2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:13°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:19°
Szerda
Min:12°
Max:26°
Csütörtök
Min:13°
Max:21°
Riport

Kutyák, kutyások és mindenki más - Hogyan lehetnénk boldogok?
2020-03-02 - A városi kutyatartás érzékeny téma, amiről mindenkinek van tapasztalata, véleménye. Szerkesztőségünkbe több észrevétel is érkezett az elmúlt néhány hétben, amelyeket a betartandó szabályokkal együtt adunk most közre.
A legtöbb vitát és problémát a szabadon engedés, illetve a pórázon sétáltatás kérdése okozza. Olvasóink mindegyike erre panaszkodott. Volt, akit saját – a szabályoknak megfelelően – pórázon sétáltatott kutyájával ért atrocitás, de több járókelő is panaszkodott a szájkosár és póráz nélküli ebek miatt. Sokan jelezték, hogy a városi közterületeken (nem a kutyafuttatón!) póráz nélkül sétáltatott vagy szabadon engedett ebek megrohanták őket, függetlenül attól, hogy kutyával vagy kutya nélkül sétáltak, tették a dolgukat a városban. Sőt, gyakori jelenség, hogy olyan személy sétáltat (jellemzően nagyobb testű, erősebb) kutyát, aki életkora vagy fizikai adottságai miatt nem képes visszafogni az állatott.  

Nemcsak a kutyát kellene megnevelni
A kutyáknak ugyan – fajtától, életkortól függően – szükségük van a szabad mozgásra is (ők akkor lesznek boldogok és kiegyensúlyozottak), de erre a gazdinak csak a kijelölt helyen van szabályos lehetősége, az atrocitást sérelmező városlakó felháborodása pedig következésképp jogos. Különösen akkor, ha a kutya nem sajátította el a városi együttélési, közösségi közlekedés és viselkedési alapszabályokat (és a gazdi is azt gondolja, hogy a kutyának mindent szabad). Alapszabály, hogy a kutyának mindig, minden szituációban azonnal, a gazda első hívására vissza kell mennie hozzá. Akkor is, ha macskát lát, ha más kutyával játszik vagy egy biciklissel rollerező, szaladgáló gyerekkel találkozik.

Szintén az összes, szerkesztőségünkbe eljuttatott panaszban szerepelt, hogy a szabályt szegő kutyatartók nem, vagy nem azonnal és főként nem az együttélési normáknak megfelelő stílusban gondoskodtak kutyájuk visszahívásáról, illetve megkötéséről, amikor erre kérték őket.  

A harmadik visszatérő panasz – bár tapasztalatunk szerint ezen a téren javuló a tendencia –, hogy a kutya utáni takarítást sok gazdi még mindig nem tartja feladatának.

Mit mond az ebrendelet?
Az állattartást Százhalombattán a képviselő-testület 2008-ban elfogadott rendelete szabályozza. Ennek értelmében közterületen tilos felügyelet nélkül hagyni olyan állatot, amely emberek testi épségére veszélyes lehet. Az állattartó kötelessége, hogy az állat elszökését megakadályozza, mások testi épségét a vezetés során ne veszélyeztesse.

Ebet közterületen – a kutyafuttatókat kivéve - csak pórázon szabad vezetni, és csak olyan személynek, aki képes a féken tartására. A 40 centiméter marmagasságúnál nagyobb kutyákat pedig csak szájkosárral lehet kivinni.

A kutyák szabad futtatására az Erkel Ferenc körút – lőtér – garázssor közötti területet, a Vörösmarty Mihály utca – Dunafüredi út – Pannónia utca – Ady Endre utca közötti zöld területet és az Olajmunkás út – Városkapu út – Erkel körút – MOL Rt. csőcsorda – Berzsenyi Dániel utca közötti zöld területet jelölte ki a képviselő-testület. Óváros területén egyelőre nincs kijelölt kutyafuttató.

Az állattartási rendelet a kutyapiszokkal is foglalkozik. Kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Élni és élni hagyni
A helyi rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi. Ha a lakosság szabályszegést észlel, őket kell telefonon értesíteni. Számuk 23/542-144. Természetesen, ha a sétáltató gazda felelőtlen magatartása miatt testi épséget közvetlenül fenyegető kutyatámadásról van szó, a rendőrséget is lehet értesíteni. Ha valaki közterületen gazdátlan ebbel találkozik, a városi ebrendészetet hívhatja a 30/444-8860-as számon.

Senkinek nem érdeke a kutyatartók és a kutyától idegenkedők közti feszültség (fokozása), de közös érdek, hogy mindenki tudja, értse és betartsa az alapvető normákat, szabályokat.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.