2020. június 02. - Kármen, Anita napja
Kedd
Min:13°
Max:14°
Szerda
Min:12°
Max:21°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:11°
Max:24°
Riport

Nem tudnánk otthon bámulni a falat - Orvostanhallgatók a sürgősségi osztályokon - írta: CK
2020-03-30 - A kórházak mentesítése érdekében végzett önkéntes munka lehetőség is az orvostanhallgatók számára. A nyári gyakorlatokkal ellentétben végre hasznosnak érzik magukat. Két önkéntes munkát vállaló medikával beszélgettünk a döntésük okairól, valamint arról, hogy mit tapasztaltak a sürgősségi osztályokon az első napokban.
Koch Dóra Kornélia ötödéves a Semmelweis Egyetemen. Gyermekgyógyász szeretne lenni, de a hematológia is közel áll hozzá.

"Az ötlet onnan indult, hogy az egyetem bezárása után a Korányi Központi Betegállató sürgősségi osztálya véletlenül minden évfolyamnak kiküldött egy emailt, amelyben önkéntes munkalehetőségre hívta fel a figyelmet a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel. Már akkor megtetszett ez a lehetőség, de másnap érkezett a korrekciós email, miszerint a megkeresés csak szigorló hallgatókra vonatkozik. Eltelt azonban két nap, és újabb emailt kaptunk, ezúttal az egyetemünk dékánjától, amelyben kartól függetlenül, minden évfolyamon önkéntes munkára buzdított.

Több barátommal együtt hezitáltunk, de mindannyian arra jutottunk, hogy nem tudnánk otthon bámulni a falat tétlenül, amikor végre hasznosak is lehetünk egy ilyen nehéz helyzetben. Ez a munka tapasztalatszerzésnek sem utolsó. Bár felhívás ekkor még nem érkezett, én a Szent Imre kórházat választottam, mivel itt lakom, a XI. kerületben, és fontosnak tartom, hogy a lehető legegyszerűbb módon, a lehető legkevesebb tömegközlekedési eszközt használva jussunk el a munkahelyekre. Írtam egy emailt a Szent Imre kórház sürgősségi betegellátó osztályának, és egy órán belül választ kaptam. Onnantól pörögtek az események.

Kedden álltunk először munkába. Elsősorban négy területen lehetünk segítségükre az osztály dolgozóinak. Ápolói tevékenységet végezhetünk a sürgősségi fekvőbetegellátó részen, segíthetjük az ottani adminisztrátorok munkáját és a (korai elkülönítő) pretriage tevékenységet a bejáratnál kihelyezett konténerben, valamint mi végezzük a tünetes kórházi dolgozók Covid-19 szűrését.

A védőfelszerelés nagyban függ attól, hogy mit csinálunk éppen. Az adminisztrációs szobában sebészi maszkot és kesztyűt viselünk, de ha beteggel közvetlenül érintkezünk, már bővül a felszerelés. Ekkor steril köpenyt veszünk, kesztyűt, hajhálót, lehetőség szerint védőszemüveget és ffp2 vagy ffp3 maszkot.

A felkészítésünk sietve zajlott. Megtanultunk rendesen beöltözni, volt egy tíz perces "kurzus" a kórházi informatikai rendszer működéséről. A mintavételt egy kórházi szakápoló mutatta be, majd néhányat még felügyelettel végeztünk. Ezt követően már önállóan veszünk mintát és teljesítjük a vele járó adminisztrációt.

Én kifejezetten élvezem, hogy - a nyári kötelező gyakorlatokkal ellentétben - végre hasznosnak érzem magamat."

A százhalombattai Ripszám Emese negyedéves orvostanhallgató ugyancsak a SOTE-n. A belgyógyászat, azon belül pedig az endokrinológia érdekli leginkább.

Mint mondta, az egyetem több felületen is buzdította őket a segítségre. Emellett Facebook-csoportokban jelentek meg posztok, amelyekben több kórházból kérték, hogy jelentkezzenek. Emaileket küldött a hallgatói önkormányzat és más orvostanhallgató szervezet. Eleinte csak a hatodéveseket várták, később mindenkire kiterjedt a felhívás.
"Azért is választottam az orvosi hivatást, mert szeretek segíteni az embereknek. Most itt a lehetőség, valóban szükség van rám. Mivel megoldható volt, hogy Pesten lakjam és ne veszélyeztessem a családomat, egyértelmű volt számomra, hogy jelentkezem. A döntésemben annak is szerepe volt, hogy tapasztalatot akartam szerezni. Emiatt szeretnék még a végzés előtt mentőzni is. Szerintem gyakorlatban tanul igazán az ember.

Önkéntesként közreműködünk a triage rendszer működtetésében, ami azt jelenti, hogy a kórházba érkezők szűrésen esnek át a bejáratnál, egy konténerben. Az esetleges fertőzöttek az épület elkülönített részlegébe kerülnek. Mindenki, aki – akár mentővel – érkezik, lázmérésen esik át és célzott kérdésekre kell felelnie.  Ilyen például, hogy volt-e láza, torokfájása, nehézlégzése, járt-e külföldön az elmúlt két hétben. Segítünk az adminisztrációban, a betegek eligazításában, és segédápolóként dolgozunk a különféle osztályokon.

Az első alkalommal rövid oktatásban vettünk részt, munkavédelemről, adatvédelemről szóló előadást hallgattunk, körbe vezettek minket és felvázolták, miben lehetünk majd a segítségükre.

Az első munkanapomon a sürgősségi osztályra osztottak be, ahol végre hasznosnak érezhettem magamat és olyan dolgokat csinálhattam, amelyekre a nagyobb létszám miatt eddig nem sűrűn nyílt lehetőségem a gyakorlatokon.

El is szálltak a kétségeim azzal kapcsolatban, hogy az önkénteskedés helyett inkább tanulnom kellene – otthon.

Egyelőre nincs káosz. Persze látom, hogy mindenki leterhelt, és sok a plusz feladat. Mégis úgy tűnik, egyelőre helyt állunk. Szerintem nagyon fontos, hogy sikerüljön összehangolni a kórházi dolgozók, az orvosok és ápolók, valamint az önkéntesek munkáját, ami tapasztalatom szerint teljesül. Ha kérdésem van, szinte bárkihez fordulhatok, örülnek, hogy ott vagyunk.

Meglepődtem, mennyi külső támogatás érkezik. Amikor ott voltam, pizzát és Starbucks kávét kaptak a kórházban dolgozók.

Nem tudom, hogyan alakulnak a dolgok a jövőben, de valószínűnek tartom, hogy egyre több önkéntes segítségére lesz szükség."Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Zajlik az óvodai nevelés
2020-05-25
A legújabb kormányrendelet értelmében május 25-től minden vidéki településen, így Százhalombattán is a veszélyhelyzet előtti normál rendben fogadják a gyerekeket az óvodák és a bölcsőde. A battai intézményekben felkészültek a kicsik érkezésére, de még nem számítanak arra, hogy teljes létszám lesz a csoportszobákban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.