2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Szolgáltatás

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon? - írta: ND
2019-12-10 - Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.
Mi is a mamahotel?
Csak hazánkban közel kétszázöt ezer otthonban működik ez az eltorzult együttélési forma, amelyben a munkaképes korú fiatal felnőtt még gyermeki minőségében van jelen, vagyis anyagilag és életmódjában is függ a szüleitől. A legérintettebb korosztály a 19-29 év közöttiek, de aki még 40 évesen is így él, az nagy valószínűséggel örökre bennragad a "mamahotelben".

A tanulmányok befejezését követő egy-két évig átmeneti állapotnak tekinthető a szülői házban maradás - feltéve, hogy a fiatal dolgozik és hozzájárul lakhatásának költségeihez, valamint az ellátását biztosító házimunkához. Ha azonban ez az időszak elhúzódik, ha a fiatal felnőtt nem akar dolgozni, vagy az otthon költségeihez, a házimunkához saját energiával hozzájárulni, negatív "örökséggel" indítjuk útjára a gyerekünket – vélekedik a szakember.

A mamahotel problematikus jelenségének több oka is lehet: a kitolódó tanulmányok, a magas lakhatási és tanulmányi költségek, a korai eladósodás – a diákhitel –, az elhúzódó bevétel nélküli évek, a társadalmi normák hanyatlása, a fiatalok érdemeinek alulértékelése, önbizalomhiányuk, illetve, hogy az oktatás nem készíti fel őket az önálló életre.

Természetesen a gyerek és a szülő érzelmi intelligenciája, érettsége is nagyban befolyásolja a helyzet kialakulását, illetve rögzülését. A fiatalok döntésképtelensége, elköteleződési és felelősségvállalási gondjai, kényelemszeretete, az önismeret és önmegvalósítás hiánya, a szülőkkel ápolt "baráti" viszony is hozzájárulhat egy ilyen visszás élethelyzet kialakulásához.

Súlyosbíthatja a szituációt, ha a szülőkből is belső bizonytalanságot, szorongást vált ki a gyerek önállósodása, mivel attól tartanak, hogy feladat nélkül maradnak. Az életközépi válság, az elszakadásra való képtelenség, a gyerekért érzett túlzott aggodalom erősíti ezt, és a gyerek rosszul értelmezett "megkíméléséhez", feladatainak átvállalásához vezethet.
Sikeres és boldog életet szeretnénk nekik?

Gyermekünket az életben való helytállásra, az ehhez elengedhetetlen önálló gondolkodásra és életvitelre kell felkészítenünk. Rosszul tesszük, ha – a szeretet nevében – kiszolgáljuk, feladatait átvállaljuk, a felelősségvállalás alól felmentjük. "Mert az életben való helytállás során megvívott küzdelmek nemcsak a tapasztalatszerzést, hanem a kudarcok és a sikerek begyakorlását, beépülését is szolgálják." Ha nincsenek harcok – kudarcok és sikerek – az biztos út a sikertelen és boldogtalan élet felé. "Nekünk, felnőtteknek nagyobb a felelősségünk, hiszen hosszabb ideje botorkálunk a létezés útján. Meg kell tanítanunk gyermekeinket a helyes hozzáállásra és felelősségvállalásra."
 
Jöhet a recept!
Időben fel kell ismernünk, hogy gyermekeink nagyon is tanulékonyak, lelkesek, keresik az új feladatokat és lehetőségeket. Segítenünk kell őket ebben, alternatívákat kell mutatnunk és fel kell keltenünk az érdeklődésüket. Tudnunk kell, hogy roppant rugalmasak, és amikor elindulnak a felnőtté válás útján, a társas kapcsolatok válnak számukra a legfontosabbá. Segítenünk kell őket a magukra és céljaikra találásban – a társas közegben is. Folyamatos visszajelzésekre vágynak. Ez az iránytűjük.

Keresnünk kell az általuk kiválóan ismert világ, az online tér megismerésének módjait, mert így érthetjük meg motivációikat. Segítenünk kell őket a döntéseik meghozatalában, hogy önállóan is képesek legyenek majd a helyes választásra. Fejlesztenünk kell a feszültségtűrésüket és az intelligenciájukat. Csiszolnunk kell felelősségvállalásuk képességét, hogy tetteikért ne másokat okoljanak és ne másokra várjanak. Hagynunk kell, hogy elkövethessék a maguk hibáit, mert felelősségvállalás nélkül nem fogják tudni felmérni a tetteik következményeit. Nem szabad ettől megóvnunk őket. A hibák arra valók, hogy tanuljanak belőle. A hiba lehetőség az újra kezdésre és a kitartás begyakorlására. A gyereknek meg kell éreznie, hogy a saját élete felett hatalma van, ami felelőssé teszi. Ehhez engednünk kell, hogy a saját ügyeiben maga döntsön.

Ne mentsük meg a konfliktusoktól a gyerekeinket! Engedjük, hogy maguk rendezzék azokat! Így tanulják meg az önérvényesítést.  Adjunk nekik feladatokat, és ha kárt okoznak, tegyék jóvá, mivel a való élet is így működik. Tanítsuk meg őket takarékoskodni, így megtanulnak befektetni a saját jövőjükbe.

Életünk részei – továbbra is
Értsük meg, hogy ha már felnőttek, joguk van a saját életükhöz! Az élet rendje az, hogy mi, szülők visszavonulunk. Higgyük el, az önálló gyerek nem szülőtagadó. Éli az életét, de ahhoz a szülei is hozzátartoznak. Nekünk is meg kell tanulnunk nélküle boldogulni, még akkor is, ha ehhez újra kell definiálnunk önmagunkat és céljainkat. Ha örülünk az önállóságának, az a legnagyobb szeretet, amit bűntudatkeltés nélkül adhatunk nekik.
Dr. Feikné Nagy Judit szerint még soha nem voltak ennyire aktuálisak Eric Knight szavai:  "Ha az embernek gyereke van, (...) először is úgy igyekszik nevelni, hogy tökéletes biztonságnak érezze az otthonát. Ezután következik, amikor az ember arra tanítja, hogy ebben a nagyon bonyolult világban is megtalálja a biztonságát. De nem úgy, hogy az ember mindentől óvja, és megtiltja neki, hogy kilépjen a világba. Hanem azzal, hogy hagyja, hadd menjen bátran, tanuljon megállni a saját lábán, abban a tudatban, hogy ott van mögötte az otthon biztonsága, ahová mindig visszahúzódhat, ha úgy adódik. Mert annak semmi értelme, hogy (...) folyton óvjuk a világtól, hisz egy szép napon már nem lesz mögöttük a szülő, hogy vigyázzon rájuk, és akkor úgy maradnak kinn a világban, hogy még horgonyuk sincs, amibe megkapaszkodjanak, ha viharba kerülnek..."

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.