznie.

A következő tanévre vonatkozó szülői kérelmeknek június 15-ig kell beérkezniük az Oktatási Hivatalba a pedagógiai szakszolgálat javaslatával, illetve a már említett esetleges további szakvéleményekkel. A törvénymódosítás elsősorban a sajátos nevelési igényű, a beilleszkedési, tanulási, magatartászavarral küzdő, tartósan beteg, élsportoló, vagy egyéb speciális helyzetben – például külföldön vagy elszigetelten élő – gyerekek számára teszi lehetővé az egyéni munkarendet, vagyis azt, hogy a közoktatás helyett olyan alternatívát válasszanak, amilyet például a NaposHoldas Tanoda kínál.

Akiknek nincs papírjuk arról, hogy jobban fejlődnének kisebb létszámú csoportban, egyedi tempó és módszerek segítségével, azoknak mostantól kevesebb az esélye ezekre. Pedig nagyon sok olyan gyerek van, akit megvisel az általános iskolák mindennapjait jellemző alapzaj, mozgás-, tér- és intimitáshiány. Nem is beszélve arról, ami egyszerű matek: egy kisebb tanulócsoportban mindenkire több figyelem jut.    

A gyerekek a legkülönfélébb pszichoszomatikus tünetekkel reagálnak arra, ha valami nincs rendben az iskolában. Hasfájással, ágyba vizeléssel, éjszakai rémálmokkal jelzik, hogy nem boldogok. A NaposHoldas Tanoda egyik növendéke például minden reggel sírt, többször pedig hányt is, amikor iskolába indult. A tanodában azonban megszűnt a szorongása és valósággal szárnyakat kapott. Szeptembertől mégis vissza kell térnie az állami iskolába. Az Oktatási Hivatal indoklásának lényege, hogy "meg fogja szokni".

Rédli Éva szerint az új törvényi szabályozás kivette a döntés jogát a szülők és a gyerekek kezéből, ráadásul egyelőre hihetetlenül nagy bizonytalanságot is teremtett, mivel nem egyértelműek a szabályok. Eddig bárki lehetett magántanuló a szülő kérésére. Elegendő indoklásnak számított, hogy stresszes és szorong. Mostantól ez valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy egyedi elbírálást kapjon.  

A NaposHoldas Tanoda tíz diákjából valószínűleg csak öt marad jogosult az "egyéni munkarendre", a többiek nem fognak papírt kapni. Pedig a harmadik éve üzemelő tanodában senki sem tudná megkülönböztetni őket egymástól. Az a diák sem tűnik ki viselkedésével a többiek közül, aki "teljesen kezelhetetlenként" érkezett az iskolából. "Én azt tapasztaltam, hogy a magatartási, beilleszkedési gondokkal küzdő gyerekek sokkal érzékenyebben-szenvedélyesebben élik az életüket társaiknál, de ha ezt az érzelmi túlfűtöttséget sikerül pozitív, alkotó irányba fordítani, csodák történnek velük. Attól félek, a több odafigyelést és időt igénylő gyerekeket be fogja darálni a közoktatás. És ez nem a pedagógusok, hanem a rendszer hibája."

Némi vigaszt jelenthet az említett szigorító szabályozásban, hogy nem csak a "hiányosságokkal" küzdő, hanem a valamely téren plusszal rendelkező, kiemelkedően tehetséges gyerekeknek is megengedheti az "egyéni munkarendet", vagyis az alternatív oktatást az állami hivatal.  

