2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Gazdaság

A százhalombattai finomító egy percre sem állt le - írta: CK
2020-04-20 - A Dunai Finomító továbbra is értékteremtő alapelemként szerepel a MOL középtávú üzleti stratégiájában. A koronavírus megtorpanást okoz, de a hosszabb távú terveken nem változtat. Aradi Mátyással, a Dunai Finomító igazgatójával beszélgettünk.
Aradi Mátyás tavaly novemberben váltotta Jukka Nuu¬ti¬nent a DUFI igazgatói székében. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett vegyészmérnökként és 37 évet dolgozott a gyógyszeriparban, a Sanofi multinacionális vállalathoz tartozó Chinoin újpesti telephelyén. Ez a gyógyszergyár volt az első munkahelye, ahol laboránsként kezdte, majd az egyetem után vegyészmérnökként, üzemről, üzemcsoportra haladt a telephelyigazgatói pozícióig, amit hét évig töltött be. Budapesten született és élt, de az utóbbi tíz évben Gárdonyban lakik családjával. 

- Volt valamilyen kapcsolata Százhalombattával korábban? Milyen ismereteket, benyomásokat szerzett róla eddig?
- Mielőtt idekerültem, nem ismertem itt senkit, mostanra százakat, a városban azonban – a sok munka, majd a járványveszély miatt – keveset jártam eddig. Amennyire sikerült megismernem, fiatalos település, tetszik a főtere, elegánsnak találtam a rendezvényközpontot, ahol a DUFI első lojalitás gáláját rendeztük meg tavaly év végén. Sétáltam a Duna-parton, nagyon szeretem a vizet, és ettem kecsegét a fiammal a Harcsa csárdában.  

- Sikerült-e felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzattal? Ha igen, megfogalmazásra kerültek-e az együttműködés keretei, céljai?
- Találkoztam a polgármester úrral, de egyelőre nem jutottunk el konkrét megállapodásig. Az általános iskolákkal és a SZISZKI-vel igen régi és folyamatos az együttműködésünk. A szakképzés, a munkaerőutánpótlás érdekében egy új tanműhely kialakítását tervezzük a DUFI területén, ahol a vegyésztechnikusok, vegyipari rendszerkezelők gyakorlati képzése folyhat. Jelenleg a legmegfelelőbb helyszínt keressük a beruházáshoz.

- Hogyan gondolkodik a város és a MOL kapcsolatáról?
- Tudom, hogy Százhalombatta története több ezer évre nyúlik vissza, és azt is, hogy a fejlődésének óriási lendületet adott a finomító megalapítása. Az egymástól való függőség alapvető, csak együtt fejlődhetünk tovább.  

- Mind a munkavállalók, mind a városlakók körében állandó téma a DUFI jövője. Sokszor kapnak lábra negatív híresztelések. Mi az, amit biztonsággal el tud mondani olvasóinknak a finomító jövőjéről rövidebb, illetve hosszabb távon?
- A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy a DUFI nem állt le, folyamatos a termelés a járványhelyzet ellenére is. A finomítóban minimálisra csökkentettük a jelenlétet, ahol lehetséges ,ott otthonról végzik munkájukat a kollégák. Akiknek viszont bent kell leniük, azokat védjük, szigorú biztonsági és higiéniai előírásokat vezettünk be. Rendkívüli munkájuk és kockázatvállalásuk elismeréseként havonta 50 ezer forintos pandémiás juttatást kapnak. Az idei évre az üzleti tervekben a kapacitáskihasználás a maximumhoz közelített, sajnos a COVID felülírta ezt. Jelentősen csökkent a termékeink iránti kereslet, mintegy 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot értékesítésünk. Nemcsak a magyarországi töltőállomásokon, hanem a régió összes országában jelentősen visszaesett a forgalom. Ám hosszabb távra nézve a DUFI értékteremtő alapelemként szerepel a MOL 2030-ra megfogalmazott stratégiájában. A következő tíz évben előreláthatólag tovább fog még emelkedni a kőolajalapú üzemanyagok eladása, ami üzletileg erősít minket. Közben folyik egy belső átalakulás is, ami a termékszerkezetünk megváltoztatását, a petrolkémiai alapanyagok arányának a növelését szolgálja.         

- A DUFI még mindig az egyik legnagyobb foglalkoztató és virilista Százhalombattán. Kell-e számítani ebben változásra a közeljövőben, illetve hosszabb távon?
- Ahogyan arra az előbb utaltam, prosperáló időszaknak nézünk elébe. Igaz, hogy folyamatosan meg kell felelnünk a versenynek és növelnünk kell a hatékonyságunkat, de semmi sem utal arra, hogy a DUFI nem marad a munkaerőpiac meghatározó szereplője.   
- Milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek az üzem területén rövidebb és hosszabb távon?
- Több száz olyan projekt zajlik, amelyeknek a rendelkezésre állás, az eszközök élettartamának az emelése, a hatékonyság növelése a célja. Foglalkozunk a szag csökkentésével. Több területen kerestük a forrásait és különböző fejlesztéseket kezdtünk a megszüntetése érdekében. Jóváhagyás alatt állnak olyan beruházások, amelyek a már említett petrolkémiai transzformációt szolgálják. Mindezt a járványveszély most lelassítja. Jelenleg minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy megakadályozzuk a fertőzés terjedését és folyamatosan fenntartsuk a termelést. Ennek érdekében számos komoly intézkedést hoztunk, és fel vagyunk készülve továbbiakra is. Ez azonban átmeneti állapot, amely nem változtat a hosszabb távú elképzeléseken.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.