2020. január 18. - Piroska napja
Szombat
Min:0°
Max:0°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Szolgáltatás

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon? - írta: ND
2019-12-10 - Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.
Mi is a mamahotel?
Csak hazánkban közel kétszázöt ezer otthonban működik ez az eltorzult együttélési forma, amelyben a munkaképes korú fiatal felnőtt még gyermeki minőségében van jelen, vagyis anyagilag és életmódjában is függ a szüleitől. A legérintettebb korosztály a 19-29 év közöttiek, de aki még 40 évesen is így él, az nagy valószínűséggel örökre bennragad a "mamahotelben".

A tanulmányok befejezését követő egy-két évig átmeneti állapotnak tekinthető a szülői házban maradás - feltéve, hogy a fiatal dolgozik és hozzájárul lakhatásának költségeihez, valamint az ellátását biztosító házimunkához. Ha azonban ez az időszak elhúzódik, ha a fiatal felnőtt nem akar dolgozni, vagy az otthon költségeihez, a házimunkához saját energiával hozzájárulni, negatív "örökséggel" indítjuk útjára a gyerekünket – vélekedik a szakember.

A mamahotel problematikus jelenségének több oka is lehet: a kitolódó tanulmányok, a magas lakhatási és tanulmányi költségek, a korai eladósodás – a diákhitel –, az elhúzódó bevétel nélküli évek, a társadalmi normák hanyatlása, a fiatalok érdemeinek alulértékelése, önbizalomhiányuk, illetve, hogy az oktatás nem készíti fel őket az önálló életre.

Természetesen a gyerek és a szülő érzelmi intelligenciája, érettsége is nagyban befolyásolja a helyzet kialakulását, illetve rögzülését. A fiatalok döntésképtelensége, elköteleződési és felelősségvállalási gondjai, kényelemszeretete, az önismeret és önmegvalósítás hiánya, a szülőkkel ápolt "baráti" viszony is hozzájárulhat egy ilyen visszás élethelyzet kialakulásához.

Súlyosbíthatja a szituációt, ha a szülőkből is belső bizonytalanságot, szorongást vált ki a gyerek önállósodása, mivel attól tartanak, hogy feladat nélkül maradnak. Az életközépi válság, az elszakadásra való képtelenség, a gyerekért érzett túlzott aggodalom erősíti ezt, és a gyerek rosszul értelmezett "megkíméléséhez", feladatainak átvállalásához vezethet.
Sikeres és boldog életet szeretnénk nekik?

Gyermekünket az életben való helytállásra, az ehhez elengedhetetlen önálló gondolkodásra és életvitelre kell felkészítenünk. Rosszul tesszük, ha – a szeretet nevében – kiszolgáljuk, feladatait átvállaljuk, a felelősségvállalás alól felmentjük. "Mert az életben való helytállás során megvívott küzdelmek nemcsak a tapasztalatszerzést, hanem a kudarcok és a sikerek begyakorlását, beépülését is szolgálják." Ha nincsenek harcok – kudarcok és sikerek – az biztos út a sikertelen és boldogtalan élet felé. "Nekünk, felnőtteknek nagyobb a felelősségünk, hiszen hosszabb ideje botorkálunk a létezés útján. Meg kell tanítanunk gyermekeinket a helyes hozzáállásra és felelősségvállalásra."
 
Jöhet a recept!
Időben fel kell ismernünk, hogy gyermekeink nagyon is tanulékonyak, lelkesek, keresik az új feladatokat és lehetőségeket. Segítenünk kell őket ebben, alternatívákat kell mutatnunk és fel kell keltenünk az érdeklődésüket. Tudnunk kell, hogy roppant rugalmasak, és amikor elindulnak a felnőtté válás útján, a társas kapcsolatok válnak számukra a legfontosabbá. Segítenünk kell őket a magukra és céljaikra találásban – a társas közegben is. Folyamatos visszajelzésekre vágynak. Ez az iránytűjük.

Keresnünk kell az általuk kiválóan ismert világ, az online tér megismerésének módjait, mert így érthetjük meg motivációikat. Segítenünk kell őket a döntéseik meghozatalában, hogy önállóan is képesek legyenek majd a helyes választásra. Fejlesztenünk kell a feszültségtűrésüket és az intelligenciájukat. Csiszolnunk kell felelősségvállalásuk képességét, hogy tetteikért ne másokat okoljanak és ne másokra várjanak. Hagynunk kell, hogy elkövethessék a maguk hibáit, mert felelősségvállalás nélkül nem fogják tudni felmérni a tetteik következményeit. Nem szabad ettől megóvnunk őket. A hibák arra valók, hogy tanuljanak belőle. A hiba lehetőség az újra kezdésre és a kitartás begyakorlására. A gyereknek meg kell éreznie, hogy a saját élete felett hatalma van, ami felelőssé teszi. Ehhez engednünk kell, hogy a saját ügyeiben maga döntsön.

Ne mentsük meg a konfliktusoktól a gyerekeinket! Engedjük, hogy maguk rendezzék azokat! Így tanulják meg az önérvényesítést.  Adjunk nekik feladatokat, és ha kárt okoznak, tegyék jóvá, mivel a való élet is így működik. Tanítsuk meg őket takarékoskodni, így megtanulnak befektetni a saját jövőjükbe.

Életünk részei – továbbra is
Értsük meg, hogy ha már felnőttek, joguk van a saját életükhöz! Az élet rendje az, hogy mi, szülők visszavonulunk. Higgyük el, az önálló gyerek nem szülőtagadó. Éli az életét, de ahhoz a szülei is hozzátartoznak. Nekünk is meg kell tanulnunk nélküle boldogulni, még akkor is, ha ehhez újra kell definiálnunk önmagunkat és céljainkat. Ha örülünk az önállóságának, az a legnagyobb szeretet, amit bűntudatkeltés nélkül adhatunk nekik.
Dr. Feikné Nagy Judit szerint még soha nem voltak ennyire aktuálisak Eric Knight szavai:  "Ha az embernek gyereke van, (...) először is úgy igyekszik nevelni, hogy tökéletes biztonságnak érezze az otthonát. Ezután következik, amikor az ember arra tanítja, hogy ebben a nagyon bonyolult világban is megtalálja a biztonságát. De nem úgy, hogy az ember mindentől óvja, és megtiltja neki, hogy kilépjen a világba. Hanem azzal, hogy hagyja, hadd menjen bátran, tanuljon megállni a saját lábán, abban a tudatban, hogy ott van mögötte az otthon biztonsága, ahová mindig visszahúzódhat, ha úgy adódik. Mert annak semmi értelme, hogy (...) folyton óvjuk a világtól, hisz egy szép napon már nem lesz mögöttük a szülő, hogy vigyázzon rájuk, és akkor úgy maradnak kinn a világban, hogy még horgonyuk sincs, amibe megkapaszkodjanak, ha viharba kerülnek..."

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.