2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Riport

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"? - írta: ND
2019-11-11 - Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.
Elvárás elvárás hátán – Mit értünk intenzív anyaság alatt?
Az anyaszerep nagyon összetett konstrukció. Egyaránt benne vannak az illető nő, a szűkebb környezete (ideértve a gyereket is) és a tágabb értelemben vett kultúra hiedelmei, normái, értékei. Ezekből gyúródik össze, ezek mentén formálódik az illető anyasága. “Régen (amikor minden jobb volt) ez sokkal kevésbé különült el, a közösségek befolyása erősebben érvényesült és szűkebben értelmeződött. A kisebb közösség tagjaitól sokkal nehezebb volt elhatárolódni, viszont nem kellett azzal törődni, hogy mondjuk, Amerikában milyen motheringtrendek számítanak épp modernnek vagy divatosnak. És persze nem voltunk tele ezzel a rengeteg lélektani tévhittel" – hangsúlyozta a szakember.

Véleménye szerint amit ma elvárásként értelmezünk, az abból fakad, hogy sokkal többféle információval, értékrendszerrel és példával találkozunk, amelyeknek csak egy-egy szeletét látjuk. Látjuk például, hogy a Ferike ötévesen folyékonyan olvas, de nem látjuk, hogy mondjuk, Ferikének nem volt gyerekkora. Látjuk, hogy Timike milyen rendesen, csendben ül az iskolapadban, de nem látjuk, hogy mennyi szorongással él együtt, amitől esetleg meg sem mer szólalni. Látjuk, hogy a jól szituált szülők gyereke mindenféle cuccot megkap, de nem látjuk, hogy cserébe mennyire nem figyelnek magára a gyerekre, vagy éppen mekkora stresszben élik a mindennapjaikat. És akkor azt hisszük, hogy ők sokkal jobban csinálják. De persze látunk külföldi példákat a Távol-Keletről vagy éppen Skandináviából is, de mindezt anélkül, hogy a helyi kultúrát mint kontextust legalább minimálisan ismernénk. És ugyanez megy időben, az "ő korában már" mondatokkal: “Az ő korában Zsófika már járt, Lacika már olvasott, én már függvényeket deriváltam angol nyelven visszafelé."

Konfliktus, szorongás – generációk ördögi köre
Rengeteg frusztráció származik ezekből az élményekből, amelyekre mind máshogyan reagálunk. Van, aki másokat hibáztat, van, aki a gyereket, van, aki szorongani kezd, mások kimenekülnek a helyzetből, megint mások átveszik a kontrollt, és így tovább. Ami persze mindig újabb frusztrációkat szül, s ezzel újabb adag dühöt, szégyenérzetet, szorongást, depressziót, meg persze konfliktusokat. Az elvárásokat tehát részben mi magunk hozzuk létre magunkkal szemben, részben megkapjuk másoktól, nem ritkán pedig mi is továbbadjuk másoknak, ami egy ördögi kör. Például amikor valaki a gyereke képességeivel dicsekszik, vagy látványosan elhalmozza mindenféle menő tárggyal, az általában éppen a saját szorongásából fakad. Bizonytalan abban, hogy elég jó szülő-e. A gyerek képességeinek felidézése, a gyerekre költött pénz mennyisége ezt a szorongást hivatott csökkenteni, miközben a másik oldalon ugyanezt a szorongást hozza létre.

Az idő most van
Az intenzív anyaság koncepciójának egyik igen fontos eleme a család-karrier konfliktus. “Én személy szerint ebből a családban hiszek. Nem a folyton a gyereken lógásban, csak a sok együtt töltött időben. Szóval a nemek közti egyenlőségben én nem arra indultam volna, hogy a nők is dolgozhassanak sokat, hanem, hogy a férfiak dolgozzanak kevesebbet." Akkor talán nemcsak a családra, de azon belül a párkapcsolatra és a szülő-gyerek kapcsolatra is elég idő jutna – vélekedik a szakember.

