2020. július 07. - Apollónia napja
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:12°
Max:24°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:14°
Max:21°
Riport

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"? - írta: ND
2019-11-11 - Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.
Elvárás elvárás hátán – Mit értünk intenzív anyaság alatt?
Az anyaszerep nagyon összetett konstrukció. Egyaránt benne vannak az illető nő, a szűkebb környezete (ideértve a gyereket is) és a tágabb értelemben vett kultúra hiedelmei, normái, értékei. Ezekből gyúródik össze, ezek mentén formálódik az illető anyasága. “Régen (amikor minden jobb volt) ez sokkal kevésbé különült el, a közösségek befolyása erősebben érvényesült és szűkebben értelmeződött. A kisebb közösség tagjaitól sokkal nehezebb volt elhatárolódni, viszont nem kellett azzal törődni, hogy mondjuk, Amerikában milyen motheringtrendek számítanak épp modernnek vagy divatosnak. És persze nem voltunk tele ezzel a rengeteg lélektani tévhittel" – hangsúlyozta a szakember.

Véleménye szerint amit ma elvárásként értelmezünk, az abból fakad, hogy sokkal többféle információval, értékrendszerrel és példával találkozunk, amelyeknek csak egy-egy szeletét látjuk. Látjuk például, hogy a Ferike ötévesen folyékonyan olvas, de nem látjuk, hogy mondjuk, Ferikének nem volt gyerekkora. Látjuk, hogy Timike milyen rendesen, csendben ül az iskolapadban, de nem látjuk, hogy mennyi szorongással él együtt, amitől esetleg meg sem mer szólalni. Látjuk, hogy a jól szituált szülők gyereke mindenféle cuccot megkap, de nem látjuk, hogy cserébe mennyire nem figyelnek magára a gyerekre, vagy éppen mekkora stresszben élik a mindennapjaikat. És akkor azt hisszük, hogy ők sokkal jobban csinálják. De persze látunk külföldi példákat a Távol-Keletről vagy éppen Skandináviából is, de mindezt anélkül, hogy a helyi kultúrát mint kontextust legalább minimálisan ismernénk. És ugyanez megy időben, az "ő korában már" mondatokkal: “Az ő korában Zsófika már járt, Lacika már olvasott, én már függvényeket deriváltam angol nyelven visszafelé."

Konfliktus, szorongás – generációk ördögi köre
Rengeteg frusztráció származik ezekből az élményekből, amelyekre mind máshogyan reagálunk. Van, aki másokat hibáztat, van, aki a gyereket, van, aki szorongani kezd, mások kimenekülnek a helyzetből, megint mások átveszik a kontrollt, és így tovább. Ami persze mindig újabb frusztrációkat szül, s ezzel újabb adag dühöt, szégyenérzetet, szorongást, depressziót, meg persze konfliktusokat. Az elvárásokat tehát részben mi magunk hozzuk létre magunkkal szemben, részben megkapjuk másoktól, nem ritkán pedig mi is továbbadjuk másoknak, ami egy ördögi kör. Például amikor valaki a gyereke képességeivel dicsekszik, vagy látványosan elhalmozza mindenféle menő tárggyal, az általában éppen a saját szorongásából fakad. Bizonytalan abban, hogy elég jó szülő-e. A gyerek képességeinek felidézése, a gyerekre költött pénz mennyisége ezt a szorongást hivatott csökkenteni, miközben a másik oldalon ugyanezt a szorongást hozza létre.

Az idő most van
Az intenzív anyaság koncepciójának egyik igen fontos eleme a család-karrier konfliktus. “Én személy szerint ebből a családban hiszek. Nem a folyton a gyereken lógásban, csak a sok együtt töltött időben. Szóval a nemek közti egyenlőségben én nem arra indultam volna, hogy a nők is dolgozhassanak sokat, hanem, hogy a férfiak dolgozzanak kevesebbet." Akkor talán nemcsak a családra, de azon belül a párkapcsolatra és a szülő-gyerek kapcsolatra is elég idő jutna – vélekedik a szakember.

Csak az Anya! – De meddig is?
Jó lenne húzni egy éles határvonalat, hogy ne mossuk egybe az újszülöttet a kamasszal. Az életünk nagyon korai szakaszában ugyanis tényleg mindennél fontosabb és nem helyettesíthető az anya intenzív jelenléte. Olyannyira nem, hogy a csecsemő nem is tud még különbséget tenni saját maga és az anyja között, és nem mellesleg nem ismeri fel például az apját. Óvodás korban ez már egészen másképp néz ki, és optimális folyamatos leválásról beszélhetünk, amely a serdülőkor végéig tart.

