2021. január 21. - Ágnes napja
Csütörtök
Min:3°
Max:11°
Péntek
Min:6°
Max:11°
Szombat
Min:4°
Max:9°
Vasárnap
Min:1°
Max:3°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Riport

Gyerekek munkarendben - Megint kevesebb hely a szárnyaknak - írta: CK
2020-05-08 - Nem kell ahhoz túlérzékenynek lennie egy hat-hétéves gyereknek, hogy megviselje az óvoda és iskola közötti átmenet – mondja Rédli Éva, a százhalombattai NaposHoldas Tanoda alapító igazgatója. Az intézményben harmadik éve tanítanak első-negyedik osztályos diákokat az állami oktatástól eltérő módszerekkel és környezetben - kiváló eredményekkel, de egyre barátságtalanabb jogi keretek között.
Bár az iskolákban egyre több a sajátos nevelési igényű, tanulási, beilleszkedési gondokkal küzdő diák, a törvényi szabályozás mégis folyamatosan szűkíti az alternatívát kínáló intézmények mozgásterét. Tavaly szeptembertől megszűnt a magántanulói státusz, amit eddig a szülő kérésére bármelyik iskolaigazgató engedélyezhetett. Helyette "egyéni munkarendet" kérvényezhet gyereke számára a szülő, amelyről az Oktatási Hivatal dönt. Mivel a törvénymódosítás a nyári szünetben született – és az érintett diákok ekkor már rendelkeztek felmentéssel – a gyakorlatban idén szeptembertől működik az új jogszabály.  Az OH határozata a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján születik, de ha a szülő azzal nem ért egyet, további szakértői, szakorvosi véleményeket, javaslatokat is be kell szereznie.

A következő tanévre vonatkozó szülői kérelmeknek június 15-ig kell beérkezniük az Oktatási Hivatalba a pedagógiai szakszolgálat javaslatával, illetve a már említett esetleges további szakvéleményekkel. A törvénymódosítás elsősorban a sajátos nevelési igényű, a beilleszkedési, tanulási, magatartászavarral küzdő, tartósan beteg, élsportoló, vagy egyéb speciális helyzetben – például külföldön vagy elszigetelten élő – gyerekek számára teszi lehetővé az egyéni munkarendet, vagyis azt, hogy a közoktatás helyett olyan alternatívát válasszanak, amilyet például a NaposHoldas Tanoda kínál.

Akiknek nincs papírjuk arról, hogy jobban fejlődnének kisebb létszámú csoportban, egyedi tempó és módszerek segítségével, azoknak mostantól kevesebb az esélye ezekre. Pedig nagyon sok olyan gyerek van, akit megvisel az általános iskolák mindennapjait jellemző alapzaj, mozgás-, tér- és intimitáshiány. Nem is beszélve arról, ami egyszerű matek: egy kisebb tanulócsoportban mindenkire több figyelem jut.    

A gyerekek a legkülönfélébb pszichoszomatikus tünetekkel reagálnak arra, ha valami nincs rendben az iskolában. Hasfájással, ágyba vizeléssel, éjszakai rémálmokkal jelzik, hogy nem boldogok. A NaposHoldas Tanoda egyik növendéke például minden reggel sírt, többször pedig hányt is, amikor iskolába indult. A tanodában azonban megszűnt a szorongása és valósággal szárnyakat kapott. Szeptembertől mégis vissza kell térnie az állami iskolába. Az Oktatási Hivatal indoklásának lényege, hogy "meg fogja szokni".

Rédli Éva szerint az új törvényi szabályozás kivette a döntés jogát a szülők és a gyerekek kezéből, ráadásul egyelőre hihetetlenül nagy bizonytalanságot is teremtett, mivel nem egyértelműek a szabályok. Eddig bárki lehetett magántanuló a szülő kérésére. Elegendő indoklásnak számított, hogy stresszes és szorong. Mostantól ez valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy egyedi elbírálást kapjon.  

A NaposHoldas Tanoda tíz diákjából valószínűleg csak öt marad jogosult az "egyéni munkarendre", a többiek nem fognak papírt kapni. Pedig a harmadik éve üzemelő tanodában senki sem tudná megkülönböztetni őket egymástól. Az a diák sem tűnik ki viselkedésével a többiek közül, aki "teljesen kezelhetetlenként" érkezett az iskolából. "Én azt tapasztaltam, hogy a magatartási, beilleszkedési gondokkal küzdő gyerekek sokkal érzékenyebben-szenvedélyesebben élik az életüket társaiknál, de ha ezt az érzelmi túlfűtöttséget sikerül pozitív, alkotó irányba fordítani, csodák történnek velük. Attól félek, a több odafigyelést és időt igénylő gyerekeket be fogja darálni a közoktatás. És ez nem a pedagógusok, hanem a rendszer hibája."

Némi vigaszt jelenthet az említett szigorító szabályozásban, hogy nem csak a "hiányosságokkal" küzdő, hanem a valamely téren plusszal rendelkező, kiemelkedően tehetséges gyerekeknek is megengedheti az "egyéni munkarendet", vagyis az alternatív oktatást az állami hivatal.  

