2022. május 25. - Orbán napja
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:11°
Max:17°
Vasárnap
Min:10°
Max:16°
Riport

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"? - írta: ND
2019-11-11 - Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.
Elvárás elvárás hátán – Mit értünk intenzív anyaság alatt?
Az anyaszerep nagyon összetett konstrukció. Egyaránt benne vannak az illető nő, a szűkebb környezete (ideértve a gyereket is) és a tágabb értelemben vett kultúra hiedelmei, normái, értékei. Ezekből gyúródik össze, ezek mentén formálódik az illető anyasága. “Régen (amikor minden jobb volt) ez sokkal kevésbé különült el, a közösségek befolyása erősebben érvényesült és szűkebben értelmeződött. A kisebb közösség tagjaitól sokkal nehezebb volt elhatárolódni, viszont nem kellett azzal törődni, hogy mondjuk, Amerikában milyen motheringtrendek számítanak épp modernnek vagy divatosnak. És persze nem voltunk tele ezzel a rengeteg lélektani tévhittel" – hangsúlyozta a szakember.

Véleménye szerint amit ma elvárásként értelmezünk, az abból fakad, hogy sokkal többféle információval, értékrendszerrel és példával találkozunk, amelyeknek csak egy-egy szeletét látjuk. Látjuk például, hogy a Ferike ötévesen folyékonyan olvas, de nem látjuk, hogy mondjuk, Ferikének nem volt gyerekkora. Látjuk, hogy Timike milyen rendesen, csendben ül az iskolapadban, de nem látjuk, hogy mennyi szorongással él együtt, amitől esetleg meg sem mer szólalni. Látjuk, hogy a jól szituált szülők gyereke mindenféle cuccot megkap, de nem látjuk, hogy cserébe mennyire nem figyelnek magára a gyerekre, vagy éppen mekkora stresszben élik a mindennapjaikat. És akkor azt hisszük, hogy ők sokkal jobban csinálják. De persze látunk külföldi példákat a Távol-Keletről vagy éppen Skandináviából is, de mindezt anélkül, hogy a helyi kultúrát mint kontextust legalább minimálisan ismernénk. És ugyanez megy időben, az "ő korában már" mondatokkal: “Az ő korában Zsófika már járt, Lacika már olvasott, én már függvényeket deriváltam angol nyelven visszafelé."

Konfliktus, szorongás – generációk ördögi köre
Rengeteg frusztráció származik ezekből az élményekből, amelyekre mind máshogyan reagálunk. Van, aki másokat hibáztat, van, aki a gyereket, van, aki szorongani kezd, mások kimenekülnek a helyzetből, megint mások átveszik a kontrollt, és így tovább. Ami persze mindig újabb frusztrációkat szül, s ezzel újabb adag dühöt, szégyenérzetet, szorongást, depressziót, meg persze konfliktusokat. Az elvárásokat tehát részben mi magunk hozzuk létre magunkkal szemben, részben megkapjuk másoktól, nem ritkán pedig mi is továbbadjuk másoknak, ami egy ördögi kör. Például amikor valaki a gyereke képességeivel dicsekszik, vagy látványosan elhalmozza mindenféle menő tárggyal, az általában éppen a saját szorongásából fakad. Bizonytalan abban, hogy elég jó szülő-e. A gyerek képességeinek felidézése, a gyerekre költött pénz mennyisége ezt a szorongást hivatott csökkenteni, miközben a másik oldalon ugyanezt a szorongást hozza létre.

Az idő most van
Az intenzív anyaság koncepciójának egyik igen fontos eleme a család-karrier konfliktus. “Én személy szerint ebből a családban hiszek. Nem a folyton a gyereken lógásban, csak a sok együtt töltött időben. Szóval a nemek közti egyenlőségben én nem arra indultam volna, hogy a nők is dolgozhassanak sokat, hanem, hogy a férfiak dolgozzanak kevesebbet." Akkor talán nemcsak a családra, de azon belül a párkapcsolatra és a szülő-gyerek kapcsolatra is elég idő jutna – vélekedik a szakember.