Ez nagyon bonyolult folyamat, mert a gyerekek egyenetlenül, de gyorsan fejlődnek, és persze végig rengeteg energiát meg figyelmet igényelnek. Az egyenetlenül hangsúlyozása azért nagyon fontos, mert ez teszi lehetetlenné és egyben értelmetlenné a hasonlítgatást. “Itt jegyezném meg azt is, hogy a kultúránkban túlértékelt tulajdonságokra - például a szellemi képességekre - egyéni szinten is aránytalanul nagy figyelem jut néhány méltatlanul alábecsült dimenzióval szemben, amilyen például az érzelmi fejlődés."

Rettenetesen nehéz alkalmazkodni a fejlődés gyorsaságához, mert mire a szülő szokásszinten alkalmazkodik a gyerek aktuális képességeihez, addigra a gyerek gyakran már kinövi azokat. Sok szülő ilyenkor egyfajta fáziskésésbe kerül, felöltözteti az arra már képes gyereket, beköti a cipőjét, elpakol utána, magyarul négyévesként kezeli a hatévest, miközben sokszor elvárja tőle, hogy olyan okos legyen, mint egy nyolcéves.

Mi kell a gyereknek?
“A leválásban mindig a gyerek aktuális korát és képességeit érdemes szem előtt tartani, és egy ennek megfelelő szinten támogatni, segíteni őt. A gyerek érdeke kizárólag ez, a túlóvás, a túlgondoskodás pedig mindig a szülőről szól." Sokféle oka lehet persze ennek is. Van, aki azt akarja megadni a gyereknek, amit ő maga nem kapott meg gyerekként, van, aki szégyelli a többi szülő előtt, hogy a gyereke ügyetlenül köt cipőt, van, aki nem bírja kivárni, amíg egyedül felöltözik, van, aki úgy próbálja szeretni, hogy mindent megcsinál helyette, és így tovább. A gyereknek viszont nem szolgára, hanem szülőre van szüksége.

“A gyereknek nem kell tökéletes szülő. Tökéletesnek látszani akaró meg aztán végképp nem. A gyereknek hiteles szülő kell, aki ismeri, odafigyel rá, annyit és úgy segít, amire neki szüksége van" – hangsúlyozta Csonka Balázs.

Le a társadalmi frusztráció-keringtetéssel!
Az anya helyzete valamivel nehezebb, hiszen ő ezer irányból kapja az ívet, hogy mit hogy kellene. Vagyis ő nemcsak a saját szülei frusztrációit kapja meg, de a teljes környezetéét is, ami óriási nyomás tud lenni, és ez elbizonytalanítja az embert. Mert a különféle családtagok különféle aggodalmaitól a gyerekkel foglalkozó pedagógusok eszköztelenségén át sokszor a párjuk belső félelmeiig minden rajtuk csattan. És akkor a többi anyáról itt nem is esett szó. Ezeket a hatásokat nagyon nehéz egymástól megkülönböztetni és határozottan a helyükön kezelni. Egyszerűen túl sok hatásról beszélünk ahhoz, hogy valaki érzelmi szinten is sikeresen fel tudja ezeket dolgozni. “Sok ember viszont együtt sokat tehetne ez ellen már csak azzal is, ha ki-ki a saját belső félelmeit, bizonytalanságait, elakadásait megdolgozná valamennyire, és nem a másikra tolná rá. Vagyis, ha kevesebb frusztrációt keringtetnénk a társadalomban, családban, kapcsolatban, anyának és gyereknek is könnyebb volna lenni."

EFOTT
2020-06-16 -
Alig egy hónapja fixálódott, hogy az EFOTT 2020-ban is nyitja kapuit: csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára.
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-07-06 - Rockzenei tehetségkutató verseny és kisfesztivál - 2020.08.29 - Szigetszentmiklós
2020-07-01 - Vezér Mihály polgármester közleménye
2020-06-30 - Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
HÍREINK
Bicikliket lopott egy vasúti vagonból
2020-07-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 6-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén szabadlábra helyezte azt a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványozta és aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Külföldről szállított marihuánát a többszörös visszaeső
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletével vádolt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki élve temette el áldozatát
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Dobogós helyek a Szlovák Kupán
2020-07-06
Négyfős csapat képviselte a magyar színeket a Szlovák Kupa vitorlás hajómodellező verseny második fordulóján július 4-5-én. Német, szlovák és cseh versenyzőkkel szálltak ringbe a dobogós helyekért.