A tanoda pedagógusai érhető módon elkeseredettek. Az oktatás-nevelés általuk alkotott alternatív rendje ugyanis nagyszerű gyakorlati eredményeket hozott. "A gyerekekre sokkal több idő jutott, de a csoportdinamika is jobban tudott működni, egymást is segítették."
A diákok félévkor és évvégén a Kőrösi Csoma Sándor iskola pedagógusai előtt tettek vizsgát, és ez alapján kaptak bizonyítványt. "Mindig nagyon jól teljesítettek, amihez szerintem az is hozzájárult, hogy nem volt bennük szorongás. A tanodában ugyanis a pozitív, megerősítő nevelést alkalmazzuk, aminek az a lényege, hogy nem a hibáikra hívjuk fel a figyelmüket, hanem arra, amiben jók. A Kőrösi tanítóival tanév közben is folyamatos kapcsolatot tartottunk és figyeltük, hol járnak a tananyaggal. Nagyon jó ütemben tudtunk haladni, aminek köszönhetően mindig korán elkezdhettük a nyári szünetet, a kötetlenebb foglalkozásokat. A tapasztaláson alapuló megismerés, a kis létszám, az egyéni tempó, a természetközeliség – mind meg tudott valósulni, miközben a gyerekek jól teljesítettek, és ami a legfontosabb, örömmel jártak hozzánk."

Érzem, érintem, értem – ezzel a jelmondattal mutatkozott be a NaposHoldas Tanoda 2017-ben. A két alapító, Szélpál Stefi és Rédli Éva óvoda- és drámapedagógus hasonló elnevezéssel 2007-ben nyitott családi napközit a városban. Nevükhöz, szakmai munkásságukhoz köthető az országosan, sőt nemzetközileg elismert alternatív színházi műhely, a Sérültekért Alapítvány Felhőjárók drámacsoportja is.

A NaposHoldas tanodában tanterem nélküli, élményalapú, játékos tanulást, természetközeli, tapasztaláson alapuló ismeretszerzést, kis létszámú csoportban egyénre szabott oktatást kínálnak a gyerekeknek. Alternatív pedagógiai, élménypedagógiai, kooperatív és művészeti módszerekkel dolgozzák fel a Nemzeti Alaptanterv törzsanyagát. Céljuk, hogy az alapkészségek elsajátítása mellett fejlődjön a gyerekek logikai gondolkodása, együttműködő, elfogadó, alkalmazkodó képessége. Legfontosabb szakmai partnerük ebben Kollár Anikó, aki korábban több mint húsz évig tanított az Eötvös Loránd iskolában. "Ő végzi a munka oroszlánrészét, a diákok és szülők legnagyobb elismerése mellett."

Név nélkül nyilatkozó szülők azt hangsúlyozzák, hogy a tanoda lehetőségeit megismerve a "nem kacifántos, nehézséggel nem küzdő, átlagos és bárhova, bármilyen nyomást gyakorló környezetben beilleszkedő" gyermeküket is inkább egy ilyen helyre küldenék, mint a közoktatásba. A világ uniformizál, és mindenki illeszkedni kényszerül. Már kisebb eltérés is egy család összeomlásához vezethet. A gyerek eltéved, fél, összezavarodik, a szülő pedig pillanatok alatt a szociális háló peremén találja magát, vagy csak egyszerűen kipotyog belőle gyerekestül. A gyerek megáll a fejlődésben, nincs endorfin, a szülő nem talál megoldást, nem dolgozik, nem keres pénzt. A gyerek mindeközben ráébred, hogy vele van baj, hiszen "mindenki őt lesi és nem érti". Pszichológushoz, terápiára kell járnia, gyógyszert kaphat, és "ha nem sikerült eddig kézzel betolni az ellátásba, meg kell próbálni lábbal is." Azután kiderül, hogy van másik esélye is! "Bekerül egy kicsi, szeretettel bélelt helyre. Hamar érzelmi komfortra lel, és kiderül, hogy normális, mi több, átlagos vagy átlagon felüli! Nincs vele baj, szerethető. Nem kell többé félnie és végre újra rátérhet a fejlődés útjára."

Kérdés, megmarad-e ez a másik esély, vagyis sikerül-e szeptemberre feltölteni a tanodát azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülő kijárja az egyéni munkarendre való jogosultságot.


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Véradás
2021-01-11
Véradás lesz a Barátság Kulturális Központban 2021. január 15-én, pénteken 13.00 és 18.00 óra között.

Felkészültek a havazásra
2021-01-11
Ügyeleti készültséget léptetett életbe a Szákom Kft., így szükség esetén időben megkezdődhet a hóeltakarítás.

Online múzeum
2021-01-11
A "Matrica" Múzeum a járványügyi helyzetben sajnos most személyesen nem látogatható.

Szabályváltozások - Kisokos a 2021. évre
2021-01-11
Számos adózási és egyéb jogszabályi változás lépett életbe január elsejétől. Az alábbiakban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.