A tanoda pedagógusai érhető módon elkeseredettek. Az oktatás-nevelés általuk alkotott alternatív rendje ugyanis nagyszerű gyakorlati eredményeket hozott. "A gyerekekre sokkal több idő jutott, de a csoportdinamika is jobban tudott működni, egymást is segítették."
A diákok félévkor és évvégén a Kőrösi Csoma Sándor iskola pedagógusai előtt tettek vizsgát, és ez alapján kaptak bizonyítványt. "Mindig nagyon jól teljesítettek, amihez szerintem az is hozzájárult, hogy nem volt bennük szorongás. A tanodában ugyanis a pozitív, megerősítő nevelést alkalmazzuk, aminek az a lényege, hogy nem a hibáikra hívjuk fel a figyelmüket, hanem arra, amiben jók. A Kőrösi tanítóival tanév közben is folyamatos kapcsolatot tartottunk és figyeltük, hol járnak a tananyaggal. Nagyon jó ütemben tudtunk haladni, aminek köszönhetően mindig korán elkezdhettük a nyári szünetet, a kötetlenebb foglalkozásokat. A tapasztaláson alapuló megismerés, a kis létszám, az egyéni tempó, a természetközeliség – mind meg tudott valósulni, miközben a gyerekek jól teljesítettek, és ami a legfontosabb, örömmel jártak hozzánk."

Érzem, érintem, értem – ezzel a jelmondattal mutatkozott be a NaposHoldas Tanoda 2017-ben. A két alapító, Szélpál Stefi és Rédli Éva óvoda- és drámapedagógus hasonló elnevezéssel 2007-ben nyitott családi napközit a városban. Nevükhöz, szakmai munkásságukhoz köthető az országosan, sőt nemzetközileg elismert alternatív színházi műhely, a Sérültekért Alapítvány Felhőjárók drámacsoportja is.

A NaposHoldas tanodában tanterem nélküli, élményalapú, játékos tanulást, természetközeli, tapasztaláson alapuló ismeretszerzést, kis létszámú csoportban egyénre szabott oktatást kínálnak a gyerekeknek. Alternatív pedagógiai, élménypedagógiai, kooperatív és művészeti módszerekkel dolgozzák fel a Nemzeti Alaptanterv törzsanyagát. Céljuk, hogy az alapkészségek elsajátítása mellett fejlődjön a gyerekek logikai gondolkodása, együttműködő, elfogadó, alkalmazkodó képessége. Legfontosabb szakmai partnerük ebben Kollár Anikó, aki korábban több mint húsz évig tanított az Eötvös Loránd iskolában. "Ő végzi a munka oroszlánrészét, a diákok és szülők legnagyobb elismerése mellett."

Név nélkül nyilatkozó szülők azt hangsúlyozzák, hogy a tanoda lehetőségeit megismerve a "nem kacifántos, nehézséggel nem küzdő, átlagos és bárhova, bármilyen nyomást gyakorló környezetben beilleszkedő" gyermeküket is inkább egy ilyen helyre küldenék, mint a közoktatásba. A világ uniformizál, és mindenki illeszkedni kényszerül. Már kisebb eltérés is egy család összeomlásához vezethet. A gyerek eltéved, fél, összezavarodik, a szülő pedig pillanatok alatt a szociális háló peremén találja magát, vagy csak egyszerűen kipotyog belőle gyerekestül. A gyerek megáll a fejlődésben, nincs endorfin, a szülő nem talál megoldást, nem dolgozik, nem keres pénzt. A gyerek mindeközben ráébred, hogy vele van baj, hiszen "mindenki őt lesi és nem érti". Pszichológushoz, terápiára kell járnia, gyógyszert kaphat, és "ha nem sikerült eddig kézzel betolni az ellátásba, meg kell próbálni lábbal is." Azután kiderül, hogy van másik esélye is! "Bekerül egy kicsi, szeretettel bélelt helyre. Hamar érzelmi komfortra lel, és kiderül, hogy normális, mi több, átlagos vagy átlagon felüli! Nincs vele baj, szerethető. Nem kell többé félnie és végre újra rátérhet a fejlődés útjára."

Kérdés, megmarad-e ez a másik esély, vagyis sikerül-e szeptemberre feltölteni a tanodát azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülő kijárja az egyéni munkarendre való jogosultságot.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.