Csak az Anya! – De meddig is?
Jó lenne húzni egy éles határvonalat, hogy ne mossuk egybe az újszülöttet a kamasszal. Az életünk nagyon korai szakaszában ugyanis tényleg mindennél fontosabb és nem helyettesíthető az anya intenzív jelenléte. Olyannyira nem, hogy a csecsemő nem is tud még különbséget tenni saját maga és az anyja között, és nem mellesleg nem ismeri fel például az apját. Óvodás korban ez már egészen másképp néz ki, és optimális folyamatos leválásról beszélhetünk, amely a serdülőkor végéig tart.

Ez nagyon bonyolult folyamat, mert a gyerekek egyenetlenül, de gyorsan fejlődnek, és persze végig rengeteg energiát meg figyelmet igényelnek. Az egyenetlenül hangsúlyozása azért nagyon fontos, mert ez teszi lehetetlenné és egyben értelmetlenné a hasonlítgatást. “Itt jegyezném meg azt is, hogy a kultúránkban túlértékelt tulajdonságokra - például a szellemi képességekre - egyéni szinten is aránytalanul nagy figyelem jut néhány méltatlanul alábecsült dimenzióval szemben, amilyen például az érzelmi fejlődés."

Rettenetesen nehéz alkalmazkodni a fejlődés gyorsaságához, mert mire a szülő szokásszinten alkalmazkodik a gyerek aktuális képességeihez, addigra a gyerek gyakran már kinövi azokat. Sok szülő ilyenkor egyfajta fáziskésésbe kerül, felöltözteti az arra már képes gyereket, beköti a cipőjét, elpakol utána, magyarul négyévesként kezeli a hatévest, miközben sokszor elvárja tőle, hogy olyan okos legyen, mint egy nyolcéves.

Mi kell a gyereknek?
“A leválásban mindig a gyerek aktuális korát és képességeit érdemes szem előtt tartani, és egy ennek megfelelő szinten támogatni, segíteni őt. A gyerek érdeke kizárólag ez, a túlóvás, a túlgondoskodás pedig mindig a szülőről szól." Sokféle oka lehet persze ennek is. Van, aki azt akarja megadni a gyereknek, amit ő maga nem kapott meg gyerekként, van, aki szégyelli a többi szülő előtt, hogy a gyereke ügyetlenül köt cipőt, van, aki nem bírja kivárni, amíg egyedül felöltözik, van, aki úgy próbálja szeretni, hogy mindent megcsinál helyette, és így tovább. A gyereknek viszont nem szolgára, hanem szülőre van szüksége.

“A gyereknek nem kell tökéletes szülő. Tökéletesnek látszani akaró meg aztán végképp nem. A gyereknek hiteles szülő kell, aki ismeri, odafigyel rá, annyit és úgy segít, amire neki szüksége van" – hangsúlyozta Csonka Balázs.

Le a társadalmi frusztráció-keringtetéssel!
Az anya helyzete valamivel nehezebb, hiszen ő ezer irányból kapja az ívet, hogy mit hogy kellene. Vagyis ő nemcsak a saját szülei frusztrációit kapja meg, de a teljes környezetéét is, ami óriási nyomás tud lenni, és ez elbizonytalanítja az embert. Mert a különféle családtagok különféle aggodalmaitól a gyerekkel foglalkozó pedagógusok eszköztelenségén át sokszor a párjuk belső félelmeiig minden rajtuk csattan. És akkor a többi anyáról itt nem is esett szó. Ezeket a hatásokat nagyon nehéz egymástól megkülönböztetni és határozottan a helyükön kezelni. Egyszerűen túl sok hatásról beszélünk ahhoz, hogy valaki érzelmi szinten is sikeresen fel tudja ezeket dolgozni. “Sok ember viszont együtt sokat tehetne ez ellen már csak azzal is, ha ki-ki a saját belső félelmeit, bizonytalanságait, elakadásait megdolgozná valamennyire, és nem a másikra tolná rá. Vagyis, ha kevesebb frusztrációt keringtetnénk a társadalomban, családban, kapcsolatban, anyának és gyereknek is könnyebb volna lenni."

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.