2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Gazdaság

A százhalombattai finomító egy percre sem állt le - írta: CK
2020-04-20 - A Dunai Finomító továbbra is értékteremtő alapelemként szerepel a MOL középtávú üzleti stratégiájában. A koronavírus megtorpanást okoz, de a hosszabb távú terveken nem változtat. Aradi Mátyással, a Dunai Finomító igazgatójával beszélgettünk.
Aradi Mátyás tavaly novemberben váltotta Jukka Nuu¬ti¬nent a DUFI igazgatói székében. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett vegyészmérnökként és 37 évet dolgozott a gyógyszeriparban, a Sanofi multinacionális vállalathoz tartozó Chinoin újpesti telephelyén. Ez a gyógyszergyár volt az első munkahelye, ahol laboránsként kezdte, majd az egyetem után vegyészmérnökként, üzemről, üzemcsoportra haladt a telephelyigazgatói pozícióig, amit hét évig töltött be. Budapesten született és élt, de az utóbbi tíz évben Gárdonyban lakik családjával. 

- Volt valamilyen kapcsolata Százhalombattával korábban? Milyen ismereteket, benyomásokat szerzett róla eddig?
- Mielőtt idekerültem, nem ismertem itt senkit, mostanra százakat, a városban azonban – a sok munka, majd a járványveszély miatt – keveset jártam eddig. Amennyire sikerült megismernem, fiatalos település, tetszik a főtere, elegánsnak találtam a rendezvényközpontot, ahol a DUFI első lojalitás gáláját rendeztük meg tavaly év végén. Sétáltam a Duna-parton, nagyon szeretem a vizet, és ettem kecsegét a fiammal a Harcsa csárdában.  

- Sikerült-e felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzattal? Ha igen, megfogalmazásra kerültek-e az együttműködés keretei, céljai?
- Találkoztam a polgármester úrral, de egyelőre nem jutottunk el konkrét megállapodásig. Az általános iskolákkal és a SZISZKI-vel igen régi és folyamatos az együttműködésünk. A szakképzés, a munkaerőutánpótlás érdekében egy új tanműhely kialakítását tervezzük a DUFI területén, ahol a vegyésztechnikusok, vegyipari rendszerkezelők gyakorlati képzése folyhat. Jelenleg a legmegfelelőbb helyszínt keressük a beruházáshoz.

- Hogyan gondolkodik a város és a MOL kapcsolatáról?
- Tudom, hogy Százhalombatta története több ezer évre nyúlik vissza, és azt is, hogy a fejlődésének óriási lendületet adott a finomító megalapítása. Az egymástól való függőség alapvető, csak együtt fejlődhetünk tovább.  

- Mind a munkavállalók, mind a városlakók körében állandó téma a DUFI jövője. Sokszor kapnak lábra negatív híresztelések. Mi az, amit biztonsággal el tud mondani olvasóinknak a finomító jövőjéről rövidebb, illetve hosszabb távon?
- A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy a DUFI nem állt le, folyamatos a termelés a járványhelyzet ellenére is. A finomítóban minimálisra csökkentettük a jelenlétet, ahol lehetséges ,ott otthonról végzik munkájukat a kollégák. Akiknek viszont bent kell leniük, azokat védjük, szigorú biztonsági és higiéniai előírásokat vezettünk be. Rendkívüli munkájuk és kockázatvállalásuk elismeréseként havonta 50 ezer forintos pandémiás juttatást kapnak. Az idei évre az üzleti tervekben a kapacitáskihasználás a maximumhoz közelített, sajnos a COVID felülírta ezt. Jelentősen csökkent a termékeink iránti kereslet, mintegy 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot értékesítésünk. Nemcsak a magyarországi töltőállomásokon, hanem a régió összes országában jelentősen visszaesett a forgalom. Ám hosszabb távra nézve a DUFI értékteremtő alapelemként szerepel a MOL 2030-ra megfogalmazott stratégiájában. A következő tíz évben előreláthatólag tovább fog még emelkedni a kőolajalapú üzemanyagok eladása, ami üzletileg erősít minket. Közben folyik egy belső átalakulás is, ami a termékszerkezetünk megváltoztatását, a petrolkémiai alapanyagok arányának a növelését szolgálja.         

- A DUFI még mindig az egyik legnagyobb foglalkoztató és virilista Százhalombattán. Kell-e számítani ebben változásra a közeljövőben, illetve hosszabb távon?
- Ahogyan arra az előbb utaltam, prosperáló időszaknak nézünk elébe. Igaz, hogy folyamatosan meg kell felelnünk a versenynek és növelnünk kell a hatékonyságunkat, de semmi sem utal arra, hogy a DUFI nem marad a munkaerőpiac meghatározó szereplője.   
- Milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek az üzem területén rövidebb és hosszabb távon?
- Több száz olyan projekt zajlik, amelyeknek a rendelkezésre állás, az eszközök élettartamának az emelése, a hatékonyság növelése a célja. Foglalkozunk a szag csökkentésével. Több területen kerestük a forrásait és különböző fejlesztéseket kezdtünk a megszüntetése érdekében. Jóváhagyás alatt állnak olyan beruházások, amelyek a már említett petrolkémiai transzformációt szolgálják. Mindezt a járványveszély most lelassítja. Jelenleg minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy megakadályozzuk a fertőzés terjedését és folyamatosan fenntartsuk a termelést. Ennek érdekében számos komoly intézkedést hoztunk, és fel vagyunk készülve továbbiakra is. Ez azonban átmeneti állapot, amely nem változtat a hosszabb távú elképzeléseken.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.