2019. október 18. - Lukács napja
Csütörtök
Min:13°
Max:14°
Péntek
Min:8°
Max:19°
Szombat
Min:10°
Max:21°
Vasárnap
Min:13°
Max:23°
Hétfő
Min:14°
Max:23°
Törvényszéki levelek
Kihasználták, majd holttestét az erdőbe rejtették a gyanúsítottak
2019-10-03 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak és annak a nőnek a letartóztatását, akiket harmadik társukkal együtt nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
A bűncselekmény idején 69 éves B. J. sértett mindkét lábát amputálták, tolószékkel közlekedett, családjával összeveszett, alkoholista volt. 2006-ban ugyanabban az albérletben lakott, mint I. r. B. O. gyanúsított, így ismerkedtek össze egymással. A későbbiekben az I. r. gyanúsított elvette a sértett bankkártyáját, ő vette fel a nyugdíját, a pénzből enni és inni adott a sértettnek, de ezen felül nem gondoskodott róla, albérletről-albérletre magával vitte őt. 2008-tól B. O. élettársi kapcsolatot létesített egy másik férfival. Később hozzájuk költözött T. I.-né, aki maga is szexuális kapcsolatot létesített az élettárssal. Amikor a gyanúsítottak 2014-ben Szabolcsveresmartra költöztek a sértettet Budapesten hagyták egy ismerősüknél, de a bankkártyáját elvitték, pénzt nem hagytak vele. Egy év után aztán újra magukhoz vették a sértettet a gyanúsítottak. 2017 elején fulladási roham tört a sértettre, és I. r. gyanúsított kórházba vitette. A sértett a kórházból hajléktalan szállóra került, itt szociális munkások segítségével letiltatta a bankkártyáját, és elmondta a szociális munkásoknak és a rendőröknek is, hogy I. r. B. O. gyanúsított vette el a bankkártyáját, és éli fel az azon levő pénzt, férfi élettársával együtt, neki csak enni és inni ad belőle, és ez ellen azért nem tiltakozik, mert I. R. gyanúsított megfélemlítette őt.

2017. február 10-én, miután észlelte, hogy nem tud pénzt felvenni a sértett bankkártyájával, I. r.  gyanúsított két ismerősével ki akarta hozatni a sértettet a hajléktalanszállóról, ahol tartózkodott. A szociális munkások rendőröket hívtak, akik elfogták ezt a két személyt, mivel körözés alatt álltak. A későbbiekben, május környékén mégis visszavitték a sértettet. Február és május között a sértett rendszeres orvosi ellátásban részesült magasvérnyomás-betegsége, érszűkülete és reflux betegsége miatt, viszont ez megszűnt, amikor a gyanúsítottak magukkal vitték, ők már egyáltalán nem vitték orvoshoz őt, gyógyszereket nem adtak neki. Ennek következtében a sértett általános egészségi állapota leromlott, higiénés körülményeivel egyáltalán nem törődtek. Új bankkártyát csináltattak neki, ami szintén I. r. gyanúsítotthoz került.

2017 szeptember elején a három gyanúsított, a sértett és T. I.-né két kisgyermeke Budapesten laktak, amikor családsegítők jártak náluk a gyerekek miatt. Észlelték, hogy a házban nincs áram, és a sértett olyan leromlott egészségi állapotban van, ami orvosi ellátást igényelne. Amikor szeptember 15-én visszamentek, csak a sértett volt otthon, és rá volt zárva az ajtó. Rendőri segítséggel kinyitották az ajtót, majd a sértettet beleegyezésével a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei átmeneti szállása lábadozó részlegére vitték, ahol állapota stabilizálása, illetve javítása érdekében orvosi és egészségügyi szakdolgozói éllátásban részesült. A sértett elmondta, hogy iratait és bankkártyáját elvették tőle, és fél. Kezelése során fizikai állapota javult, higiénés szükségleteiről is gondoskodtak, de hamarosan a gyanúsítottak ismét magukkal vitték az idős férfit.

2017. október 24-én II. r. gyanúsított kitolta a sértettet cigarettázni, és megmondta neki, hogy elviszi őt. Az intézményben nem kért felvilágosítást a sértett állapotáról és gyógyszereiről, pedig ha a sértett jelezte volna távozási szándékát, a tájékoztatás mellett egy havi gyógyszeradagot is kapott volna.

