2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Riport

Nem tudnánk otthon bámulni a falat - Orvostanhallgatók a sürgősségi osztályokon - írta: CK
2020-03-30 - A kórházak mentesítése érdekében végzett önkéntes munka lehetőség is az orvostanhallgatók számára. A nyári gyakorlatokkal ellentétben végre hasznosnak érzik magukat. Két önkéntes munkát vállaló medikával beszélgettünk a döntésük okairól, valamint arról, hogy mit tapasztaltak a sürgősségi osztályokon az első napokban.
Koch Dóra Kornélia ötödéves a Semmelweis Egyetemen. Gyermekgyógyász szeretne lenni, de a hematológia is közel áll hozzá.

"Az ötlet onnan indult, hogy az egyetem bezárása után a Korányi Központi Betegállató sürgősségi osztálya véletlenül minden évfolyamnak kiküldött egy emailt, amelyben önkéntes munkalehetőségre hívta fel a figyelmet a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel. Már akkor megtetszett ez a lehetőség, de másnap érkezett a korrekciós email, miszerint a megkeresés csak szigorló hallgatókra vonatkozik. Eltelt azonban két nap, és újabb emailt kaptunk, ezúttal az egyetemünk dékánjától, amelyben kartól függetlenül, minden évfolyamon önkéntes munkára buzdított.

Több barátommal együtt hezitáltunk, de mindannyian arra jutottunk, hogy nem tudnánk otthon bámulni a falat tétlenül, amikor végre hasznosak is lehetünk egy ilyen nehéz helyzetben. Ez a munka tapasztalatszerzésnek sem utolsó. Bár felhívás ekkor még nem érkezett, én a Szent Imre kórházat választottam, mivel itt lakom, a XI. kerületben, és fontosnak tartom, hogy a lehető legegyszerűbb módon, a lehető legkevesebb tömegközlekedési eszközt használva jussunk el a munkahelyekre. Írtam egy emailt a Szent Imre kórház sürgősségi betegellátó osztályának, és egy órán belül választ kaptam. Onnantól pörögtek az események.

Kedden álltunk először munkába. Elsősorban négy területen lehetünk segítségükre az osztály dolgozóinak. Ápolói tevékenységet végezhetünk a sürgősségi fekvőbetegellátó részen, segíthetjük az ottani adminisztrátorok munkáját és a (korai elkülönítő) pretriage tevékenységet a bejáratnál kihelyezett konténerben, valamint mi végezzük a tünetes kórházi dolgozók Covid-19 szűrését.

A védőfelszerelés nagyban függ attól, hogy mit csinálunk éppen. Az adminisztrációs szobában sebészi maszkot és kesztyűt viselünk, de ha beteggel közvetlenül érintkezünk, már bővül a felszerelés. Ekkor steril köpenyt veszünk, kesztyűt, hajhálót, lehetőség szerint védőszemüveget és ffp2 vagy ffp3 maszkot.

A felkészítésünk sietve zajlott. Megtanultunk rendesen beöltözni, volt egy tíz perces "kurzus" a kórházi informatikai rendszer működéséről. A mintavételt egy kórházi szakápoló mutatta be, majd néhányat még felügyelettel végeztünk. Ezt követően már önállóan veszünk mintát és teljesítjük a vele járó adminisztrációt.

Én kifejezetten élvezem, hogy - a nyári kötelező gyakorlatokkal ellentétben - végre hasznosnak érzem magamat."

A százhalombattai Ripszám Emese negyedéves orvostanhallgató ugyancsak a SOTE-n. A belgyógyászat, azon belül pedig az endokrinológia érdekli leginkább.

Mint mondta, az egyetem több felületen is buzdította őket a segítségre. Emellett Facebook-csoportokban jelentek meg posztok, amelyekben több kórházból kérték, hogy jelentkezzenek. Emaileket küldött a hallgatói önkormányzat és más orvostanhallgató szervezet. Eleinte csak a hatodéveseket várták, később mindenkire kiterjedt a felhívás.
"Azért is választottam az orvosi hivatást, mert szeretek segíteni az embereknek. Most itt a lehetőség, valóban szükség van rám. Mivel megoldható volt, hogy Pesten lakjam és ne veszélyeztessem a családomat, egyértelmű volt számomra, hogy jelentkezem. A döntésemben annak is szerepe volt, hogy tapasztalatot akartam szerezni. Emiatt szeretnék még a végzés előtt mentőzni is. Szerintem gyakorlatban tanul igazán az ember.

Önkéntesként közreműködünk a triage rendszer működtetésében, ami azt jelenti, hogy a kórházba érkezők szűrésen esnek át a bejáratnál, egy konténerben. Az esetleges fertőzöttek az épület elkülönített részlegébe kerülnek. Mindenki, aki – akár mentővel – érkezik, lázmérésen esik át és célzott kérdésekre kell felelnie.  Ilyen például, hogy volt-e láza, torokfájása, nehézlégzése, járt-e külföldön az elmúlt két hétben. Segítünk az adminisztrációban, a betegek eligazításában, és segédápolóként dolgozunk a különféle osztályokon.

Az első alkalommal rövid oktatásban vettünk részt, munkavédelemről, adatvédelemről szóló előadást hallgattunk, körbe vezettek minket és felvázolták, miben lehetünk majd a segítségükre.

Az első munkanapomon a sürgősségi osztályra osztottak be, ahol végre hasznosnak érezhettem magamat és olyan dolgokat csinálhattam, amelyekre a nagyobb létszám miatt eddig nem sűrűn nyílt lehetőségem a gyakorlatokon.

El is szálltak a kétségeim azzal kapcsolatban, hogy az önkénteskedés helyett inkább tanulnom kellene – otthon.

Egyelőre nincs káosz. Persze látom, hogy mindenki leterhelt, és sok a plusz feladat. Mégis úgy tűnik, egyelőre helyt állunk. Szerintem nagyon fontos, hogy sikerüljön összehangolni a kórházi dolgozók, az orvosok és ápolók, valamint az önkéntesek munkáját, ami tapasztalatom szerint teljesül. Ha kérdésem van, szinte bárkihez fordulhatok, örülnek, hogy ott vagyunk.

Meglepődtem, mennyi külső támogatás érkezik. Amikor ott voltam, pizzát és Starbucks kávét kaptak a kórházban dolgozók.

Nem tudom, hogyan alakulnak a dolgok a jövőben, de valószínűnek tartom, hogy egyre több önkéntes segítségére lesz szükség."Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.