2020. április 09. - Erhard napja
Csütörtök
Min:14°
Max:16°
Péntek
Min:11°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:18°
Vasárnap
Min:9°
Max:18°
Hétfő
Min:11°
Max:20°
Kultúra, Oktatás

Minden ölelés a jövőt építi - írta: ND
2020-02-20 - "Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.
A bevezetőben a XXI. század szomorú körképéről beszélt: a könnyen törő kapcsolatokról, a rengeteg társtalan, magányos emberről, az örömtelen munkavégzésről. A legtöbben "csak a fáradt gőzt gyűjtik egész héten, és nem élik meg a flow élményt, a kreativitás kibontakoztatását a munkájukban." Egyészségügyi vonatkozásban is ijesztő a kép: egyre fiatalabban és egyre komolyabban betegszünk meg. "Elvileg jobban kellene éreznünk magunkat, gyakorlatilag pedig egyre elviselhetetlenebbnek tűnik a modern világ."

Ha elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, párkapcsolati hibáink vagy ismétlődő kudarcaink okát, és saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot, érdemes tágabb perspektívából, transzgenerációs szemlélettel is megvizsgálni az adott problémát. "A legtöbb esetben felmenőink – szüleink, nagyszüleink vagy akár még korábbi generációk – életeseményei, traumái, feldolgozatlan félelmei, sérelmei, kapcsolati törései élnek bennünk tovább. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját."

Az egykori háborús üldöztetés, a kitelepítés traumája, árván maradt dédszülők, öngyilkos nagypapa – hogy csak néhányat említsünk példának – a mi életünkben jelentkezhet depresszió, állandó bizalmatlanság, párkapcsolati kudarcok, esetleg pánikzavar formájában. Még az eltitkolt történetek, a kimondatlan feszültségek is átadódhatnak generációról generációra, a tabutémák pedig tovább ronthatnak a helyzeten.

A transzgenerációs önismereti út első és legfontosabb kérdése, hogyan érkeztünk a világra. Vágytak-e, akartak-e a szüleink, jókor, jó kapcsolatból fogantunk-e meg, és hogyan fogadta, viselte édesanyánk a várandósságot. "A perinatális pszichológiai kutatások mind bebizonyították, hogy ezeknek – nagyon gyakran életre szóló – hatása van az életünkre." A feszült, stresszes terhességet viselő anyuka, vagy a nem kívántság érzésének lenyomatával született gyerekek gyakrabban esnek kiközösítés áldozatává, rosszabbul teljesítenek, nehezebben alakítanak ki tartós kapcsolatokat, sőt, ami a legijesztőbb a kutatások eredményében, hogy sokkal többen követnek el közülük öngyilkosságot.

Orvos-Tóth Noémi kiemelte, hogy mindenki a szeretet lehetőségével, de nem a szeretet képességével születik meg, ugyanis azt a csecsemőkortól kezdve kell elsajátítani – méghozzá az által, hogy tudom és érzem, jó helyen vagyok, szeretve vagyok. "Ez lenne a jó indulás, hogy mindenkinek legyen miből építenie önmagát, tudjon miből és hogyan szeretet adni a későbbiekben." Természetesen, mint bármely más képességre, a szeretet képességére is szert tehetünk életünk során bármikor, csak sokkal több időbe, energiába és önmunkába kerül.

A szakember az ölelés fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta, ölelés közben megnövekszik az oxitocin nevű hormon termelése, a bőrrel való érintkezés építi az agy kötődésért felelős területét.

A másik fontos kérdés, hogy megfelelő nemű gyereknek születtünk-e. Többnyire ugyanis minden leendő szülőnek megvan a preferenciája, hogy milyen nemű utódot szeretne, és előfordul, hogy ha a gyereke nemében csalódnia kell, nem tudja őt felszabadultan, feltétel nélkül szeretni. Ilyen esetben a gyerek képes saját magáról, a saját nemével kapcsolatos pozitív élményről is lemondani azért, hogy a szülőnek megfeleljen – állítja a szakember.
Javasolja, hogy vizsgáljuk meg azt a kérdést is, hogy a megfelelő helyen, a saját helyünkön vagyunk-e a családi rendszerben. Gyakori eset, hogy "rossz helyre születünk", amikor az érkezésünk előtt a családban elveszítettek egy gyereket. Ezt a lélektan "helyettesítő gyerekségnek" hívja. Ilyen esetben "a családtagok nem bennünket látnak igazából, és nem lehetünk önmagunk", mivel a kimondatlan elvárások szerint annak kellene lennünk, akit elveszítettek.  