Ezt követően a sértettet egy bankfiókhoz vitték és kivetették vele a még a számláján lévő 100. 000 Ft-ot, majd felültették a vonatra, és elvitték Szentmártonkátára. A következő négy napban a sértett minimálisan evett, többször hányt, fájlalta a gyomrát, alig tudott beszélni, de orvost nem hívtak hozzá, a hatóságokkal a gyanúsítottak kerülték is a találkozást, mert mindhármukat körözték. 2017. október 28-án este II. r gyanúsított észrevette, hogy a sértett zilálva lélegzik, ezt elmondta a másik két gyanúsítottnak, de nem hívtak orvost. Végül a sértett aznap este meghalt. Halálakor ugyanabban a ruhában volt, amiben a kórházból kitolták. A gyanúsítottak tolószékkel együtt kivitték a sértett holttestét az erdőbe, ahol később megtalálták.

A sértett időben érkező orvosi segítség esetén biztosan nem halt volna meg, halálát az orvosi felügyelet hiánya okozta, ami azért állt be, mert a gyanúsítottak kivonták őt az orvosi ellenőrzés alól.

A terhelteknek valós bejelentett lakcímük, állandó jövedelmük nincs, mindketten alkalmi munkából, illetve prostitúcióból élnek. Családjuk nincs. I. r. gyanúsított korábban lopás vétsége, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és magánlaksértés bűntette miatt volt büntetve, jelenleg lopás vétsége és csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt folyik ellene büntetőeljárás. Harmadik társuk, H. Cs. ismeretlen helyen tartózkodik, ellene hat elfogatóparancs van kiadva.

Figyelemmel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, mely a várható büntetés nagyságát is megalapozza, és az elkövetők személyi körülményeire a terheltek szökésétől, illetve elrejtőzésétől szabadlábon hagyásuk esetén tartani lehet.
A bíróság meghallgatta a két gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatásukat az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. november 2. napjáig.

A döntés ellen mindkét gyanúsított és védőik fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. október 2.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
- Programajánló - 2019-09-23
- Dunafüredi Közösségi Nap - 2019-09-23
- Csipketündér - 2019-09-09
- Programajánló - 2019-09-09
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
2019-10-15 - A Fővárosi Vízművek Zrt. 2019. október 7. 10.00 és október 21. 14.00 között a Százhalombatta város ivóvíz-szolgáltatásában jelentős szerepet betöltő gépház karbantartását végzi.
2019-10-14 - Járőrtársbeosztásra lehet pályázni Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál november 30-ig. A jelentkezők képzésben részsülnek és munkaviszonyba kerülnek.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Őszi kirándulás
2019-10-17
Már hagyománnyá vált, hogy évente két alkalommal 3 napos kirándulásra indulnak a DE. Rt. nyugdíjas klub tagjai.

Enyhébben minősülhet a K vitamin be nem adásával megvádolt szülők cselekménye
2019-10-17
A Budapest Környéki Törvényszéken 2018. január 12-én indult büntetőeljárás L.

Gázpisztollyal indult rabolni egy biatorbágyi férfi
2019-10-17
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 17-én elutasította annak a férfinak a letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság fegyveresen elkövetett rablás bűntettének elkövetésével gyanúsít.

Az én ellátásom az én jogom
2019-10-16
Ez volt a jelmondata a hospice és palliatív ellátás idei nemzetközi világnapjának, amit Százhalombattán 14. alkalommal szervezett meg a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat. Bár hazánkban nagyon messze vagyunk az intézményesített és általános ellátástól, a finanszírozás pedig elsősorban a rákbetegekről gondoskodik, egy jogszabály nálunk is lehetővé teszi, hogy előre döntsünk arról, hogyan (nem) akarjuk befejezni az életünket – mondta el Schaffer Judit, a szolgálat vezetője, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnökhelyettese .

Takarítást rendelt el a MÁV
2019-10-15
A takarítási tevékenység felülvizsgálatát, az utasperonok és a gyalogos peronaluljáró soron kívüli rendbetételét, valamint haladéktalan patkányirtást rendelt el a MÁV a százhalombattai vasútállomáson október 11-én.