Jéggel és oxigénnel mentették meg egy férfi életét az érdi rendőrök
2020-07-06
Eszméletlen férfi megmentésében közreműködtek az érdi egyenruhások július 2-án.

Végéhez közeledik a vasúti beruházás
2020-07-06
A tervek szerint hétfőn nyitják meg a forgalom előtt a Városkapu utat Százhalombattán – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Átadják a körforgalmat
2020-07-03
A kivitelező tájékoztatása szerint július 13-án adják át – az Iparos úti felüljáróhoz tervezett – Városkapu úti körforgalmat Százhalombattán.

Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit
2020-07-02
A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

6 év fegyházra ítélte a bíróság a mogyoródi kannabisztermesztőt
2020-07-02
A Gödöllői Járásbíróság 2020. július 1-én megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt. Az I.

Köszönet a köztisztviselőknek!
2020-06-30
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők Napja. Az Országgyűlés eltörölte, ám Százhalombattán – a Képviselő-testület döntése alapján – július 1. munkaszüneti nap lett.

Nesbo, Grisham és Gaiman nyári ajánlata
2020-06-30
Egy-egy szerző neve láttán többnyire tudni véljük, mire számíthatunk. Az alábbiakban néhány meglepetést mutatok be: általában felnőtteknek író szerzők gyerek- és ifjúsági könyveit.

Batta Bringa
2020-06-30
Közel háromszázan tekerték végig a tizennégy kilométeres távot június 27-én Százhalombattán. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 82 éves volt. Külön díjazták a legmesszebbről, Nagyvenyimből érkezett résztvevőt is.

Summerfesti MÁS - TRENDBEN, tRENDBEN, Battai Nap-OK-é
2020-06-30
A koronavírus-helyzet miatt az idén sem a Summerfestre, sem a Battai Napok rendezvénysorozatára nem készülhetünk a megszokott módon, de mindkettő helyett lesz valami más.

Szent László-díjat alapított a KÉSZ
2020-06-30
Koszorúzást és megemlékezést tartott a templom patrónusa, Szent László tiszteletére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja és a katolikus egyházközség június 26-án, Százhalombattán. A megemlékezésen először adták át a KÉSZ-csoport által alapított Szent László-díjat.

Szent Adalbert-díj dr. Müller Cecíliának - A KÉSZ közleménye
2020-06-30
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az operatív törzs tagjaként a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkája elismeréseként, amelyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.

Én is Hős vagyok!
2020-06-30
Ezzel a címmel rendezett tíz hetes bűn- és balesetmegelőzési játékot az Érdi Rendőrkapitányság. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 25-én került sor.

Óvárosi fogadóóra
2020-06-30
Megtartotta első járványügyi veszélyhelyzet feloldása utáni fogadóóráját Szabó Gábor, Óváros önkormányzati képviselője június 26-án.

Erő, állóképesség, testtudat - Kipróbáltuk a piloxingot
2020-06-30
A személyre szabott tudatos táplálkozás, a rendszeres mozgás, a változatos edzések híve vagyok (mondjuk azért a szerencsés genetika is áldás, akinek jutott belőle). A piloxing számomra teljesen ismeretlen volt. Bár minden elemét ismertem külön-külön, de nehezen képzeltem el egyben. Kellemes meglepetésben volt részem Niki óráján az újranyitott Omega Sportcentrumban. A box gyakorlatoknál kirobbanónak, erősnek, a pilates és tánc elemeinél kecsesnek, könnyűnek, az edzés végén pedig Beyoncé-nek éreztem magam. Nemes Dóra írása.

Újra itt a nyár
2020-06-30
Nyaraláskor sok kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy mi pakolható a bőröndbe, és mi nem, például a fürdőruha és a naptej mellé. Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni pár egyszerű szabállyal, így sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható. Mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt vihet magával és hozhat be az utazó, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például házikedvencével szeretne nyaralni? Ezekre a kérdésekre is választ talál a NAV közleményében.

Ide ne utazz, ha félsz a cápáktól
2020-06-30
Megkockáztatnád az utazást? Mutatjuk, hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni! Ugyanis őket nem "érdekli" a vírushelyzet! (Forrás: Nat Geó)

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.