A gyakorlati tanácsokra épülő második rész végén a pszichológus egy amerikai kutatás szomorú eredményét ismertette a közönséggel, amelyben úgynevezett kedvezőtlen gyerekkori élmények konkrét következményeit vizsgálták. Az érzelmi, fizikai, szexuális bántalmazás, az érzelmi vagy fizikai elhanyagolás, a szülők alkoholizmusa, börtönviseltsége és a válás (negatív formája, például acsarkodás) hatásait vizsgálva arra jutottak a kutatók, hogy a felnőtt lakosság hetven százalékánál – szív- és érrendszeri, autoimmun vagy daganatos betegségekben, illetve függőségekben – kimutatható az összefüggés, ha legalább egyet átéltek ezek közül gyerekkorukban. "Ha hét vagy több kedvezőtlen hatás ér valakit gyerekkorában, az már olyan mértékben károsítja a szervezetet, ami mínusz húsz évet jelent az életéből."

Több kutatás is egyetért abban, hogy a legkomolyabb népegészségügyi problémát a felfokozott stressz jelenti napjainkban, amely legyengíti az immunrendszert. Ehhez nagyban hozzájárulhat, ha gyerekkorban nem sikerült elsajátítani az érzelmi önszabályozást, vagy nem dolgoztuk fel generációs érzelmi örökségünket. Fontos tudnunk, hogy nemcsak a traumák, félelmek, fájdalmak adódhatnak át nemzedékről nemzedékre, hanem a szeretet és az elfogadás képességének a hiánya, valamint a furcsa szorongások vagy például a megszégyenülés érzése.

A gyógyulás útján kiemelt jelentősége van az érzelmi önszabályozásnak. Amit korábban nem sikerült, azt javasolt felnőttkorban elsajátítani. Ahhoz, hogy egészségesen és őszintén tudjunk egymáshoz, valamint önmagunkhoz kapcsolódni, meg kell vizsgálni, be kell azonosítani és helyre kell hozni a múltból örökölt negatív érzelmi viszonyulásokat, viselkedési mintákat. (Fotó: Kálmán Máté)


Felhivások
2020-03-18 -
Változtatás nélkül adjuk közre a Százhalom Egészségügyi Központ honlapján megjelent koronavírussal kapcsolatos felhívást, amelyben az intézmény gyermekorvosai kérik a lakosság együttműködését.
AKTUÁLIS
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
2020-03-17 - A járványveszély miatt törölte a március 21-re meghirdetett vízvilágnapi önkéntes takarítást a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.
2020-03-12 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta dunafüredi részén április 8-án 8 és 18 óra között – tájékoztatott az ELMŰ. Amennyiben a munkálatok előbb befejeződnek, előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják az áramot.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-09
Erre kéri a kertes városrészekben lakókat a SZÁKOM Kft. Százhalombattán.

Gyilkossággal végződő testvéri viszály
2020-04-09
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 8-án három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

Segít tájékozódni a NAV
2020-04-08
A legfontosabb, járványhelyzetben alkalmazandó adózási szabályokról tájékoztat a "Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)" rovat "Gyakori kérdések és válaszok" gyűjteménye a NAV honlapján.

Bővült a lelki segélyszolgálat
2020-04-08
Bogdán Bence tanácsadó, szakpszichológus mellett a Sérültekért Alapítvány Támogató Szolgálata is biztosít segítséget annak, aki lelki problémával küzd ebben a mindenki számára megterhelő időszakban Százhalombattán. Nyírő Lászlóné pszichológiai asszisztens 12 éve dolgozik lelki segélyszolgálatosként, szívesen fogadja a hívásokat. 

Súlyos baleset a 6-oson
2020-04-08
Két személygépkocsi ütközött össze kedden délután a 6-os főút 45-ös kilométerénél, Ercsi közelében. Az ütközés következtében az egyik autó kigyulladt, a roncsokba egy-egy ember beszorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak.

