2020. június 02. - Kármen, Anita napja
Kedd
Min:13°
Max:13°
Szerda
Min:12°
Max:21°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:11°
Max:24°
Kultúra, Oktatás

Pillantás a múltba az ötvenedik évfordulón - Dr. Matta Árpád, a város első díszpolgára - írta: ND
2020-04-01 - Valószínűleg senki előtt nem ismeretlen a név, amelyet az egyik városrész, a Matta-kert is visel. De kiről nevezték el ezt a területet, és miért pont róla? A járványügyi helyzet miatt a Százhalombatta várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulójára tervezett ünnepi programok is elmaradtak. A Hamvas Béla Városi Könyvtár első - és bizonytalan ideig utolsó – jubileumi előadásán a Matta családról mesélt Lehoczki Zsuzsanna történész. 
Az alapos kutatómunka ellenére néhány kérdés a mai napig nem tisztázott, de így is sok érdekes dolgot tudtunk meg a családról és dr. Matta Árpádról. 

A gazdasági főtanácsos, földbirtokos és országgyűlési képviselő a fővárosban látta meg a napvilágot, a nagyváradi születésű gyógyszerész, Matta László és Jálics Ilona gyermekeként 1859. augusztus 16-án. Édesapja 1859 év végén bekövetkezett halála után édesanyja (Rajeczi) Burián János, ’48-as honvéd őrnagyhoz ment feleségül 1861-ben. Két féltestvére született, Burián Aranka és Burián Aladár. 

Matta Árpád középiskoláit részben Kalocsán, részben pedig Budapesten, a piarista főgimnáziumban végezte. Jogi tanulmányokat folytatott a budapesti, a lipcsei és a berlini tudományegyetemen. 1881-ben doktorált és 1885-ben tett ügyvédi vizsgát. A pestvidéki törvényszéken joggyakornokoskodott, majd Burián János ügyvédi irodájában dolgozott, később ö éven át önálló ügyvédi gyakorlatot folytatott. Kilenc hónapig a kereskedelmi minisztériumban volt fogalmazó. Onnan a pénzügyminisztériumba helyezték át, ahonnan mint pénzügyi tanácsos vonult nyugalomba. 

1897-ben kezdett gazdálkodni saját százhalombattai birtokán, amelyet féltestvérétől, dr. Burián Aladártól örökölt. A birtokai a mai Óvárosban és Dunafüreden terültek el. Több fontos tisztséget töltött be Százhalombatta község életében. Az 1907-ben alakult Hangya Szövetkezet és a Hitelszövetkezet elnöke, a százhalombattai templomépítő bizottság elnöke, később a római katolikus egyházközség világi elnöke, iskolaszéki elnök volt. 
Az óvárosi Szent László-templomot féltestvérének, Burián Arankának sógora, Tőry Emil tervei alapján építették és készült el 1910-ben. A legenda szerint Matta Árpád egyik fiáról, Lászlóról nevezték el, ez azonban nem bizonyított.

Birtokán volt a község és a környék egyetlen gőzmalma, amely 1912-től villanyvilágítással látta el az uradalmat. Az Árpád-malom nagyjából a mai Szabadság úti virágbolt környékén működött. Matta Árpád halála után a birtokot Tildy Zoltán vásárolta meg. A Matta-malom tégláiból épült fel a jelenlegi óvárosi művelődési ház 1939-ben.

Gazdaságát 1922-ig saját maga vezette, azután bérbe adta. Az 1910-es években politikai pályára lépett. Az országgyűlés tagjává első ízben 1915-ben választották meg nagy szótöbbséggel, függetlenségi programmal a váli választókerületben.

A Károlyi-kormány Fejér vármegye főispáni székébe kívánta ültetni, amit azzal hárított el magától levelében: "Engem Károlyi Mihálytól egy világ választ el." A kommün alatt százhalombattai birtokára vonult vissza. Elfogatási parancsot adtak ki ellene nyílt és leplezetlen ellenforradalmi magatartása miatt. Pesti lakásán több ízben keresték, de nem találtak rá. Később elkobozták birtokait és több kellemetlenség érte.

A kormányzó érdemei elismeréséül a földbirtokosok közül elsőként nevezte ki gazdasági főtanácsossá, Százhalombatta község pedig 1926-ban díszpolgárává választotta. Az 1930-as években adósságai miatt dunafüredi ingatlanjaiból 270 hektárnyit parcelláztak, ami Dunafüreden gyors fejlődést eredményezett. Ezekben az években épült a még ma is működő Halászcsárda. 

Matta Árpád 1938. július 14-én halt meg, kérésére a százhalombattai temetőben helyezték örök nyugovóra. Utolsó útjára az egész falu elkísérte. Leszármazottai közül az 1928-ban született Matta Balázs januárban töltötte be a 92. életévét, Budakalászon lakik. 

Lehoczki Zsuzsa előadásában sok érdekesség elhangzott a Matta-családról. A többi között szóba került Barabás Miklós egyik festménye, amit a szakirodalom általában Matta János portréjaként ismer, de a festő saját feljegyzései között csak "Matta gyógyszerész" szerepel, így az olajképen valószínűleg Matta László látható. 


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Zajlik az óvodai nevelés
2020-05-25
A legújabb kormányrendelet értelmében május 25-től minden vidéki településen, így Százhalombattán is a veszélyhelyzet előtti normál rendben fogadják a gyerekeket az óvodák és a bölcsőde. A battai intézményekben felkészültek a kicsik érkezésére, de még nem számítanak arra, hogy teljes létszám lesz a csoportszobákban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.