Jó játék, szép győzelem
2019-10-15
9:0-ra nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Tököl együttese ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokságban hazai pályán október 12-én.

Ajándékokért hunyt szemet a közúti ellenőrzések során - ítéletet hirdetett a Törvényszék
2019-10-15
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 15-én előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a férfinak és vádlott-társának az ügyében, aki apróbb ajándékokat kapott, hogy elnézze a szabálytalanságokat. A vádlottak az ülésen beismerték a bűncselekmény elkövetését és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Az I. r. vádlottat a bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a közúti ellenőri foglalkozás gyakorlásától. A II. r. vádlottat bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év – végrehajtásában kettő évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak kötelesek fejenként 600.000 forint pénzbüntetést is megfizetni.

Rövid időn belül született ítélet a gondatlan apa ügyében
2019-10-15
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 15-én megtartott előkészítő ülésen az ügy érkezésétől számított 3 hét alatt jogerős határozatot hirdetett S. I. J. vádlott ügyében. Azzal együtt, hogy a vádlottat a történtek megviselték, az ülésen beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék bűnösnek mondta ki az apát gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta és a próbaidő alatt pártfogó felügyeletét rendelte el. A bíróság az ügyészi indítvánnyal ellentétben a szülői felügyeleti jogától nem tiltotta el a vádlottat.

Továbbra is letartóztatásban marad a szamurájkarddal és fém székkel támadó férfi
2019-10-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2019. október 14-én három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmények miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság az ügyek egyesítését követően nyomozást folytat.

Tanévkezdés és szabadtéri rendezvények
2019-10-14
Részt vettek a tanévkezdéssel megnövekedő forgalom biztosításában a százhalombattai polgárőrök szeptember 1-je és 10-e között. Vigyáztak a biztonságra az iskolák, óvodák és a bölcsőde környékén. A legnagyobb figyelmet idén is az I-es iskola kapta, amely a legforgalmasabb helyen fekszik.

Több ház napelemet lopott a gyanúsított
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 10-én elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki napelemeket tulajdonított el cégek telephelyeiről és áron alul értékesítette azokat.

Gáz fegyverrel fenyegette munkatársait a szír férfi
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 11-én elrendelte annak a szír férfinak a letartóztatását, akit a Szentendrei Rendőrkapitányság önbíráskodás bűntettének kísérletével gyanúsít.

Menet közben rúgta ki élettársát az autóból
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 11-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki élettársát meglopta, majd az autóból kizuhanó nőt segítségnyújtás nélkül a helyszínen hagyta. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folytat ellene nyomozást.

Egy hét alatt megtelt a kupakszív
2019-10-11
Az első kupakgyűjtő szívet szeptember 30-án állította fel az önkormányzat Százhalombattán, amely egy hét alatt megtelt, és már ki is ürítette a SZÁKOM Kft. munkatársai.

Hosszútávfutók hétvégéje
2019-10-11
Szépen szerepelt a SZVISE Atlétikaszakosztály népes csapata a 35. Sparmaraton versenyen szeptember utolsó hétvégéjén.

Fűtés, felújítás, költségmegosztás - okosan
2019-10-10
A fűtésköltségmegosztók működése, az okos költségmegosztók és a kormány legújabb társasházfelújítási programja volt a témája a Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete szakmai estjének október 9-én Százhalombattán.

Badenben szerették volna LSD-re cserélni a Magyarországról kivitt kábítószert
2019-10-10
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 9-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet azoknak a férfiaknak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklás bűntettével vádolt.                              A bíróság a három vádlottat a - vádtól eltérően - kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért mindhármukat 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte.

Csapatok összecsapása
2019-10-10
Kilenc versenyzővel vett részt a Százhalombattai VUK SE Úszó szakosztálya a Pest Megyei Csapatbajnokság Régiós Találkozóján, Monoron október 5-én.

Kipp-kopphét
2019-10-08
Az egészséges életmód jegyében rendezték meg a hagyományos Kipp-Kopp hetet a százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában szeptember végén.

Nagyok a legnagyobbakkal
2019-10-08
A VUK SE öt versenyzője is részt vett a FINA Úszó Világkupán október 4-6-án Budapesten. A megméretésen közel háromszázan indultak, a battaiak öt egyéni csúcsot úsztak.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.