Nőnek a város terhei
2020-04-07
A rendkívüli helyzettel kapcsolatos aktualitásokról tartott sajtótájékoztatót Vezér Mihály polgármester április 7-én Százhalombattán.

Átadták a MOL adományát
2020-04-07
Több mint egymillió forint értékben adományozott kézmosó, illetve felületfertőtlenítő szert a MOL Dunai Finomító a százhalombattai önkormányzatnak. A hivatalos átadásra április 7-én került sor a Polgármesteri Hivatalban.

Jubileumi prezentáció
2020-04-06
Szülők, gyerekek és óvónők közösen készítettek digitális megemlékezést a várossá nyilvánítás ötvenedik évfordulójára Százhalombattán.A prezentációt itt lehet megtekinteni! 

Csökkent a postai nyitvatartás
2020-04-06
A járványveszély és a forgalom visszaesése miatt csökkentett nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére az ország postahivatalai április 1-jétől. Hétköznap egységesen délután hatig vannak nyitva, hétvégén pedig megyeszékhelyenként csak egy-egy, a fővárosban pedig három hivatal fogadja az ügyfeleket. Százhalombattán ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főtéri postahivatal nyitva tartási ideje egy órával csökkent, a TESCO- posta pedig az eddigiekkel ellentétben nem tart nyitva hétvégén. A rendkívüli intézkedéseket a járványveszély és a kevesebb forgalom mellett az is indokolta, hogy be kell osztani a rendelkezésre álló munkaerőt – mondta el Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt.

Szeretőjét szurkálta halálra a gödöllői nő
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 3-án elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

A teljes nyugdíját elrabolta ismerősétől a gyanúsított
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. április 5-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a gyanúsítottnak a meghallgatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Útfelújítás és lezárás vasárnaptól
2020-04-03
Felújítás miatt lezárják a Barátság utca Vasút utca és Ilonka utca közötti szakaszát Százhalombattán április 5-től – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A munkálatok – az időjárástól függően – előreláthatóan egy hónapig tartanak.

Önkéntes lelkisegély-szolgálatot indított a százhalombattai pszichológus
2020-04-03
Önkéntes lelkisegély-szolgálatot ajánlott fel a városlakók számára Bogdán Bence tanácsadó szakpszichológus Százhalombattán. Célja, hogy hozzáértő támogatást kapjanak, akik nehezebben viselik a bezártság és a bizonytalanság miatti feszültséget.

Az élet megy tovább - Új ultrahangos készülék a rendelőben
2020-04-03
Már üzemel az új, csúcstechnológiás genetikai ultrahang-berendezés a Százhalom Egészségügyi Központban március végétől.

Elmaradnak a közgyűlések, online ügyintézés a társasházaknál
2020-04-02
Bár a társasházi törvény szerint május 31-ig mindenhol el kell fogadni az előző év gazdasági beszámolóját és az aktuális tervet, de mivel a dokumentumokról nem lehet írásban szavazni, erre csak a járványveszély után kerülhet sor, amikor majd össze lehet hívni a közgyűléseket – emlékeztett Fazekas Csaba, a Társasházak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. 

Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása
2020-04-02
Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása a lakosság részére Százhalombattán a mai napon. Először a lakótelepiek kapnak három-három többször használható, fertőtleníthető maszkot és egyszerű használati utasítást a postaládájukba – mondta el Vezér Mihály polgármester.

Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-02
Erre kéri a városlakókat a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán. Amint arról korábban már hírt adtunk, átmenetileg nem működteti az önkormányzat a zöldjáratot. A kommunális szolgáltatónak ugyanis – mint a legtöbb cégnek – tartalékolnia kell az erőforrásait, hogy minél tovább el tudja látni a legfontosabb közszolgáltatásokat.

Kihasználták, majd holttestét az erdőbe rejtették az áldozatnak
2020-04-02
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 31-én megtartott két ülésén meghosszabbította annak a férfinak és annak a nőnek a letartóztatását, akiket harmadik társukkal együtt nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és akik 2019. október 2-a óta vannak letartóztatásban.

Látványtervek a piacról
2020-04-02
Olvasóink kérésére látványterveket kaptunk az üzemeltető SZÁKOM Kft-től a tervezett piacfelújításhoz.

Kiszámolhatjuk a törlesztési moratórium hatását
2020-04-02
A Bank360.hu készítette el az első kalkulátort, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.