2020. február 25. - Géza napja
Hétfő
Min:6°
Max:6°
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Kép, hang, mozdulat - A Magyar Kultúra Napjai Százhalombattán
2020-01-24 - Az értékes kulturális élmények közös örömét, “a kultúra és a kulturális befogadóképesség fenntartásában való éber őrködés" jelentőségét emelte ki Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségen és díszelőadáson január 22-én a Barátság Kulturális Központban.
A megemlékezés hagyományosan koccintással, fogadással és a SZAK Stúdió, valamint a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület kiállításának megnyitójával vette kezdetét a galériában.  A rendezvényen megjelent Takács Péter, a kulturális központ korábbi igazgatója, valamint Szekeres József egykori tanácselnök. A vendégeket Szigetvári József igazgató köszöntötte, külön is kiemelve munkatársait, illetve a könyvtár és a múzeum dolgozóit. A megnyitón vidám, pajkos népdalokkal közreműködött a Cselefendi Asszonykórus, amely az elhunyt Dobák Józsefné által 25 éve alapított Nyugdíjas Népdalkör folytatása. Tagjai részben a Liszt kórusban is énekelnek, művészeti vezetőjük Homoki Tímea.    

A városi ünnepség újszerűen vette kezdetét a teltházas színházteremben: a közönség együtt szavalta el a Himnuszt Berettyán Nándorral, a Nemzeti Színház színművészével. A folytatásban Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház művésze lépett fel, előadása nagy sikert aratott.  

Vezér Mihály polgármester ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a városi eseményeken egyre több fiatal vesz részt. Kiemelte, hogy a kultúrát nem lehet megörökölni, fontos, hogy az egymást követő generációk “mindig megtegyék az erőfeszítéseiket a hagyományok, kulturális kincseink megőrzésében, amelyek nélkül sokkal szegényebbek lennénk." A kultúra az életünket szebbé, tartalmassá, érzelemgazdaggá varázsolja.

A polgármester és Szigetvári József köszöntötte Kovács Mariannát, a Hamvas Béla Városi Könyvtár intézményvezetőjét, akit a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntettek ki január 18-án. Vezér Mihály adta át az idei Kultúráért Százhalombatta Díjat Mahál-Kicikudisz Alexandra, a Barátság Kulturális Központ általános igazgatóhelyettese részére.

Mahál-Kicikudisz Alexandra
Mahál-Kicikudisz Alexandra 2001 óta dolgozik a BKK-ban, pályakezdőként került az intézménybe. Tehetsége nagyon korán kitűnt. A kórusfesztiválok vendégei kiemelten, írásban köszönték meg csoportkísérői tevékenységét. Nevéhez fűződik az Ifjúsági Klub Százhalombatta és az Ifjúsági Zenei Napok szervezése. Sokoldalú, innovatív, pro aktív, menedzser szemléletű szakember óriási teherbírással. Munkája meghatározó a BKK működésében, a társintézmények vezetői is elismerik, mivel mindenben partner és segítőkész. A Battai Napok egyik főszervezője, a színpadi programokat gondozza. A kulturális központ egyik legnépszerűbb munkatársa, akit az egész város ismer és szeret.   
A Zenálkó Etel Közművelődésért Díjat Németh Éva gazdasági és Makó Tímea technikai munkatárs vette át Szigetvári Józseftől.  A BKK által alapított elismerést titkos szavazással ítélik oda az intézmény dolgozói.  

Az ünnepség utolsó részében a Duna Művészegyüttes “Szerelmünk, Kalotaszeg" című innovatívan autentikus, összetett táncszínházi előadását tekinthette meg a közönség.

Budapest-Torontó
A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan került sor a Budapest-Torontó retrospektív kiállítás záróeseményére a "Matrica" Múzeumban, amelyet nagyon sokan meghallgattak, főként az idősebb korosztályból. Szánthó Tibor fotóművésszel, akit annak idején szoros baráti, alkotói, rokoni szálak fűzték a bemutató művészeihez, Véghelyi Balázs költő, televíziós műsorvezető beszélgetett, miközben a háttérben a HTV kiállításhoz készített dokumentumfilmjét vetítették.

A megvádolt
A kultúranapi programok ezzel még nem értek véget a városban. Fazekas István A megvádolt című drámájának színházi felvételét vetítik le a Hamvas Béla Városi Könyvtárban ma (január 24-én) 18 órától – a szerző gondolatébresztő felvezetőjét követően.  

Fazekas István a Béres csepp feltalálójának, Béres Józsefnek állított emléket a darabbal. Azt a harcot idézi elénk, amelyet a tudós az igazságért és emberi méltóságának megőrzéséért vívott a hatalommal, az irigységgel, az emberi kicsiséggel szemben. Mivel a vetítés kultúranapi ünnepi program, a belépés díjtalan. (Fotó: Medgyesi Milán, Pap Miklós)


AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.