Csak az Anya! – De meddig is?
Jó lenne húzni egy éles határvonalat, hogy ne mossuk egybe az újszülöttet a kamasszal. Az életünk nagyon korai szakaszában ugyanis tényleg mindennél fontosabb és nem helyettesíthető az anya intenzív jelenléte. Olyannyira nem, hogy a csecsemő nem is tud még különbséget tenni saját maga és az anyja között, és nem mellesleg nem ismeri fel például az apját. Óvodás korban ez már egészen másképp néz ki, és optimális folyamatos leválásról beszélhetünk, amely a serdülőkor végéig tart.

Ez nagyon bonyolult folyamat, mert a gyerekek egyenetlenül, de gyorsan fejlődnek, és persze végig rengeteg energiát meg figyelmet igényelnek. Az egyenetlenül hangsúlyozása azért nagyon fontos, mert ez teszi lehetetlenné és egyben értelmetlenné a hasonlítgatást. “Itt jegyezném meg azt is, hogy a kultúránkban túlértékelt tulajdonságokra - például a szellemi képességekre - egyéni szinten is aránytalanul nagy figyelem jut néhány méltatlanul alábecsült dimenzióval szemben, amilyen például az érzelmi fejlődés."

Rettenetesen nehéz alkalmazkodni a fejlődés gyorsaságához, mert mire a szülő szokásszinten alkalmazkodik a gyerek aktuális képességeihez, addigra a gyerek gyakran már kinövi azokat. Sok szülő ilyenkor egyfajta fáziskésésbe kerül, felöltözteti az arra már képes gyereket, beköti a cipőjét, elpakol utána, magyarul négyévesként kezeli a hatévest, miközben sokszor elvárja tőle, hogy olyan okos legyen, mint egy nyolcéves.

Mi kell a gyereknek?
“A leválásban mindig a gyerek aktuális korát és képességeit érdemes szem előtt tartani, és egy ennek megfelelő szinten támogatni, segíteni őt. A gyerek érdeke kizárólag ez, a túlóvás, a túlgondoskodás pedig mindig a szülőről szól." Sokféle oka lehet persze ennek is. Van, aki azt akarja megadni a gyereknek, amit ő maga nem kapott meg gyerekként, van, aki szégyelli a többi szülő előtt, hogy a gyereke ügyetlenül köt cipőt, van, aki nem bírja kivárni, amíg egyedül felöltözik, van, aki úgy próbálja szeretni, hogy mindent megcsinál helyette, és így tovább. A gyereknek viszont nem szolgára, hanem szülőre van szüksége.

“A gyereknek nem kell tökéletes szülő. Tökéletesnek látszani akaró meg aztán végképp nem. A gyereknek hiteles szülő kell, aki ismeri, odafigyel rá, annyit és úgy segít, amire neki szüksége van" – hangsúlyozta Csonka Balázs.

Le a társadalmi frusztráció-keringtetéssel!
Az anya helyzete valamivel nehezebb, hiszen ő ezer irányból kapja az ívet, hogy mit hogy kellene. Vagyis ő nemcsak a saját szülei frusztrációit kapja meg, de a teljes környezetéét is, ami óriási nyomás tud lenni, és ez elbizonytalanítja az embert. Mert a különféle családtagok különféle aggodalmaitól a gyerekkel foglalkozó pedagógusok eszköztelenségén át sokszor a párjuk belső félelmeiig minden rajtuk csattan. És akkor a többi anyáról itt nem is esett szó. Ezeket a hatásokat nagyon nehéz egymástól megkülönböztetni és határozottan a helyükön kezelni. Egyszerűen túl sok hatásról beszélünk ahhoz, hogy valaki érzelmi szinten is sikeresen fel tudja ezeket dolgozni. “Sok ember viszont együtt sokat tehetne ez ellen már csak azzal is, ha ki-ki a saját belső félelmeit, bizonytalanságait, elakadásait megdolgozná valamennyire, és nem a másikra tolná rá. Vagyis, ha kevesebb frusztrációt keringtetnénk a társadalomban, családban, kapcsolatban, anyának és gyereknek is könnyebb volna lenni."

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.