2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Riport

Ökoszorongás, ökobűn - mit tehetünk ellene? A hulladékmentes mozgalomról - írta: ND
2020-01-30 - Zsúfolásig megtelt az üvegterem a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban Antal Éva, a "vászonzsákoslány" előadásán január 23-án Százhalombattán.
Az érdeklődők zöme a fiatalabb, húszas-harmincas korosztályt képviselte. Az előadást a "zero waste", vagyis a nulla szemét életmód ismertetésével kezdte a hulladékmentes, műanyagmentes 21 éves blogger, újságíró, ahogyan ő fogalmazott "eco content creator". Először is szorongását osztotta meg hallgatóságával. "Lesz-e élhető környezet és bolygó, nekem és a gyerekeimnek is?" Kezdetben azt hitte, hogy ehhez bőven elég, ha a szemetet szelektíven gyűjti és ökoháztartást vezet, a környezetre és az egészségre ártalmatlan mosószert és takarítószereket használ. Majd megismerte a "zero waste" életmódot – amibe párjával együtt vágtak bele –, és most tapasztalatait megosztva másokat is inspirálni szeretne.

Korábban napi szinten legalább egy tízliteres zsáknyi szemét keletkezett az otthonukban, az előadáson azonban körbeadott egy mindössze háromnegyedéig telt (!) befőttesüveget, amely nyolc hónapi "szeméttermésüket" tartalmazta. Elmondta, hogy szó szerinti "nulla szemét" nem létezik, mivel sok "visszautasíthatatlan" dolog vagy váratlan helyzet adódhat. Ha például gyógyszerre van szükségünk, azt nem tudjuk csomagolás nélkül megvenni, és akkor se érezzük magunkat rosszul, ha valamiről nem tudunk vagy nem akarunk lemondani. Véleménye szerint azonban az élet minden területén törekedni lehet a legkevesebb hulladékra. Szemét abból keletkezik, ha felesleges dolgot vásárolunk felesleges csomagolással, és minden szemét, ami egyszer használatos, nem újrahasznosítható, nem lebomló, nem komposztálható.

Elmesélte, hogyan kezdte el családjával a hulladékmentes életmódot. Beszélt az 5R-szabályról, amit az angol Refuse (Utasítsd vissza!) – Reduce (Csökkentsd!) – Reuse (Használd újra!) – Recycle (Hasznosítsd újra!) – Rot (Komposztáld!) szavakból alkottak.
Egyszerű tanácsokat adott. A visszautasítás vonatkozzon mindenre, amire nincs feltétlenül szükségünk és tudjuk, hogy szemét keletkezne belőle. Ne kérjünk például szívószálat!  A csökkentés szintén vonatkozhat az élet minden területére. Nem kell kidobni, amit használunk. Fokozatosan cserélhetjük környezetbarát alternatívára, amikor elfogy.  A fürdőszobában például vattakorong helyett mosható textilkorongot, műanyag helyett bambuszból készült fogkefét, eldobható borotva helyett biztonságos fémborotvát és csomagolásmentes - legfeljebb papírba csomagolt -, illetve saját készítésű, természetes kozmetikumok használata ajánlott.

A "reuse", vagyis újrahasznosítás tünteti el a legtöbb szemetet a lakásból. Kerülhetjük az egyszer használatos dolgokat. PET-palackos víz és üdítő helyett hordhatunk magunkkal kulacsot. Papírtörlő helyett törölközőt, régi textildarabokat bevásárláskor vászonzsákot, dobozokat, üvegeket is használhatunk. Ha nincs csomagolásmentes bolt a közelünkben, vásárolhatunk piacokon, termelői boltokban - saját edényeinkbe, újrahasználható szütyőinkben. Ha tervezzük a menüt és bevásárló listát írunk, az ételpazarlást is elkerülhetjük.

A szelektív hulladék nem szemét, hanem olyan anyag, amiből megint előállítható valami. A műanyaggal viszont az a baj, hogy az újrahasznosítás során romlik a minősége, tehát előbb vagy utóbb szemét lesz belőle. Az alumínium konzerves és sörös doboz ellenben folyamatosan újrahasznosítható, soha nem kerül ki a körforgásból. Kár, hogy csak 15 százalékát viszik vissza. Az üveg is újrahasznosítható - pohárként, tárolásra, kézműveskedéshez.

Az újrahasznosítás másik nagy lehetősége a használt ruhák, elektronikai, háztartási cikkek vásárlásában rejlik. Antal Éva kiemelte, hogy ha nem új dolgokat vásárolunk, azzal jelzést adunk a gyártóknak, hogy nem kell több az adott termékből.

Mindent, amit nem tudunk többször használni vagy újrahasznosítani, és alkalmas is rá, komposztálhatunk. A Humusz Szövetség oldalán (www.humusz.hu) fontos és naprakész információk találhatók a többi között arról, hogy mik az első lépések, mi kerülhet a komposztra, mire kell figyelni, mennyi idő alatt készül el és mire lehet felhasználni a komposztot.

Az előadás végén a "vászonzsákoslány" összefoglalta, mit nyert a családja a "zero waste" életmóddal. "Egészségesebben étkezünk, több friss alapanyagot használunk, előre elkészített ételek vásárlása helyett többet főzünk. Esztétikusabb a környezetünk, nem látunk ronda műanyagokat, csomagolásokat. Mivel az 5R-szabályos vásárlással sokkal kevesebbet költünk, 30-40 százalékkal csökkentek a kiadásain. Ezt a pénzt élményekre, utazásokra költöttük."

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.